Αποστολέας Θέμα: Ταστα και ρυθμιση  (Αναγνώστηκε 18849 φορές)

konstantinos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Kελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 1, αντε το πολυ πολυ 2
Απ: Ταστα και ρυθμιση
« Απάντηση #30 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 07:35:34 μμ »
Εγω εκανα το εξης:
σε ενα μαρμαρο επιπεδο κολλησα γυαλοχαρτο. Γυρισα το μπουζουκι αναποδα και αρχισα να τριβω απο το 8 ταστο προς το καραουλο.
 Για τι απο 8ο? επειδη εχω ενα μπουζουκι παλιο και κανει καμπυλη απο το 8ο ταστο(συμφωνα με το απειρο ματι μου) ;D
Το εφτασα σε μια αποσταση 1-2 χιλ. (πηρα μια ισια βεργα αλουμινιου, να εφαπτεται στο τελευταιο ταστο, 27ο.
η αποσταση 1ο ταστο και βεργα 1-2 χιλ.) Οταν λεω ταστο εννοω την χαρακια στην ταστιερα οχι το ταστο καθεαυτου.

Περασα ταστα.
 εβαλα στη βεργα ταινια που κολαει και απο τις 2 μεριες και πηρα γυαλοχαρτο για μεταλλο 320αρι και το κολησα στην βεργα.
τα ταστα τα σημαδεψα με ανεξητιλο μαρκαδορο και ξεκινησα το τριψιμο. εφαπτομενο στο 27 και μολις ειδα οτι
 ο μαρκαδορος αρπαζει στο 4ο ταστο, ξεκινησα να τριβω απο το πρωτο εφαπτομενο προς το τεταρτο μεχρι να φυγει ο μαρκαδορος.
στρογγυλεμα ταστων με ειδικη λιμα.

http://www.rockinger.com/index.php?cat=WG174&product=09039&sid3=6d5952f8d47e269b5779191ddc3b532b

περασμα χορδων. αποσταση 12ο ταστο χορδης περιπου 2χιλ. Το οργανο παιζει ικανοποιητικα.
Εκανα μια παραλαγη σε ενα θεμα που βρηκα στο ι-νετ http://www.forbi.net/Buende-abrichten.1700.0.html

Τονιζω οτι ειναι το πρωτο οργανο που κανω και στο επομενο θα ακολουθησω τον τροπο που λενε τα παιδια.

Αυτο που πηγε να με τρελανει ειναι οτι τις 2 πρωτες μερες επαιζε καλα, την 3η μερα ετριζε η ντο η χοντρη. Τι σηκωμα καβαλαρη, τι καινουρια κοκκαλα, αυτη το χαβα της.

Εεεεε την 4η μερα απο μονο του εφυγε το τριξιμο.Το γαμας κε προεδρε η δεν το μαμας.
 Υπαρχει εξηγηση γιαυτο το φαινομενο η προκειτε γαι θαυμα ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)
(ξερω ξεφευγω απο το θεμα, αλλα επι της ευκαιριας ας θεσω και εγω ενα ερωτημα ;D ;D ;D)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 07:51:49 μμ »
Δεν ειναι απαραιτητο να βγαζεις ταστιερα και να ξανακανεις διαδικασιες που θα σε  ταλαιπωρισουν,αλλοστε το οργανο δεν θα το δωσεις αλλου θα ειναι για σενα φανταζομαι , σ'αυτο το τελευταιο αναφερομαι στην ασχημη αισθητικη της σφηνας.Το οργανο μπορεις και ετσι οπως ειναι να το διορθωσεις με καλα λειτουργικα αποτελεσματα ,οχι ομως αισθητικα με την προυποθεση οτι δεν σε πειραζει αυτο..........

Φίλοι μου και αυτό διορθώνεται σχετικώς εύκολα αν και πιστεύω ότι επειδή η κόλληση στο καράολο είναι ένα απ' τα δύο σημεία που δέχονται τις μεγαλύτερες τάσεις και συνεπώς τη μεγαλύτερη καταπόνηση δεν επιτρέπονται σφήνες καθώς οι περισσότερες κολλήσεις μεγαλώνουν την πιθανότητα σφάλματος. Τέλος πάντων.

Κατ' αρχάς λοιπόν τρίβουμε την ταστιέρα όπως λένε οι περισσότεροι (με γυαλόχαρτο επάνω σε τάκο και όχι με πλάνη χειρός) και τη φέρνουμε εκεί που πρέπει (το πρέπει είναι πολύ μεγάλη κουβέντα γιατί όπως είπε και ο Χρήστος χωρίς τάστα πρέπει να έρχεται ίσια με την τάση των χορδών και με τάστα για αρχή πρέπει να έχει το διαφιλονικούμενο κενό των 1-2 χιλ. στις άκρες της που με τον καιρό θα της δώσουν την πολυπόθητη ευθεία αλλά οι διαστάσεις του μάνικου, το είδος του ξύλου, οι κόντρες, τα πάχη των χορδών, οι κολλήσεις ακόμα και ο καιρός είναι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα).

Όταν λοιπόν αυτή έρθει στα "ίσια" της τότε και μόνο τότε μπορούμε να ντύσουμε το πίσω μέρος του μάνικου με καπλαμά που θα τον κολλήσουμε με ψαρόκολλα ή titebond και αν είναι ένα φύλλο τότε τον σφίγγουμε με λάστιχα σε όλο το μήκος του μάνικου περνώντας τα χιαστί.

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε και την αισθητική της κόντρας τότε κολλάμε διαδοχικώς τρεις ή και περισσότερες λωρίδες καπλαμά δίνοντας την επιθυμητή όψη. Βεβαίως θέλει λίγο "φάγωμα" το μάνικο στην ένωσή του με την ταστιέρα για έρθει ο καπλαμάς με λίγο τρίψιμο ίσια με το πλάι της ταστιέρας.

Έχω κάνει τρεις φορές το πρώτο δύο απ' τις οποίες ήταν για να παχύνουμε πολύ λεπτά μάνικα (στη μία περίπτωση περάσαμε τρία φύλλα καπλαμά και στη άλλη δύο αλλά είχαμε βγάλει τις ταστιέρες) και η τρίτη για να καλύψουμε σοβαρά αισθητικώς σφάλματα στο μάνικο με πολύ καλά αποτελέσματα σ' όλες τις περιπτώσεις.

Υ.Γ. Έχω δει και μια φορά το δεύτερο γιατί ξεκόλλησε η ............ κόντρα. ;D ;D

...........................

Αυτο που πηγε να με τρελανει ειναι οτι τις 2 πρωτες μερες επαιζε καλα, την 3η μερα ετριζε η ντο η χοντρη. Τι σηκωμα καβαλαρη, τι καινουρια κοκκαλα, αυτη το χαβα της.

Εεεεε την 4η μερα απο μονο του εφυγε το τριξιμο.Το γαμας κε προεδρε η δεν το μαμας.
 Υπαρχει εξηγηση γιαυτο το φαινομενο η προκειτε γαι θαυμα ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)
.....................

Φίλε Κωσταντή αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο. Το μαμάς δεν το μαμάς το ίδιο που σου κάνει !!!!  ;D ;D
Η διόρθωση λοιπόν ήρθε από μόνη της καθώς η μπουργκάνα ΝΤΟ λόγω του πάχους της ασκεί πολύ μεγαλύτερη τάση στην πλευρά του μάνικου που είναι τοποθετημένη και με τον καιρό να το σκευρώνει "μονόμπαντα" και να χάνεται το ταστάρισμα. Αν προσέξεις μπορεί να είναι εμφανές ένα ελάχιστο σκεύρωμα στην ταστιέρα απ' τη μεριά της ΝΤΟ που δεν υπάρχει απ' τη μεριά της ΡΕ. Άσε που και ο καιρός με την υγρασία του μπορεί να στο ξαναπαρουσιάσει.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 08:54:48 μμ »
Κουρος γιατι να μην το πλανισουμε με σταθερη πλανη? Αν βαλουμε τακο με γυαλοχαρτο για να το κανουμε το νουμερο που πρεπει να βαλουμε δεν πρεπει να ειναι 30-60? Αλλιως θα τριβω μεχρι το πασχα. Δεν ξερω εσυ τι λες καλυτερα οτι ειναι. Δεν ξερω γι αυτο ρωταω.. :(
Αντε να περασει η μερα....

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 09:00:19 μμ »
να πεταχτω κι εγω σαν χρονια ξυλουργος που ειμαι.Μην το βαλεις σε πλανη γιατι μπορει να σου κατεβασει πολυ, να σου κανει σκαλοπατακια, να φας κανα χερι.Ο εβενος οσο εξωτικος ακουγετε ειναι πολυ σκατοξυλο τελικα.Οποτε ξεκινα το πασχα ειναι νωρις φετος
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 09:16:12 μμ »
Κωστα καλο το χιουμορ αλλα δεν μου ειπες με τακο ποσο νουμερο γυαλοχαρτο?

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 09:16:37 μμ »
να πεταχτω κι εγω σαν χρονια ξυλουργος που ειμαι.Μην το βαλεις σε πλανη γιατι μπορει να σου κατεβασει πολυ, να σου κανει σκαλοπατακια, να φας κανα χερι.Ο εβενος οσο εξωτικος ακουγετε ειναι πολυ σκατοξυλο τελικα.Οποτε ξεκινα το πασχα ειναι νωρις φετος

Μη φοβάσαι φίλε Μπουζουκοκατασκευαστή. Τα γυαλόχαρτα τρώνε πολύ πράμα. Με ένα 100άρι σε μια δυο ώρες το πολύ και μάλιστα χαλαρά την έχεις φέρει εκεί που πρέπει.

Έχει δίκιο ο Κώστας. Η σταθερή πλάνη (δεν ξέρω αν εννοείς ηλεκτρική, αν ναι ούτε να το σκέφτεσαι) χειρός θα σου κάνει ατέλειες που για να τις διορθώσεις θα χρειαστεί στο τέλος ν' αλλάξεις ταστιέρα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 09:19:47 μμ »
ναι εχειςδικιο για το χιουμορ.....ξεχαστηκα.Με καλυψε ο κουρος ομως
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #37 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 09:20:38 μμ »
Ναι σταθερη ηλεκτρικη εννοω. Με 100αρι δεν ειναι ψιλο? 60-80 δεν κανει? Να ρωτησω και κατι αλλο με τον ιδιο τροπο (τακο γυαλοχαρτο) Μπορω να φερω στα ισια την κολληση μανικου καραολου οταν φτιαξω ενα οργανο η εκει θελει πλανη καλυτερα?

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 09:30:33 μμ »
Βασίλη (υποθέτω) απ' τη στιγμή που θα ενωθούν τα μέρη του οργάνου, την πλάνη ξέχασέ την. Οι επεμβάσεις είναι τόσο λεπτές που δεν υπάρχει περίπτωση να τις καταφέρεις με ηλεκτρική πλάνη.

Το 100άρι επάνω σε τάκο περίπου 20 εκ. μακρύ είναι ότι πρέπει. Δοκίμασέ το και θα δεις ότι δε χρειάζεσαι χοντρύτερο.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #39 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 09:42:09 μμ »
Ναι Βασιλης. Μαλιστα... Εχω μια μικρουλα μωρε με μεγιστο παχος πλανισματος 3 cm και ελεγα να την χρησιμοποιουσα(για ποιο ξεκουραστα) αλλα αφου μου λες οτι ειναι καλυτερα ετσι θα το ακουσω  :) Αρα δηλαδη και στην μορσο οταν ενωσουμε το μπρατσο αυτο που περισευει απο το δοντι κοβεται με πριονι και παλι τακο ετσι?  Επ ευκαιριας για να μην ανοιγω αλλο θεμα οταν προσαρμοσουμε το μπρατσο στο σκαφος η κλιση που πρεπει να δωσουμε στο μανικι προς τα πισω για να το κολησουμε 0,5 cm ειναι καλα η εχω λαθος. Ξερω οτι αυτα μπορει να αλλαζουν σαν νουμερα αλλα σαν μεση τιμη ειναι σωστη?

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #40 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 10:34:36 μμ »
Απαντηση κανεις?.... :( :(

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #41 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 11:45:30 μμ »
Ο γραπτος λογος παρερμηνευεται και ευκολα παρεξηγειται.Ελπιζω με το σχημα και με λιγο δοση υπερβολης να το καταλαβεις.Τα εντονα βελη δειχνουν που ακριβως πρεπει να φαγωθει η ταστιερα για να γινει ισια.Το σχημα 1  δειχνει την ταστιερα οπως πρεπει να ειναι στο τελος πριν μπουν ταστα.Αυτα.

Αυτό όμως δεν είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό relief? Πχ εδώ: http://www.fretnotguitarrepair.com/repair/acoustic-guitar/truss-rod.php

Εγώ είχα στο μυαλό μου το ακριβώς αντίθετο, ο χάρακας να ακουμπάει στις άκρες και να έχει 1 χιλιοστό κενό στο κέντρο.
Αν προσεχείς έχω γράψει " ο χρόνος με τον καιρό θα κάνει την δουλειά του" και αναφέρομαι στο ισιωμα της ταστιερας εώς και το επιθυμητό relief αλλά αυτο ειναι λεπτομέρεια  δεν μπήκα σε αναλύσεις ,εδώ ο φίλος δεν μπορεί να φέρει την ταστιερα σε ένα Α επίπεδο θα μιλάμε για relief και χωρίς relief πιστεύω θα ειναι ευτυχισμένος  και το όργανο δε θα τασταρει .

gdask

• Newbie
  • *
« Απάντηση #42 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 01:11:28 μμ »
Ναι, η αλήθεια είναι πως είχα καταλάβει πως πρότεινες η ταστιέρα να είναι στην τελική της μορφή έτσι όπως περιέγραψες στο σχήμα και μπερδεύτηκα, μιας και το relief για μένα θεωρείται αναγκαίο. Ήταν απαραίτητο για να ρυθμίσω την  (αγορασμένη) ακουστική κιθάρα μου χαμηλά και χωρίς να ταστάρει στα πρώτα τάστα.

Συγχώρα με αλλά και εγώ λόγω αμάθειας δεν σκέφτηκα πως η επίπτωση της τάσης από τις χορδές θα ισορροπήσει αυτή την καμπύλη. Σωστά γράφεις ότι ο χρόνος θα κάνει την δουλειά του. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ισιώσει η ταστιέρα όμως από την τάση των χορδών υπάρχει πρόβλημα, έτσι δεν είναι? Τι μπορούμε να κάνουμε μετά για να αποφύγουμε το ταστάρισμα πέρα από το ανεβάσουμε τους καβαλάρηδες?

Το ρωτάω αυτό γιατί έχω βάλει μπροστά να φτιάξω ένα λαούτο (πρώτη κατασκευή), οπότε εκεί η ταστιέρα έρχεται πρόσωπο με το καπάκι και δεν υπάρχει η επιλογή να κατεβάσεις χιλιοστά στην ταστιέρα απλά με χαμηλότερο καβαλάρη. Από αυτά που καταλαβαίνω, μάλλον θα το αρματώσω καμιά βδομάδα πριν διαμορφώσω την ταστιέρα και βάλω τους μπερντέδες, ώστε να την κάνω όπως νομίζω πως θα πρέπει να είναι στην τελική της μορφή. Και αν πάρει και άλλη κλίση προς τα εμπρός, θα είναι κάτι που θα διορθώνεται τουλάχιστον.

Ζητάω συγγνώμη από τον φίλο mpouzoukimaker που καπηλεύομαι το δικό του νήμα για τις δικές μου απορίες, αλλά πιστεύω πως όσο εκτενέστερα το αναλύσουμε τόσο καλύτερα θα είναι γι αυτόν αλλά και για όσους ανατρέξουν σε αυτό το νήμα για πληροφορίες στο μέλλον.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #43 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 02:54:58 μμ »
Δεν υπαρχει προβλημα φιλε μου! Ολοι να μαθουμε θελουμε

Tags: