Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή διακοσμητικού φιλέτου  (Αναγνώστηκε 9363 φορές)

locrian

• Jr. Member
  • **
Κατασκευή διακοσμητικού φιλέτου
« στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 11:35:19 πμ »
Εδώ σας παρουσιάζω τον τρόπο που κατασκευάζω τα διακοσμητικά φιλέτα μου.
Η ποιότητα του βίντεο δεν είναι και η καλύτερη διότι χρησιμοποίησα μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σε ρόλο βιντεοκάμερας.
Ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε κάποιους και ιδιαιτέρα σε αυτούς που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τέτοια υλικά (διακοσμητικά φιλέτα).

https://www.youtube.com/watch?v=WdhJnFZiPow

edit: Το ανέβασα εκ' νεου σε κάπως καλύτερη ανάλυση.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 25, 2012, 04:13:34 μμ από locrian »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Κατασκευή διακοσμητικού φιλέτου
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 12:54:53 μμ »
μπραβο ρε φιλε  locrian. Φαινεται ευκολο αλλα θελει γερα νευρα με τοσα κοματακια μαζι  κολημενα.Ευχαριστουμε που μας το εδειξες
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 01:34:35 μμ »
Μπραβο,πολυ ωραια.....!!!!
Ενα πραγμα δεν καταλαβα,τον οδηγο στην κορδελα γιατι τον βαζουμε δεξια???
Δεν κανει ο οδηγος που εχουν οι κορδελες?
Απο απορια ρωταω φιλε locrian,και παλι μπραβο!!!!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 02:04:47 μμ »
Φιλε locrian πολυ ωραιος οδηγος! Πρεπει να εχει κανεις απιστευτη υπομονη για να κανει κατι τετοιο. Και η χειροποιητη κορδελα ειναι ολα τα λεφτα!

bflouris

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 03:37:18 μμ »
εξαιρετικο φιλε μου...

θελει υπομονη αλλα δεν θεωρω οτι ειναι δυσκολο

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 04:21:16 μμ »
μπραβο φιλε,χαρα στην υπομονη σου!

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 04:34:15 μμ »
Παρα πολυ καλο το βιντεο και πολυ ενδιαφερον το θεμα!!
Σε ευχαριστουμε!

locrian

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 04:34:59 μμ »
Εντάξει, θέλει λίγη υπομονή, αλλά όχι όση χρειάζεται για να φτιάξεις φιγούρες τις οποίες θεωρώ την πιο μπελαλίδικη δουλειά από όλα. Αυτό που με κουράζει περισσότερο είναι να περιμένω να στεγνώσει η κόλλα.

Ενα πραγμα δεν καταλαβα,τον οδηγο στην κορδελα γιατι τον βαζουμε δεξια???
Δεν κανει ο οδηγος που εχουν οι κορδελες?

Σίγουρα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τον οδηγό της κορδέλας, ωστόσο στην πράξη έχω διαπιστώσει ότι όταν κόβεις λεπτά ξύλα το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλύτερο όταν το λεπτό κομμάτι βγαίνει ελεύθερο από την δεξια μεριά του πριονιού, ενώ ταυτόχρονα δεν χαλάει ο παραλληλισμός του μεγάλου κομματιού. Στον παραδοσιακό τρόπο κοψίματος στην κορδέλα, το "πρόβλημα" στην ουσία είναι το διάκενο που αφήνει το πριόνι.  Αυτή την λογική χρησιμοποιώ και όταν κόβω πολύ λεπτούς καπλαμάδες, και όταν λέω λεπτούς εννοώ γύρω στα 0,5 - 0,6 mm. Το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο με την κοπή από δεξιά.  ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ....

Η συγκεκριμένη κατασκευη ξεκίνησε με καπλαμάδες διαστάσεων περίπου 50χ6,5 cm. Έδωσε περί τα 150 μικρά κομμάτια, που με την σειρά τους τα κόλλησα φτιάχνοντας 2 φαρδιά φιλέτα των 53χ6 cm (στο βίντεο φαίνεται το 1 από τα 2).  Για τις ανάγκες της παρουσίασης έσχισα 3 φιλετάκια πάχους 2,2 mm, τα οποία κατανάλωσαν 9 mm από το διαθέσιμο πλάτος των 60 mm. Αυτό σημαίνει πως αν τα σχίσω όλα, θα πάρω περί τα 18 - 20 μέτρα φιλέτου.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 06:55:18 μμ »
Μπράβο φίλε, πολύ καθαρή δουλειά,και συμφέρρει,αναμένουμε και τα υπόλοιπα σχέδια,όποτε μπορέσεις
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 08:00:37 μμ »
Μαλιστα,καταλαβα....θα το δοκιμασω.
Ξαναειδα το βιντεο,εισαι φοβερος φιλε....ξανα μπραβο και επισης για την πριονοκορδελα σου.....!!!!

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 08:29:34 μμ »
η πριονοκορδελα τι μαρκα ειναι και τι τιμη εχει?και που την εχεις να ερθω το βραδυ με κουκουλα ;D

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 08:40:01 μμ »
Φίλε Μάνο,
μπράβο και πάλι μπράβο!!!!!!!

Κατατοπιστικότατο video (έχεις φάει τη δουλειά πολλών επαγγελματιών) !!!!!!!!

Δύο ερωτήσεις : Ποιό είναι το τελικό φάρδος του φιλέτου που έκοψες και αν έχεις ήδη δοκιμάσει να το κολλήσεις, περίπου σε κύκλο τι ακτίνας μπορεί να κολληθεί χωρίς να σπάσει;

Υ.Γ. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι όταν κόβουμε τόσο λεπτεπίλεπτα αντικείμενα πρέπει το λεπτό κομμάτι να βγαίνει ελεύθερο απ' το δεξιό μέρος της πριονοκορδέλας γιατί από αριστερά "συνθλίβεται" μεταξύ οδηγού και κορδέλας και πολλές φορές το "μασάει".
Το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να αναπροσαρμόζουμε κάθε φορά τον οδηγό και το πάχος των φιλέτων τελικώς να διαφέρει κατά κάποια δέκατα του χιλιοστού.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 10:43:03 μμ »
Μάνο απλώς εξαιρετική δουλειά!

Δώσε στον λαό και άλλα σχέδια ;)

locrian

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 10:47:52 μμ »
Δύο ερωτήσεις : Ποιό είναι το τελικό φάρδος του φιλέτου που έκοψες και αν έχεις ήδη δοκιμάσει να το κολλήσεις, περίπου σε κύκλο τι ακτίνας μπορεί να κολληθεί χωρίς να σπάσει;
1. Αν και δεν είμαι στο εργαστήριο αυτή την στιγμή, νομίζω πως είναι γύρω στα 4,5 - 5 mm. Αυριο θα μετρήσω και θα σου πω ακριβώς.
2. Αυτά τα φιλέτα τα έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα, δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ακόμη. Στο παρελθόν έχω λυγίσει παρόμοια φιλέτα για τρύπα μπαγλαμά.

η πριονοκορδελα τι μαρκα ειναι και τι τιμη εχει?και που την εχεις να ερθω το βραδυ με κουκουλα ;D
Μάρκα = Locrian...  χμμ τώρα που το σκέφτομαι ένα λογότυπο στο κάλυμμα του πάνω τροχού δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.
Τιμή = Τι να σου πω τώρα, από παλιά κασώματα πορτών και καρεκλοπόδαρα την έφτιαξα.
Όσο για το τελευταίο ερώτημα, δεν είμαι και τόσο αφελής, την κλειδώνω δίπλα στο κρεβάτι μου.   ;) ;D
Ώχ... φτου γαμ...το μόλις αποκάλυψα την κρυψώνα μου.  ;D

Πλάκα - πλάκα το εργαλείο είναι αρκετά καλό, το μόνο σίγουρο είναι πως αν ξαναθελήσω κορδέλα, σίγουρα θα ξαναφτιάξω. Πάντως πρέπει άμεσα να της φτιάξω μια βάση της προκοπής. Βλέποντας το βίντεο διαπίστωσα πόσο ασταθές είναι το τραπεζάκι που εκτελεί χρέη βάσης.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 24, 2012, 11:37:49 μμ από locrian »

locrian

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 11:12:51 μμ »
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά λόγια σας. Είναι η ανταμοιβή μου για τις δύσκολες ώρες που πέρασα προσπαθώντας να βιντεοσκοπήσω κάτι της προκοπής σε ένα πολύ μικρό εργαστήριο με πάρα πολύ σκόνη και ακαταστασία. Το έχω ξαναπει άλλωστε σε άλλη συζήτηση πως απεχθάνομαι να φωτογραφίζω και να βιντεοσκοπω την ώρα που δουλεύω. Ήθελα όμως να δείξω αυτή την διαδικασία χειροποίητης κατασκευης φιλέτων η οποία τείνει να εξαφανιστεί από την εκβιομηχανοποίηση της. Ας μην ξεχνάμαι για παράδειγμα, πως η παράδοση της κατασκευής κλασσικής κιθάρας προβλέπει την κατασκευή της ροζέτας από τον οργανοποιό, εκεί να δείτε τι γινεται από κομματάκια, χαμός...

Δώσε στον λαό και άλλα σχέδια ;)
Για την ώρα δεν έχω σκοπό να φτιάξω κάποια άλλα φιλέτα, εκτός από τα φαρδύτερα και πλαγιαστά που φαίνονται στην αρχή, τα οποία όπως βλέπεις πάρα πολύ απλά μπορούν να μετατραπούν σε ψαροκόκαλο ( εαν μπουν σε διπλή σειρά αντικριστά, και με κάποιο λεπτό καπλαμά ανάμεσά τους).
Εν' καιρό εαν υπάρξει κάτι νεο θα ποστάρω.

Tags: