Αποστολέας Θέμα: Καλούπι για σκάφος μπουζουκιού - Κατασκευή  (Αναγνώστηκε 1343 φορές)

tVassilis

• Newbie
  • *
    • woodworkingprojects.gr
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα
  • Περιοχή: Αθήνα-Παγκράτι
Καλούπι για σκάφος μπουζουκιού - Κατασκευή
« στις: Νοεμβρίου 09, 2022, 01:20:40 πμ »
Γεια χαρά σε όλους/ες,

Είμαι νέος στο φόρουμ και αυτή είναι η πρώτη μου δημοσίευση. Χαίρομαι πολύ που υπάρχει αυτός ο χώρος συζήτησης από τον οποίο έχω πάρει ήδη πολλά.
Μόλις τελείωσα το πρώτο μου καλούπι μπουζουκιού και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Σύντομα θα ξεκινήσω και το πρώτο μου σκάφος μπουζουκιού.
Δουλεύω το ξύλο αρκετά χρόνια ως ερασιτέχνης επιπλοποιός αλλά είμαι νέος στην οργανοποιία και θα ήθελα τη γνώμη σας και τυχόν συμβουλές για τα επόμενα καλούπια.
Για την κατασκευή χρησιμοποίησα πάνελ ελάτου πάχους 18mm και η διαμόρφωση του καλουπιού έγινε με ράσπες χειρός. Για τον τάκο χρησιμοποίησα φλαμούρι και κόντρα πλακέ.
Ξεκίνησα με ένα σχέδιο καλουπιού με ισοϋψείς καμπύλες αλλά δεν μου άρεσε το πρώτο αποτέλεσμα και μετά το δούλεψα με το μάτι ξεφεύγοντας από την αρχική σχεδίαση. Με προβλημάτισαν ιδιαίτερα οι διαστάσεις των πλαινών δουγών και άλλαξα αρκετές φορές το ύψος τους και το σχήμα του καλουπιού
Ακολουθούν φωτογραφίες από το καλούπι και την διαδικασία κατασκευής του.

« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 09, 2022, 01:40:29 πμ από tVassilis »

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Καλούπι για σκάφος μπουζουκιού - Κατασκευή
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 09, 2022, 08:24:42 πμ »
Καλως όρισες Βασίλη στο φόρουμ και καλές κατασκευές.
Κρίνοντας από το σχήμα να υποθέσω τετράχορδο, ε;
Το σχήμα (στην κάτοψη αναφέρομαι) το πήρες από κάποιο υπάρχον όργανο, ή το σχεδίασες μόνος σου;
Λογικά όπως το βλέπω θα σου βγει μεγάλος ο τάκος. Πόσο τον έχεις υπολογίσεις; Ένας μεγάλος τακος δίνει μεγαλύτερο βάρος χωρία απαραίτητα να βελτιώνει τη σταθερότητα της ένωσης.
Θα σε συμβούλευα πριν αρχίσεις να στώνεις ντούγιες να βεβαιωθείς ότι οι διαστάσεις του τάκου στην ένωση με το μπράτσο είναι εντάξει. Μιλάω για το φάρδος αλλά και το ύψος.
ΥΓ
Ωραία η πατέντα με τα ξύλα για την καταγραφή το σχήματος.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 09, 2022, 09:03:50 πμ »
Καλώς όρισες Βασίλη !

Μπερδεύτηκα λίγο . Να υποθέσω ότι το σκάφος θα έχει τελικά 19 δούγιες ?

Βλέπω περιποιημένη , καθαρή εργασία , χαίρομαι κι εύχομαι καλή επιτυχία !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 09, 2022, 07:41:55 μμ »
Βασιλη καλως ηρθες!

καλη συνεχεια με ομορφες κατασκευες, οπου θα χαρουμε ιδιαιτερα να τις βλεπουμε !
 (χωρις να ειμαι ειδικος... απο τις φωτο που μας εβαλες βλεπω πολυ ομορφη και λεπτομερης εργασια)  :-*
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

tVassilis

• Newbie
  • *
    • woodworkingprojects.gr
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα
  • Περιοχή: Αθήνα-Παγκράτι
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 09, 2022, 10:34:45 μμ »
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!

Παράθεση
Κρίνοντας από το σχήμα να υποθέσω τετράχορδο, ε;
Το σχήμα (στην κάτοψη αναφέρομαι) το πήρες από κάποιο υπάρχον όργανο, ή το σχεδίασες μόνος σου;
Λογικά όπως το βλέπω θα σου βγει μεγάλος ο τάκος. Πόσο τον έχεις υπολογίσεις; Ένας μεγάλος τακος δίνει μεγαλύτερο βάρος χωρία απαραίτητα να βελτιώνει τη σταθερότητα της ένωσης.
Θα σε συμβούλευα πριν αρχίσεις να στώνεις ντούγιες να βεβαιωθείς ότι οι διαστάσεις του τάκου στην ένωση με το μπράτσο είναι εντάξει. Μιλάω για το φάρδος αλλά και το ύψος.

Ναι το σχέδιο (ψιλοφαίνεται στην πρώτη εικόνα) είναι για τετράχορδο και μου το έδωσε ένας φίλος αλλά εγώ έλεγα να φτιάξω τρίχορδο. Ο τάκος έχει ύψος 65mm και πλάτος 120mm (μέγιστες τιμές) αλλά δεν μπορώ να πω αν είναι μικρός ή μεγάλος, καλός μου φαίνεται.

Παράθεση
Μπερδεύτηκα λίγο . Να υποθέσω ότι το σκάφος θα έχει τελικά 19 δούγιες ?

Ξεκίνησα με 19 αλλά κατέληξα σε 20 άνευ ντουγομάνας γιατί κάθονταν καλύτερα, Προσπάθησα να προσομοιώσω την δούγα με μια χοντρή κολλητική ταινία και να τις σχεδιάσω έτσι ώστε η ταινία να ακολουθεί τις καμπύλες ομαλά, χωρίς να τσαλακώνει. Ταλαιπωρήθηκα λίγο μέχρι να βρω τα σημεία σύγκλισης αλλά τουλάχιστον γλίτωσα τα μαθηματικά.

Αλήθεια, πώς βάζεις τις φωτογραφίες σε σειρά και όχι τη μία κάτω από την άλλη;

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 10, 2022, 12:07:11 πμ »
Μπράβο Βασίλη!!! καλή αρχή εύχομαι!!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Tags: καλούπι