Αποστολέας Θέμα: Κουβέντα για το φινίρισμα οργάνων του "φτωχού και μόνου οργανοποιού"  (Αναγνώστηκε 4361 φορές)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Εγω πάντως όση δουλειά έριξα με την γομαλακα 1 μήνα, την πέταξα και δεν ξαναγυρίζω. Τρίψιμο ξανά το σώμα και θα περαστεί σατινε νιτρου .
Δεν μου κάθεται καθόλου καλά ως φινίρισμα οργάνου η γομαλακα . Υπερευαισθητο φινίρισμα. Πολύ δουλειά για να μην παρέχεις προστασία στο οργανο.
Και υποκειμενικά δεν μου αρέσει να γυαλίζει το οργανο. Έμοιαζε σαν λουστρο σε κιθαρα των 50€...
Έφυγε εύκολα σε 15 λεπτά.

songless_bird

• Hero Member
Επειδή έχω μάλλον χρόνο για χάσιμο έχει μια εβδομάδα που κάνω πειράματα με το νιτρο .
Λοιπόν. Vernilac 3060 satin .
Άνετα το κάνεις και ματ . Και τελικά με την κατάλληλη αλοιφή το κάνεις και glossy .

Δοκίμασα δύο αλοιφές.
Η καλύτερη και με πιο γρήγορο αποτέλεσμα η 3M 09639 finesse it.
Δοκίμασα και το ultimate compound της meguiars . Αν και δίνει αποτέλεσμα το κάνει πιο δύσκολα γιατί είναι πιο ήπια. Μετά θα θέλει και κάποια αλοιφή γυαλίσματος κάτι που η 3Μ δεν φαίνεται να θέλει.
Τρίψιμο της επιφάνειας μέχρι 1500 και μετά  εφαρμογή με πανί και με το χέρι  . Η meguiars ήθελε δραπανο με σφουγγάρι για να γυαλίσει...
Δεν γυρίζω πίσω σε γομαλακα πάντως.

Οι δυο πρώτες φώτο όπως ειναι σατινε από το πιστόλι.
Οι επόμενες τρεις με 3Μ μετα το τρίψιμο
Οι επόμενες τρεις με meguiars μετά από περασμα ένα χέρι νιτρο και τρίψιμο πάλι.

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 13
Φοβερή δουλειά Δημήτρη!
Αχ αυτό το πιστόλι... ομολογώ ζηλεύω λιγάκι

Σκέφτομαι την ευκολία/αποτελεσματικότητα και αναρωτιέμαι αν θα κέρδιζες σε χρόνο (και ίσως σε ακόμη περισσότερη;! ποιότητα) με ενα χέρι ψιλότερο τρίψιμο μετά το Ρ1500 και πριν τις αλοιφές, κάτι σαν Ρ3000
Στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη)  βρήκα αυτά τα Norton Εύκαμπτα Φύλλα Λείανσης Q775 https://gpcolors.gr/product/norton-eukampta-filla-leiansis-q775-170x130mm/ Σε βίντεο έχω δει να τα δουλεύουνε στεγνα -που το θεωρώ προτέρημα.
Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά αν εμπνευστεις... :D κράτα μας ενήμερους

songless_bird

• Hero Member
Στέργιο και το 1500 στεγνό το δουλεύω. Είναι κάτι καταπληκτικά γυαλοχαρτα της 3Μ που από την πλευρά που τρίβεις μοιάζουν με δέρμα και από πίσω ειναι πανί.
Σαν υφή αυτό που αφήνουν είναι καλύτερο από άλλης μάρκας απλά στα ίδια νούμερα . Τα δικά μου έχουν χαλάσει καθώς τα έχω χρόνια τα ίδια. Τα πλένεις και τα χρησιμοποιείς ξανά. Δηλαδη το 1500 μου τριβει σαν να είναι μεγαλύτερο νούμερο πλέον από την φθορά. Τσιγουνευομαι να πάω μέχρι την 3Μ να πάρω αλλα.
https://www.google.com/search?q=3M+hookit&tbm=isch&ved=2ahUKEwin0r_lie7-AhVN86QKHXieCM0Q2-cCegQIABAC&oq=3M+hookit&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEOgQIIxAnOgUIABCiBDoHCAAQigUQQ1DJCVjTKWDgLGgAcAB4AIABngOIAackkgEJMC43LjcuNC4xmAEAoAEBwAEB&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=P0xdZOe2Ds3mkwX4vKLoDA&bih=765&biw=384&client=ms-android-samsung-gn-rev1&prmd=sivn#imgrc=mVSL8qiv0vRp_M

Όσο για το πιστόλι.... Δυστυχώς έχεις το προβλημα της μυρωδιας και θέλει δικό του χώρο με εξαερισμό. Εγω τα κάνω όλα στο εργαστήριο-σοφιτα-σπιτι. Είναι το μόνο που με προβληματίζει καθώς η ευκολία του ειναι απίστευτη . Που να το δούλευα και με καλό αεροσυμπιεστη. Ένα μικρό 25lt Κινέζο έχω που κάνει φασαρία.
Ο μόνος λόγος που θα έκανα πάλι γομαλακα είναι η ησυχία και η μυρωδιά. Αλλα σκέψου ότι αυτό που βλέπεις με το νιτρο το πέτυχα με 5 χέρια σε μια εβδομάδα ενώ για γομαλακα θα ήθελα μήνα με πολλές συνεδρίες.
Αυτό γυάλισμα απο σατινε σε glossy είναι 1 ώρας δουλειά.

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
παρα πολυ ομορφη-ωραιο αποτελεσμα!
αντε κ με χορδες σιγα-σιγα!

το αλλο προβλημα με το πιστολι ειναι και η παχνη που παει παντου οταν δεν εχεις ειδικο χωρο.
αυτο που δεν καταλαβα ειναι οτι αφου δε την ηθελες γυαλιστερη, επελεξες το σατινε, αλλα μετα την ετριψες-μπαφαρες παρα πολυ, ωστε να γυαλοκοπαει, και δε περασες νιτρο γυαλιστερο.
οντως το 25αρι ειναι μικρουλι , κανονικα στο δικο μας χομπι θελει 50αρι (ουτε ομως κ παραπανω-ειναι το ιδανικο μεγεθος)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
Στέλιο όντως δεν την ήθελα γυαλιστερή. Και με την γομαλακα το αποτέλεσμα είναι γυαλιστερό παντού. Τελικά συνειδητοποίησα ότι το καπάκι το θέλω σατινε/ματ και να μην γυαλίζει καθόλου ενώ το σώμα είμαι ακόμη σε δίλημμα . Για αυτό έγραψα ότι πειραματιζομαι . Δηλαδη αυτό που έβαλα στις δύο πρώτες φώτο είναι για εμένα πιο όμορφο και φυσικό. Αλλα υπάρχουν και "περιεργοι" που θέλουν το όργανο για ξύρισμα... Και είδα με τις δοκιμές ότι το νίτρο πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες από σατινε σε glossy . Γιατί δεν πήγα σε glossy κατευθείαν; Γιατι αυτό το γυαλιστερό του νιτρου γίνεται σατινε μέσα σε λίγα λεπτά με τα γυαλοχαρτα της 3Μ ενώ γυαλίζει ξανά σε δευτερόλεπτα με τις αλοιφές. Επισης σε συζητηση που ειχα με μια οργανοποιο που δουλευει μονο νιτρο πλεον το glossy ειναι πιο σκληρο ενώ το ματ και σατινε συμπεριφερονται σαν γομαλακα από άποψη ελαστικοτητας . Και είναι κάτι που θα το επιβεβαιώσω καθώς η συγκεκριμένη κιθαρα έχει βαφτεί όλη και με γομαλακα και με νιτρο και ηχογραφηθεί και θα τα συγκρίνω στο audacity.
Χώρια ο χρόνος βαφής γομαλακα vs πιστόλι...
 Με την γομαλακα που ειναι πιο ευαίσθητη ένιωθα και ανασφάλεια  καθώς από την τριβή και την θερμοκρασία  συμπεριφερεται διαφορετικά από το νιτρο . Άσε που η γομαλακα μου χάλασε τα γυαλοχαρτα. Κάνει μια "γλιτσα" από το τρίψιμο ενώ το νιτρο γίνεται μια απλή άσπρη σκόνη που δεν κολλάει στο γυαλοχαρτο .
Για τον χώρο έχεις δίκιο. Σκέφτομαι να κλείσω ένα μέρος με κουρτίνες μπάνιου μέχρι να βρω αποκλειστικό χώρο βαφής.