Αποστολέας Θέμα: ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ  (Αναγνώστηκε 14018 φορές)

dimitris_7

• Sr. Member
ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ
« στις: Απριλίου 11, 2012, 02:49:26 μμ »
καλησπερα παιδια.εβλεπα ενα βιντεο του  ΤΟΥΤΑΛΑ και παρουσιαζε ενα μπουζουκι του ,καινουργιο το οποιο ειναι βαμενο κατασπρο στο καπακι.(εκτος απο την τρυπα εννοειται)..επισημαινει οτι το χρωμα δεν ειναι λακα αλλα χρωμα ΔΙΑΛΥΤΗ οπως λεει..
γνωριζει κανεις πως γινονται αυτα τα ασπρα,μαυρα,κοκκινα  βαψιματα στα καπακια των μπουζουκιων ωστε να δινεται η οψη της λακας?
εννοειται οτι δεν εχουν καμια σχεση με υδατοχρωματα,και ανηλινες..ευχαριστω

STERGIOS PANOURGIAS

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Απ: ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 12, 2012, 10:50:24 πμ »
φιλε μου αυτη την απορια εχω κ γω....αν μπορει καποιοσ ασ μασ βοηθησει...

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 12, 2012, 04:20:23 μμ »
χρόνια πολλά σε όλους φίλοι. προσωπικά είμαι καταστενοχωρημένος με την κατάντια αυτού του τοπου να φυλακίζουν ευεργέτες που έχουν προσφέρει τόσα... στην πατρίδα και επειδή τέλος παντων βάλανε και κάτι ψιλά στην τσέπη... τέλος παντων.. σχετικά με το χρώμα τώρα... μιλάμε βέβαια πάντα για κοστούμι πολυουρεθάνης.....
το υλικό είναι διαλυτικό καθαρό με λευκά πιγμεντα δηλ καθαρό τιτάνιο...τα πιγμέντα με λιγα λόγια είναι φυσικά πετρώματα κονιορτοποιημένα και τα διαλύεις με ότι θέλεις... θα μπορουσε δηλ να βάψουμε με το ίδιο τιτάνιο αν του βαζαμε νερό αντι διαλυτικό.. προκειται για δυο διαφορετικες εφαρμογες βαφής αφου το χρωμα που φτιαξαμε με νερού θα το εφαρμοσουμε απευθειας πανω στο ξυλο...χωρις το σήλερ δηλ αφου στεγνώσει τρίβουμε απαλά να φύγουν τα μπιμπικια και προχωρουμε με σηλερ για γέμισμα και τελείωμα όπως θα καναμε σε φυσικό χωρίς βαφή.... η άλλη εφαρμογή μπορει να γίνει και απευθειας στο ξύλο και χωρίς να στεγνώσει κατευθείαν μπορούμε να εφαρμόσουμε σήλερ και μετα τελείωμα.. θα μπορούσαμε όμως όπως και είναι η συνήθης διαδικασία να χρωματίσουμε την επιφάνεια αφου τρίψουμε και το σήλερ και είμαστε έτοιμοι για τελείωμα βάφουμε με ένα πιστόλι το λευκό και αμέσως με άλλο πιστόλι ρίχνουμε το τελειωμα... δεν βλέπω όμως το λόγο γιατί να μην το πετύχουμε το λευκο με λακα. το ιδιο αποτελεσμα θα έχουμε. εκτος και αν στη διαδικασία με το υλικό του διαλυτικού το κουστουμι των λουστρων θα είναι με ακρυλικά για να μην κιτρινίσει και ποτέ ..... καλή επιτυχία....

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 13, 2012, 01:55:16 μμ »
σωστα τα λες φιλε αλλα το θεμα δεν ειναι εαν βαλανε καποιοι ευεργετες κατι ψιλα στην τσεπη...το θεμα ειναι οτι βαλανε και πολλοι αλλοι,και ακομη τους ψαχνουν,η οταν τους τσακωσαν αθωοθηκαν διοτι τα κλεμενα λεφτα ηταν "ιερα"..ηταν για....το ταμειο του κομματος...
επισης λιγο αργα το θυμηθηκανε ,να συλλαμβανουν και να φυλακιζουν τα ευκολα θυματα λιγο πριν τις εκλογες...μιλαμε για την απολυτη κοροιδια,και την απολυτη αλητεια...
αυτα να τα βλεπει ο κοσμος,για να μη λεμε μετα οταν θα ξαναβγουνε οτι μας φταινε οι αλλοι..αξιοι της μοιρας μας ειμαστε

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 13, 2012, 01:59:10 μμ »
αυτο με τη λακα πως γινεται φιλε? μου φαινεται πιο απλο ,απο οτι λες και εχει και ικανοποιητικο αποτελεσμα..δεν εχω βαψει ποτε με λακα αλλα μου αρεσει πολυ η εμφανιση της..λογικα θα περνιεται και το καπακι και το μπρατσο.εαν γνωριζεις πως γινεται το περασμα με λακα πες μας φιλε.ευχαριστω

STERGIOS PANOURGIAS

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 05, 2012, 03:04:25 μμ »
τελικά απ οτι έμαθα τα μαύρα καπάκια τα βάφουν με χρωμα βερνικιού η αλλιός ανελίνες η χρωματα επιπλων.ειναι χρώματα διαλύτη τα οποια τα προσθετουν στα βερνικια για να τα σκουρινουν κτλπ...περνάμε πρώτα τιν επιφάνεια με σίλερ η αλλιός προεργασία αφού στεγνώσει καλα με ενα βαμβακι ησφουγαρι περναμε αυτο οσεσ φορεσ χρειαστει σκετο χωρις αραιωση μεχρι να παρει το τελικο χρωμα,μετα περναμε παλι σιλερ αφου στεγνωσει το αποχαρτιζουμε κ μετα ριχνουμε το τελικο βερνικι.γιατι αυτα τα χρωματα ειναι εμπτισμου ενω η λακα αν χτυπιθει λιγο μπορει να φυγει κομματι....ελπιζω να βοηθησα...

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 08, 2012, 12:00:06 μμ »
η διαδικασία για τη λάκα είναι όπως αυτή με το διαφανο λουστρο πολυουρεθάνης.. μόνο που αντί για σήλερ ρίχνεις σουλφασερ και για τελείωμα τη λάκα... με τη λάκα μπορεις να επιτύχεις όλη τη γκαμα του χρωματικού κύκλου... εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος με τα χημικά λούστρα και επιμένω πως στο ξύλο μόνο φύσικά λούστρα πρέπει να εφαρμόζοντε. για κάποιον όμως που επιμένει χημικά θα πρότεινα τα ακρυλικά που έχουν 30% περισσότερη σκληρότητα στό τελείωμα δεν κιτρινίζουν ποτέ και έχουν 30% περισσότερη ελαστικότητα από τα κοστουμια πολυουρεθάνης

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 09, 2012, 01:19:05 πμ »
συμφωνω με οσα λες φιλε ουσακ οτι οντως ειναι βαρια χρωματα ,απλα ειναι αντυπωσιακα στο αποτελεσμα...εχω μια απορια..στο βαψιμο με ανηλινες και υδατοχρωματα (τα οποια ειναι διαφορετικη εργασια απο αυτη που συζηταμε) προσεκτικα περνας με σφουγγαρακι το χρωμα απευθειας στο ξυλο,και αν βαφτει καταλαθος η φιγουρα στην τρυπα η το κορδονι,απλα το σκουπιζεις .μολις πετυχεις τον καταληλο χρωματισμο περνας το βερνικι...
στην περιπτωση που ρωταω εγω για βαψιμο ΚΑΤΑΣΠΡΟ, ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ,ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ.πως περνας τη λακα η το ακρυλικο (με πιστολι) χωρις να ενοχλησεις τα κορδονια και τη φιγουρα?
ειμαι σιγουρος οτι δεν τα καλυπτεις με ταινια ,και μετα να τη βγαλεις γιατι θα φανει η διαφορα στο βερνικωμα.εαν παρατηρησεις απο κοντα τετοιο μπουζουκι η φιγουρα και το χρωμα περιφερειακα της ειναι τοσο τελεια ενωμενα,που λες και ειναι φυτεμενη σε μαυρο η ασπρο καπακι.για να καταλαβεις τι εννοω δες το μπουζουκι του τουταλα που προαναφερα,και ενα κοκκινο στο σαιτ του κατοχιανου...ελπιζω να εγινε κατανοητη η απορια μου για το πως μπορει να επιτευχθει τετοιο βαψιμο με λακα η ακρυλικο

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 09, 2012, 12:36:38 μμ »
δύο λύσεις θα σου πρότεινα. ή πρώτη να βαφεί το καπάκι στο χρώμα που επιθυμείς με ότι ύλικό επιθυμείς και μετα να σκαφτει προσεκτικά για φιγούρα και σιρίτια. η πιο εύκολη είναι να βαλεις ειδική πολύ λεπτή ταινία της 3Μ στα περιγράματα που θέλεις να καλύψεις, να διορθώσεις με το ξυράφι και αφού βάψεις και τελειώσεις με το χρώμα ρίχνεις ένα τελειώμα σε όλο το καπάκι ξανά και τότε όπως καταλαβαίνεις θα φαίνεται και θα είναι ενιαίο. καλή επιτυχία

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 09, 2012, 06:44:35 μμ »
ευχαριστω φιλε μου.μαλλον θα το δοκιμασω με το δευτερο τροπο.με την πολυ λεπτη ταινια.ετσι ωστε οταν καλυψω τη φιγουρα και τα κορδονια,και ριξω το χρωμα,μετα που θα αφαιρεσω την ταινια να μην υπαρχει διαφορα υψους στην ακρη της φιγουρας απο το παχος της μπογιας.ελπιζω με τη λεπτη ταινια να γινει σωστα και να μην υπαρξει διαφορα μετα με το βερνικι.να εισαι καλα!!!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 09, 2012, 11:30:44 μμ »
ευχαριστω φιλε μου.μαλλον θα το δοκιμασω με το δευτερο τροπο.με την πολυ λεπτη ταινια.ετσι ωστε οταν καλυψω τη φιγουρα και τα κορδονια,και ριξω το χρωμα,μετα που θα αφαιρεσω την ταινια να μην υπαρχει διαφορα υψους στην ακρη της φιγουρας απο το παχος της μπογιας.ελπιζω με τη λεπτη ταινια να γινει σωστα και να μην υπαρξει διαφορα μετα με το βερνικι.να εισαι καλα!!!

Φίλε Δημήτρη,
σωστή η δεύτερη πρακτική που προτείνει ο ουσάκ αλλά θα στην πρότεινα μόνο αν είσαι έμπειρος σε βάψιμο με λάκα. Και θέλω να προσθέσω ότι ακόμα και αυτή η ταινία της 3Μ, όταν την κολλήσεις επάνω σε επίπεδη επιφάνεια και την αφαιρέσεις πάντα αφήνει ένα αδιόρατο "σκαλοπατάκι". Και μάλιστα όταν βάψεις με λάκα που θέλει πρώτα σουρφασέρ και μετά ένα ή δυο χέρια λάκα αυτό το "σκαλοπατάκι" δε θα είναι αδιόρατο. Είναι όντως ζόρικο εγχείρημα.

Αν δεν έχεις βάλει τα κορδόνια και τη φιγούρα τότε μια σκέψη θα ήταν (λέω μια σκέψη) να τα αφήσεις λίγο ψηλότερα (όσο το πάχος της ταινίας) ώστε αυτό το "σκαλοπατάκι" των κορδονιών και της φιγούρας να εξουδετερωθεί από το πάχος της λάκας. Έτσι μπορείς με ένα πολύ ελαφρό τρίψιμο να έρθει στα "ίσα" του όλο το καπάκι.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 10, 2012, 11:24:19 πμ »
αν προσεξες φιλε τριανταφυλλε αυτος ηταν και ο προβληματισμος μου απο την αρχη.οτι θα δημιουργηθει σκαλοπατακι απο το χρωμα και ισως φαινεται στο βερνικι....
αλλα πιστευω οτι ειναι η καλυτερη λυση που μπορω να δεχτω μεχρι στιγμης...
οι αλλες λυσεις ..να βαψω το καπακι και μετα να φυτεψω προσεκτικα το σχεδιο της τρυπας και τα κορδονια(του ουσακ) ,η να αφησω λιγο ψηλοτερα τα κορδονια και το σχεδιο της τρυπας,να βαψω και μετα να τα φερω στα ισα με τριψιμο(η δικια σου λυση)...ειναι οντως σωστες αλλα πιστευω οτι θα κανω σιγουρα ζημια...
θα δοκιμασω και βλεπουμε..το πολυ πολυ να ξανατριβω  ;D ;D ;D
παντως ειναι αρκετα ζορικος ο συγκεκριμενος τροπος βαψιματος,αρκετα εντυπωσιακος για τα δικα μου τα γουστα,και θα ηθελα πολυ να μαθω πως γινεται...ευχαριστω για τις απαντησεις

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 11, 2012, 08:24:08 μμ »
Σε ένα βάζο πιστολιού,βάζουμε διαλυτικό νίτρου,σχεδόν μέχρι να γεμίσει.Προσθέτουμε ένα ή ενάμιση καπάκι βαφή βερνικιού (νεοζαπόν ονομάζεται χημικά),- ότι χρώμα θέλουμε-,και προσθέτουμε στο σύνολο 2 με 3 τοις χιλίοις,δηλαδή 1,5 καπακάκι σήλερ νίτρου.Κατόπιν σε μονωμένη επιφάνεια, π.χ. τα κορδώνια,ρίχνουμε σταυρωτά χέρια,μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρωματισμού.Στεγνώνει εξαιρετικά γρήγορα,και έτσι έχουμε άμεσα τον έλεγχο της εργασίας.Απ ευθείας μπορούμε να βερνικώσουμε.Αν αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν σε σήλερ νίτρου να ρίξουμε από πάνω 2 συστ. βερνίκι,σας λέω ότι στην περίπτωση αυτή γίνεται,γιατί η ποσότητα είναι εξαιρετικά μικρή.και φυσικά δεν κάνει σκαλοπάτι,γιατί ουσιαστικά είναι σκέτο διαλυτικό.Η όλη διαδικασία λέγεται γλασάρισμα.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 12, 2012, 09:52:59 πμ »
Γεια σου Νικολα!!!!!!
Πολυ ωραια λυση αυτη!!!! :o

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 13, 2012, 03:28:27 μμ »
Καλωσόρισες φίλε Νίκο.

Tags: