Αποστολέας Θέμα: ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 11702 φορές)

john 2004

• Hero Member
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ
« στις: Ιουλίου 29, 2012, 04:43:39 μμ »
σημερα βρεθηκε στα χερια μου αυτη η κιθαρα και ειπα να μπω λιγο σε ξενα χωραφια και να ασχοληθω λιγο μαζι της. ευκαιρια να μαθουμε κατι καινουργιο!

μηπως αναγνωριζει κανενας το λογοτυπο του κατασκευαστη?

καλα μου ακουγονται αυτες οι λιγες χορδες που εχουν μεινει πανω της, και γενικοτερα δεν ειναι σε κακη κατασταση. νομιζω οτι αξιζει καποια στιγμη να ασχοληθω μαζι της, ετσι για την εμπειρια.
και δυο εσωτερικες

[ Invalid Attachment ]

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 29, 2012, 06:03:17 μμ »
Δεν μου λέει κάτι το λογότυπο.
Τι χορδές φοράει επάνω γιατι απο το σχήμα του καβαλάρη και το καμάρια του καπακιού για κλασική κιθάρα μου μοιάζει.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 29, 2012, 06:50:09 μμ »
Δεν μου λέει κάτι το λογότυπο.
Τι χορδές φοράει επάνω γιατι απο το σχήμα του καβαλάρη και το καμάρια του καπακιού για κλασική κιθάρα μου μοιάζει.
Νασο εστι μοιαζει, αλλα εχει πιο ενισχυμενο καβαλαρη απο μια κλασικη που εχω. εχει κοντρα στο μπρατσο που συνηθως δεν εχουν οι κλασικες και οι χορδες ειναι ακουστικης. καλο θα ηταν βεβαια να την εβλεπε καποιος απο εσας τους πιο εξειδικευμενους στις κιθαρες για να με φωτισει λιγο.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 30, 2012, 12:40:17 πμ »
τι πρόβλημα έχει και θελει επισκευή? ευχαρίστως να τη δούμε

Εχω σκοπό τουτη τη βδομάδα να συναντηθώ με τον Γιάννη Δ.   ευχαρίστως να κάνουμε καμμιά μινι Πειραιοσυνάντηση :)

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 30, 2012, 01:13:13 πμ »
περιποιηση θελει. την πηρα 10 ευρω απο ενα τυπο και νομιζω οτι θα γινει μια χαρα οργανακι με δυο επεμβασουλες. τριψιμο, βερνικομα, ταστα, χορδες θελει. ευτυχως με μια πρωτη ματια δεν ειδα να εχει σκευρωματα σπασηματα. για την συναντηση οκ, κανονιστε!

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 30, 2012, 12:02:14 μμ »
Παιδιά να βρεθούμε άμεσα γιατί τελικά την Παρασκευή την κάνω για μπανάκια...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 18, 2013, 04:23:04 μμ »
περασε ενας χρονος απο αυτο το ποστ και ακομα περιμενει η κιθαρα καποιον να ασχοληθει μαζι της. Και αφου δεν ειχα σκοπο να την φτιαξω για κιθαρα, εχω και αλλη αλλωστε καινουργια στη θηκη της εδω και 28 χρονια! και θα μεινει μερικα ακομα στην θηκη της γιατι δεν το χω σκοπο να την γρατσουνισω καθολου. Και αφου δεν αξιωνομαι να φτιαξω ενα λαουτο, μετα την πρωτη αποτυχημενη προσπαθια, ειπα να τα συνδιασω και να την μετατρεψω σε λαουτοκιθαρο, με χαμηλο κοστος και οτι βγει. Χωρις να εχω ιδιαιτερες προσδοκιες απο το αποτελεσμα. Στην αρχη ελεγα να την αφησω οπως ειναι και απλα να της περασω χορδες λαουτου, να χαραξω καινουργια κοκαλακια και να προσθεσω δυο κλειδια ακομα. Ετσι απλα για να την εχω να μαθω τα πατηματα του λαουτου σιγα σιγα μηπως και καποια στιγμη καταφερω να φτιαξω ενα. Το ιδιο με συμβουλεψαν και δυο τρεις φιλοι απο το φορουμ οταν τους ρωτησα. Και για εκει πηγαινα γιατι δεν ηθελα να φαω πολυ χρονο. Καπου εκει μου ηρθε και μια απαντηση-συμβουλη-σκουντιμα-ξυπνημα απο τον κυριο Βασιλειαδη για το τι θα μπορουσα να κανω. Απο κατι απλο μεχρι μια ολοκληρωμενη μετατροπη του οργανου. Και τον ευχαρηστω πολυ για αυτο!  Βεβαια αυτο δεν λεει οτι εγω ακολουθησα κατα γραμμα τις συμβουλες του, γιατι εχω και το ανορθοδοξο στο αιμα μου, αλλα τουλαχιστον απεφυγα καποια πραγματα που μπορει να τα εβλεπα μπροστα μου.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 18, 2013, 04:23:49 μμ »
αυτο που με δυσκολευε πολυ ηταν το θεμα ταστιερας μιας και δεν εχω χαραξει ποτε, στο μαντολινακι ηταν ετοιμη και στον μπαγλαμα την χαραξε ο yiannis. εκει κοιταζοντας το οργανο παρατηρησα οτι ειχε αυτο το ψευτικο το ταστακι πανω πανω αντι για ζυγο. Οποτε μου ηρθε η ιδεα να συμπληρωσω την ταστιερα προς τα πανω (ταρζανια ε?) και να βαλω αυτο για πρωτο ταστο.

μετρησα με το fret calculator σε ποια κλιμακα ταιριαζουν τα ταστα της 65αρας απο το 2 και κατω. οποτε μου βγηκε 68,85 αν θυμαμαι καλα. Και ξεκινησα το ψαξιμο σε φιλους και γνωστους απο το φορουμ για να βρω ενα κομματακι βεγγε 4 χ 5 ποντους για να τσονταρω την ταστιερα. Αδικα, κανενας απο τους κοντινους δεν ειχε δουλεψει βεγγε για να εχει κανενα ρεταλακι να μου δωσει. Ευτυχως βρεθηκε ο Παναγιωτης ο ΚΑΠΑ και μου εφερε ενα. Το εκοψα το διαμορφωσα το κολησα και η χαρα μου ηταν τοσο μεγαλη που ελυσα αυτο το θεμα παρολο που δεν μου ταιριαζαν και πολυ τα χρωματα και τα νερα. Μεχρι που που μου κοψε την χαρα ο Νασος οταν μου ειπε γελοντας, ¨τετοιο βεγγε ηθελες, απο αυτο ειχα πολυ να σου δωσω, ειναι παλισανδρος βρε.....¨ ουπς παλι μαμακια εκανα! Δεν βαριεσαι την κατεβασα λιγο ακομα και κολησα απο πανω ενα καπλαμα παλισανδρο που ειχα παρει απο τον yianni για την πεναρια. Εσκαψα και το καπακι και του περασα την πεναρια να κρυψω και ενα χτυπημα που ειχε.

προσπαθησα να φτιαξω μια κολατζα με σχεδιο αλλα καταφερα και την εσπασα! εφτιαξα τελικα κατι μικροτερο και πιο απλο.

Εκει που ηταν να κολησω την κολατζα για να προχωρισω, περασα μια απο του yianni να μου πει και αυτος πως την βλεπει ως εκεινο το σημειο.  Κανει μια ετσι και ξυνει λιγο το ξυλο στο μερος της κολατζας, και μου λεει, φιλε εχει ωραια νερακια απο κατω και με τοσο χρωμα τα εχει κρυμενα δεν την ξυνεις ολη να φανει. Ωωωωραια ιδεα! Αλλα οχι ιουλιο μηνα με 200αρι γυαλοχαρτο! μου εφυγαν τα χερια στο τριψιμο. Εφυγε και το χρωμα αλλα μεσα στους πορους κρατουσε λιγο. Ετσι αρχισα να κατεβαινω σε νουμερα, μεχρι που φτασαμε στο 60. Τα κοκκινακια παραμενουν ακομα και τωρα, αλλα δεν γινοταν να την κατεβασω αλλο.

επειτα ταπωσα τις τρυπες στο καραολο με καβυλιες και ανοιξα καινουργιες για τετραπλα κλειδια.

[ Invalid Attachment ]

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 18, 2013, 04:24:28 μμ »
μερικες γρατζουνιες μας αφησαν βεβαια τα χοντρα γυαλοχαρτα, αλλα......

το σκαλισμα στο καραολο καταφερα και το εκανα στραβα, για το ματι μαλλον παλι και αυτο!

το σκαφος περαστηκε με κοκκινη γομαλακα και το καπακι με διαφανη, για να ερθουν οσο γινεται στον ιδιο χρωματισμο.

[ Invalid Attachment ]

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 18, 2013, 04:24:49 μμ »
κατι που ξεχασα να αναφερω ειναι οτι κατω απο το παχη στρωμα μπογιας που ειχε πανω της, υπηρχε ενα ομορφο κελεμπεκι.

και μπρατσο κελεμπεκι με κοντρα βεγγε.

[ Invalid Attachment ]

απο ηχω δεν τα παει ασχημα, μπορω να πω οτι ειμαι ευχαριστημενος. Κιθαριζει λιγο, αλλα νομιζω οτι καπως ετσι θα επρεπε να ειναι απο την στιγμη που φοραει ταστα και οχι μπερντεδες. Ηχο οποτε βρουμε κανεναν εθελοντη!
Να ευχαριστισω οσους φιλους βοηθησαν με τον εναν η τον αλλο τροπο. τα δωρακια-ξυλακια ηταν το ταστακι βεγγε απο τον φιλο καπα, ο παλισανδρος στην πεναρια απο τον φιλο yianni και το ιροκο στην κολατζα και στο καραολο απο εναν φιλο πρωην οργανοποιο, που τα χει παρατησει και δωριζει την περιουσια του γιατι πλεον ασχολειται με τον αθλητισμο, μονο με το τεννις! (Μητσο ασε τις ρακετες και τελιωσε το μπουζουκι γιατι ειμαι περιεργος να δω πως θα βγει)

και μια ερωτηση.  το κενο μεταξυ των ζευγαριων στις χορδες ειναι 2,5 πανω και 3,5 κατω. ειναι σωστο? γιατι εχω την εντυπωση οτι ηθελε λιγο πιο ανοιχτα κατω. αν γνωριζει κανεις ας μου πει.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 18, 2013, 04:51:12 μμ »
κατι που ξεχασα ειναι οτι φοβηθηκα την γεφυρα με τις 8 χορδες και ετσι την χρησημοποιησα ως καβαλαρη με χορδιερα πισω στο σκαφος. Γιαυτο μπηκε και η κολατζα. δεν την ξεκολησα γιατι ηταν ακουστικης και ειχε ηδη την απαραιτητη διορθωση που χρειαζοταν στις μπασες.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 18, 2013, 05:11:04 μμ »
Μπράβο Γιάννη! Έκανες πολύ καλή δουλειά

Αν κατάλαβα καλά θα το κάνεις λαουτοκιθάρα? Έχω μια πολύ καλή κατασκευής του γέρου Θεοδώρου από τη Λάρισα. Μπορώ να μετρήσω αποστάσεις αν  χρειαστείς.

Όσον αφορά τον ήχο:

πρέπει να βάλεις πολύ καλά ξύλα, σπάνια θα βγει καλό όργανο μια πρόχειρη κιθάρα. Στη δική μου έχει για πλάτη καπλαμά birds eye και πολύ καλό καπάκι έλατο.

Άλλο σημαντικό είναι οι χορδές. Πρέπει να βρεις το πλεον κατάλληλο σετ για να μιλήσει το όργανο.

Τελευταίο τα καμάρια πρέπει να οπλιστούν κατάλληλα για να αντέξει η κιθάρα τις τάσεις του λαούτου. Στη δική μου ο καβαλάρης είναι όπως της κλασσικής κιθάρας κολλητός και οι χορδές δένουν πάνω στον καβαλάρη.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 18, 2013, 05:15:19 μμ »
Κωστα δες αν μπορεις τι αποστασεις εχει μεταξυ των χορδων στο καθε ζευγαρι. Με τι κλιμακα και ααααν μπορεις και τα παχη των χορδων!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 18, 2013, 05:30:03 μμ από john 2004 »

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 18, 2013, 05:54:08 μμ »
Καλορίζικο το εργαλείο καπετάνιε!!!
Φερ´την να την ακούσουμε γιατί έχω μεγάλη περιέργεια πως βγήκε...

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 18, 2013, 06:02:05 μμ »
Θα κάνετα μάζωξη και θα λείπω?
Ριξτε σύρμα να το δούμε απο κοντά ;)

Tags: