Αγαπητοί φίλοι με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω την έκδοση βιβλίου μου με τίτλο “Οικογένεια Παναγή- Οργανοποιοί-Εκ Μάκρης της Μ. Ασίας” (εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ). Το βιβλίο έχει πάρει το δρόμο του προς το τυπογραφείο. Ελπίζω να είναι έτοιμο για την πρώτη παρουσίασή του που θα γίνει στη Σπάρτη, στο πλαίσιο του “Master Class Οργανοποιίας” που διοργανώνει ο φίλος Γιάννης Τσουλόγιαννης για δεύτερη χρονιά από 28 έως 30 Ιουνίου 2024.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου:
- Μάκρη και Λιβίσι - Μερικά ιστορικά στοιχεία. Ως γνωστό η οικογένεια Παναγή είχε καταγωγή από την Μάκρη της Μικράς Ασίας.
- Εισαγωγή - Ανάλυση του ρόλου της οργανοποιίας και των οργανοποιών στον πολιτισμό μας, με ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες οργανοποιούς
- Πανηγύρης Παναγής. Η πορεία του από τη Μάκρη στη Ρόδο και από εκεί στη Δραπετσώνα. Τη δουλειά έκανε στη Μάκρη. Πως έγινε οργανοποιός.
- Οι αδελφοί Παναγή (πότε άνοιξαν το πρώτο εργαστήριο στην Αθήνα, που ήταν τα επόμενα κτλ)
- Τα όργανα που κατασκεύαζαν (λαούτα, μαντολίνα, κιθάρες, μπουζούκια κτλ) με εκτενείς αναφορές στις τέσσερις πρωτιές τους:
---- Η πρώτη κλασική κιθάρα στην Ελλάδα (1946)
---- Το τετράχορδο με το Χιώτη (1955)
---- Η πρώτη ανακατασκευή αρχαίου οργάνου (1962)
---- Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα (τέλος '50 αρχές '60)
- Οι καλλιτέχνες που έπαιξαν και παίζουν με όργανά τους
- Τα "μυστήρια" με τα ονόματα των Παναγήδων (Π. Παναγής ή Π. Πανηγύρης;). Γιατί ο Γιώργος λεγόταν Παναγής ενώ ο Βασίλης λεγόταν Τερσανέλης.
- Οι ετικέτες στα όργανα, εκτεταμένη αναφορά με πολλές φωτογραφίες, σε μια προσπάθεια χρονολόγησης των οργάνων τους
- Λάζαρος Καβάσης. Ο ανιψιός που δούλευε από μικρός μαζί τους και συνέχισε το εργαστήριο Παναγή
Όλα τα παραπάνω με πολλά τεκμήρια και αναφορές στις πηγές, εφημερίδες, φωτογραφίες, παλιές συνεντεύξεις, απομνημονεύματα κτλ. Σελίδες του βιβλίου 130-140.
Όταν θα είναι διαθέσιμο θα ειδοποιήσω σχετικά.