Αποστολέας Θέμα: Αποκολληση καπακιου κολλημενου με ασπρη ξυλοκολλα.  (Αναγνώστηκε 9296 φορές)

Dimitris Kriti

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρη μουρια εκατο και βαλε χρονων!!!
Παιδες, τα φωτα σας. Ενας φιλος εχει μια λυρα κατασκευης Βλασακη του '83. Προσφατα την πηγε σε εναν ντοπιο οργανοποιο για αλλαγη καπακιου γιατι ειχε κατσει και το οργανο "ψοφησε". Το καμαρι του ειναι σαν δοκαρι οικοδομης, και θελω να την ανοιξω να το ελαφρωσω. Το καπακι ειναι κολλημενο με ασπρη ξυλοκολλα. Πως ξεκολλαει η ξυλοκολλα χωρις να χαλασω το καπακι και τα φιλετα;

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
Απ: Αποκολληση καπακιου κολλημενου με ασπρη ξυλοκολλα.
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 19, 2013, 04:51:26 μμ »
εγω εχω ξεκολλησει μπρατσο απο σωμα κιθαρας με ατμο, χρησημοποιωντας εναν ατμοκαθαριστη, χωρις κανενα απολυτως τραυματισμο...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 19, 2013, 05:15:25 μμ »
Προχθες ξεκολλησα ταστιερα με... προβολεα! Σοβαρα μιλαω παιδες, αλλα πρεπει η λαμπα του να ηταν πολλα watt γιατι στους 10 ποντους δεν μπορουσα να πλησιασω το χερι μου  ;D
Φιλε Δημητρη η μεθοδος που πιστευω ειναι η καλυτερη, την εχει περιγραψει ο φιλος Τριανταφυλλος (Κουρος) και την δοκιμασα με επιτυχια. Ζεσταινεις μια λεπτη σπατουλα ή μαχαιρι με φλογιστρο και το σπρωχνεις σταδιακα στην ενωση των δυο κομματιων. Το πλεονεκτημα ειναι οτι θερμαινεται μονο το σημειο συγκολλησης και οχι ολο το ξυλο, με αποτελεσμα να βγαινει ανεπαφο και χωρις να "καμπυλωσει" απο τη θερμοκρασια.
Το προβλημα θα ειναι στα φιλετα, αν ειναι απο ασετοπαστα.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 19, 2013, 07:02:51 μμ »
Η και με θερμοπιστολο σιγα σιγα με ενα μαχαιρι η σπατουλα και σε μια νοητη αποσταση ασφαλειας γιατι αλλιως θα αρπαξει το ξυλο και βεβαια θα καουν και τα φιλετα στο αψε σβησε
Αντε να περασει η μερα....

Dimitris Kriti

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 19, 2013, 10:29:44 μμ »
Προχθες ξεκολλησα ταστιερα με... προβολεα! Σοβαρα μιλαω παιδες, αλλα πρεπει η λαμπα του να ηταν πολλα watt γιατι στους 10 ποντους δεν μπορουσα να πλησιασω το χερι μου  ;D
Φιλε Δημητρη η μεθοδος που πιστευω ειναι η καλυτερη, την εχει περιγραψει ο φιλος Τριανταφυλλος (Κουρος) και την δοκιμασα με επιτυχια. Ζεσταινεις μια λεπτη σπατουλα ή μαχαιρι με φλογιστρο και το σπρωχνεις σταδιακα στην ενωση των δυο κομματιων. Το πλεονεκτημα ειναι οτι θερμαινεται μονο το σημειο συγκολλησης και οχι ολο το ξυλο, με αποτελεσμα να βγαινει ανεπαφο και χωρις να "καμπυλωσει" απο τη θερμοκρασια.
Το προβλημα θα ειναι στα φιλετα, αν ειναι απο ασετοπαστα.

Ωντως τα φιλετα ειναι ασετοπαστα και κατα πασα πιθανοτητα κολλημενα με την ιδια κολλα. Οποτε μαλλον τον ατμο τον ξεχναω γιατι θα ξεκολλησουν και αυτα. Μαλλον παω για σπατουλα. Σκεφτομαι να σκαψω ενα λεπτο αυλακι περιμετρικα ωστε η σπατουλα να μην ακουμπησει τα φιλετα. Ειδομεν...

Dimitris Kriti

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 23, 2013, 09:15:05 μμ »
H επεμβαση εγινε, και εχαμε καλα αποτελεσματα. Καταφερα να βγαλω ταστιερα και καπακι ατοφια, ζεστενωντας μια λαμα απο κοπιδι. Το σοκ ηρθε οταν ειδα το καπακι εσωτερικα... Ηταν αδιασμενο με γωνιακο τροχο με δισκο γιαλοχαρτου, και η επιφανια με τις γραμμες που αφησε ο δισκος. Περα απο το πολυ χοντρο καμαρι,  το καπακι ηταν σε ορισμενα σημεια μεχρι και 5 χιλιοστα παχος. Στην ουσια ηταν ενα καπακι ντιβανοκασελας και οχι οργανου. Και δεν εφταναν ολα αυτα, το ειχαν παλακωσει και με το μπιστολι και ειχε ενα δαχτηλο βερνικι. Το χτυπαγα μετα την κατεργασια, και δεν "μιλουσε". Μολις εξυσα το βερνικι καμπανισε! Μετα απο αυτο, δεν υπαρχει περιπτωση να χρησημοποιησω ποτε βερνικι δυο συστατικων και μπιστολι...
Επιασα με χαρτοταινια την ταστιερα εχθες, αρματωσα τη λυρα και φωναξα τον ιδιοκτητη να την ακουσει. Σημερα που ξαναπερασε, μου ειπε πως δεν κοιμηθηκε το βραδυ απο τη χαρα του! Την λυρα μου ειπε, την ειχε ξεγραμενη και την ειχε μετα την αλλαγη του καπακιου στο μπαουλο δυο χρονια.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:40:10 μμ »
Δημητρη συγχαρητηρια για την επεμβαση. Τα βερνικια 2 συστατικων δεν ξερω αν ειναι καταλληλα για ακουστικα οργανα, αλλα η αντιληψη οτι ειναι "παχια" κατα την ταπεινη μου αποψη ειναι λαθος. Μπορεις να κανεις το φιλμ οσο παχυ θελεις. Η διαφορα ειναι οτι εχουν υψηλα στερεα και μπορουν να "γεμισουν" γρηγορα ακομη και με μια εφαρμογη.

Dimitris Kriti

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:56:21 μμ »
Δεν εχω χρησημοποιησει ποτε μπιστολι για βερνικομα οργανου και ουτε εχω καμια πειρα απο βερνικια. Στο λυρακι που τελιωσα προ ημερων, ειδα μεγαλη διαφορα στον ηχο μετα το λουστραρισμα με τρια χερια γομαλακα με μπαλα. Ισως αντιπαθω τα συνθετικα βερνικια γιατι ασχολουμαι με παραδοσιακα οργανα και ειμαι της αποψης οτι για να βγαλει ενα παραδοσιακο οργανο το ηχοχρωμα του, πρεπει απο τα ξυλα ως τα βερνικια και τις κολλες, να ειναι ολα οπως παλια...
Επισης, εχω καταφερει ενα καλουτσικο αποτελεσμα με την μπαλα με τρια-τεσσερα χερακια και με πολυ μικρους χρονους αναμονης μεταξυ των χεριων και χωρις πολυ ταλεπορια.

Tags: