Αποστολέας Θέμα: Σπασμένο μαονι  (Αναγνώστηκε 3939 φορές)

Steven

• Newbie
  • *
Σπασμένο μαονι
« στις: Απριλίου 26, 2021, 03:37:14 μμ »
Καλησπέρα σε όλους! Ξεκίνησα μια καινούρια κατασκευή και πάνω που ρουταριζα cavities βρήκα μια ρωγμή στο ξύλο που τελικά ήταν διαμπερής. Τι λέτε αξίζει επισκευή; σκέφτηκα να κόψω τελείως το σημείο και να βάλω νέο κομμάτι.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Σπασμένο μαονι
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 26, 2021, 04:53:51 μμ »
Εάν θα βάλεις καπάκια, να καλυφθει η ρωγμή αλλά και να δέσει η κατασκευή εγώ θα το συμάζευα και θα το χρησιμοποιούσα.
Καβίλιες στην ένωση, κόλλα που διογκώνεται (πολυουρεθάνης) ή και εποξική και πολύ καλό σφίξιμο.
Άμα κολλήσεις και απο πάνω καπάκι όλα ζάχαρη.
Αν δεν κολλήσεις καπάκι αλλά περάσεις λάκα επίσης θα καλυφθεί η ένωση.

Προσωπική άποψη από κάποιον που λυπάται να πάει χαμένο υλικό. 
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Steven

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 26, 2021, 06:41:46 μμ »
Εάν θα βάλεις καπάκια, να καλυφθει η ρωγμή αλλά και να δέσει η κατασκευή εγώ θα το συμάζευα και θα το χρησιμοποιούσα.
Καβίλιες στην ένωση, κόλλα που διογκώνεται (πολυουρεθάνης) ή και εποξική και πολύ καλό σφίξιμο.
Άμα κολλήσεις και απο πάνω καπάκι όλα ζάχαρη.
Αν δεν κολλήσεις καπάκι αλλά περάσεις λάκα επίσης θα καλυφθεί η ένωση.

Προσωπική άποψη από κάποιον που λυπάται να πάει χαμένο υλικό.

Δε με ενοχλεί τόσο να φαίνεται γιατί όντως θα είναι solid μαύρο. Σα σταθερότητα και ποιότητα ήχου με απασχολεί

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 26, 2021, 06:46:05 μμ »
Ποιότητα ήχου μη σε απασχολεί.. Ούτε καν..ότι θα έβγαζε αν δεν έσπαγε, το ίδιο θα βγάλει και τώρα.. Από σταθερότητα Κάνε αυτό που είπε ο Δημήτρης αλλά προτίμησε πολυουρεθανης

Aggelos83

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 26, 2021, 08:42:09 μμ »
Καλησπέρα... Εγώ θα πετούσα το κομμάτι αυτό και θα έβαζα καινούργιο... Θα πλανιζα το παλιό στην άκρη για να σφίξει καλά με το καινούργιο.. στο πάνω μέρος θα βάλεις και σφενδάμι ?

Steven

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 26, 2021, 09:33:39 μμ »
Καλησπέρα... Εγώ θα πετούσα το κομμάτι αυτό και θα έβαζα καινούργιο... Θα πλανιζα το παλιό στην άκρη για να σφίξει καλά με το καινούργιο.. στο πάνω μέρος θα βάλεις και σφενδάμι ?

Ναι αυτό σκέφτηκα σα λύση. Αναρωτιέμαι αν αξίζει η φασαρία λόγω τελικης ποιότητας Ναι θα βάλω και σφενδαμο.

Aggelos83

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 26, 2021, 09:54:14 μμ »
Εγώ αυτό θα έκανα.. δεν θα το πετούσα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 27, 2021, 05:41:45 πμ »
εγω πιστευω οτι αυτο το κομματι κολλαει καλυτερα, μια και ειναι θετικο-αρνητικο , η αλλιως αρσενικο θυλικο.
το να πλανισεις μια πλευρα και να ειναι ολοισιο, και να πας να κολλησεις ενα αλλο κομματι καινουριο εκει, δεν ξερω, μου φαινεται κομματακι δυσκολο στη κολληση , το πως θα το σφιξεις χωρις να γλυστραει κλπ...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Steven

• Newbie
  • *
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 27, 2021, 07:07:43 πμ »
εγω πιστευω οτι αυτο το κομματι κολλαει καλυτερα, μια και ειναι θετικο-αρνητικο , η αλλιως αρσενικο θυλικο.
το να πλανισεις μια πλευρα και να ειναι ολοισιο, και να πας να κολλησεις ενα αλλο κομματι καινουριο εκει, δεν ξερω, μου φαινεται κομματακι δυσκολο στη κολληση , το πως θα το σφιξεις χωρις να γλυστραει κλπ...

Ήταν το πρώτο που δοκίμασα να δω πόσο ταιριάζουν. Κι εκεί έκανα το λάθος. Ενώ το κομμάτι δεν έχει φύγει τελείως το τράβηξα για να δω τι κενό είχα για να βάλω κόλλα αλλά τότε έσπασε τελείως. Τώρα έχει αρκετά κομματάκια δεξιά κι αριστερά που δε νομίζω ότι επιστρέφουν.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 27, 2021, 07:43:28 πμ από Steven »

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 27, 2021, 08:20:44 πμ »

Ήταν το πρώτο που δοκίμασα να δω πόσο ταιριάζουν. Κι εκεί έκανα το λάθος. Ενώ το κομμάτι δεν έχει φύγει τελείως το τράβηξα για να δω τι κενό είχα για να βάλω κόλλα αλλά τότε έσπασε τελείως. Τώρα έχει αρκετά κομματάκια δεξιά κι αριστερά που δε νομίζω ότι επιστρέφουν.

Για αυτο σου προτεινα κολλα που διογκωνεται ή εποξικη για να γεμισουν τυχον κενα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 27, 2021, 11:48:40 μμ »
Μάνι με μαόνι έχει διαφορά
Την επόμενη φορά να πάρεις sipo

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 28, 2021, 05:26:50 πμ »
αυτο νασο δεν μου κανει για μαονι...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Steven

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 28, 2021, 07:53:33 πμ »
Είναι sipo παιδιά. Η ρωγμή υπήρχε στο δοκάρι από τότε που το πήρα απλώς δεν πίστεψα ότι θα ήταν διαμπερής. Δε έσπασε δηλαδή πάνω στο κόψιμο.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 28, 2021, 08:44:53 πμ »
χωρίς να ξέρω από ηλεκτρικές, μόνο απ' ό,τι βλέπω και από αυτό:

Δε με ενοχλεί τόσο να φαίνεται γιατί όντως θα είναι solid μαύρο. Σα σταθερότητα και ποιότητα ήχου με απασχολεί

βλέποντας λοιπόν ότι η κοιλότητα είναι διαμπερής, υποθέτω ότι θα μπουν "καπάκια" μπρος πίσω, άρα δεν απασχολούν οι όψεις (?).
Η σταθερότητα επίσης δεν βλέπω λόγο να απασχολεί, όποια κόλλα και να επιλεγεί είναι κατά πολύ ισχυρότερη από όποια δύναμη τυχόν ασκηθεί εκεί - δεν βλέπω δηλαδή να έχει σχέση με τάσεις, μπράτσο κτλ. παρά μόνο με τη συνοχή του υλικού. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Άρα μένει ο ήχος, κι αυτό (υποθέτω πάλι λόγω άγνοιας) για το όποιο sustain πιθανώς να επηρεάζει.
Αν οι υποθέσεις αυτές είναι σωστές, συμφωνώ με τον Στέλιο, θα χρησιμοποιούσα το ίδιο κομμάτι - αν δεν υπάρχουν τάσεις, θεωρώ την απώλεια των κομματιών που λες αμελητέα και ως προς την αντοχή και ως προς τον ήχο, οι δε όψεις δεν σε απασχολούν αφού λες ότι δεν σε ενοχλεί να φαίνεται - και προσωπικά θα έβαζα κατά προτεραιότητα titebond ή πολυουρεθάνης. Δεν ξέρω πώς επηρεάζει η πολυουρεθάνης τον ήχο, αλλά για την titebond λέγεται ότι είναι ό,τι πιο κοντινό σε ψαρόκολλα.

Steven

• Newbie
  • *
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 28, 2021, 04:32:51 μμ »
χωρίς να ξέρω από ηλεκτρικές, μόνο απ' ό,τι βλέπω και από αυτό:

βλέποντας λοιπόν ότι η κοιλότητα είναι διαμπερής, υποθέτω ότι θα μπουν "καπάκια" μπρος πίσω, άρα δεν απασχολούν οι όψεις (?).
Η σταθερότητα επίσης δεν βλέπω λόγο να απασχολεί, όποια κόλλα και να επιλεγεί είναι κατά πολύ ισχυρότερη από όποια δύναμη τυχόν ασκηθεί εκεί - δεν βλέπω δηλαδή να έχει σχέση με τάσεις, μπράτσο κτλ. παρά μόνο με τη συνοχή του υλικού. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Άρα μένει ο ήχος, κι αυτό (υποθέτω πάλι λόγω άγνοιας) για το όποιο sustain πιθανώς να επηρεάζει.
Αν οι υποθέσεις αυτές είναι σωστές, συμφωνώ με τον Στέλιο, θα χρησιμοποιούσα το ίδιο κομμάτι - αν δεν υπάρχουν τάσεις, θεωρώ την απώλεια των κομματιών που λες αμελητέα και ως προς την αντοχή και ως προς τον ήχο, οι δε όψεις δεν σε απασχολούν αφού λες ότι δεν σε ενοχλεί να φαίνεται - και προσωπικά θα έβαζα κατά προτεραιότητα titebond ή πολυουρεθάνης. Δεν ξέρω πώς επηρεάζει η πολυουρεθάνης τον ήχο, αλλά για την titebond λέγεται ότι είναι ό,τι πιο κοντινό σε ψαρόκολλα.

Η κοιλότητα είναι για τα ηλεκτρικά μέρη. Από πάνω θα έχει καπάκι σφενδαμο και από κάτω τίποτα. Θα δοκιμάσω να χρησιμοποιήσω το ίδιο κομματι μιας και από ότι βλέπω είναι σα παζλ. Και δεν έχει πολλά κενά. Θα βάλω hide glue που κρυσταλλωνει και θεωρητικά βοηθάει στον ήχο. Αν δεν πάει καλά θα το κόψω όλο και θα βάλω καινούριο

Tags: