Αποστολέας Θέμα: Σκευρωμα μπουζουκιου  (Αναγνώστηκε 10302 φορές)

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Σκευρωμα μπουζουκιου
« στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 07:25:18 μμ »
Παιδια ανοιξα ενα νεο θεμα για να μην μπερδεθω με το αλλο. Λοιπον πριν κανα μηνα περιπου μου χαρισε καποιος ενα οργανο 60 αρι σκαφος στο καπακι ειχε μερικα σκασιματα στην φιγουρα αλλα το μεγαλο προβλημα ειναι οτι οι χορδες ειναι στο θεο! Εβγαλα τα παλια ταστα ετριψα την ταστιερα με γυαλοχαρτο εβαλα καινουργια ταστα τα ετριψα το οργανο παιζει αλλα οι χορδες δεν ηρθανε με κανονικο καβαλαρη  στο 12 ταστο η αποσταση χορδων ταστιερας ειναι 5,5 χιλιοστα πανω απο μισο ποντο ειναι σαν τοξο. Τι αλλο μενει να κανω να το φερω στα ισια? Σας βαζω φωτο να δειτε να μου δωσετε τα φωτα σας. Το οργανο αυτο αν δεν ειχε αυτο το προβλημα ειναι της ταξης των 700-800 ευρω απ οτι υπολογιζω

Σας ευχαριστω εκ των προτερων
Αντε να περασει η μερα....

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Απ: Σκευρωμα μπουζουκιου
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 10:45:32 μμ »
Αμα έχει κάνει κοιλιά πρέπει να βγάλεις τα τάστα να πλανίσεις την ταστιέρα έτσι ώστε να έρθει όπως σου είπε ο Χρήστος Φυλλαρίδης δηλαδή από το κέντρο(12 τάστο) πρός τις άκρες να υπάρχει κενό 1 με 2 χιλιοστά δηλαδή να κάνει η ταστιέρα ένα τόξο, βέβαια στιις άκρες ελάχιστα θα υπάρχει το κενό βάζοντας πάνω τον χάρακα,και επίσης ίσως χρειαστεί να ξαναχαράξεις τις εγκοπές που μπαίνουν τα τάστα γιατί μπορεί από το πλάνισμα να μειωθεί το βάθος και επίσης θα πρέπει μάλλον να βάλεις χαντρότερα τάστα άρα και πιο χοντρή λάμα πριονιού για τα χαράγματα.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 11:56:14 μμ »
δηλαδή από το κέντρο(12 τάστο) πρός τις άκρες να υπάρχει κενό 1 με 2 χιλιοστά δηλαδή να κάνει η ταστιέρα ένα τόξο, βέβαια στιις άκρες ελάχιστα θα υπάρχει το κενό βάζοντας πάνω τον χάρακα.

Aυτο δεν μπορω να το καταλαβω.. ??? Δηλαδη απο το 12 ταστο μεχρι τρυπα τελευταια ταστα να μετρησω αποσταση χορδων ταστιερας οταν βαλω χορδες  και να ειναι 1 με 2 χιλιοστα το σηκωμα τους?  Επισεις  νικο οταν βγαλω τα ταστα και βαλω χαρακα λες θα φανει η κοιλια? Και ποσο λες πρεπει να το φαω στην πλανη?

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 06:40:45 πμ »
Επισεις την ταστιερα θα την πλανισω με τα κορδονια στο πλαι ετσι οπως ειναι??/ ???

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 02:59:03 μμ »
Φίλε mpouzoukimaker θα κάνεις αυτό που σου έγραψε και σου έδωσε και σχέδιο ο Χρήστος.
Να σου πω κάτι, αν βάλεις έναν ίσιο χάρακα του μέτρου πάνω σε όλο το μήκος της ταστιέρας θα δείς από τα πλάγια τι επιπεδότητα έχει ή τι   
καμπύλη έχει και αναλόγως όπως σου γράψανε θα πράξεις αναλόγως.
Πρόσεξε προσεκτικά το σχέδιο του Χρήστου και θα καταλάβεις, αν όχι γράψε την απορία σου.

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 03:07:16 μμ »
Επίσης μπορεί να είναι ψηλός ο καβαλάρης και να θέλει κατέβασμα, πάρε έναν χάρακα και δες τι θέλει.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 03:35:54 μμ »
νικο δοκιμασα και με καβαλαρη πολυ χαμηλο και το αποτελεσμα ειναι 5.5 με 6  mm υψος χορδων!! 
Βασικα το μανικι πισω δν ειναι αρα ειναι πολυ εμπρος λογικα και να ναι σαν τοξο. ΔΕν ξερω αν υπαρχει κι αλλο ειδος κατηγορια σκευρωματος τοτε θα το πλανισω χιλιοστο χιλιοστο στην αρχη και να δοκιμαζω καθε φορα μεχρι να παει εκει που πρεπει. Λογικα αφου πρεπει η αποσταση της ταστιερας να ειναι στις ακρες με το χαρακα 1 με 2 mm   λογια και οι χορδες απο το 12 ταστο και κατω θα πρεπει να απεχουν και αυτες απο την ταστιερα το ιδιο ετσι?. Τελος εαν πλανισω την ταστιετα με τα κορδονια δν θα διαλυθουν?

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
  • Αγαπημένο ξύλο: -
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 10:54:53 μμ »
λυσε τις χορδες και αστο ετσι σαν βρακι. βαλτο σε μια μεγγενη να ισιωσει με την βοηθεια της θερμοτητας παντα και μολις ερθει θελει ξυσιμο και βαψιμο. αν κλεισεις τους πορους ενω ειναι ισιο και κλειδωσεις την υγρασια μεσα θα παραμεινει ισιο. βεβαια θα εχει τασεις για σκευρωμα ξανα!
Symmetry and simplicity

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 11:23:12 μμ »
Φουντουκο σ ευχαριστω για την απαντηση βοηθεια σου  αλλα εχω απορια μπορεις να μου εξηγησεις οταν το βαλουμε στην μορσα πως θα βαλουμε το μπρατσο ξαπλωτα η πλαγιαστα? Και φανταζομαι θα θελει ζεσταμα η ταστιερα κατα μηκος η το μανικο? Και  τελος εννοεις να ξυσω ολο το μπρατσο και να το ξαβαψω βερνικωσω?

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 09, 2013, 03:36:29 μμ »
το πιο λογικο μου ακουγεται τα ταστα να ακουμπαν στο δοντι της μορσας. βαζεις και κατι να μην το πληγωσεις. για ζεσταμα ενα σεσουαρ ή ενα αεροθερμο για κανενα 2ωρο φτανει. και ξυσιμο και βαψιμο θελει ολοκληρο το μπουζουκι.δεν νομιζω να μπορεις να βαψεις ενα μονο κομματι του. λογικα με το τριψιμο θα ξυσεις και ενα μερος απο το σκαφος που θα χρειαζεται και εκεινο βαψιμο. παντως ξερω οτι εαν φυλακισεις την υγρασια δυσκολα αντιδραει το ξυλο. αναλογα βεβαια και με τις συνθηκες διατηρησης. τωρα για αυτο που ειπες για βαψιμο ενος κομματιου απο το μπουζουκι δεν γνωριζω αν γινετε. εγω πιστευω οτι θα σκασει το βερνικι αν δεν ειναι ολοκληρωμενο. καποιος που να εχει γνωσεις απο βαψιμο;
Symmetry and simplicity

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 09, 2013, 03:37:13 μμ »
το μανικι τυ ξυλα ειναι;
Symmetry and simplicity

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 09, 2013, 05:17:16 μμ »
Δεν ξερω ειναι βαμμενο και δεν φαινεται

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 12, 2013, 06:58:34 μμ »
Φίλε Φουντούκε,
νομίζω ότι η υγρασία δε φυλακίζεται μέσα στο μάνικο αλλά και ούτε έξω απ' αυτό. Και αυτό γιατί με ότι και να το βάψεις η ταστιέρα μένει άβαφη. Ακόμα και να τη βάψεις όμως, οι εγκοπές των τάστων φτάνουν για να ανταλλάσεται υγρασία με το περιβάλλον έστω και με αργότερο ρυθμό.

Tags: