Αποστολέας Θέμα: Τρίχορδο μπουζούκι για την έκθεση  (Αναγνώστηκε 911 φορές)

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Τρίχορδο μπουζούκι για την έκθεση
« στις: Οκτωβρίου 11, 2022, 10:26:06 μμ »
Λοιπόν το όργανο κουτσά στραβά και γρήγορα τελείωσε επιτέλους και είναι σχεδόν έτοιμο για την έκθεση. Κατ αρχήν να ευχαριστήσω το φίλο Γιώργο (Γεωργαλάς) για την πολύτιμη βοήθεια του με το κόψιμο της φιγούρας. Γιώργο σ ευχαριστώ πολύ !!!!!! Όπως είχα πει σε προηγούμενη ανάρτηση το σκάφος είναι από καρυδιά μαύρη βαμμένη. Το μανίκι είναι εξωτερικά φλαμούρι και ενδιάμεσα 5 κόντρες από κερασιά και σφενδάμι. Το καπάκι είναι έλατο ....αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τα διακοσμητικά όστρακα δεν είναι αυθεντικό όστρακο αλλά laminate. Η κλίμακα του οργάνου είναι 67. Το όργανο βγήκε τελικά πολύ ελαφρύ για τα δικά μου δεδομένα. Το ζύγισμα έγινε χωρίς κλειδιά καβαλάρη και χορδές. Λόγω υποχρεώσεων όπως οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε δεν είχα παραπάνω χρόνο να διαθέσω για λεπτομερή παρουσίαση της κατασκευής αλλά επιφυλάσσομαι σε κάποια μελλοντική κατασκευή. Παραθέτω λίγες φωτογραφίες της κατασκευής . Τα υπόλοιπα από κοντά στην έκθεση.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Τρίχορδο μπουζούκι για την έκθεση
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 11, 2022, 10:47:35 μμ »

Ωραίος ο Γιάννης.Γιάννη μας τα κρύβεις τα όμορφα μου φάινεται.
Να είσαι σίγουρος πως θα το δοκιμάσουμε κι απο κοντά.
Καλή αντάμωση.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 11, 2022, 10:55:27 μμ »
Να 'σαι καλα Γιάννη. Ωραίο έγινε!!!  Μπράβο.
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 12, 2022, 05:42:35 πμ »
σπεσιαλε!
γιαννη περιπου ποσο βαρος περιμενεις δηλ σε ενα οργανο σε αυτο το σταδιο (χωρις χορδες κλειδια κλπ)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 12, 2022, 11:37:43 μμ »
Στέλιο από τη μικρή εμπειρία που έχω και από καλά όργανα που έχω πιάσει στα χέρια μου , θεωρώ πως ένα τέτοιο όργανο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει 1250-1300 γραμμάρια μαζί με τα κλειδιά του , έτοιμο προς παίξιμο. Ότι όργανο και να έχω πιάσει στα χέρια μου από επαγγελματίες είναι πανάλαφρο. Καμία σχέση δηλαδή με τα πρώτα που έφτιαξα εγώ τα οποία κάποια στιγμή που άρχισα να τα ζυγίζω ξεπερνούσαν τα 1600 γραμμάρια. Στο συγκεκριμένο επειδή είναι τρίχορδο έθεσα στόχο να μην ξεπεράσω τα 1200. Θα δεις και από κοντά οτι έχει επίσης πολύ λεπτό μανίκι το συγκεκριμένο μπουζούκι. Αυτό είναι άλλη μια πρόκληση καθώς όλοι όσοι ασχολούνται με τα μπουζούκια αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα με σκεβρωμένα μανίκια κλπ. Ένα λεπτό μανίκι προσφέρει κατά την άποψη μου πάρα πολλά στον ήχο του οργάνου. Και αυτό έχει να κάνει προφανώς με το βάρος και τον τελικό όγκο αλλά και τον τρόπο που δονείται όλο το όργανο. Μέσα τώρα σε αυτή τη συζήτηση μπαίνουν τα ξύλα η παλαιότητά τους κλπ κλπ....Χάος λοιπόν. Συνεχίζω να δοκιμάζω να παρατηρώ και να πειραματίζομαι. Ο στόχος πάντως τελικώς επετεύχθη.....Βγήκε λιγότερο από 1200 γρ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 13, 2022, 05:41:53 πμ »
γιαννη καλα τα λες για το βαρος ειναι η γνωμη μου.
καθολου χαος, γι αυτο προτιμουμε παλια ξυλα να χει φυγει η υγρασια, γι αυτο προτιμουμε να ειναι οσο το δυνατον ισσοβενα για να μπορει να κατεβει η μαζα οσο πιο ακαμπτο το ξυλο τοσο καλυτερα.
αν πας στη κατηγορια κουκουναρια πρεπει για να αντεξουν να τα κανεις πιο παχια, να βαζεις μεσα κ οπλισμο λες κ ετοιμαζεσαι για πολεμο, κ σου βγαινει το οργανο τανκ το Ζ θα του λειπει...
και στο μανικι ισσοβενο βεβαια-βεβαια για ολα τα προαναφερθεντα αλλα κ κυριως στο σκευρωμα εχει μεγαλυτερη αντοχη.
οταν ολοι περνουμε κ ειναι λιιιιγο λοξα οι ακτινες λεμε ελα μωρε δε πειραζει...
κανονικα βεβαια πειραζει κ μαλιστα πολυ

μελος "χαραμισε"* μαδερι γαι να βγαλει απολυτα ισσοβενα (και καλα εκανε  :13:) ενα μπρατσο

*αντι για 3-4 οπως θα εκανα εγω π.χ., αλλα εγω ειμαι κ λιγο σκρουτζ σπαγκος σ αυτα... ρακοσυλεκτης μεχρι και στα ρετσινια....
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 13, 2022, 11:56:27 πμ »
Γεια σου Γιαννάρα με τις ομορφιές σου

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15