Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρική σέγα χειρός  (Αναγνώστηκε 9289 φορές)

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
Ηλεκτρική σέγα χειρός
« στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 03:34:16 μμ »
Έχω φτάσει στο σημείο που χρειάζομαι σέγα για να προχωρήσω με την ηλεκτρική (Ξέρω ξέρω θά πρεπε να πάρω κορδέλλα, αλλά δυστυχώς είναι μια επιλογή που δεν μπορώ να ακολουθήσω λόγω χώρου)

Και επειδή δεν βλέπω ζωηρό το Lidl, θα μπορούσατε να μου προτείνετε μια εναλλακτική?

Βασική πρϋπόθεση να είναι αρκετά δυνατή να κόψει σώμα ηλεκτρικής (50mm) και να είναι εύκολο να βλέπεις το σημείο κοπής για να μπορούν να κοπούν σωστά οι καμπύλες.
Στόχος 100 ευρώ πανω κάτω

Ευχαριστώ
Δημήτρης

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Απ: Ηλεκτρική σέγα χειρός
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 04:48:24 μμ »
Δήμητρη και γω στην ίδια φάση με σένα είναι όσον αφορά τον χώρο και γι'αυτό και γω έχω καταφύγει στην λύση της σέγας.Αλλά έχω αποφασίσει να δώσω κάτι παραπάνω ώστε να κάνω την δουλειά μου όσο πιο καλά γίνεται πιστεύω,μιας και δεν την έχω πάρει ακόμα.Αυτή που έχω επιλέξει να πάρω είναι

http://www.toolshouse.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=7026&category_id=1&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&ref=bestprice.gr

Δεν την έχω βρει πιο φτηνά στο internet.Αν θες ρίξε και μια ματιά εδώ όσον αφορά για καταλληλότερη επιλογή λάμας

http://www.mastoremata.gr/cms/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=92&cntnt01detailtemplate=mastoremataNewDetail&cntnt01returnid=102

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 15, 2012, 10:14:07 μμ από Κούρος »

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 05:04:51 μμ »
H αλήθεια είναι ότι κι εγώ κάποια της Bosch έψαχνα, αλλά στην πράσινη σειρά την PST 1000 (125 ευρώ)

Αλλά θα προτιμούσα να πάρω κάτι δοκιμασμένο και όχι στα τυφλά, ώστε να είμαι σίγουρος ότι θα παλέψει τα 50mm αλλά και θα είναι ξεκάθαρο το σημείο κοπής για σωστό χειρισμό. Γι αυτό έκανα και την ερώτηση

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 10:21:14 μμ »
Γιάννη και Δημήτρη,
το πάχος των 5 εκ. δεν είναι τίποτα για οποιαδήποτε σέγα. Το πρόβλημα με τις σέγες είναι το στραβοκόψιμο όπως και με τις πριονοκορδέλες. Γι' αυτό με ότι κι αν κόψεις άφηνε πάντα αρκετό περιθώριο και τελείωνέ το με ρούτερ, χρησιμοποιώντας πρότυπο (template) και ίσιο κοπτικό με ρουλεμάν από πάνω.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 10:30:15 μμ »
Γιάννη και Δημήτρη,
το πάχος των 5 εκ. δεν είναι τίποτα για οποιαδήποτε σέγα. Το πρόβλημα με τις σέγες είναι το στραβοκόψιμο όπως και με τις πριονοκορδέλες. Γι' αυτό με ότι κι αν κόψεις άφηνε πάντα αρκετό περιθώριο και τελείωνέ το με ρούτερ, χρησιμοποιώντας πρότυπο (template) και ίσιο κοπτικό με ρουλεμάν από πάνω.

+1000

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 16, 2012, 12:31:48 πμ »
Γιάννη και Δημήτρη,
Σκληρά ξύλα στα 5 εκ  δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν με σέγα.
Βρές ενα ξυλουργό να στη Ξεγυρίσει  και φτιάξε template  με κοπτικό και ρούτερ όπως λένε και τα άλλα παιδιά να κάνεις τη δουλειά σου ;)

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 16, 2012, 12:50:09 πμ »
Είμαι και γω σε δίλημμα για σέγα.Έλεγα να πάρω κάτι πιο ακριβό για να μπορώ να κάνω την δουλειά μου σωστά,τελικά αξίζει να τα δώσω τα λεφτά ή μπορώ και με κάποιο άλλο πιο φτηνό μοντέλο να την κάνω την δουλειά?Για σώμα ηλεκρικής κυρίως με καίει που είναι 5εκ πάχος και σκληρό ξύλο.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 16, 2012, 06:31:42 πμ »
Ειναι οντως πολυ δυσκολο οπως λεει ο Νασος να γινει κοπη σε 50mm με σεγα. Δεν ειναι εντελως αδυνατο (την πρωτη μου κιθαρα με σεγα την εκοψα) αλλα θελει ΠΑΡΑ πολυ ωρα.
Το θεμα ειναι οτι πρωτον, το εργαλειο δεν σχεδιαστηκε γι'αυτη τη δουλεια και το φερνουμε στα ορια του. Θα ηταν κριμα να δωσει καποιος χρηματα για μια καλη σεγα και να καταφερει να την καψει επειση τη ζορισε.
Δευτερον, οπως αναφερθηκε πιο πανω, υπαρχει το προβλημα του στραβοκοψιματος και αυτο μας αναγκαζει να αφησουμε αρκετο περιθωριο. Αυτο δημιουργει ενα επιπλεον προβλημα: Το ρουτερ πρεπει να δουλεψει πολυ ωρα για να καθαρισει αυτο το περιθωριο, με οτι αυτο συνεπαγεται (καψιμο του ξυλου, υπερβολικη φθορα του κοπτικου και το χειροτερο, σκισιματα).

Τα παιδια βεβαια ειπαν οτι δεν υπαρχει εναλλακτικη, καθως δουλεουν σε μικρο χωρο οπου δεν χωραει πριονοκορδελα. Οπως προτεινει ο Νασος, καλυτερα να υποχρεωθει κανεις σε ενα ξυλουργο.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 16, 2012, 09:41:56 μμ »
Σκληρά ξύλα στα 5 εκ  δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν με σέγα.......................

Νάσο, έχω μια BOSCH εδώ και μια δεκαπενταετία με την οποία έχω κόψει σουηδικό πάχους 12 εκ., καθώς και οξυά και δρυ πάχους 7-8 εκ. χωρίς πρόβλημα στη σέγα παρά μόνο στο στραβοκόψιμο.

Η σέγα μη φοβάστε δεν καίγεται. Αυτό που θα ζεσταθεί πολύ και πιθανώς θα σπάσει θα είναι η λάμα. Επίσης τώρα υπάρχουν και λάμες που κόβουν προς τα κάτω και είναι πολύ καλύτερες από αυτές που κόβουν προς τα πάνω για ξύλα πάχους μέχρι και 6 εκ. Και φυσικά σε παχιά ξύλα δε χρειάζεται ζόρισμα που σημαίνει ότι προχωράμε πιο αργά στο κόψιμο.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 17, 2012, 12:54:11 πμ »
Σκληρά ξύλα στα 5 εκ  δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν με σέγα.......................

Νάσο, έχω μια BOSCH εδώ και μια δεκαπενταετία με την οποία έχω κόψει σουηδικό πάχους 12 εκ., καθώς και οξυά και δρυ πάχους 7-8 εκ. χωρίς πρόβλημα στη σέγα παρά μόνο στο στραβοκόψιμο.

Η σέγα μη φοβάστε δεν καίγεται. Αυτό που θα ζεσταθεί πολύ και πιθανώς θα σπάσει θα είναι η λάμα. Επίσης τώρα υπάρχουν και λάμες που κόβουν προς τα κάτω και είναι πολύ καλύτερες από αυτές που κόβουν προς τα πάνω για ξύλα πάχους μέχρι και 6 εκ. Και φυσικά σε παχιά ξύλα δε χρειάζεται ζόρισμα που σημαίνει ότι προχωράμε πιο αργά στο κόψιμο.
Ξύλο με ξύλο έχει διαφορά και γώ Bosch έχω δεκαετίας και πήγα να κόψω Δεσποτάκι -ash το οποίο κάθετα στα νερά  κόβοταν ικανοποιητικά ενώ παράλληλα στα νερά δεν περπάταγε η σέγα γιατι οι χυμοί του ξύλου καίγονταν και η λάμα υπερθερμαίνονταν και δεν έκοβε καθόλου, τρόμαξα να το τελειώσω, χίλλιες φορές νατο είχα δώσει σε ξυλουργό ;D

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 17, 2012, 01:06:32 πμ »
Μια απ'τα ιδια Νασο! Καρυδια Αμερικανικη δοκιμασα να κοψω που απο οτι ξερω ειναι και σχετικα μαλακη και μου βγαλε την πιστη! Σιγουρα με υπομονη γινεται, αλλα αν προσθεσεις και την παραμετρο της στραβοκοπης ισως μια μικρη κορδελα παγκου (νομιζω εχει ο Ηλιας μια τετοια) να ειναι καλυτερα για εναν μικρο χωρο.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 17, 2012, 09:39:44 μμ »
Μια απ'τα ιδια Νασο! Καρυδια Αμερικανικη δοκιμασα να κοψω που απο οτι ξερω ειναι και σχετικα μαλακη και μου βγαλε την πιστη! Σιγουρα με υπομονη γινεται, αλλα αν προσθεσεις και την παραμετρο της στραβοκοπης ισως μια μικρη κορδελα παγκου (νομιζω εχει ο Ηλιας μια τετοια) να ειναι καλυτερα για εναν μικρο χωρο.
Έκοψα πρόσφατα σε μικρή κορδέλα στο εργαστήρι του yannis  νάναι καλά το παληκάρι, και δυσκολεύτηκα και εκεί βέβαια οι κορδέλες ήταν της  ίδιας της εταιρείας και δεν είχαν μεγάλη κλίση στο λεγόμενο τσαπράζι

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 18, 2012, 12:12:43 πμ »
ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΩ ΚΟΒΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΣΕΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΥΡΙΖΩ ΤΑ ΦΟΥΡΟΥΣΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΧΟΣ 8 ΠΟΝΤΟΥΣ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΛΑΜΑΣ.   ΑΛΛΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ,ΑΛΛΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΞΕΓΥΡΙΣΜΑ, ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΜΑΛΑΚΑ ΞΥΛΑ ΣΥΝΗΘΟΣ ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ Η ΑΛΛΑ ΣΚΛΗΡΑ. ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΛΑΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ Η ΣΕΓΑ ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΕ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΚΟΥΡΟΣ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

alexandros

• Full Member
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 25, 2014, 05:32:48 μμ »
Και γω στην ίδια φάση βρίσκομαι τώρα.
Δημήτρη τελικά πήρες κάποια σέγα;

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 01:38:26 μμ »
Τελικά πήρα μια Metabo στα 100 ευρώ περίπου. Δεν θυμάμαι μοντέλο.

Την ηλεκτρική την έκοψε σαν βούτηρο με πριονάκι precision της Bosch. Και ναι ήθελε ~1cm περιθώριο γιατί μετά από λίγο στράβωσε και έκοβε αλλού γι αλλού. Κάτι που γίνεται με όλες τις σέγες απ' ότι κατάλαβα...
Σκέφτομαι να φτιάξω έναν οδηγό με ρουλεμάν που να το κρατάει σταθερό.

Tags: