Αποστολέας Θέμα: Καλούπι για τρίχορδο  (Αναγνώστηκε 2955 φορές)

giorgos84

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
Καλούπι για τρίχορδο
« στις: Ιανουαρίου 04, 2013, 11:30:36 πμ »
Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεία! Είμαι νέο μέλος και θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την εξαίρετη δουλειά που γίνεται στο forum, η οποία σαφώς και πηγάζει από την ανιδιοτελή αγάπη των μελών προς την τέχνη της οργανοποιίας. Αποφάσισα και εγώ δειλά – δειλά μιας και δεν έχω προηγούμενη εμπειρία, να ασχοληθώ με την κατασκευή ενός τρίχορδου μπουζουκιού, και θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα που αφορούν στο σχεδιασμό του καλουπιού και στα ξύλα που το αποτελούν.

1.Το τελικό πλάτος του σκάφους  που έχω σχεδιάσει είναι 280mm. Έστω ότι το πάχος της δούγας είναι 2mm και το πάχος της κολάντζας και αυτό 2 mm. Η περιμετρική σχεδίαση και εν τέλει η κατασκευή του καλουπιού θα γίνει στα -4mm (276mm), έτσι ώστε όταν θα προστεθούν οι ντούγες και  η κολάντζα να έχουμε το πλάτος που έχουμε ορίσει εξαρχής;

2.Ποια ξύλα είναι κατάλληλα για την κατασκευή των νομέων και της βάσης του καλουπιού, και ποια ξύλα για τους δύο τάκους;

Ευχαριστώ πολύ!

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
Απ: Καλούπι για τρίχορδο
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 04, 2013, 12:59:08 μμ »
Καλως ηρθες στο φορουμ και καλη χρονια.Στο πρωτο ερωτημα σου ειναι ετσι ακριβως οπως τα γραφεις με μια μικρη λεπτομερια που αν θες την ακολουθεις,δεν ειναι και πολυ βασικο: Στην περιμετρο της κολατζας αφαιρεις 4μμ ,απο το σημειο που η κολατζα ενωνεται με το παραπετι,το παχος του μειωνεται μεχρι που να εξαφανιστει ακριβως στην ενωση με το μπρατσο,αρα μεχρι την ενωση με το μπρατσο το -4 γινεται σταδιακα -2.Ολα αυτα εχουν σαν αποτελεσμα το καλουπι σου να σου βγει ελαφρως μακροστενο, ομως με το τελειωμα του μπουζουκιου θα εχεις  το αρχικο σχημα και διαστασεις που ειχες υπολογισει.Ολα αυτα ειναι πανευκολα εαν σχεδιαζεις με καποιο προγραμμα σε υπολογιστη.
     Οσο για τα ξυλα του καλουπιου δεν ειναι απαραιτητο καποιο συγκεκριμενο ξυλο,προσωπικα χρησιμοποιω κοντρα πλακε θαλασσης 18μμ. Ο τακος γινεται απο καποιο μαλακο ξυλο συνηθως ,φλαμουρι,λευκα,λιμπα ή και κελεμπεκι με τα νερα παντα καθετα στο διαμηκη αξονα του οργανου.
    Καλες κατασκευες!

giorgos84

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Καλούπι για τρίχορδο
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 04, 2013, 02:50:12 μμ »
Ευχαριστώ!

Tags: