Αποστολέας Θέμα: Ο καπλαμας βγαζει χρώμα...  (Αναγνώστηκε 11394 φορές)

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Απ: Ο καπλαμας βγαζει χρώμα...
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 07, 2013, 09:47:59 μμ »
Δεν ξερω στο συγκεκριμενο ξυλο του καπακιου αν θα αφησει σημαδι, αλλα σε διπλανες φετες παντουκ/σφενδαμο που εχω δοκιμασει, καθαριζει τοσο το παντουκ οσο και τα οποια ιχνη "κοκκινιλας" εχουν δημιουργηθει στον σφενδαμο!
Λογω του οτι τα βερνικια αυτα εχουν υψηλα στερεα (ιδιως τα προεργασιας) δεν χρειαζεται παραπανω απο 1-2 εφαρμογες. Μετα τη 2η εφαρμογη κανονικα μπορεις να κανεις ελαφρυ αποχαρταρισμα και να προχωρησεις στο τελικο.
Θα προτεινα ομως να τριψεις με χοντροτερο γυαλοχαρτο (προσεχοντας να μην φτασεις στο ξυλο) ωστε να εξαλειφθει εντελως η "φλουδα πορτοκαλιου" και τα τυχον τρεξιματα. Με αυτο τον τροπο δεν θα χρειαστει μεγαλη ποσοτητα τελικου και το παχος του φιλμ θα ειναι το ελαχιστο δυνατον, κατι που φανταζομαι οτι σε ακουστικο οργανο εχει ιδιαιτερη σημασια.

Ισως θα επρεπε να σκεφτεις ενα φινιρισμα με γομαλακα οπως προτεινει ο Παναγιωτης που ειναι πιο καταλληλο για τετοια οργανα?

Δεν είμαι καθόλου της υπομονής και με γομαλάκα θέλει κανα μήνα να στεγνώσει άσε που σίγουρα θα μου χτυπηθεί κάπου και ξενερώνω μετά το πρώτο μου όγανο ας είναι και με πολυουρεθάνης(λέω πρώτο γτ το άλλο έγινε κομματια :( ) θα ποστάρω και φώτος αν τα καταφέρω....με πολυουρεθ'ανης σε όσο χρονικό διάστημα αρματώνεις το όργανο ξέρουμε? ::)

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 07, 2013, 10:37:21 μμ »
Αφου θα περασεις λουστρα πολυουρεθανης ακολουθησε τη διαδικασια που θα σου πω!

Χαρτωσε την φιγουρα που ειναι παντουκ με χαρτοταινια αφηνοντας ελαχιστα
(μισο χιλιοστο) να φαινεται η φιγουρα!!
Βαφεις το υπολοιπο καπακι προεργασια και την επομενη μερα
χαρτωνεις το καπακι (στα ορια της φιγουρας) και αφηνεις ακαλυπτη ολη τη φιγουρα!
Γυαλοχαρταρεις τα ορια της φιγουρας που εχει παει λουστρο
μεχρι 600 γυαλοχαρτο και βαφεις πλεον μονο την φιγουρα!

Αν τυχον λερωθει το καπακι απο το παντουκ δεν εχεις κανενα προβλημα γιατι
θα ειναι ηδη λουστραρισμενο! Το γυαλοχαρταρεις ελαφρα και μετα το βαφεις ολο μαζι!!

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 07, 2013, 10:46:40 μμ »
Αφου θα περασεις λουστρα πολυουρεθανης ακολουθησε τη διαδικασια που θα σου πω!

Χαρτωσε την φιγουρα που ειναι παντουκ με χαρτοταινια αφηνοντας ελαχιστα
(μισο χιλιοστο) να φαινεται η φιγουρα!!
Βαφεις το υπολοιπο καπακι προεργασια και την επομενη μερα
χαρτωνεις το καπακι (στα ορια της φιγουρας) και αφηνεις ακαλυπτη ολη τη φιγουρα!
Γυαλοχαρταρεις τα ορια της φιγουρας που εχει παει λουστρο
μεχρι 600 γυαλοχαρτο και βαφεις πλεον μονο την φιγουρα!

Αν τυχον λερωθει το καπακι απο το παντουκ δεν εχεις κανενα προβλημα γιατι
θα ειναι ηδη λουστραρισμενο! Το γυαλοχαρταρεις ελαφρα και μετα το βαφεις ολο μαζι!!

Ευχαριστώ πολυ!!!έξυπνο!!Αναρωτιόμουνα όμως δεν περνιέται με πιστόλι η προεργασία μπας και το γλυτώσω όλο αυτο? ;D

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 08, 2013, 07:40:51 πμ »
Για πιστολι σου μιλαω και εγω!!

Και με το πιστολι λερωνει το παντουκ!

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 08, 2013, 08:33:16 μμ »

Αμαν μη μου λες τετοια δημητρη ζορίζομαι με τα λούστρα...τι το ήθελα το παντούκ στην φιγούρα? :(

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 08, 2013, 09:06:51 μμ »

?????? εγω δεν ειχα τετοιο θεμα!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 08, 2013, 09:40:40 μμ »
Το πρόβλημα αν δεν κάνω λάθος είναι στους διαλύτες των βερνικιών. Έχει δοκιμάσει κανείς βερνίκια νερού;

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 08, 2013, 10:39:05 μμ »

?????? εγω δεν ειχα τετοιο θεμα!
Και εγω δεν παρατηρησα κατι τετοιο. Ισως να παιζει ρολο το ειδος του βερνικιου ή των διαλυτων του οπως λεει ο Τριανταφυλλος

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 08, 2013, 11:05:14 μμ »
Λοιπον λεω αν δεν το στειλω σε καποιον μαστορα να μου το λουστραρει να κανω ενα πειραμα.....με πινελο να περασω πρςτα ολο τον μπαγλαμα γομαλακα (πινελο ζωγραφικης λεπτο πολυ) εκτος απο την φυγουρα και με προσοχη στις ακρες....και μετα απο κανα δυο ωρες να περασω την φιγουρα ....μετα αλλο ενα χερι ολο τον μπαγλαμα γομαλακα στεγνωμα μια μερα και μετα με πιστολι ενα χερι βερνικι πολυουρεθανης δυο συστατικων την βερνιλάκ και στεγνωμα για τεσσερεις μερες μεχρι το αρματωμα...εσεις τι λετε θα χω καμια τύχη με αυτον τον τρόπο?

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 09, 2013, 01:54:46 μμ »
κατα την γνωμη μου ,οπως το ειχα αντιμετωπισει με εβενο και ελατο αντιστοιχα,ειναι οτι επρεπε εξ αρχης να το φυσηξεις ΣΤΕΓΝΟ και η κοκκινη σκονη θα εφευγε....η με ενα πινελο ξερο να το "σκαλιζες" να βγει η σκονη...πιθανως εκανες εκανες ενα μειγμα σκονης/νερου η διαλυτη δεν ξερω και το ποτισες μονιμα οποτε δεν φευγει.....δοκιμασε με πιο χοντρο γυαλοχαρτο και αερα ...μηπως ο αερας εβγαζε απο το κομπρεσσερ και σκουρια και τους γαμ!@ε τη μανα???

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Μαΐου 10, 2013, 12:29:15 πμ »
Αντίστοιχο πρόβλημα έχω αντιμετωπίσει με καπλαμάδες και από μακασάρ αλλα και μαύρο.
Δοκίμασα διάφορους τρόπους που δούλεψαν:
α. Τρίψιμο τοπικά (μόνο) τον καπλαμά μέχρι τέλους και εφαρμογή του σήλερ τοπικά. Ακολουθεί η ίδια διαδικασία και στο υπόλοιπο καπάκι μέχρι το σήλερ και μετά όλο μαζί.
β. Τριψιμο του υπόλοιπου καπακιού πρώτα μέχρι και το τελευταίο γιαλόχαρτο και μετά προσεκτικά τριβεις το καπλαμά.
Σίγουρα όσο πιο καλά τριμένο είναι το καπάκι τόσο πιο λίγο λερώνει. Μπορείς να τριβεις το καπάκι μέχρι τέλευταίο γιαλόχαρτο και μετά να  κόλλησεις τον καπλαμά.
Για ταυτόχρονο τρίψιμο πολυ καλό καθάρισμα μετά από κάθε χέρι τριψιμο είναι απαραίτητο.
Εμένα μου λερωνε πολύ όταν πήγαινα με την μπάλα να περάσω γομαλάκα ενώ στο σήλερ που πέρναγα με πινέλο ήταν εντάξει.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 10, 2013, 12:43:23 πμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Tags: