Αποστολέας Θέμα: Αλλαγή κλειδιών  (Αναγνώστηκε 4109 φορές)

phoebus

• Newbie
  • *
Αλλαγή κλειδιών
« στις: Δεκεμβρίου 01, 2012, 10:17:38 μμ »
Παιδιά κατ' αρχάς καλησπέρα και καλή αρχή μια που γράφω πρώτη φορά εδώ... Το πρόβλημά μου είναι ότι θέλω να αλλάξω κλειδιά σε ένα παλιό μπουζουκάκι που έχω και δεν βρήκα πουθενά κάποια που να ταιριάζουν οι τρύπες τους. Και άντε, πες ότι τις τρύπες για τις βίδες τις στοκάρω και ανοίγω καινούριες, με τις τρύπες που μπαίνουν οι άξονες τι θα κάνω; Αν τις διεύρυνα λίγο κατά μήκος (κάνα δυο χιλ.), θα είχα πρόβλημα δεδομένου ότι τα κλειδιά θα είναι σταθερά στις βίδες τους; Εκτός αυτού, μήπως ξέρει κανένας κανένα μαγαζί που να έχει στοκ από παλιά κλειδιά μήπως βρω κάτι να ταιριάζει; Το όργανο είναι του '84 και τα κλειδιά που έχει είναι για τετράχορδο με κομμένο το ένα κλειδί... Ευχαριστώ και να έχουμε καλές συζητήσεις!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Αλλαγή κλειδιών
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 01, 2012, 10:48:47 μμ »
Καλως τον...........................λοιπον το οργανο ανα χειρας, και γραμμη στον Κωσταντελο...Παρνηθος 80 Γαλατσι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

phoebus

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 02, 2012, 01:29:21 πμ »
Πήγα, δυστυχώς δεν είχε...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 02, 2012, 04:16:58 πμ »
φιλε μου καλωσορισες και απο εμενα. βαλε αν θες μια φωτογραφια να τα δουμε, και αν μπορεις μετρα την αποσταση απο κεντρο σε κεντρο της καθε τρυπας.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 02, 2012, 07:30:37 πμ »
για ακρίβεια στη μέτρηση κάνεις το εξής:
παίρνεις το ψηφιακο παχύμετρο και μετράς (πχ για τρίχορδο):
από τον ένα άξονα ως το γειτονικό του πχ S
μηδενίζεις το παχύμετρο και μετράς το πάχος του άξονα πχ Α
ΤΕΛΟΣ
ή αλλιώς αφαιρείς το πάχος του άξονα από την απόσταση δηλ S-A

chris

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 02, 2012, 09:25:43 πμ »
Στίς παλαιές βάσεις άλαξε μόνον τά κλειδιά καί τα αξονάκια.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 02, 2012, 02:18:52 μμ »
Τώρα δεν ξέρω αν αυτό που θα πω στέκει, αλλά  χωρίς πολύ σκέψη μου ήρθε κάτι στο μυαλό, αν δοκίμασες άλλα κλειδιά από τετράχορδο και δεν μπαίνουν οι άξονες στις τρύπες αν θες κάνε το εξής, όπως έκοψε ο κατασκευαστής το ένα το κλειδί και από 4 κλειδιά έμειναν 3, αγόρασε κλειδιά για τρίχορδο και πάρε ένα σιδεροπρίονο και κόψτα ένα ένα ξεχωριστά αλλά να φροντίσεις στη βάση του καθενός ν ανοίξεις ακόμα μια τρύπα για βίδα ώστε να έχει κάθε κλειδί δύο βίδες να το στηρίζουν, έτσι κάθε άξονας θα μπει στην ήδη ανοιχτή τρύπα και δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλά γνώμη είναι όμως να ξέρεις, μονά κλειδιά μόνο σε ηλεκτρικές κιθάρες έχω δει και δεν ξέρω αν φτάνει η βάση των κλειδιών τρίχορδου γι αυτή την πατέντα. Εγώ δεν το έχω δει αυτό πουθενά απ το μυαλό μου το έβγαλα, η απόφαση δική σου.       

phoebus

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 02, 2012, 08:37:00 μμ »
Δυστυχώς, την φωτό δεν την παίρνει...
Λοιπόν, η απόσταση μεταξύ των κέντρων των αξόνων είναι 24 χιλ μεταξύ τους, και ως εκ τούτου η απόσταση μεταξύ 1ου και 3ου είναι 48 χιλ., η δε διάμετρος των αξόνων είναι 5 χιλ. (δεν έχω παχύμετρο, το μέτρησα με μεταλλικό χάρακα). Το να βγάλω τα αξονάκια και τα κλειδιά και να βάλω καινούρια στην παλιά βάση το σκέφτηκα, αλλά για κακή μου τύχη, σε αυτά τα κλειδιά, δεν βγαίνουν τα κλειδιά με τη σπείρα τους, δεν υπάρχει η ανοιχτοή εγκοπή που τα βγάζεις, είναι κλειστή η βάση στήριξης. Μόνο αξονάκια μπορώ να αλλάξω με την προϋπόθεση να βρω ίδιου πάχους και στήριξης, γιατί κάτι άλλα που είχα, είχαν γραναζάκι ενδιάμεσα, ενώ στα υπάρχοντα κλειδιά έχουν ένα τετραγωνάκι... Όσο για την λύση του να τα κόψω και να τα βάλω ένα ένα, την είχα σκεφτεί αλλά δεν μου αρέσει, θα γίνει καρνάβαλος, μπορεί να το κάνω αν δεν γίνεται αλλιώς... 
Τέλος πάντων, θα πάω και στον Σκεντερίδη, μου είπε ο Κωνσταντέλλος ότι ίσως βρω εκεί τίποτα παλιά από στοκ, αν δεν βρω τίποτα, μπορεί να ξαναβάλω τα ίδια, απλά είναι ταλαιπωρημένα, στραβά, και κουρδίζεις δύσκολα, και οι τρύπες τους για τις χορδές είναι πολύ άκρη στο ξύλο και δύσκολα αλλάζεις χορδές.
Για να πειράξω τις τρύπες στο ξύλο δεν ξέρω αν πρέπει να το ρισκάρω!
Όπως και να 'χει, μένω υπόχρεος και σας ευχαριστώ πολύ όλους για το ενδιαφέρον σας!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 02, 2012, 10:27:39 μμ »
Αρα πηγες στον Κωσταντελο και δεν ειχε?????
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

phoebus

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 03, 2012, 12:08:22 πμ »
Έτσι μου είπε, από μακριά τα κοίταξε, τι να σου πω...

phoebus

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 03, 2012, 05:16:03 μμ »
Λοιπόν παιδιά, τελικά βρήκα τα ίδια κλειδιά στον Σκεντερίδη στον Πειραιά... Να το έχετε υπ' όψιν σας, όσοι χρειάζεστε κλειδιά περασμένων χρόνων, εκεί έχει στοκ. Έφαγα όλη την Αθήνα, μόνο εκεί τα βρήκα! Αυτά που έψαχνα ήταν σε ένα μπουζούκι του '84 και είναι γιαπωνέζικα. Βρήκα ακριβώς τα ίδια, του είχαν μείνει από τότε, είναι για 4χορδο, απλά θα κόψω το ένα κλειδί. Έτσι θα αποφύγω διάφορες πατέντες, πάλι καλά!
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας, και... εδώ είμαστε να τα λέμε, δεδομένου ότι ετοιμάζω και μια  κατασκευή, οπότε μάλλον θα χρειαστώ τα φώτα σας!

Tags: