Αποστολέας Θέμα: μεσομπούζουκο μαυρομουριά  (Αναγνώστηκε 13294 φορές)

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Απ: μισομπούζουκο μαυρομουριά
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 08, 2012, 02:54:32 μμ »
Μπραβο για την κατασκευη.........μπραβο και στον παιχτη......ολα αψογα!!!!!!

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 09, 2012, 10:41:53 πμ »
Mπραβο φιλε ολα πολυ ομορφα

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 11, 2012, 10:57:43 πμ »
Αυτος ειναι ηχος τριχορδου,Μπραβο!!

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 11, 2012, 03:17:23 μμ »
Μ'αρέσει πολύ η μαυρομουριά τελικά! :) μπράβο κελαηδάει!! και το παίξιμο δεξιοτεχνικό,άριστο.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιουλίου 11, 2012, 04:32:16 μμ »
ΕΓΩ ΕΠΙΜΕΝΩ ΝΑ ΡΩΤΑΩ...........ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΜΕΣΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ? ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΜΕΣΑΙΟ ΣΚΑΦΟΣ( ΜΕΤΑΞΥ ΤΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ) ΚΑΙ ΜΗΚΟΣ ΧΟΡΔΗΣ 64-65 ΠΟΝΤΟΥΣ.   ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ 68ΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΕΤΣΙ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Ιουλίου 11, 2012, 07:56:38 μμ »
Εξαιρετικός ήχος,και εξαιρετικός παίχτης.ΜΠΡΑΒΟ!!!!

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιουλίου 12, 2012, 05:32:34 μμ »
ΕΓΩ ΕΠΙΜΕΝΩ ΝΑ ΡΩΤΑΩ...........ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΜΕΣΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ? ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΜΕΣΑΙΟ ΣΚΑΦΟΣ( ΜΕΤΑΞΥ ΤΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ) ΚΑΙ ΜΗΚΟΣ ΧΟΡΔΗΣ 64-65 ΠΟΝΤΟΥΣ.   ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ 68ΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΕΤΣΙ?

όταν παρήγγειλα ένα σκάφος από το Βαμβακά μου το είπε έτσι: το παλιό ρεμπέτικο τρίχορδο του μεσοπολέμου

συνήθως το λένε μεσομπούζουκο
είναι ανάμεσα στο τζουρά και στο τρίχορδο με λίιιγο μικρότερο και πιο μακρόστενο σκάφος
το μήκος χορδής που λες ισχύει. Έχω ακούσει αυτά να τα αποκαλούν μισομπούζουκα  ???
 μπορεί όμως κάλλιστα να παρουσιαστεί και με 67 ή 68 μήκος

δες παρακάτω 2 άλλα που μάλλον δε μοιάζουν με παλιά τρίχορδα, αλλά τα αποκαλούν μεσομπούζουκα

Παπαδάμου
Ισίδωρος Παπαδάμου - Μισομπούζουκο

Ραπακούσιο
Oυσάκ ταξίμι ,μισομπούζουκο κατασκευή Δ.Ραπακούσιου

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: μεσομπούζουκο μαυρομουριά
« Απάντηση #22 στις: Ιουλίου 12, 2012, 05:58:43 μμ »
ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια

παραθέτω παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από την κατασκευή:

εδώ η κλίση του οργάνου 16 χιλιοστά!

εδώ  φωτογραφίες από το πλάγιο μόρσο

το καπάκι πριν τα σιρίτια

και μετά

ιδιοκατασκευή για το vjoint

η οβάλ τρύπα 10 7 με 3 καπλαμάδες

το μανίκι

εδώ ο ρόζος του αλμυρικιού

πριν την κόληση

τελικά άλλο σχεδίασα άλλο έφτιαξα  ;D

7 διαφορετικοί καπλαμάδες

ο τρίχρωμος εσωτερικός έγινε από αυτά τα κομματάκια τριανταφυλλιά και movingue

εδώ το καλούπι του οργάνου

και εδώ 3 έτοιμα σκάφη
2 του Βαμβακά και ένα δρύϊνο δικής μου σχεδίασης
αυτό που φαίνεται ανφας είναι το μεσομπούζουκο (κουρδισμένο σε Μι)

το τρίχορδο και το μασίφ δρύϊνο καλούπι

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #23 στις: Ιουλίου 12, 2012, 06:30:34 μμ »

Η κλασικη φωτο με την παντοφλα στο φοντο  ;D ;) Δεν πρεπει να λειπει απο καμια κατασκευη!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 13, 2012, 09:00:04 πμ »
ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ Η ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΣΗ ΣΤΑ 16 ΧΙΛ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΠΟΛΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΕΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΣΤΡΟΦΑΡΕΙ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΜΗΧΑΝΜΑΤΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ? ΤΕΛΟΣ Ο ΗΧΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ .......ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΜΠΡΑΒΟ

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Ιουλίου 13, 2012, 12:14:22 μμ »
Φιλε getit σε συγχαιρω παλι για το υπεροχο αυτο οργανο και το χαρακτηριστικο ηχο του τριχορδου,θα διαφωνησω ομως για τον ορο μεσομπουζουκο ή μισομπουζουκο.Αυτες οι ονομασιες  ειναι μεταγενεστερες και πιθανον να προεκυψαν την εποχη της αναβιωσης του ρεμπετικου -1974 και μετα,και ο λογος γιατι πλεον το μπουζουκι εξελιχθηκε,υπεστει βανδαλισμο κατ'αλλους.Την εποχη αυτη λοιπον εως και σημερα μπουζουκι ειναι ενα οργανο με σκαφος λιγο πιο μικρο απο το λαουτο ,διαστασεις κατα μεσο ορο 36-37 μηκος 28-30 πλατος 16-18 βαθος,ενα στρογγυλο πραμα γεματο οστρακα και κλαρες που δε φαινοταν καθολου ο εβενος,  εως αηδιας δεκαετια 80' και με λιγο λιγοτερα οστρακα σημερα ,τετραχορδα τριχορδα δεν εχει σημασια ολοι τα φτιαχνουν με τα ιδια σκαφη.Οι πιο ψαγμενοι λατρεις του ρεμπετικου δακετια το 70' αρχισαν να κανουν οργανα αντιγραφες του παλαιου οργανου του 30' καποιοι ηχαν και αυθεντικα οργανα εκεινης της εποχης,ετσι λοιπον δεν μπορουσαν δυο διαφορετικα οργανα να λεγονται μπουζουκια ετσι αρχισαν οι ονομασιες τζουρομπουζουκο μεσομπουζουκο κ.αΤην εποχη 33'-55' ,του ρεμπετικου δηλαδη ,το μπουζουκι ηταν ενα,το διφωνο (τριχορδο).Αρκετα μακροστενο αμυγδαλοειδες  στις αρχες,(βλεπε φωτο τετραδα του πειραια) με πολυ ξερο  και πριμο ηχο καθως και διαρκεια(sustain), οργανα χοντροκομμενα  που χαρακτηρησαν την εποχη με το ηχοχρωμα τους.Μετα το 45' περιπου ,τα σκαφη εγιναν λιγο πιο στρογγυλα αλλα παλι ηταν μακροστενα σε σχεση με τα σημερινα(χρυση εποχη του Ζοζεφ),τα μανικια μακρυναν εως και 70 κλιμακα προφανως για να αυξηθει η ενταση του ηχου και να ακουγονται διπλα στο πιανο και το ακορντεον.Σε ολη την περιοδο του ρεμπετικου τα μπουζουκια ειχαν ογκο ηχειου μικροτερο απο τα σημερινα και μικροτερη οπη.Σ'αυτα τα δυο κυριως οφειλεται και ο χαρακτηρηστικος ηχος της εποχης.Δεν μιλουσε κανενας στους στιχους για μεσομπουζουκα μονο για μπουζουκια π.χ Γενιτσαρης- 1937 εγω μαγκας φαινομουνα να γινω απο μικρακι καταλαβα τα εξυπνα και 'μαθα μπουζουκακι.....
Γιοβαν τσαους-1935 (αν και παιζει ταμπουρα εδω)
Το μπουζούκι μου κρατάω
 το ζεϊμπέκικο βαρώ
 εμπρός φίλοι σηκωθείτε
 και αρχίστε το χορό

Ο Γιοβάν Τσάους βαράει
 το μπουζούκι του γλυκά
 κι η κιθάρα ακολουθάει
 το ζεϊμπέκικο σιγά

Φέρε κάπελα ρετσίνα
 στου Τσαούση την υγειά
 για να παίξει το μπουζούκι
 να χορέψουν τα παιδιά

Ηταν δυο τυχαια που θυμηθηκα. Α.....και ενα ακομη που ακουγεται πολυ καλα ο χαρακτηρηστικος ηχος  του τοτε μπουζουκιου "Ο Σταυρακας μεσ'τον τεκε"  στο 2.35 θα ακουσεται να λεει "ρε βλαμη το φαγες το μπουζουκι το φαγες"

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ - Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ ΜΕΣ' ΣΤΟΝ ΤΕΚΕ (1935)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 13, 2012, 02:55:39 μμ »

Η κλασικη φωτο με την παντοφλα στο φοντο  ;D ;) Δεν πρεπει να λειπει απο καμια κατασκευη!

:) η παντόφλα... σήμα κατατεθέν

έχω κι άλλη...  :D

Χιώτης μάθημα μπουζούκι την έδιωξα κι όμως την αγαπώ

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Ιουλίου 13, 2012, 03:02:45 μμ »
Φιλε getit σε συγχαιρω παλι για το υπεροχο αυτο οργανο και το χαρακτηριστικο ηχο του τριχορδου,θα διαφωνησω ομως για τον ορο μεσομπουζουκο ή μισομπουζουκο.Αυτες οι ονομασιες  ειναι μεταγενεστερες και πιθανον να προεκυψαν την εποχη της αναβιωσης του ρεμπετικου -1974 και μετα,και ο λογος γιατι πλεον το μπουζουκι εξελιχθηκε,υπεστει βανδαλισμο κατ'αλλους.Την εποχη αυτη λοιπον εως και σημερα μπουζουκι ειναι ενα οργανο με σκαφος λιγο πιο μικρο απο το λαουτο ,διαστασεις κατα μεσο ορο 36-37 μηκος 28-30 πλατος 16-18 βαθος,ενα στρογγυλο πραμα γεματο οστρακα και κλαρες που δε φαινοταν καθολου ο εβενος,  εως αηδιας δεκαετια 80' και με λιγο λιγοτερα οστρακα σημερα ,τετραχορδα τριχορδα δεν εχει σημασια ολοι τα φτιαχνουν με τα ιδια σκαφη.Οι πιο ψαγμενοι λατρεις του ρεμπετικου δακετια το 70' αρχισαν να κανουν οργανα αντιγραφες του παλαιου οργανου του 30' καποιοι ηχαν και αυθεντικα οργανα εκεινης της εποχης,ετσι λοιπον δεν μπορουσαν δυο διαφορετικα οργανα να λεγονται μπουζουκια ετσι αρχισαν οι ονομασιες τζουρομπουζουκο μεσομπουζουκο κ.αΤην εποχη 33'-55' ,του ρεμπετικου δηλαδη ,το μπουζουκι ηταν ενα,το διφωνο (τριχορδο).Αρκετα μακροστενο αμυγδαλοειδες  στις αρχες,(βλεπε φωτο τετραδα του πειραια) με πολυ ξερο  και πριμο ηχο καθως και διαρκεια(sustain), οργανα χοντροκομμενα  που χαρακτηρησαν την εποχη με το ηχοχρωμα τους.Μετα το 45' περιπου ,τα σκαφη εγιναν λιγο πιο στρογγυλα αλλα παλι ηταν μακροστενα σε σχεση με τα σημερινα(χρυση εποχη του Ζοζεφ),τα μανικια μακρυναν εως και 70 κλιμακα προφανως για να αυξηθει η ενταση του ηχου και να ακουγονται διπλα στο πιανο και το ακορντεον.Σε ολη την περιοδο του ρεμπετικου τα μπουζουκια ειχαν ογκο ηχειου μικροτερο απο τα σημερινα και μικροτερη οπη.Σ'αυτα τα δυο κυριως οφειλεται και ο χαρακτηρηστικος ηχος της εποχης.Δεν μιλουσε κανενας στους στιχους για μεσομπουζουκα μονο για μπουζουκια π.χ Γενιτσαρης- 1937 εγω μαγκας φαινομουνα να γινω απο μικρακι καταλαβα τα εξυπνα και 'μαθα μπουζουκακι.....
Γιοβαν τσαους-1935 (αν και παιζει ταμπουρα εδω)
Το μπουζούκι μου κρατάω
 το ζεϊμπέκικο βαρώ
 εμπρός φίλοι σηκωθείτε
 και αρχίστε το χορό

Ο Γιοβάν Τσάους βαράει
 το μπουζούκι του γλυκά
 κι η κιθάρα ακολουθάει
 το ζεϊμπέκικο σιγά

Φέρε κάπελα ρετσίνα
 στου Τσαούση την υγειά
 για να παίξει το μπουζούκι
 να χορέψουν τα παιδιά

Ηταν δυο τυχαια που θυμηθηκα. Α.....και ενα ακομη που ακουγεται πολυ καλα ο χαρακτηρηστικος ηχος  του τοτε μπουζουκιου "Ο Σταυρακας μεσ'τον τεκε"  στο 2.35 θα ακουσεται να λεει "ρε βλαμη το φαγες το μπουζουκι το φαγες"

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ - Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ ΜΕΣ' ΣΤΟΝ ΤΕΚΕ (1935)

ναι σωστά Χρήστο, πρέπει να είναι δικές μας ονοματοδοσίες, πιο σύγχρονες

και τον Αδαμίδη που ρώτησα τώρα το ίδιο λέει:
το παλιό μακρόστενο, μικρότερης σκάφης και μήκος όσο ήθελε ο κατασκευαστής το λέγαν μεσομπούζουκο οι οργανοποιοί

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Ιουλίου 13, 2012, 03:09:25 μμ »
ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ Η ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΣΗ ΣΤΑ 16 ΧΙΛ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΠΟΛΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΕΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΣΤΡΟΦΑΡΕΙ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΜΗΧΑΝΜΑΤΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ? ΤΕΛΟΣ Ο ΗΧΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ .......ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΜΠΡΑΒΟ

σε ευχαριστώ Κώστα

τι άλλο?  ;D

ένα χθεσινό σκάφος τζουρά  σα σέλα ποδηλάτου... χαχα όντως έτσι μου βγήκε

α και τον αράπη. Ένα σκάφος τεράστιο με πολύ ανοιχτά παραπέτια.  :D Τελειώνει σήμερα

Πάντως ήχο θα βγάλουν ο κόσμος να χαλάσει!  :)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Ιουλίου 13, 2012, 03:25:46 μμ »
ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ Ο ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟΣ ΗΧΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ ΜΕΣ' ΣΤΟΝ ΤΕΚΕ ....................ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ?     ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΛΕΜΕ