Αποστολέας Θέμα: Κορμός καρυδιάς  (Αναγνώστηκε 9749 φορές)

mike

• Newbie
  • *
Κορμός καρυδιάς
« στις: Απριλίου 02, 2013, 06:52:55 μμ »
Καλησπέρα σε όλους. Χτες έκοψαν από ένα οικόπεδο στή γειτονια μου μια καρυδιά και κράτησα ένα κομμάτι.Από ότι έχω διαβάσει στο φόρουμ δεν είναι τώρα η καταλληλη εποχή για την κοπή δέντρου. Θα μπορούσατε να μου πείτε τι πρέπει να κανω για να στεγνώσει φυσιολογικά? Νομίζω πως πρέπει να βγάλω το φλοιό. Θα πρέπει να κάνω κατι άλλο για να μην πιάσει σκουλήκια? Θα την αποθηκεύσω σε ισόγεια αποθήκη , καλά αεριζόμενη .Ο κορμος έχει μήκος 1,20μ και διάμετρο 30 εκ. Ευχαριστώ πολύ!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Κορμός καρυδιάς
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 02, 2013, 07:18:40 μμ »
ΜΟΝΟ Ο ΚΟΥΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ STANTARD..................... ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 02, 2013, 11:58:09 μμ »
Φίλε mike,
κατ' αρχάς επειδή η καρυδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε σκουλήκια πρόσεξε εάν έχει ήδη τρωθεί απ' αυτά οπότε θα δούμε τι θα γίνει.

Εάν όχι τότε μη βγάλεις το φλοιό και μη τον σχίσεις (εδώ οι γνώμες διίστανται) και απλώς επάλειψε τα σόκορα του κορμού με παραφίνη ή βάψε τα με ένα παχύ στρώμα μπογιάς (ακόμα και πλαστικό χρώμα κάνει). Μπορείς ακόμα να ψεκάσεις ολόκληρο τον κορμό με δυνατό διάλυμα βορδιγάλειου πολτού (ή ένα άλλο υδατοδιαλυτό χαλκούχο σκεύασμα από γεωπονικά καταστήματα) ώστε να τον προστατέψεις από μελλοντικές μηκυτιάσεις και έντομα.
Το αεριζόμενο υπόγειο είναι ότι πρέπει για αποθήκευση.

Για ότι άλλο θέλεις, εδώ είμαστε.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 03, 2013, 12:22:36 πμ »
Σ ΤΑΛΕΓΑ ΕΓΩ...........................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 03, 2013, 04:38:31 πμ »
Συμφωνω με τον προλαλησαντα. θελω να προσθεσω... ενα κομμενο κοματι ξυλο προσπαθει να βγαλει την υγρασια που εχει μεσα του απο τους πορους(και αυτο γιατι πρεπει να συνυπαρχει σε βαθμο υγρασιας με το περιβαλλον στο οποιο βρισκεται , ετσι ειναι απο την φυση του) αν κλεισεις τους ποσους θα ψαξει να βγαλει την υγρασια απο τους ροζους ταυτοχρονα θα πεταξει και την φλουδα. αυτη η διαδικασια γυρω στις 2 εβδομαδες. μετα απο αυτο το διαστημα σκιστο με μια σφηνα κατα μηκος(ενα καλεμι και μια βαρυα ειναι οτι πρεπει) . σκιστο!!!!! οχι κοψτο αν το κοψεις θα βγουν οι ακρες απο τα νερα και θα ειναι εκτεθημενα στον αερα και στην υγρασια και σιγουρα θα αρπαξει εστω και λιγο. σε 2 μηνες το ξυλο απο μονο του θα σχιστει και αλλου αν ειναι να σχιστει. ειναι ετοιμο για δουλεμα.για το υπογειο που ειπε ο κουρος εχει δικιο (να μην το χτυπαει ηλιος και να μην ειναι εκτεθημενο σε αερια ρευματα).τωρα για να λεει οτι η καρυδια ειναι ευαισθητη κατι θα ξερει και μπορει να θελει και καπου αλλου προσοχη. αυτο ξερω εγω σαν γρηγορη φυσικη ξηρανση. αυτη ειναι η γνωμη που εχω σχηματησει απο εμπειριες και λεγομενα αλλων και απο ιντερνετ εννοατε.
Symmetry and simplicity

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 03, 2013, 01:31:56 μμ »
δεν ξερω σε ποιο site τα διαβασες αυτα φιλε μου, αλλα αν ειναι ετσι να στεγνωνει σε δυο μηνες κορμος με διαμετρο 30 εκατοστα και να ναι ετοιμος για χρηση, λυσαμε το προβλημα της ξυλειας. και μαλιστα με φυσικο τροπο,  τσαμπα καθονται και φτιαχνουν εγκαταστασεις για αυτην την δουλεια.

mike

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 03, 2013, 03:24:10 μμ »
Θα προσπαθήσω να ανεβασω φωτ. Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει,άν έχει ήδη προσβληθεί από καποιο σκουλήκι?(Υποθέτω πώς αυτό θα είναι εσωτερικά).Υπάρχει τρόπος ή είναι θέμα εμπειρίας? Πάντως το δέντρο ήταν στη διπλανή  από το σπίτι μου αυλή,το θυμάμαι από τοτε που ήμουν πιτσιρικος,πάνω από 35 χρόνια ,μάλιστα τρώγαμε καρύδια κάποτε από αυτό,αλλά οι καρποί του τα τελευταια χρόνια σάπιζαν πάνω στο δέντρο.Λόγω καποιας αρρωστιας υποθέτω.Κούρε δεν ξέρω αν σε βοηθάω ή αυτά απαιτούν γνώσεις γεωπόνου.  ;D

Ramon

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελια
  • Αριθμός κατασκευών: 11
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 03, 2013, 07:18:12 μμ »
Παιδες... Να πω κι εγω την γνωμη μου με την ΜΙΚΡΗ εμπειρια που εχω (το τονιζω)
Δεν εχω κοψει καρυδια μεχρι τωρα αλλα εχω κοψει ελιες, πουρναρια, αριους και σφενταμια.
Η δικη μου λοιπον γνωμη..... Το καλυτερο που εχω να κανω ειναι  με το που κοψω το δεντρο να παει στο μαραγκο και να μου το κοψει σε ταβλες στην κορδελα 1 ποντο (αναλογα και με το ξυλο) παραπανω απο οσο θα το θελω. Γιατι ετσι θα σκισει πολυ λιγοτερο το ξυλο απο να τα αφησεις ολοκληρο κορμο και επισης θα ξεραθει πολυ πιο γρηγορα.
Απο καποιους ξυλουργους επισης εμαθα οτι το ξυλο στεγνωνει 1 ποντο τον χρονο. Δλδ αν εχουμε μια ταβλα παχους 2 ποντους θα πρεπει να το περιμενουμε τουλαχιστον ενα χρονο ( ενα ποντο απο τη μια και ενα απο την αλλη εφοσον αεριζεται και απο τις δυο).
Σε ολα αυτα εξαιρειται η ελια καθως αν εχεις ενα κορμο 20 ποντους διαμετρο μπορει να μην ξεραθει μεχρι μεσα ουτε σε 20 χρονια λογω του λαδιου που περιεχει.
Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα ξυλο και μαλιστα κορμος να στεγνωνει σε ενα διμηνο!!!!
Keep on drumming.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 05, 2013, 12:47:48 πμ »
Φίλε mike,
εάν έχει προσβολή από ξυλοφάγα έντομα τότε στον κορμό θα υπάρχουν τρύπες διαμέτρου περίπου 5-7 χιλ. απ΄τις οποίες βγαίνει ένα σκουρόχρωμο υγρό (είναι ο χυμός της καρυδιάς που είναι γεμάτος τανίνες), τρέχει σαν δάκρυ και αφήνει σημάδι επάνω στον κορμό. Επηρεάζεται πιο πολύ το σομφόξυλο αλλά αν η προσβολή είναι χρόνια τότε μπορεί να έχει τρωθεί και το καρδιόξυλο.

Κώστα έχεις απολύτως δίκιο σ' αυτά που λες. Σε τι μήκη κόβεις τους κορμούς, ειδικώς τα άρια και τα πουρνάρια που δεν κάνουν χοντρούς κορμούς;

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 05, 2013, 12:17:17 μμ »
...κατι που μολις εχθες εμαθα απ τον κυρ Νικο (παλιο επιπλοποιο-μαραγκο), για την καρυδια και τα σκουλικια ειναι το εξης, αν η "σκονη" ειναι σκουρα το σκουλικι ειναι ζωντανο, αν η "σκονη" ειναι ανοιχτοχρωμη χρυσομπεζ το κουλικι εχει πεθανει η εχει φυγει, οποτε και αξιζει τον κοπο να το προσπαθησεις...αν το κομματι που εχεις ειναι μεγαλο δεν θα εχει προσβηθει ολο, κι αφου δεν εχεις πληρωσει γι αυτο...τοτε αξιζει μια προσπαθεια...

Ramon

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελια
  • Αριθμός κατασκευών: 11
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 05, 2013, 06:07:26 μμ »

Κώστα έχεις απολύτως δίκιο σ' αυτά που λες. Σε τι μήκη κόβεις τους κορμούς, ειδικώς τα άρια και τα πουρνάρια που δεν κάνουν χοντρούς κορμούς;
Τα ξυλα μου για να τα στιβαξω τα κοβω 2,5 - 3 cm παχος επι 60 - 70 cm μηκος το πολυ και αυτο οταν εχω κοψει κανα δεντρο. Δεν το κανω τοσο συχνα τα λυπαμαι. Αλλα Συνηθως βρισκω ξυλα που ειναι κομενα στα 30 - 40 cm μηκος
Keep on drumming.

mike

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 08, 2013, 01:15:32 μμ »
Καλημέρα!Ευχαριστώ για τισ απαντήσεις.Στην φωτογρ. που ανεβάζω φαίνεται ένας καφέ λεκές.Ξύνοντας με ένα  κατσαβίδι είδα πως εκεί βγαίνει καφε σκόνη σκούρα σαν πριονίδι ,όπως λέει ο φίλος Stamart. Αυτή η τρυπίτσα είναι μόνο από τη μια μεριά. Λέτε να υπάρχει κανένα "ζωάκι" εκεί μέσα και να μας φάει όλο το ξύλο?Πάντως Κουρε.δεν έχει πουθενά αλλου ούτε  βγαίνει απο εκεί καποιο σκουρόχρωμο υγρό ,παρα μόνο αυτή η σκόνη.

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 17, 2013, 02:18:07 πμ »
Το εχω δει να γινεται και μου το εχουν πει και 2-3 ατομα που χρησιμοποιουσαν ξυλα στις δουλειες τους.
Symmetry and simplicity

Tags: