Αποστολέας Θέμα: ΚΑΠΑΚΙ ΚΕΔΡΟΣ  (Αναγνώστηκε 6272 φορές)

Vagges2010

• Hero Member
ΚΑΠΑΚΙ ΚΕΔΡΟΣ
« στις: Ιουλίου 16, 2012, 10:51:35 πμ »
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχει κανείς χρησιμοποιήσει σε μπουζούκι καπάκι κέδρο? Αν ναι η ερώτηση είναι η σχέση πάχους καπακιού μεταξύ κέδρινου και καπακιού από έλατο. Η απορία μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας ένα site για την κατασκευή κλασσικής κιθάρας που μας κοινοποίησε ο Γιώργος (Sforzando) όπου υπάρχει ένα απόσπασμα :
"Thickness of the top

The thickness of tops of classical guitars varies a lot. First of all it depends on the choice of wood. Red cedar asks for a thickness of 1.5 to 2.0 mm. Spruce is often the first choice because of its acoustic properties and because it can be thinned to 1 to 1.5 mm and, if adequately braced, still keeps enough stiffness and strength. "

δηλαδή με λίγα λόγια λέει ότι το κέδρινο καπάκι πρέπει να είναι 0.5 του χιλιοστού παχύτερο από καπάκι από έλατο. Ισχύει αυτό ? Ξέρω θα μου πουνε κάποιοι ότι παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο κλπ, ότι πρέπει να ακούσω το ξύλο τι θα μου πεί κλπ. Επειδή όμως ακόμη δεν έχω μάθει την γλώσσα των ξύλων  ;D ;D ;D ;D, ρωτάω αν υπάρχει κάποιος έτσι γενικός κανόνας.
Ευχαριστώ.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ioannis

• Jr. Member
  • **
    • www.bulgariviolins.gr
  • Αγαπημένο ξύλο: maplewood
Απ: ΚΑΠΑΚΙ ΚΕΔΡΟΣ
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 16, 2012, 11:49:53 μμ »
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχει κανείς χρησιμοποιήσει σε μπουζούκι καπάκι κέδρο? Αν ναι η ερώτηση είναι η σχέση πάχους καπακιού μεταξύ κέδρινου και καπακιού από έλατο. Η απορία μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας ένα site για την κατασκευή κλασσικής κιθάρας που μας κοινοποίησε ο Γιώργος (Sforzando) όπου υπάρχει ένα απόσπασμα :
"Thickness of the top

The thickness of tops of classical guitars varies a lot. First of all it depends on the choice of wood. Red cedar asks for a thickness of 1.5 to 2.0 mm. Spruce is often the first choice because of its acoustic properties and because it can be thinned to 1 to 1.5 mm and, if adequately braced, still keeps enough stiffness and strength. "

γεια σου βαγγελη με τις καλιτεχνειες σου συγχαρητηρια για το blog σου εισαι τεραστιος να δω εγω θα μπορεσω ποτε να  το καταφερω κατι τετοιο.ΤΩΡΑ για τον Κεδρο αξιζει τον κοπο να το βαλει κανεις με περισοτερο παχος οπως αναφερεις παραπανω το αποτελεσμα ειναι πολυ καλο να ξερεις ομως βγαινει πριμος ο ηχος του με λιγο γρεζι κρυσταλικο εγω που δεν ασχολουμαι πια με αυτα απο την στιγμη που εκανα μια αλλαγη  καπακιου αυτο που μου εμεινε ηταν το γιατι οι κατατασκευαστες δεν το χρησιμοποιουν κατα κορον ΠΡΟΣΟΧΗ στα καμαρια για την κοιλια αργοτερα  ειναι ποιο μαλακο απο τον ελατο γι αυτο πρεπει να γινει και ποιο παχυ.ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ
Υ.Γ. Το νου σου στο βερνικωμα του.

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 17, 2012, 12:01:51 πμ »
Βαγγέλη αυτό ισχύει πράγματι. ο κέδρος είναι πιο εύκαμπτος από τον έλατο και αν έχουν το ίδιο πάχος  (όταν προορίζονται για το ίδιο καλούπι οργάνου) ο κέδρος θα έχει χαμηλότερη συχνότητα συντονισμού από τον έλατο. προκειμένου να έχουν την ίδια συχνότητα πρέπει να κάνουμε το κέδρινο  καπάκι πιο παχύ(0,5 mm είναι συνήθως αρκετά). 

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 17, 2012, 12:29:20 πμ »
Κύριε Βασίλη ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σου. Οι παρεμβάσεις σου είναι πάντα εποικοδομητικές.
Γιάννη να είσαι καλά φίλε μου. Όσο για blog τα πάντα γίνονται αρκεί να το θέλεις. Και έχω την αίσθηση ότι ένα τέτοιο blog θα ήταν μεγάλη συνεισφορά στην οργανοποιία αν κρίνω από τα πως να τα ονομάσω μπιμπελό σου θα έλεγα. Όσο για τον περισσότερο πρίμο ήχο, νομίζω ότι δεν θα κάνει κακό, δεδομένου ότι το όργανο θα είναι τρίχορδο μπουζούκι. Για τα καμάρια έχω αγοράσει sitka το οποίο νομίζω ότι είναι μια καλή προυπόθεση για κατασκευή ανθεκτικών καμαριών.  Για το λουστράρισμα αν βοηθήσεις λίγο περισσότερο  ;D ;D ;D είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε άψογο αποτέλεσμα
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 17, 2012, 07:51:04 πμ »
Προσωπικά μου αρέσει ο κέδρος πολύ και για την υπέροχη μυρωδιά του :)

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για καμάρια? ακόμα και σε καπάκι απο έλατο?

Ρωτάω βασικά για ακουστική κιθάρα και έχω την κακή εμπειρία του να έχει σπάσει καπάκι απο έλατο με καμάρια απο έλατο γιατί τα καμάρια έπαιρναν κλίση διαφορετική χειμώνα καλοκαίρι ;D
Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς έφταιξε.
Ευχαριστώ

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 17, 2012, 09:27:47 πμ »
Νάσο, σε αυτόν τον τζουρά έχω βάλεις καμάρια από κέδρο Λιβάνου, με καπάκι έλατο. Πως προέκυψε? Το 2010 παίρνοντας την απόφαση να δοκιμάσω ξανά την κατασκευή ενός οργάνου μετά από πολλά χρόνια, ξέρεις προσπαθώντας να συντονιστώ και να μάθω πηγές προμήθειας υλικών, βρέθηκα σε ένα οργανοποιείο, κατασκευής Κρητικών λυρών και μαντολίνων. Ο οργανοποιός λοιπόν μου έδωσε από κάποια ρετάλια που είχε, κομμάτια για να φτιάξω καμάρια. Εκπληκτική μυρωδιά όπως είπες. Όταν άρχισα να τα επεξεργάζομαι μύρισε όλη η σκάλα. Βέβαια δεν ξέρω τι σχέση έχει ο κέδρος Λιβάνου με τον κέδρο Καναδά ( αν δεν κάνω λάθος), που χρησιμοποιείται ευρέως. Όπως δεν ξέρω αν αυτά που γράφω είναι απάντηση στο ερώτημά σου, δεδομένης της διαφοράς μεγέθους ενός τζουρά από μιας κιθάρας.

ioannis

• Jr. Member
  • **
    • www.bulgariviolins.gr
  • Αγαπημένο ξύλο: maplewood
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 17, 2012, 04:12:41 μμ »
Κύριε Βασίλη ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σου. Οι παρεμβάσεις σου είναι πάντα εποικοδομητικές.
Γιάννη να είσαι καλά φίλε μου. Όσο για blog τα πάντα γίνονται αρκεί να το θέλεις. Και έχω την αίσθηση ότι ένα τέτοιο blog θα ήταν μεγάλη συνεισφορά στην οργανοποιία αν κρίνω από τα πως να τα ονομάσω μπιμπελό σου θα έλεγα. Όσο για τον περισσότερο πρίμο ήχο, νομίζω ότι δεν θα κάνει κακό, δεδομένου ότι το όργανο θα είναι τρίχορδο μπουζούκι. Για τα καμάρια έχω αγοράσει sitka το οποίο νομίζω ότι είναι μια καλή προυπόθεση για κατασκευή ανθεκτικών καμαριών.  Για το λουστράρισμα αν βοηθήσεις λίγο περισσότερο  ;D ;D ;D είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε άψογο αποτέλεσμα
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.ΒΑΓΓΕΛΗ το blog ειναι δωρεαν η πληρωνεις? ριξε μια ματι στο μηνυμα του ανδρεου για την βαφη μακαρι να ειμασταν κοντα.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 17, 2012, 07:02:31 μμ »
Γιάννη πήγαινε στα ΠΜ σου.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 17, 2012, 10:12:27 μμ »
Βαγγέλη πολύ ωραίο σχέδιο!!

Tags: καπάκι