Αποστολέας Θέμα: ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ  (Αναγνώστηκε 14016 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 13, 2012, 10:50:12 μμ »
Σε ένα βάζο πιστολιού,βάζουμε διαλυτικό νίτρου,σχεδόν μέχρι να γεμίσει.Προσθέτουμε ένα ή ενάμιση καπάκι βαφή βερνικιού (νεοζαπόν ονομάζεται χημικά),- ότι χρώμα θέλουμε-,και προσθέτουμε στο σύνολο 2 με 3 τοις χιλίοις,δηλαδή 1,5 καπακάκι σήλερ νίτρου.Κατόπιν σε μονωμένη επιφάνεια, π.χ. τα κορδώνια,ρίχνουμε σταυρωτά χέρια,μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρωματισμού.Στεγνώνει εξαιρετικά γρήγορα,και έτσι έχουμε άμεσα τον έλεγχο της εργασίας.Απ ευθείας μπορούμε να βερνικώσουμε.Αν αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν σε σήλερ νίτρου να ρίξουμε από πάνω 2 συστ. βερνίκι,σας λέω ότι στην περίπτωση αυτή γίνεται,γιατί η ποσότητα είναι εξαιρετικά μικρή.και φυσικά δεν κάνει σκαλοπάτι,γιατί ουσιαστικά είναι σκέτο διαλυτικό.Η όλη διαδικασία λέγεται γλασάρισμα.

Όσο ζεις μαθαίνεις!!!!! ;) ;)

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 14, 2012, 01:31:15 πμ »
Να καλοσωρισω και εγω τον φίλο Νίκο και απλά να προσθέσω πως νομίζω ότι  η απορία του θέματος καλύφθηκε μόνο που πρέπει να ομολογήσω πως η αναλογία σε διαλυτικο/βαφη/σήλερ στο σχολιο του φιλου είναι μάλλον αραιη χρωστικα και επισης δεν βλέπω το λόγο να μπερδευτουν τα κοστούμια των υλικών μεταξύ τους όπως επισης θεωρώ την υποστήριξη του σήλερ αν και μηδαμινης ποσότητας ματαιης αφού θα ρίξουμε αμέσως το δυο συστατικών πολυουρεθανης.

Οι βαφες για τα βερνικια όπως και τα βερνικια αυτά καθευτα χωρίζονται σε μεγάλες κατηγορίες και οι τρόποι εφαρμογής τους μπορουν να ποικίλουν ανάλογα με το τι βολεύει αυτόν που θα τα εφαρμόσει. Κάποιον θα μπορούσε να τον βολέψει καλύτερα να εφαρμόσει τη βαφη οποίας βάσης και να είναι με ένα μικρό πινελο ζωγραφικής μέχρι να επιτύχει το επιθυμητό ποσοστό καλυπτικοτητας και έπειτα να προχωρήσει σε προεργασία και τελείωμα, χωρις να χρειαστεί να καλύψει με ταινία τίποτε. Σε κάποιον άλλον το να δουλέψει το πινελο τόσο καλά είναι αδύνατον. Ο καθένας λοιπόν διαλέγει τον πιο εύκολο τροπο που τον εξυπηρετεί. Να προσθέσω μόνο πως γλασαρισμα σημαίνει το άπλωμα του λουστρου στην προς εφαρμογή επιφάνεια και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας με όποιον τροπο και να διαλεξετε

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 14, 2012, 09:32:16 πμ »
Καλημέρα φίλε ΟΥΣΑΚ.Συμφωνώ απόλυτα ότι ο καθένας δουλεύει όπως βολέυεται,-και φυσικά αυτό δεν είναι κακό-, το θέμα όμως ξεκινά από την λάθος  εντύπωση, "το φτιάχνω καλά,αυτός είναι ο σωστός δρόμος,αυτά είναι τα καλύτερα υλικά,όποιος θέλει ας έρθει να με αντιγράψει,εγώ είμαι ο σωστός, δοξάστε με".Μην παρεξηγηθώ,δεν αναφαίρομαι σε σένα προσωπικά,απλά παίρνω την αφορμή να πω την άποψή μου.Όπως έχω γράψει και σε άλλο φόρουμ, έχω δει εξαιρετικά όργανα,με φυσικά βερνίκια,με νίτρου,με αλκυδικά βερνίκια,με πολυουρεθανικά,ακρυλικά,νερου, και το αντίθετο.Το θέμα είναι να μπορείς να "στέκεσαι" απέναντι στο βερνίκι,και να του συμπεριφερθείς με τρόπο,που να δώσει όλα τα πλεονεκτήματά του,και να ελαχιστοποιήσεις τα τυχόν μειονεκτήματά του.Π.χ. σε έναν ερασιτέχνη "ψαγμένο",μπορείς να κάνεις εξαιρετικά φυσικά βερνίκια,ή και σε επαγγελματία που θα σεβαστεί το όργανο,ενώ σε κάποιον που παίζει σε περιβάλλον,με σαμπάνιες,πιτσιλίματα,.ιδρώτες κ.λ.π. τα 2 συστ. είναι μονόδρομος.Πρέπει να  ξέρεις πως θα ρίξεις τις πολυουρεθάνες, με τρόπο που να μην "στομώσεις" το όργανο, ώστε μετά από 5-6 μήνες- που θα έχει ολοκληρωθεί ο πολυμερισμός εντελώς", να είναι σχεδόν ίδια η απόδωση των 2 συστ. με τα φυσικά βερνίκια.
Για το θέμα της βαφής τώρα,θα έλεγα, ότι προτιμούμε να την κάνουμε πιο αραιή,και να ρίξουμε περισσότερα χέρια,μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα,παρά να μας "ξεφύγει" σκουραίνοντας,και μετά να μην μπορούμε να την ανοίξουμε.
Για το σήλερ νίτρου,έχεις δίκηο,μπορείς να μην το βάλεις,ΑΛΛΑ σε βοηθάει,την ώρα που ρίχνεις την βαφή,να μην έχει εμφάνιση φλούδας πορτοκαλιού.Η φλόυδα πορτοκαλιού, βεβαίως με το στέγνωμα εξαφανίζεται,αλλά με το βερνίκωμα από πάνω ένα έμπειρο μάτι, θα την διακρίνει,ευκολότερα στα ανοιχτόχρωμα,καθόλου στο μαύρο.
Και πάλι καλημέρες σε όλους του φόρουμ.

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 15, 2012, 12:03:25 πμ »
Καλησπέρα και πάλι σε όλους και σε σένα φίλε νικολαου. Διάβασα με πολύ προσοχή τα σχόλια σου και θα ήθελα αν μου επιτρέπεται να πω πως το θέμα μας δεν είναι ακριβώς αν τα φυσικά η τα χημικά βερνικια είναι τα καταλληλότερα η όχι για τα ενχορδα.
 Το να στέκεσαι μπροστά στο βερνικι και να του μιλας και να σου μιλάει είναι κάτι που το αγοράζεις από την κοιλιά της μάνας σου.
Θεωρώ επισης πως η συνταγή σου για τη βαφη διαλυτικου θα έπρεπε να έχει σαφώς πολλαπλάσια ποσότητα  χρωστικης μιας και μιλάμε για λευκό σα λακα όπως ήταν η αρχική απορία για το λευκό μπουζουκι του τουταλα. Αντιλαμβάνεσαι πως όταν μιλάμε για απόλυτο λευκό τι νόημα έχει να φτάσουμε εκεί σιγά σιγά και με πολλά χερια;
Και τέλος διαφωνώ για το φαινόμενο φλουδας πορτοκαλιου σε βαφη διαλυτικου. Η μονη περίπτωση που θα χρησιμοποιούσαμε σήλερ με χρωστικη θα ήταν για να γλυτωναμε χερια. Και εξακολουθώ να απορώ γιατί νιτρου το σήλερ αφού σονυ και καλά θέλεις να βάλεις και σήλερ μέσα στη βαφη και όχι σήλερ πολυουρεθανης μιας και καθώς θα βαφειs εννοείται πως θα έχεις και έτοιμο και το πολυουρεθανης για να το ρήξεις αμέσως μετά;

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 15, 2012, 09:54:04 πμ »
Γειά σου φίλε μου Ουσάκ.Συμφωνώ μαζί σου οτι το θέμα μας είναι για το συγκεκριμένο χρώμα -το λευκό-, αναφέρω όμως πως δεν απαντώ προσωπικά,αλλά γενικότερα πάνω στο θέμα των βαφών.
Κατ΄αρχήν κανείς την ώρα που γεννήθηκε δεν κρατούσε πιστόλι βαφής, ώστε να είναι λουστραδόρος,ή οργανοποιός.Όπως σίγουρα έχει συμβεί και με σένα οι γνώσεις έρχονται σιγά-σιγά,με πολύ κόπο και αγώνα.Πόσο μάλιστα.όταν μιλάμε για οργανοποιούς,που η επαγγελματική τους ανασφάλεια,τους κάνει να βλέπουν με τρόμο,κάποιον που έχει θέληση να μάθει.Έτσι λοιπόν με την εμπειρία μπορείς να "στέκεσαι" απέναντι στο βερνίκι,όπως "στέκεσαι" και στο κάθε καπάκι του κάθε οργάνου διαφορετικά.
Ξαναλέω ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ!!!
Συγκεκριμένα για το λευκό. ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΒΑΦΗ ΔΙΑΛΥΤΟΥ.Προσωπικά θα έψαχνα να βρω βαφή υδατοδιάλυτη της εταιρείας I.C.A.,-γιατί περιέχει περισσότερο γαλάκτωμα και δεν σηκώνει βένα, και γιατί είναι πολύ λευκή και καλυπτική.Και τέλος θα τελείωνα με ακρυλικά για να αποφύγω τον κίνδυνο του κιτρινίσματος.
Για το φαινόμενο φλούδας πορτοκαλιού,στις βαφές βερνικιών-πίστεψέ με- συμβαίνει,όταν τις ρίχνεις με πιστόλι Asturo π.χ. πολλά χέρια.ένα έμπειρο μάτι θα δει κυκλάκια-κυκλάκια,ακόμα εντονώτερα αν έχει ρίξει με μεγάλη πίεση (αντε να τελειώνουμε),και με μεγάλη ποσότητα.Επειδή εκείνη την ώρα ματάρει,δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό.Κατόπιν όμως με το γυάλισμα του λούστρου προδίδεται το άτεχνο του πράγματος.
Το σήλερ νίτρου,-όποιος θέλει μπορεί να βάλει και πολυουρεθάνης- εκτός του ότι διασκεδάζει το φαινόμενο,έχει ακόμα μια χρησιμότητα. Οι βαφές βερνικιών,(νεοζαπόν),τα μπουκαλάκια που λέει ο περισσότερος κόσμος,ουσιαστικά είναι σκόνες αναμεμειγμένες με κάποιον διαλύτη.όταν λοιπόν ρίξουμε σκέτη την βαφή,ο διαλύτης φεύγει,και μας μένει μια σκονισνένη επιφάνεια,(γι αυτό και το ματάρισμα),που δεν έχει καθόλου όμως πρόσφυση.Και αν έχουμε οργανώσει έτσι την δουλειά μας ,και ρίξουμε απ ευθείας προεργασία έχει καλώς.Αν όμως για άλλους λόγους καθυστερήσουμε, αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιος να ακουμπήσει επάνω στην επιφάνεια,ή να συμβεί κάποιο ατύχημα, όπότε πάλι απ την αρχή.Το σήλερ σε τόσο μικρή ποσότητα,δεν το βάζουμε για να γλυτώσουμε χέρια.Το βάζουμε για τους παραπάνω λόγους.

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 15, 2012, 11:05:04 μμ »
Καλησπέρα κύριε νικολαου.  Χαίρομαι που επιτέλους συμφωνούμε σε κάτι. Μάλλον καταφέραμε να κάνουμε μια πολύ εύκολη απάντηση θέμα για αντιπαραθεση. Αρχικά το σχόλιο σου μου φαινόταν σχόλιο επαγγελματία λουστραδορου αλλά διέκρινα πως δεν μιλας τη γλώσσα. Τελικά νομίζω πως αν γνωριστούμε καλύτερα θα συμφωνήσουμε σε πολλά περισσότερα.
Ρίξε και μια ματιά αν θέλεις και στα βερνικια και τις βαφες της σίρκα. Ίσως το αποτέλεσμα να σε κανει να κερδίσεις χρήματα που έχασα εγω σε άλλες εταιρίες.
Τέλος δεν θα με πειραζε ακόμη και αν μιλουσες προσωπικά για μένα διότι εκεί που μπορεί να θίγονται συμφέροντα οι αντιπαραθέσεις δίνουν και παίρνουν. Καληνύχτα και καλές δουλεις

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 16, 2012, 09:57:37 πμ »
Καλημέρα φίλε Ουσάκ.Επαγγελματίας λουστραδόρος δεν υπήρξα ποτέ,αν και η δουλειά μου είναι 25 χρόνια,πωλητής, και τεχνικός,σε διάφορες εταιρείες χρωμάτων.Πέρα από τις πωλήσεις,η μεγάλη δραστηριότητα είναι η προσαρμογή των υλικών,και η επίλυση τυχόν προβλημάτων τους.Η γλώσσα ειναι πρόβλημα πράγματι,γιατί η κάθε περιοχή έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες.(μιλάω για την μαστορική γλώσσα).Και συμφωνώ ότι θα συμφωνήσουμε σε ακόμα περισσότερα.Αυτό είναι και το πιθανότερο.Για τα βερνίκια της SIRCA θα προτιμούσα να τα λέγαμε προσωπικά,και όχι δημόσια.Το ξέρω ότι είναι οικονομικότερα από άλλες εταιρείες.Και βέβαια δεν προτίθεμαι να μιλήσω ποτέ προσωπικά,εκτός αν συντρέχει κάποιος λόγος.Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαμε να τα πούμε από κοντά,συνοδεία κράσου,και πενιών.Να είσαι καλά.

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 16, 2012, 04:57:50 μμ »
Νιώθω λίγο άβολα γιατί σε παρεξήγησα φίλε μου, έχουν δει πολλά τα ματια μου. Με μεγάλη μου χαρα να βρεθουμε και να τα πουμε απο κοντά. Αργότερα θα σου στείλω προσωπικό μυνημα για να γνωριστούμε καλύτερα.

Tags: