Καλημέρα συνοδοιπόροι και συγκάτοικοι στην τρέλα των ιδιόχειρων κατασκευών

με χαρά σας παρουσιάζω το πρώτο ταξιμάκι του οργάνου
πρόκειται για τρίχορδο που συναρμολόγησε και επιμελήθηκε ο πολύ καλός κατασκευαστής Γκόλιας Θοδωρής στην πατρίδα μου, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (Πλάτωνος 2 πάροδος στην Ασκληπιού στο κέντρο)
το σκάφος κατασκεύασε ο Φώτης Βαμβακάς από ντόγες που του έστειλα. Πρόκειται για το δέντρο "τσουκνίδα" (Celtis Australis ή Hackberry) που μου έμαθε ο πατέρας μου. Ξύλο που έκοψε από το δάσος και περίμενε 15 χρόνια για να κελαηδήσει. Οι παλιοί μουσικοί κατασκευάζαν από αυτό βιολιά. Ο Τσιτσάνης το γνώριζε και λένε ότι στα μπουζούκια του το χρησιμοποιούσε.
Το ελάτινο καπάκι διάλεξα από το φίλο Γιώργη Παπαχατζάκη στη Νεάπολη Λασιθίου (
http://www.crete-luthiers.gr/). Το μανίκι και το κεφαλάρι είναι πάλι από το Βαμβακά. Τα κλειδιά είναι Gotoh πολύ καλής ποιότητας. Οι φιγούρες ξύλινες καρυδιάς πάλι από το Φώτη.
Αυτό που έπαιξε ρόλο στον ήχο, είναι σίγουρα η επιμελής κατασκευή του Θοδωρή. Γνωρίζει άριστα πως θα κάνει κάθε όργανο να μιλήσει. Η τελευταία του ανακάλυψη είναι οι καβαλάρηδες από μπαντούκ, αν και οποιοδήποτε όργανο του Θοδωρή θα παίξει με ότι καβαλάρη προσαρμόσεις σωστά (εγώ χρησιμοποιώ λεμονιά ή movingue).
Πρέπει να ρισκάρουμε και να πειραματιζόμαστε. Την "τσουκνίδα" απέρριψε γνωστός οργανοποιός στην Κρήτη... Ας είναι καλά όμως... γιατί λόγω αυτής της κοροϊδίας μπήκα στο "χούι¨των οργανοποιών