Αποστολέας Θέμα: Δεν ειναι βόας......  (Αναγνώστηκε 35687 φορές)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
Δεν ειναι βόας......
« στις: Φεβρουαρίου 23, 2013, 11:22:32 πμ »
.....  πιστός στο καθήκον ....και επειδή είμαι πολύ ζηλιάρης  με αυτά που βλέπω τελευταία ......... συνεχίζω...... το απονενοημένο διάβημα .......

Σώμα απο πάγκο κουζίνας........ 4cm….....Ζωγραφική .... τρύπες στην κολώνα ........... κόψιμο (σέγα με  λάμα 10 cm).....αργά .... πολύ αργά ...... η λάμα στρίβει σχεδόν απο μόνη της ......λίγο ζόρι και η κοψιά χάνει την κατακόρυφο .....................
jointing (ταίριασμα ??) των ακμών  ...... κόλλημα  ......τελευταία  στιγμή  θυμήθηκα  να σώσω  τα αποκοψίδια  για τάκους....... δοξάστε με....... κάνω  ότι  μού΄ρθει  ...... και το σκέφτομαι μετά.....
Ξέρω .....ξέρω ..... έπρεπε πρώτα να κολληθούν και μετά να κοπούν........ αλλά δεν μπορούσα να περιμένω ...... ήθελα να δω το σχημα γρήγορα.

Μάνικο απ΄το κρεββάτι του παππού......παλιά ιστορία ...........(1950-55)....
Κοπή στα τρία  ...... γύρισμα το μεσαίο (βλέπε βελάκια) ........ κόλλημα ...... .

Κλειδιά 6+2  δοκιμή στο pattern (8mm ply)…....τα ξαναχάραξα για 4η φορά ...... αριστερά ή πρώτη απόπειρα........ μάλλον κάθε φορά χειροτερεύει.......

Αλλά μάλλον και  το spin sander θέλει βελτιώσεις

αυτο είναι το ζητούμενο......στο βάθος τζουρομπαγλαμάς-μαντολίνο υπο μελέτη (σας το είπα δεν θα γλυτώσετε απο μένα)
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ.....
το μόνο truss rod double action που βρήκα στο madinter ειναι το υποφαινόμενο (περίπου 42εκ)...
λέω να το βάλω να "γυρίζει" απο κάτω (εσοχή μετά το 24ο τάστο) και θα φθάνει μέχρι το 4ο τάστο προς τα  επάνω.... "λέει"????
.....η κάνω πατέντα δυο rods  single action με 5μμ ντίζα???
....ή ακόμα καλύτερα ..... σοφιανός , μαυρομουστάκης κλπ στα βόρεια έχουν double action rods??
....ειπά να την φτιάξω τσάμπα ..... αλλά δεν γίνεται.... μέχρι και titebond αγόρασα :'( :'( :'(
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Δεν ειναι βόας......
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 23, 2013, 03:46:39 μμ »
Φιλε BOULIS αυτη εδω ειναι η πιο απολαυστικη παρουσιαση κατασκευης! Μια χαρα προχωραει το project με τα ελαχιστα μεσα που διαθετεις και τα κομματια του μπρατσου φαινεται οτι κολληθηκαν αψογα. Γιατι δεν βαζεις το trussrod απο επανω? Το μηκος του φαινεται ιδανικο και θα φτανει απο το nut μεχρι το σημειο που ενωσης του μπρατσου με το σωμα. Ετσι φαινεται τουλαχιστον απο τη φωτο.

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 23, 2013, 10:00:28 μμ »
αν η βιδα (άλλεν) μπεί ακριβώς κάτω απο το nut , τότε φθάνει μέχρι και το 17ο τάστο (43 εκ.)
υπ΄όψιν ότι έχω scale 690 cm.....(αμ΄πως .... ότι να ΄ναι είμαστε!!)

ειπα να την βάλω χαμηλά ...... να μπαίνει το άλλεν κάτω απο το 24ο τάστο.....υποθέτοντας ότι προς τα κάτω μεγαλώνουν τα ζόρια.
Αν υπάρχει εν ελλάδι (βορείως) δεν βιαζόμαστε παίρνω μακρύτερη ........
.....και αφου θα έχω περίσσεμα και μιά μικρή truss rod ευκαιρία για την επόμενη κατασκευή....

ΥΓ.
ήξερα ότι θα βγέι κοντή αλλά ήθελα να δω μιά απο κοντά...... 7 ευρά την είχε ο spaniard....αλλά δεν είχε μεγαλύτερη.
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 24, 2013, 12:30:40 μμ »
Ωραία δουλεία φίλε,καλή συνέχεια να έχεις.

Γιάννης 21

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 02, 2013, 01:08:58 πμ »
Καλή αρχη, φαινεται ενδιαφερον το project θα περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.  :) :)

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 02, 2013, 10:01:04 πμ »
Ξέρω είπες να κάνεις μια δοκιμαστική στο τσάμπα και μετά να τα χώσεις για τα καλά τα ξύλα , αμ δε γίνεται
Ξέρεις πόσες δοκιμαστικές έχω τριγύρω να μου πιάνουν χώρο?

Γνώμη μου να βάλεις δύο truss rod , αυτή η μία και κοντή δεν κάνει  ;D
Ψάξε στο rockinger έχει μπάσου διπλές στα 7-8 euro που αν θέλεις την κολλάς παραπάνω και γίνεται πιο κοντή, με 17e μεταφορικά σε τρείς μέρες σπίτι σου.

Keep on απολαυστικέ BOULIS13

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 02, 2013, 07:56:16 μμ »
Ξέρω είπες να κάνεις μια δοκιμαστική στο τσάμπα και μετά να τα χώσεις για τα καλά τα ξύλα ,
Γνώμη μου να βάλεις δύο truss rod , αυτή η μία και κοντή δεν κάνει  ;D
Ψάξε στο rockinger έχει μπάσου διπλές στα 7-8 euro που αν θέλεις την κολλάς παραπάνω και γίνεται πιο κοντή, με 17e μεταφορικά σε τρείς μέρες σπίτι σου.
Τα καλά τα ξύλα τα έχω ήδη 10 χρόνια στο υπόγειο .... αλλά δεν τολμάω να τα ακουμπήσω ..... τα σετάκια τουλάχιστον...
Ευχαριστώ για την αφύπνιση ...... έψαχνα σαν υπνωτισμένος για dual action στα μέτρα μου και δεν σκέφθηκα το προφανές.
Παρήγγειλα δύο άμεσα ...... και κάτι ψιλολόγια λόγω της "ελάχιστης" παραγγελίας 25 ευρ.

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 02, 2013, 08:28:17 μμ »
Αφού κατάφερα  με το γιαπωνέζικο πριόνι να κάνω  το   πρώτο εν ελλάδι  «τριαξονικό»  scarf  joint
 (έχει γωνίες και στις τρεις διαστάσεις   x,y,z)   ...............  και ευτυχώς σε scrap ,
εφτιαξα αυτήν την «εξυπνιά» απο πριόνι βάσης (19,90 ευρ)......
είναι όλο βιδωμένο πάνω στη βάση betoform .... δεν κουνιέται τίποτα εκτος απο το πριόνι...

Μειονέκτημα ότι , λόγω των περιορισμών της γεωμετρίας του , κόβει ελάχιστη γωνία 13-13,5 μοίρες .
Ετσι βγήκαν η  πρώτη και δεύτερη  δοκιμή......

Μετά έκοψα την οξυά μου .......... και έβαλα τέσσερα καρφάκια  , σφηνωτά  , στο εξωτερικό τμήμα του μανικου που θα κοπεί  (ελπίζω δηλαδή γιατί είναι οριακές οι διαστάσεις ).....

60 γυαλόχαρτο , χάραγμα με κοπίδι , και "πλύσιμο" με διαλυτικό νίτρου ..... τι άλλο να κάνω ο χριστιανός.... ευχέλαιο???
Και κόλλημα.........

Και εδώ το σώμα μέχρις  εδώ........ το ρουτάρισμα έγινε κατά τα γνωστά με αντιγραφέα (ρουλεμάν κάτω) ....... και τρίμμερ(ρουλεμάν πάνω)
δεν έχει φωτο διότι μόλις πιάσω ρούτερ περιέρχομαι σε κατάσταση σόκ και ξεχνάω τα πάντα.

το pattern ήταν απο 8μμ κόντρα πλακέ ...... και οι εσωτερικές του  ίνες  δεν άντεχαν την πίεση απο το ρουλεμανάκι του αντιγραφέα......ψιλοτσακίζονταν .......
εξ΄ ου και κάτι ατέλειες στις καμπύλες ...... μετά απο  μπόλικο γυαλόχαρτο .......
συμπέρασμα ....... μόνο MDF για τα pattern   

συνέχεια τ΄αλλο Σάββατο με δύο έργα : truss rod & fingerboard 

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 03, 2013, 01:02:59 πμ »
...στην περιγραφη εισαι απιστευτος!!! ;D...στην ουσια λες οτι λεμε ολοι απο μεσα μας την ωρα που παλευουμε με εργαλεια τεχνικες κτλ....δεν εχω λογια...ασχετο...ελπιζω η οξια να σου κατσει καλα...σε προηγουμενη φωτογραγια  την κοντρα στο μανικι απλα την εστριψες 180 μοιρες ετσι δεν ειναι?...καλο θα ηταν να την γυριζες 180 μοιρες το πανω κατω...τι ειπα τωρα και τι να καταλαβεις...τες πα... ;D

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 03, 2013, 07:39:00 πμ »
Πολυ ωραια εξελιξη και πολυ καθαρη δουλεια! Αψογη και η ιδεα του Νασου για τα δυο trussrods!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 03, 2013, 10:19:56 πμ »
κοιτα να δεις που ο φιλος μου ο BOULIS ( δεν μπορω να σε λεω ετσι ρε γαμωτο) θα κανει δουλιτσα.Σιγα σιγα και ταπεινα, χωρις εργαλεια και ξυλα, αλλα με πολυ ορεξη.Στην περιγραφη σκιζεις.Αυτη την ορολογια να μην ειχατε ρε παιδι μου εσεις οι κιθαριστες, να καταλαβεναμε κι εμεις οι κακομοιροι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 03, 2013, 11:22:37 πμ »
λοιπον ζαρκαδα τριζει η καρεκλα σου,ο μπουλης δεν παλευετε,και ναι ρε παιδια γραψτε και κανενα ελληνικο να καταλαβαινουμε και εμεις οι γκαου.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 03, 2013, 01:15:56 μμ »
Ορολογία κιθαροποιίας για τους πιο λαικούς οργανοποιούς.Όπου λαικοί βαλ´τε μπουζούκια,τζουράδες,μπαγλαμάδες.
Δηλαδή αντίστοιχα όταν εμείς διαβάζουμε Καράολα,Τσαμπουκάδες,φιλέτα κτλ :D :D :D

Truss Rod. Μεταλλική ράβδος που μπαίνει στο κεντρο του μανικιού για να αντέχει την τάση των χορδών και το οποίο είναι ρυθμιζόμενο ώστε να διορθώνεται οποιοδήποτε σκευρωμα...

Scarf joint. Το κόψιμο του μπράτσου υπο γωνία ώστε γυρίζοντας το ανάποδα και κολλόντας το να έχουμε το καράολο του οργάνου.

Pattern, Template. "Καλούπι" από mdf ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που να αντέχει ώστε να χρησιμοποιηθεί με το ρούτερ για το ξεγύρισμα κυρίως του σώματος της ηλεκτικής κιθάρας

[ Invalid Attachment ]

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 03, 2013, 01:46:20 μμ »
εγω γι αυτο σ αγαπαω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 03, 2013, 03:00:11 μμ »
Δηλαδή αντίστοιχα όταν εμείς διαβάζουμε Καράολα,Τσαμπουκάδες,φιλέτα κτλ :D :D :D
Και εγω ετσι^ νιωθω  ;D
Το ιδιο συμβαινει και με την ορολογια των εργαλειων. Οταν ακουσα για πρωτη φορα "αλεζουαρ" νομιζα οτι ηταν εργαλειο οδοντιατρου  ;D

Tags: