Αποστολέας Θέμα: Εκμαγίο καλουπιού;;  (Αναγνώστηκε 1657 φορές)

Πλωριανός

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: εβενος
Εκμαγίο καλουπιού;;
« στις: Ιουνίου 02, 2021, 10:53:50 μμ »
Χαιρετώ την ομάδα από Ηράκλειο Κρήτης.
Τις τελευταίες ημέρες μου δημιουργήθηκε μία ανησυχία που με κρατάει μακριά από την αγκαλία του Μορφέα.
Επισκευάζοντας ένα λαούτο με αποκολλήμένο καπάκι και ενδιαφέρον (σκαφτό) σκάφος, μου γεννήθηκε η απορία αν υπάρχει τρόπος να αντιγράψω το εσωτερικό του σκάφους (βάζοντας κάποιο υλικό) με σκοπό να το χρησιμοποιήσω ως καλούπι για άλλα σκάφη. Η βασική σκέψη είναι το γέμισμα με κάποιου είδους αφρό και μετά σε παντογράφο για το ξύλινο καλούπι. Εσείς τι λέτε;;;; Ιδέες;;;;

Αν έχω τοποθετήσει σε λάθος ενότητα το θέμα παρακαλώ τους διαχειριστές να το μετακινήσουν. Ευχαριστω!!                                           

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Εκμαγίο καλουπιού;;
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 07, 2021, 05:51:42 μμ »
Φίλε Πλωριανέ καλησπέρα ,
Μόλις εἶδα τό μήνυμά σου καί....κάτι σκέφθηκα :
Κατ' ἀρχήν τό ἐκμαγεῖο πρέπει νά γίνη ἀπό ἕνα ἐλαφρύ ἀλλά συγχρόνως καί ἀνθεκτικό ὑλικό ὥστε νά μήν κάνη ζημιά στό ὄργανο , ἀλλά καί νά μπορῆ νά χρησιμοποιηθῆ τό ἴδιο ( καί ὄχι νά γίνη μετά σέ παντογράφο ξύλινο ) , σέ κατασκευή ἄλλων σκαφῶν .
Ἕνα τέτοιο ὑλικό εἶναι τό φελιζόλ ἀλλά σέ κόκκους , σάν αὐτό πού γεμίζουν ( φτηνά ) μαξιλάρια , μαξιλαράκια καναπέδων κ.ἄ. Αὐτοί οἱ κόκκοι, ἄν ἀναμιχθοῦν ( χρησιμοποιῶντας γάντια καί κουβᾶ πού θά τόν πετάξης μετά , προσέχοντας μή λερώσης τριγύρω ) μέ κάποια λεπτόρευστη ρητίνη ( οἱ κόκκοι νά εἶναι σέ μεγάλη ἀναλογία σχετικά μέ τή ρητίνη ) θα πάρης ἕνα πολύ ἐλαφρύ καί πολτῶδες μεῖγμα πού μπορεῖς νά τό χύσης μέσα στό σκάφος καί , ἀφοῦ παγώσει , νά ἔχης τό ἐκμαγεῖο σου .
Φυσικά , θά πρέπει νά μονώσης καλά τό ἐσωτερικό τοῦ σκάφους μέ νάϋλον , γιατί ἡ ρητίνη , ὅπου κολλήσει δέν ξεκολλάει μέ τίποτα !!! Φυσικά , ἀντί γιά ρητίνη , μπορεῖς νά σκεφθῆς καί νά χρησιμοποιήσης ὁτιδήποτε ἄλλο συνδετικό ὑλικό .
Πρίν κάνεις ὅμως ὁτιδήποτε στό κανονικό σκάφος , δοκίμασε αὐτό τό ὑλικό σέ ἕνα ἄλλο , μικρό ξύλινο καλουπάκι πού θά κατασκευάσης ἐπίτηδες , καί πού θά τό πετάξης μετά .

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Εκμαγίο καλουπιού;;
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 07, 2021, 06:54:11 μμ »
Η δικιά μου πρόταση είναι με αφρό πολυουρεθάνης.
Μονώνεις το σκάφος εσωτερικά και εξωτερικά καλά με μεβράνη ελαστική (φαγητού).
Παίρνεις αφρό πολυουρεθάνης σε σπρεϋ που διογκώνεται και κατα λαμβάνει τον χώρο. Γεμίζεις με αφρό και κλείνεις το άνοιγμα για να διογκωθεί και να κλείσει όλον τον χώρο. Μόλις στεγνώσει καλά, κόβει αυτό που περισσεύει.
Βγάζεις τις μεβράνες και τρίβεις, γεμίζεις τυχόν κενά και διορθώνεις τις ατέλειες.

Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του καλουπιού για να χτίσεις καινούργια σκάφη, ο αφρός πολυουρεθάνης δεν είμαι σίγουρος αν βολεύει στο κάρφωμα καρφιών αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές. Με το εκμαγειο έτοιμο μπορείς να πας σε παντογράφο και να το φτιάξεις ξύλινο για να έχει κανονικό καλούπι. 
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Tags: