Αποστολέας Θέμα: Επισκευές και συντηρήσεις ή αλλιώς ο εξάψαλμος του επισκευαστή!  (Αναγνώστηκε 18561 φορές)

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL

Καλησπέρα σας, ήρθαν στο εργαστήρι μου τρία όργανα για επισκευή, ένας μπαγλαμάς, ένα μπουζούκι και μία κιθάρα, παρουσιάζω εδώ κάποια σημαντικά βήματα κατά την επισκευή τους. Κάνοντας  πρώτα μια συζήτηση με το φίλο που έφερε τα όργανα και αφού τα εξέτασα με προσοχή καταλήξαμε στα εξής: Ο μπαγλαμάς φαίνεται να είναι το μόνο όργανο κατασκευαστικά που αξίζει την όποια επισκευή και συντήρηση, το μπουζούκι πρόκειται για κάκιστης ποιότητας κατασκευή,  μιλάμε για όργανο με χαρτονένια φιγούρα και μπράτσο από πεύκο, η κιθάρα είναι κατασκευασμένη από κόντρα πλακέ, αλλά όπως με παρακάλεσε το παλικάρι την κιθάρα αυτή την είχε ο πατέρας του και την θέλει για ενθύμιο  οπότε να κάνω ότι μπορώ.

Με λίγα λόγια ο μπαγλαμάς έχει ένα μεγάλο ράγισμα στο καπάκι  και ένα σχίσιμο το οποίο έχει οδηγήσει σε ένα μεγάλο βούλιαγμα, σημειώστε πως το καπάκι είναι υπερβολικά λεπτό, μιλάμε για 1,2mm και είναι φανερό πως δεν μπόρεσε να αντέξει τις πιέσεις στο θέμα του βουλιάγματος, ελέγχοντας το και εσωτερικά βρήκα και άλλα "καλά", σπασμένο καμάρι, και διάφορες ρωγμές από το στόμιο προς την χορδιέρα.

Tο μπουζούκι έχει σπασμένο καράολο ακριβώς στην μέση και ένα μεγάλο crack στο καπάκι καθώς και αρκετές ξεκολλημένες ντούγιες. Η κιθάρα έχει στραβωμένα  κλειδιά και καθόλου καβαλάρη, ενώ έχει ξεφτίσει και το κόντρα πλακέ στις άκρες του. Αυτά με την πρώτη ματιά, μπορεί κατά την διάρκεια της επισκευής να βγουν και άλλα. Για τον μπαγλαμά συμφωνήσαμε να γίνει αλλαγή καπακιού και σήμερα ξεκίνησα την επισκευή του. Θα ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες κατά την πρόοδο των εργασιών και των τριών εγχόρδων.

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Η ρωγμή από πάνω...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Αφαίρεση τάστου στην ένωση του μπράτσου με το σκάφος,εκεί κόβεται το τμήμα της ταστιέρας για να βγεί με το καπάκι...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Απίστευτα λεπτό καπάκι 1,2 mm, πως να μην βουλιάξει ::)...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Σχεδίαση νέου καπακιού και ηχητικής τρύπας...(συνεχίζεται).

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Εγω δεν την κοβω καθολου την ταστιερα.Σιγουρα θα βρεις κι αλλα μεσα στα οργανα.Για μενα την κιθαρα φτιαχτη.Μην τρελενεσαι με το κοντρα πλακε.Και εμενα μια που μου εφεραν εχει το ιδιο υλικο στην πλατη.Αλωστε κι οι αδερφοι Απαρτιαν εβαζαν στις κιθαρες τους
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Αφαίρεση τάστου στην ένωση του μπράτσου με το σκάφος,εκεί κόβεται το τμήμα της ταστιέρας για να βγεί με το καπάκι...

καλησπερα.....η απορια που εχω ειναι η εξης:μετα πως θα κολλησουμε το κομματι ταστιερας που λειπει και θα βαλουμε το ταστο σωστα????
καλη συνεχεια στις επισκευες....!!!!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
καλησπερα.....η απορια που εχω ειναι η εξης:μετα πως θα κολλησουμε το κομματι ταστιερας που λειπει και θα βαλουμε το ταστο σωστα????
καλη συνεχεια στις επισκευες....!!!!

Αυτή την απορία την έχω κι εγώ. Σε τρεις αλλαγές καπακιών που έλαβα μέρος μέχρι τώρα, κόψαμε το καπάκι γύρω απ' την ταστιέρα και αυτή έμμεινε ανέπαφη.

Έχω δει όμως και άλλες τόσες ταστιέρες "σφαγμένες" στην ένωση σκάφους-μάνικου. Βεβαίως μετά αλλάχτηκε η ταστιέρα οπότε δεν τέθηκε θέμα τοποθέτησης του τάστου.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Κι εγω ποτε δεν εσφαξα ταστιερα να βγαλω καπακι.Εχει μια μικρη δυσκολια βεβαια για να ξαναβαλεις το καπακι ( αν ειναι μπουζουκι) γιατι πρεπει να ταιριαξεις 3 καμαρια ,αλλα γινεται σχετικα ευκολα, και κυριως αναιμακτα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Jessie

• Jr. Member
  • **
Απ: Επισκευές και συντηρήσεις ή αλλιώς ο εξάψαλμος του επισκευαστή!
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 01:22:56 μμ »
Μεγάλος μπελάς αυτές οι επισκευές !!!!!! :D :D :'( :) ;)
Περιμένουμε τη συνέχεια!!! Ευχαριστούμε sforzando!!!!!

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Οι επισκευές έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό,λίγες φωτό από τις κυριότερες εργασίες...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Το μπουζούκι και η κιθάρα πριν την επισκευή...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Το σπασμένο καράολο του μπουζουκιού...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Διάφορες φωτογραφίες της κιθάρας πριν την επισκευή...

Tags: