Αποστολέας Θέμα: Προβλημα με διαμορφωση κολαντζας  (Αναγνώστηκε 5939 φορές)

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Προβλημα με διαμορφωση κολαντζας
« στις: Μάρτιος 24, 2012, 05:59:34 μμ »
Καλησπερα.
Λοιπον,ενω εχω τελειωσει το σκαφος   εχω κολλησει στην κολαντζα.
Εχω διαπιστωσει οτι το σκαφος στο πισω μερος εχει μια αποτομη κλιση με αποτελεσμα το πανω μερος της κολαντζας να μην μπορω να το φερω σωστα.Νομιζω οτι σε εκεινο το σημειο ,το καλουπι θελει καποια τροποποιηση  ωστε να ερχεται πιο πλαγιαστο,τουλαχιστον ετσι καταλαβαινω βλεποντας το σκαφος του κανονικου μου μπουζουκιου.
Επισης θα δειτε οτι οι τελευταιες δουγιες βγηκαν πιο λεπτες και αυτο εγινε διοτι το καλουπι με σε εκεινο το σημειο  δεν με βοηθησε (θελει και  εκει καποια τροποποιηση)καθως επρεπε να πλανισω πολυ τις δουγιες.Σαυτο το σημειο να ευχαριστησω τον Βαγγελη  για καποιες συμβουλες που μου εδωσε αλλα και τον Ανδρεα  για το πολυ καλο βιντεακι με τις δουγιες.

Ενα αλλο προβλημα που αντιμετοπιζω ειναι οτι οταν εφτιαξα το καλουπι δεν εκανα τις τρυπες ωστε να μπορω να πιασω με τις δαγκανες το σκαφος μεσα εξω ,οποτε αποφασισα να το βγαλω εντελως απτο καλουπι  και να το κολησω .
Παραθετω και τις φωτογραφιες .
Στην πρωτη ειναι το σκαφος που φτιαχνω ,στην δευτερη η κολαντζα που την εχω στειλει για μπανιο  να μουλιασει μπας και καταφερω να την φερω καπως γιατι σημερα θα την κολησω και στην τριτη το σκαφος του μπουζουκιου μου.
Να πω επισης οτι αργοτερα θα βαλω φωτο απτον τροπο που θα κολησω την κολαντζα,αν το καταφερω βεβαια.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: Προβλημα με διαμορφωση κολαντζας
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 24, 2012, 06:27:35 μμ »
Φιλε Χαρη συγχαρητηρια για το σκαφος!

Μερικες επισημανσεις που ισως σε βοηθησουν στα επομενα σκαφη!
Το πλαιναρι ισως επρεπε να το κανεις πιο μεγαλο και να μην υπαρχουν αυτες οι δυο λεπτες
δουγιες! Το βλεπω αρκετα μικρο και αν δεις το σκαφος του μπουζουκιου σου ειναι αισθητα πιο μεγαλα τα πλαιναρια!  Για το προβλημα που λες με τις λεπτες δουγιες δεν πρεπει να ευθυνεται το καλουπι!
Μπορουσες να μετρησεις την αποσταση απο το ενα πλαιναρι στο αλλο και να διαιρουσες δια τον αριθμο των δουγων που θα εβαζες! Ετσι θα εβρισκες ποσο πλατος θα εχει η δουγα σε διαφορα σημεια του καλουπιου σου! Τωρα οσον αφορα την κολαντζα ποσα εκατοστα υψος την εχεις κανει;
Αν δυσκολευεσαι να την τοποθετησεις μπορεις να την κανεις μισο ποντο πιο κοντη και να κοληθει πιο ευκολα! Μπορεις να κανεις μια κολαντζα απο λεπτο κοντραπλακε και επανω να κολησεις ανα 2 ποντους ξυλακια και με σφηνες να την κολησεις πολυ ευκολα!
Μια φωτο απο αυτη την κατασκευη του φιλου μου του Βαγγελη!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 24, 2012, 06:54:09 μμ »
Φίλε Χάρη πολλά συγχαρητήρια και από εμένα.
Όσον αφορά στην κολάντζα, θα είναι πολύ δύσκολο και πιθανόν και επικίνδυνο να την κολλήσεις ενώ το σκάφος είναι εκτός καλουπιού. Με τον τρόπο που λέει ο Δημήτρης  (φωτογραφία) η κόλληση γίνεται σχετικά εύκολα και με ακρίβεια. Πρέπει όμως το σκάφος να είναι στο καλούπι. Αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να σπάσει το σκάφος από την πίεση των σφικτήρων ή αν δεν σπάσει να χάσει την μορφή που έχει. Τι θέλω να πω. Υπάρχει περίπτωση αν δεν έχει λυγιστεί τελείως ομοιόμορφα η κολάντζα, να υπερισχύσει σε τάσεις και να αλλοιώσει (στρεβλώσει) την μορφή του σκάφους (μου έχει τύχει σε τζουρά στον οποίο κόλλησα την κολάντζα ενώ το σκάφος ήταν εκτός καλουπιού). Επομένως θα σου πρότεινα τώρα που το καλούπι είναι ελέυθερο να φτιάξεις τις τρύπες στην βάση του, στην συνέχεια να ξανατοποθετήσεις το σκάφος στο καλούπι και μετά να κολλήσεις την κολάντζα.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 24, 2012, 07:02:44 μμ »
συμφωνω με τον βαγγελη,αν την κολλησεις εξω απο το καλουπι σιγουρα  η καρυδια θα ανοιξει σε καποιο σημειο

xaris

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 24, 2012, 07:26:40 μμ »
Κυριοι σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια αλλα  ειναι ηδη αργα. :D

Οπως ειπα και πριν ,δεν εχει το καλουπι τις τρυπες ωστε να περασω τους σφιγκτηρες  απο μεσα να κανω την δουλεια με τον τροπο του Βαγγελη.
Οταν ξεκινησα την κατασκευη δεν μετρησα το πλατος που θα επρεπε να εχει η καθε δουγια ,αυτο που εκανα ειναι να βαζω το πιο πλατυ σημειο της δουγας στο ψηλοτερο σημειο του καλουπιου.
Το παραπετι το εκανα οντως λιγο πιο μικρο γιατι  οταν προσπαθησω να το λυγισω στο κανονικο του υψος,εβλεπα οτι στο κατω μερος ,στην βαση του καλουπιου εβγαινε αρκετα εξω και φοβηθηκα.Οι δουγιες  ειχαν τελειωσει και εβγαλα τις παλιες απτο αποτυχημενο καλουπι που ειχα προσπαθησει να φτιαξω πριν λιγο καιρο,ευτυχως τις ειχα κολλησει με ψαροκολλα και με λιγο θερμασνη ξεκολησαν.
Ανδρεα εκανα λαθος πριν,το προβλημα δεν το ειχα  στις τελευταιες δουγιες αλλα εκει που περνει την κλιση το καλουπι.
Ισως να φταιω και εγω ,να εκανα καποια πραματα λαθος.

Τελοσπαντων την κολαντζα την εχω κολησει ηδη,Βαγγελη  μακαρι να μην αλλιωθει η μορφη του σκαφους ,τωρα το εμαθα και παραθετω και φωτογραφιες.
Η κολαντζα εχει υψος 12 εκ,μην σας ξεγελα η φωτογραφια ,απτην πανω μερια δεν εχει κολησει σωστα,λογο κακης εφαρμογης και γιαυτον τον λογο την κολησα με ξυλοκολα.
Παντως τα πλαιναρια τα εχει πιασει σωστα και ειναι αυτο που ηθελα πιο πολυ.
Αυτο που θα κανω αυριο που θα στεγνωσει ειναι ,ή να ξαναβαλω το σκαφος στο καλουπι και να προσπαθησω με θερμανση να φερω την πανω μερια της κολαντζας να πιασει στο σκαφος,0.5 εκ θελει.
ή να γεμισω το σημειο εκεινο που ειναι κενο ,με κοματια ξυλο και μετα να αδειασω κολλα μεσα ή να βαλω στο κενο ξυλοστοκο ωστε να δεσει,αγορασα σημερα ξυλοστοκο σκουρα καρυδια  για να γεμισω και κατι κενα που υπαρχουν στις δουγιες.

Αλλη μια βλακεια που εκανα ειναι οτι εβαλα πολυ ξυλοκολλα και το σκαφος εγινε χαλια. ;D

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 24, 2012, 08:13:45 μμ »
αχ ρε χαρη γιατι βιαστηκες? ο σκοπος της κολατζας δεν ειναι μονο η ομορφια αλλα δενει το σκαφος για να αντεξει την πιεση των χορδων γιαυτο δεν πρεπει να εχει κενα,βαλε το σκαφος στο καλουπι ανοιξε τρυπες και σφιξε με σφιχτηρες,καλη συνεχεια

xaris

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 24, 2012, 09:24:08 μμ »
η κολαντζα εχει κολησει αρκετα καλα  στο σημειο που ειναι τα παλιναρια.
το μοναδικ οσημει οπου δεν εχει πιασει ειναι στο ψηλο σημειο εκει που πιανει τις δουγιες.
το σημειο αυτο θα κοληθει αυριο και θα το ενισχυσω και απο μεσα.

μια ερωτηση.
τον πισω τακο ακομα δεν τον εχω βαλει.Θα τον φτιαξω απο φλαμουρι.
μπαινει κολλητα ή τον καρφωνω;
απο διαστασεις τι κανω;

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 24, 2012, 09:46:12 μμ »
Χαρη πολυ ωραιο σκαφος,ωραια μορφολογια!Να μην πτοεισαι για οτι συνεβει,ολα τα λαθη διδασκουν.Θεωρω οτι δεν θα εχεις προβλημα λειτουργικο-δομικο γιατι σιγουρα στο κατω και στο μεσο τριτο της η κολατζα εχει κολλησει.Το ανω τριτο λογικα εχει προβλημα και ειναι στον "αερα'' ιδιως τα "αυτακια" (η σχηματικη διαμορφωση που κανουμε με τις καμπυλες).Αυτη η διαμορφωση δεν ειναι τυχαια,κανοντας αυτες τις καμπυλες μπορουν ευκολα να λυγισουν με σφηνες οπως ειναι η φωτο που διχνει ο Δημητρης και να ερθουν σε επαφη με τις ντουγιες και να κολλησουν.Κανονικα το μερος του σκαφους που θα κολλησει η κολατζα πρεπει να ειναι επιπεδο,η καμπυλοτητα πρεπει να αρχιζει απο κει και πανω.Ολα αυτα τα λεω επειδη ολο αυτο που εκανες "το χω" (μου ετυχε).Συνεχισε κανονικα  δεν θα εχεις προβλημα και μην βιαζεσαι, εαν για κατι δεν εισαι σιγουρος ρωτα.

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μάρτιος 25, 2012, 03:05:08 μμ »
χαρη θα τον κολλησεις τον τακο,δεν καρφωνουμε τιποτα πανω στο οργανο

xaris

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Μάρτιος 25, 2012, 06:07:59 μμ »
οποτε κολαω τον τακο και  καρφωνω την χορδιερα.
τον τακο θα τον κανω  απο φλαμουρι κιαυτον,8-10 υψος εκ Χ 5εκ πλατος  Χ 1.5  ,θα τον τριψω στις ακρες να γινει λειος.

Tags: