Αποστολέας Θέμα: τριχορδο μπουζουκι παλισανδρος  (Αναγνώστηκε 29425 φορές)

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: τριχορδο μπουζουκι παλισανδρος
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 28, 2012, 03:58:38 μμ »
Ωραια δουλεια Χρηστο και ο παλισσανδρος πανεμορφος! Στην πατεντα για την χαραξη της ταστιερας, την εγκοπη την εκανες με το ιδιο το πριονι των ταστων;

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 28, 2012, 11:45:52 μμ »
Ευχαριστω ολους για τις επισημανσεις και τις συμβουλες,δεκτες ολες.Το μορσο ,ναι, ειναι λεπτο,αλλοστε η πεπατημενη ειναι γνωστη.Συμφωνω οτι πρεπει να ειναι πιο φαρδυ,ισως επιρρεασμενος απο το προηγουμενο οργανο που εκανα,ακριβως με το ιδιο μορσο ,και δεν εχει κουνηθει στον ενα χρονο ζωης του οργανου.Ισως και να ειναι επιφοβο τελικα.Οσο για να το ξανασκευτω αν θα κολλησω το καπακι για να το προχωρισω φιλε dimitris 7 θα το συνεχισω δεν γυρναω πισω ξανα,δεν με πειραζει ας καταστραφει ,αν εχω τετοια καταληξη θα το ξαναφτιαξω κανονικα οπως πρεπει. Φιλε κουρος   οσα καμαρια στραβα εχω παρατηρησει (ολα σε μαντολινα) ολα μα ολα εχουν αυτη την κλιση ,προς την πριμα μερια πλησιαζουν τον καβαλαρη και στην μπασα απομακρυνονται.Εχω και ενα καπακι μαντολας που το φυλαω σαν κορη οφθαλμου,εχει αυτην την διαταξη, το εχω περασει γενικα απο κοσκινο ,μονο μοριακη αναλυση που δεν εκανα.Εχω δει και extreme πραγματα με κλισεις κοντα στις 45 μοιρες .Το σιγουρο ειναι οτι η κλισεις αυτες διαφοροποιουν τους τροπους δονησης ολου του καπακιου στις εκαστοτε συχνοτητες.Τα ερωτηματικα ειναι βεβαιως σε ποιες συχνοτητες?ειναι καλυτερος ή χειροτερος ο τροπος δονησης που επιτυγχανεται?Τι συμβαινει με τον συντονισμο των υπολοιπων μερων του οργανου? δεν ξερω αν μπορουν να απαντηθουν αυτα,ισως να μην τα γνωριζουν και οι περισσοτεροι επαγγελματιες οργανοποιοι.Σιγουρα για να εφαρμοζονται στα μαντολινα εδω και 150 χρονια εχουν καποια βαση.Βλεποντας το καπακι  της μαντολας που αφαιρεσα το πρωτο πραγμα που μου ερχεται στο φτωχο μου μυαλο ειναι ο,τι η κλιση αυτη του καμαριου "βοηθαει" τα μπασα ετσι ωστε να μην χανονται.Που θα παει, καποια στιγμη θα μαθουμε κατι γι αυτο το θεμα.
  Φιλε theodoropoulos δεν εκανα αντιγραφη αυτου του τροπου ενωσης που φαινεται στο ουτι αλλα τροποποιηση,στο δικο μου δεν θα σηκωθει ποτε  το μπρατσο γιατι ειναι χελιδονοουρα (πυραμιδα και οχι παραλληλογραμμο το μορσο) να σπασει απο πλαγια κινηση και χτυπημα ναι, να σηκωθει απο τον τακο αδυνατο.
  Φιλε ρεμα ναι,ετσι οπως τα λες.
   Φιλε immortalx αν εκανα την εγκοπη με το ιδιο το πριονι  θα ειχα κενα λογω τσαπραζιου που εχει,το καθενα απο τα 4 κομματια  δουλευτηκε ξεχωριστα και κολληθηκαν στην ξυλινη βαση με σφηνομενο το πριονι αναμεσα τους γιανα εξασφαλιστει το κενο  του παχους  της λαμας, το τσαπραζι ειναι ελευθερο απο κατω.Το σαπουνι μετα κανει την λαμα να γλυστραει χωρις να εχει τον παραμικρο τζογο.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 28, 2012, 11:52:01 μμ »
   Φιλε immortalx αν εκανα την εγκοπη με το ιδιο το πριονι  θα ειχα κενα λογω τσαπραζιου που εχει,το καθενα απο τα 4 κομματια  δουλευτηκε ξεχωριστα και κολληθηκαν στην ξυλινη βαση με σφηνομενο το πριονι αναμεσα τους γιανα εξασφαλιστει το κενο  του παχους  της λαμας, το τσαπραζι ειναι ελευθερο απο κατω.Το σαπουνι μετα κανει την λαμα να γλυστραει χωρις να εχει τον παραμικρο τζογο.

+1

Αν και είναι λίγο διαφορετική η δική μου διάταξη χάραξης τάστων (κινείται η ταστιέρα ρυθμίζοντας με βίδες αριστερά-δεξιά την κατάλληλη γωνία) έτσι ακριβώς έχω κάνει τον οδηγό για να μην παίζει ούτε εικοστό του χιλιοστού η λάμα που μπαίνει θηκαρωτά απ' το πλάι.

Και το σαπούνι μεγάλη υπόθεση !!!!!!!!!!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 12:35:52 πμ »
Πρώτον μπράβο για την κατασκευή σου, μια χαρά θα παίξει το όργανο, αυτός ο παλίσανδρος είναι πολύ όμορφο ξύλο, το βλέπω και το ζηλεύω.
Λες ο Κωνσταντέλος να έχει ντούγιες παλίσανδρου; αν ξέρετε κάναν άλλο που έχει σίγουρα, βάλτε το λινκ να το έχουμε για το μέλλον που θα πιαστούμε και εμείς οι αρχάριοι με τις ντούγιες.
Και πάλι μπράβο φίλε μου και αν έχει 3 ευρώ το καπάκι δεν λέει τίποτα, εδώ κόβουν από σκουρέτα σκεπών και κάνουν καπάκια και βγάζουν και ωραίο ήχο, το δικόσου θα σκίσει. 

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 08:08:46 πμ »
χρηστο το σκαφος ειναι πολυ ομορφο,οταν λουστραριστει ο παλισανδρος θα ειναι σκετη κ...λα!!αφου οπως λες δεν γυρνας πισω σου εκανα ενα σχεδιο που ισως θες να το δοκιμασεις.αριστερα και δεξια της κοντρας θα ανοιξεις δυο αυλακια και θα φυτεψεις δυο κομματια εβενο(ετσι κι αλιως εσυ εισαι μανουλα στα πειραματα απ οτι εχω δει)καλη συνεχεια φιλε.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 11:27:01 πμ »
ωραια ιδεα Αποστολη,και ........ετσι οπως το βλεπω σαν να μου λεει οτι θα εχει καλυτερη μηχανικη αντοχη στο σημειο της ενωσης απο τον παραδοσιακο τροπο κατασκευης γιατι θα υπαρχει αρκετα μεγαλη επιφανεια κολλησης σε σχεση με το ενα μορσο διαστασεων  2 εκατοστων  επανω και 3 κατω

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 12:52:08 πμ »
Μολις κολλησα το καπακι ,θυμηθηκα ενα τεστ που εκανε ο Τασος Θεοδωρακης με το ουτι του και τη φλογα που τη σβηνει το ωστικο κυμα μπροστα στην τρυπα, χτυπωντας το καπακι.Το εκανα λοιπον.
Three strings bouzouki tap tuning
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 30, 2012, 01:12:12 πμ από Χρήστος »

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 12:59:52 πμ »
βρισκεται  σε αυτη τη φαση τωρα.....

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 01:10:52 πμ »
Και εβγαλα και καποιες απο μεσα για να δω πως ειναι το πατημα του , απ'οτι φαινεται ειναι οκ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 08:27:39 πμ »
Το καπακι βλεπω ομως οτι το εβγαλες ...πανω απο το μπρατσο.Ετσι τωρα θα πρεπει να φτιαξεις δοντακι ( σκαλοκομα) για να πατησει η ταστιερα στο καπακι.Κατι ακομα.........οταν εχουμε κολησει το καπακι,( καταλαβαινω τον ποθο σου) δεν κανουμε πειραματα, το αφηνουμε να ησυχασει.Φαινετε οτι πατησε πολυ καλα.Τι κολα εβαλες? δεν τη βλεπω για titebond.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 10:39:09 πμ »
Κωστα το  σκαλοπατι που αφησα στο μπρατσο ειναι γυρω στο 1,5 χιλ. το καπακι τελειωμενο θα ειναι γυρω στο 2,8 αρα  1,3 θα σκαψω για να πατησει η ταστιερα και αυτο  προς την ενωση  μπρατσου -σκαφους γιατι προς την τρυπα θα σβηνει η πατουρα .Τωρα θα μου πεις γιατι το κανω ετσι.Οταν μπει λεπτη ταστιερα οπως  θα ειναι αυτη που θα εχει αυτο το μπουζουκι ,  4,5χιλ ,  εαν  το καπακι και το μπρατσο ειναι μια ευθεια δεν μπορει να εξασφαλιστει το απαιτουμενο υψος καβαλαρη στα 1-1,3 χιλ ( 4,5χιλ  ταστιερα + 1χιλ ταστο  + 2,5χιλ αποσταση χορδης απο τααστο= 8 ,πολυ οριακα) Με μια μικρη κλιση του μπρατσου προς το καπακι προστιθενται τα υπολοιπομενα χιλιοστα μεχρι το υψος που θελουμε.Ολα αυτα ισχυουν  σε ενα επιπεδο καπακι ,στην περιπτωση μου που εχω σπαστο καπακι το οποιο σημαινει οτι στη θεση που θα μπει ο καβαλαρης ειναι υπερυψομενο(εκει ειναι η τσακιση του) πρεπει να δωθει μεγαλυτερη κλιση στο μπρατσο για να επιτευχθει το υψος του καβαλαρη.Γι'αυτο λοιπον εχω προβει σε ολα αυτα και εβγαλα το καπακι εξω ,το οποιο θα το φαω σβηνοντας την πατουρα  μεχρι την τρυπα οσο χρειαζεται . Ο στοχος ειναι  να εξασφαλιστει  ενα εννιαιο επιπεδο απο το μισο του μπρατσου μεχρι την τρυπα,αλλιως  ταστιερα θα κανει γωνια στην ενωση μπρατσου σκαφους.Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.Ολα αυτα δεν ισχυουν σε συνηθεις κατασκευες μπουζουκιων γιατι εκει ουτε σπαστα καπακια εχουμε αλλα και η ταστιερες ειναι 6-8 χιλ παχος, ή εαν  εκει δωθει  κλιση στο μπρατσο ειναι  μηδαμινη.Ολα αυτα εγιναν με ακριβεις υπολογισμους σε σχεδιαστικο προγραμμα   (corel draw), να σου μονο οτι εαν δεν τα εκανα ,οι χορδες πανω στον καβαλαρη επεφταν κατω απο το καπακι.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 10:41:01 πμ »
Εχεις  δικιο οτι δεν κανουμε πειραματα με φρεσκοκολλημενο καπακι ,αλλα παρασυρθηκα.Η κολλα ειναι rakoll
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 30, 2012, 11:11:47 πμ από Χρήστος »

Τάσος Θεοδωράκης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 07:32:03 μμ »
Χρήστο,

Έβαλες στην φιγούρα του καπακιού και τον καπνιστή, να σου φυσάει τον καπνό στην τρύπα για να σβήνει πιο εύκολα ε??   ;) ;D
 Τώρα που στέγνωσε το καπάκι, (για να σου φύγει η περιέργεια) αν θέλεις να δοκιμάσεις το πείραμα  με το κερί, κάντο με το κερί... Αλλιώς συμπεριφέρεται το χοντρό σπαρματσέτο με φιτίλι, σε σχέση με το αναπτηράκι.

Όμορφο όργανο έκανες, και με πρωτότυπη φιγούρα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 08:20:25 μμ »
ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ? ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΗΡΟ ΟΥΤΕ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΣΟΥ ΒΡΩ ΕΛΑΤΩΜΑ. ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑ. ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΧΥ Η ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ? ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΟΣ 3- 3,5 . ΑΡΑ   ΧΟΝΤΡΟ ΚΑΠΑΚΙ ΣΥΝ ΚΑΜΑΡΙΑ,ΣΥΝ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ  = ΑΚΑΜΠΤΟ ΚΑΠΑΚΙ.
ΓΙΑ ΞΑΝΑΚΟΙΤΑΤΟ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 11:34:07 μμ »
Να σαι καλα Τασο,ευχαριστω,ο καπνιστης δεν μπηκε τυχαια εκει ,αναλαμβανει ολα τα κερια.Τωρα που το λες θα το κανω με το κερι.Το θεμα της φιγουρας ειναι πινακας του Αλεκου Φασιανου

Κωστα  καποιες ντουγιες στον τακο δεν συγκλεινουν ομοιομορφα,το καραολο εχει ροζο,το σκαφος ειναι ασυμετρο κατα 1 χιλιοστο,τα λεω γιανα σε προλαβω.