Αποστολέας Θέμα: Διαστάσεις-Κατασκευή Κουταλιών Σαντουριού  (Αναγνώστηκε 7317 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Διαστάσεις-Κατασκευή Κουταλιών Σαντουριού
« στις: Φεβρουαρίου 14, 2012, 11:36:38 μμ »
Φίλοι μου καλησπέρα.

Παρακάτω θα σας δείξω τις διαστάσεις και τη διαδικασία κατασκευής ενός ζευγαριού κουταλιών σαντουριού. Το πρωτότυπο έφερε σπασμένο μια φοιτήτρια (πτυχιούχος και διπλωματούχος στο πιάνο !!!!!!!!) στο εργαστήρι του δασκάλου μου, ο οποίος μου ανέθεσε την κατασκευή του. Ήταν φτιαγμένο από κελεμπέκι (σφενδάμι). Επειδή και ο δάσκαλος δεν είχε ξαναφτιάξει τέτοια κουτάλια, είχαμε και μια μικρή διαφωνία καθώς χωρίς να έχω ξαναδουλέψει κελεμπέκι, από το βάρος και την όψη του αρχικώς εκτίμησα ότι ήταν σάμπα (τι περίεργο, πάλι με καπέλωσε ο δάσκαλος  ;D ;D).

Υλικά : ένα κομμάτι κελεμπέκι 28 χ 2,5 χ 1,5 εκ. πλανισμένο.
Χρόνος κατασκευής : ≈ 3 ώρες (το ζεύγος)
Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν : Μια ράσπα ίσια και μια στρόγγυλη με μεσαίο δόντι και οι δύο, ένας τάκος ίσιος, ένας τάκος κυλινδρικός Φ26 (από κουρτινόξυλο), ένας τάκος κυλινδρικός Φ12 (από καβίλια Φ12 με το μέτρο) όλοι "ντυμένοι" με γυαλόχαρτο 100άρι, πριονοκορδέλα ή πριόνι οργανοποιίας, ένα κομμάτι γυαλί και γυαλόχαρτα Φ80 και Φ150.

Οι διαστάσεις είναι οι παρακάτω :

Διαδικασία Κατασκευής.
Ζωγραφίζουμε το πρωτότυπο (εάν το έχουμε) στο πλάι του κελεμπεκιού αλλοιώς προχωράμε σύμφωνα με τις διαστάσεις.

Κόβουμε στην πριονοκορδέλα τα περίσσια φροντίζοντας ώστε η γραμμή να μείνει ανέπαφη.

Τρίβουμε, ισιώνουμε και διαμορφώνουμε το κομμάτι με τις ράσπες και τους τάκους το δυνατόν περισσότερο. Μέχρι εδώ δεν έχουμε χωρίσει ακόμα το ζεύγος ώστε με μια διαδικασία να έχουμε κάποιες απ’ τις διαστάσεις ίδιες και στα δυο κουτάλια.

Σκίζουμε το κομμάτι στη μέση και έχουμε τα δυο κομμάτια. Διαμορφώνουμε το πίσω τμήμα του κουταλιού ώστε να είναι σχεδόν έτοιμο πριν αρχίσουμε να λεπταίνουμε το ευαίσθητο στέλεχος. Σημαδεύουμε και πάλι το πάχος του λεπτού στελέχους του κουταλιού και αφαιρούμε τα πλαϊνό περίσσευμα στην πριονοκορδέλα.
 [ Invalid Attachment ]

Στη συνέχεια αρχίζουμε να διαμορφώνουμε λεπτομερώς το κάθε κουτάλι με τους κυλινδρικούς τάκους και το γυαλί μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα των προαναφερόμενων διαστάσεων.

Προσοχή : Επειδή το ξύσιμο με το γυαλί, όσο ευκολοδούλευτο και να είναι το κελεμπέκι, δημιουργεί κάποιες μικροανωμαλίες, αυτές τις εξομαλύνουμε γυαλοχαρτίζοντας σταδιακώς και μετά ξανασυνεχίζουμε το ξύσιμο. Αν τις αφήσουμε το γυαλί "σκαλώνει" και δεν ξύνει ομαλώς.
Επίσης το γυαλί δουλεύεται σχεδόν κάθετα προς το ξύλο (γωνία περίπου 85⁰) αλλά πλαγίως (περίπου 45⁰) προς την κατεύθυνση που ξύνουμε.
Κατά τη διαδικασία γυαλοχαρτίζουμε όταν απαιτείται με το 80άρι και τελικώς φινίρουμε με το 150άρι.
Το βάψιμο θα γίνει στη συνέχεια καθώς θέλουμε πρώτα να δοκιμάσει τη λειτουργικότητά τους η παίκτρια.

Αν κάποιος φίλος έχει ξαναφτιάξει τέτοια κουτάλια θα ήθελα να προσφέρει κι αυτός την εμπειρία του διορθώνοντας πιθανώς και κάποια λάθη μου.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 15, 2012, 12:41:13 πμ από Κούρος »

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Διαστάσεις-Κατασκευή Κουταλιών Σαντουριού
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 12:10:23 πμ »
Τριαντάφυλλε αυτά τα κουταλάκια είναι που παίρνουν μπροστά κάτι σαν βαμβάκι-ύφασμα; αυτό τι υλικό είναι τελικά; μπράβο καλή δουλειά πάντως έχει πολύ λεπτομέρεια αυτή η κατασκευή και τα κατάφερες μια χαρά, πολύ ωραία βγήκαν, πόσα ζεύγη έκανες; και κάτι τελευταίο όταν λες νόμισες ότι ήταν σάμπα, τι είναι η σάμπα; γιατί δεν νομίζω να εννοείς τον βραζιλιάνικο χορό.  ;D 

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 12:30:38 πμ »
Χρήστο,
ναι, μπροστά τυλίγεται και δένεται ένα κομμάτι βαμβάκι ή ύφασμα ή γάζα. Αυτό το επιλέγει ο παίκτης καθώς το υλικό και το σφίξιμο επηρεάζει τον ήχο.

Τελείωσα ένα ζευγάρι και αύριο τελειώνω και ένα δεύτερο.

Η σάμπα είναι ένα ανοιχτόχρωμο και πολύ ελαφρύ ξύλο.

Εδώ θα δεις προς το τέλος τα χαρακτηριστικά του ξύλου αυτού. Δες επίσης πόσο μοιάζει με το κελεμπέκι (σφένδαμος, maple) αν και αυτό είναι βαρύτερο.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 15, 2012, 12:46:38 πμ από Κούρος »

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 12:48:17 πμ »
Εγκυκλοπαίδεια η σελίδα έχει πολλά είδη, όπως και να έχει έκανες ωραία δουλειά Τριαντάφυλλε, θα σε καμαρώνει ο δάσκαλος.
Έχω ακούσει επίσης ότι η μπάλσα ή το μπάλσα είναι ένα απ τα ελαφρότερα ξύλα στον κόσμο και συγκαταλέγετε στην σκληρή ξυλεία, το έχει χρησιμοποιήσει ένας φίλος από εδώ για καμάρια σε μπουζούκι.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 06:39:23 μμ »
Α ρε τρελε παιχτη.Τα λεω εγω και κανενας δεν με ακουει.Αμα φτιαξεις οργανο εσυ κουρε.....θα παρουμε τα βουνα εδω μεσα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 07:41:04 μμ »
Α ρε τρελε παιχτη.Τα λεω εγω και κανενας δεν με ακουει.Αμα φτιαξεις οργανο εσυ κουρε.....θα παρουμε τα βουνα εδω μεσα
+1000

Και οχι μονο αυτο! Οι παριουσιασεις σου Τριανταφυλλε ειναι πραγματικα σεμιναρια.
Τι να πω, και το παραμικρο πραγμα που κανεις ειναι να το ζηλευει κανεις!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 09:38:02 μμ »
Ωραίος και μερακλής ο Τριαντάφυλλος !!!!!!!!!!!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 10:49:14 μμ »
Φίλοι μου,
σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. :D :D

Ειλικρινώς όμως, σας λέω ότι οι ευχαριστίες πρέπει να απευθύνονται στο δάσκαλό μου κι όχι σε μένα.

Αν και αυτή η κατασκευή είναι αποκλειστικώς δική μου χωρίς την παραμικρή οδηγία (αν εξαιρέσουμε αυτό που είπα στην αρχή που νόμιζα ότι το ξύλο είναι σάμπα), εφήρμοσα αυτά που έχω διδαχτεί κάποιους μήνες τώρα.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 11:12:13 μμ »
Τριαντάφυλλε αναφέρεις διαρκώς τον δάσκαλό σου.
Δεν μας γράφεις το όνομά του για να αποκτήσει υπόσταση ο άνθρωπος.

Μπορεί και να το έχεις πει σε προηγούμενα μηνύματα αλλά δεν το θυμάμαι. :-[
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 11:24:00 μμ »
Παναγιώτη,
είναι το μόνο που δεν μου επιτρέπει να πω.
Αν έρθει κάποιος στα Χανιά θα ήταν χαρά μου να του τον γνωρίσω ο ίδιος.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 15, 2012, 11:36:36 μμ »
Πολυ ομορφη δουλεια!!!

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 12, 2012, 02:40:06 μμ »
μπαβο  σου  ωραια  και  καθαρη  δουλεια  θα  ηθελα  να  σε  ρωτησω  για  τον  τροπο  που  εβαλες  τις  διαστασης  πανω  στην  φωτο   ειναι   ευκολο  απο  καποιο  προγραμμα , και  που  μπορουμε  να  το  βρουμε ?

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 12, 2012, 07:30:03 μμ »
Μπράβο ρε Τριαντάφυλλε,είσαι επιστήμονας!!!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 13, 2012, 12:10:02 πμ »
μπαβο  σου  ωραια  και  καθαρη  δουλεια  θα  ηθελα  να  σε  ρωτησω  για  τον  τροπο  που  εβαλες  τις  διαστασης  πανω  στην  φωτο   ειναι   ευκολο  απο  καποιο  προγραμμα , και  που  μπορουμε  να  το  βρουμε ?

Γιωρίκα,
το πρόγραμμα είναι η ζωγραφική των Windows. Το πιο απλό πρόγραμμα που υπάρχει το οποίο όμως δεν έχει τις δυνατότητες άλλων εξειδικευμένων προγραμμάτων για σχεδίαση.

Tags: