Αποστολέας Θέμα: Γιατί ο τζουράς είναι σε D και όχι σε E;  (Αναγνώστηκε 2262 φορές)

Πέτρος Αλτινίδης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
  • Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Γιατί ο τζουράς είναι σε D και όχι σε E;
« στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 04:18:39 μμ »
Ενώ στο μπουζούκι βάζουμε έναν πόντο παραπάνω για να πάρουμε τα μέγιστα από τις χορδές, γιατί κρατάμε τον τζουρά δύο τάστα χαλαρώτερο; Πρακτικά ποιο είναι το πρόβλημα αν τεντώσουμε σε μι; Μήπως τα όργανα που συνοδεύουν δυσκολεύονται σε μι; Εκτός, βέβαια αν λόγω μικρού σκάφους ακούγεται πολύ οξύ.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: Γιατί ο τζουράς είναι σε D και όχι σε E;
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 04:30:44 μμ »
Για πρακτικούς λόγους είναι ρε-λα-ρε να μπορεί εύκολα να παίξει κανείς με τα ίδια πιασίματα που παίζει σε μπουζουκι κ μπαγλαμά.
Αν θέλεις το κουρδίζεις ότι σου κατέβει και το κρατάς στο ηχόχρωμα που σου αρέσει.
Κουρδίζεις ντουζενια....κουρδίζεις σαν μπουλγαρί, αλλάζεις τα πάχη στα ζεύγη των χορδών....τπτ δεν απαγορεύεται.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 05:51:08 μμ »
Ρε Πετρο σοβαρα τωρα κανεις κατι ερωτησεις......................
Αντε να προσπαθησω να το εξηγησω λοιπον.Ο τζουρας εχει κοντυτερη ταστιερα ωστε να ειναι χαλαρος και ναχει το ηχοχρωμα το συγκεκριμενο.Αν ηταν τεντωμενο δεν θα εβγαζε βραχναδα, και αρα δεν θα ακουγοτανε σαν τζουρας. Πολυ σωστα σου ειπε ο Μπλεκος οτι εσυ κουρτισε οπως θελεις....................αλλα θα παιζεις μονος σου οχι με παρεα. Εκτος παλι αν παιζεις απο ολους τους τονους.Εκει σου βγαζω το καπελο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πέτρος Αλτινίδης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 09:08:55 μμ »
Κάπως βιαστικές απαντήσεις και με αδικούν. Τι εννοείς, φίλε μου Βλέκο, με τη φράση τα ίδια πιασίματα; Τα πιασίματα δεν αλλάζουν. Ο τόνος αλλάζει. Το μπάσο ή η κιθάρα εκεί που έπαιζαν σε ρε παίζουν σε μι.
Και πάλι έλαβα υπ' όψιν μου την βραχνάδα, Κώστα, για αυτό έκανα την αντιπαραβολή με το μπουζούκι. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε την βραχνάδα με 1,5 τόνο κάτω στο μπουζούκι. ΟΚ. Ο τζουράς έχει βραχνάδα. Ποιός αποφάσισε ότι αυτό είναι επιθυμητό; Μήπως κι αυτό είναι μία από τις πολλές προκαταλήψεις που βαραίνουν την οργανοποιία; Εμένα μου φαίνεται πως η σκοπιμότητα του τζουρά είναι η εργονομία του επειδή έχει τα πρώτα διαστήματα μικρότερα και βολεύει κάποιους οργανοπαίχτες.
Όταν τίθεται ένας προβληματισμός είναι επιθυμητό, για μένα, να ακουγονται διάφορες απόψεις. Αν προσλαμβάνεται ως άλλη μια άποψη λάθος που πρέπει να διορθωθεί με τη σωστή κλείνει το θέμα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 09:41:54 μμ »
Φιλτατε Πετρο εδω και μερες προσπαθω να καταλαβω τι ακριβως ψαχνεις με τετοιου ειδους ερωτησεις.Ειναι εντελως ξεκαρφωτες και αοριστες.Ειλικρινα δεν τοχω καταφερει ακομα.
Ανοιγεις παραδειγμα ενα θεμα και ρωτας με υφος τσαμπουκαλεμενο κατι.Οχι εδω...............το παρατηρω και σε αλλες αναρτησεις σου.Δεν γινεται ετσι Πετρο.Εσυ τοχεις στο μυαλο σου οπως τοχεις.Δεν μπορει ο αλλος να καταλαβει τι ακριβως θες να πεις.
Ξεκιναμε λοιπον με προλογο, περναμε στο κυριως θεμα( δηλαδη την ερωτηση -απορια μας) και καταληγουμε ανοιγοντας το θεμα μας.
Πως λοιπον να μη σε αδικησουν οι απαντησεις μας? Εχω και μια ερωτηση    Μήπως κι αυτό είναι μία από τις πολλές προκαταλήψεις που βαραίνουν την οργανοποιία;   Εδω τι ακριβως εννοεις? Ποιες ειναι οι προκαταληψεις που βαραινουν την τεχνη αυτη?Μη μου πεις κι εσυ σαν εναν που ελεγε να βαλουμε στο μπουζουκι γεφυρα με βαγονακια οπως οι ηλεκτρικες.                                            Να ρωτησω και κατι ασχετο? Πετρο τι ηλικια εχεις αν  επιτρεπετε?

Πέτρος Αλτινίδης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 10:48:09 μμ »
Είμαι 63. Το έγραψα και την άλλη φορά που ρώτησες. Δεν νομίζω να έθιξα κανέναν. Απευθύνομαι σε όποιον έχει διάθεση να φιλοσοφήσει τα θέματα. Είδα ότι πουθενά δεν έκανα κάποια τσαμπουκαλεμένη ερώτηση, αντίθετα δέχτηκα μια αρκετά τσαμπουκαλεμένη και αγενή ερώτηση πόσων χρονών είμαι. Αν δεν τηρώ τους κανόνες του φόρουμ κάποιος συντονιστής να μου καταλογήσει σφάλματα.

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 11:42:08 μμ »
Μ αρέσει που άνοιξες θέμα... και σε δύο απαντήσεις πιο κάτω λες κλείνει το θέμα....😂😂😂😂😂😂😂😂

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 26, 2021, 12:52:11 πμ »
Ας αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά.
Λοιπόν ως μουσικός ερασιτέχνης της κακιάς ώρας χωρίς καθόλου θεωρία που είμαι, πιστεύω πως ο λόγος είναι βασικά η λογική που παίζονται αυτά τα όργανα. Είναι φτιαγμένα βασικά να συνοδεύουν την ανθρώπινη φωνή και αυτό επηρεάζει την τονικότητα τους. Βλέποντας απο εμένα που είμαι κακοφωνιξ, εκτιμώ πως το εύρος της αντρικής φωνής είναι μέσα στο πεδίο λα (ελεύθερη τη 2η χορδη) και ρε στο 12ο ταστο στο καντινι. Η 3η χορδή (μπουργανα) χρησιμοποιείται για να συνοδεύει με ίσο ουσιαστικά βαρώντας ανοιχτά. Το κούρδισμα σε 5η 7η δεν βγάζει πλήρες ακορντο σε ελεύθερες και ουσιαστικά παίζεις με ισοκράτη και όχι αρμονία ακορντου. Όταν παίζεις όπως είπε ο Κώστας με αλλα όργανα αλλα και εσύ είσαι σε άλλη τονικοτητα, δεν μπορείς να παίζεις με ανοιχτές γεγονός που αλλάζει το ηχοχρώμα του παιξίματος και την τεχνική. Για αυτό και όταν μαζευόμαστε σε μάζωξη τα πιο πολλά τραγούδια ειδικά της παλιάς σχολής τα παίζουμε σε ρε, όχι γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τρανσπορτο αλλα αν κάνουμε χάνουμε τις ανοιχτές. Εάν χάσεις τις ανοιχτές το παίξιμο μοιάζει πιο πολυ με το τετράχορδο και όχι με τριχορδο.

Εχω φτιάξει τζουρομπαγλαμα σε μι σε μι αλλα δεν με βόλεψε και το γύρισα σε ρε λα ρε παρόλο που στο μι σι μι, η χορδή καμπάνιζε καλύτερα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 26, 2021, 07:11:23 πμ »
Συμφωνώ με όσα έγραψε ο Δημήτρης !

Κατά τη γνώμη μου , σε όλα τα τρίχορδα , το κούρδισμα  ρε - λα - ρε σε συνδυασμό με το παίξιμο με ανοιχτές χορδές , φανερώνει όλη την ομορφιά , την εκφραστική δύναμη και τη λαϊκή σοφία που καταφέρνει διαχρονικά να μας συγκινεί !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 26, 2021, 10:19:32 πμ »
  Εννοώ πως είναι πιό εύκολο ειδικά για κάποιον που μαθαίνει, ή για κάποιον που δεν είναι φοβερός παίκτης, να πιάσει μπουζούκι, τζουρά ή μπαγλαμά και να παίξει σχετικά έυκολα οτι ξέρει. Φαντάζομαι πως και για λόγους ευκολίας έχουν το ίδιο κούρδισμα, ίδια οικογένεια, είναι και πρακτικό το ζήτημα.
  Επίσης θα συμφωνήσω με προηγούμενες απαντήσεις πως όταν αυτά τα όργανα συνυπάρχουν σε αρκετά τραγούδια ακούγεται ωραία η συνήχηση των ανοικτών χορδών τους.

Το Μι-Λα-Μι έχω διαβάσει οτι υπήρξε σαν κούρδισμα, όπως και το ρε-σολ-ρε και το ρε-ρε-ρε. Επικράτησε όμως το ρε-λα-ρε.
Όπως είπα ξανά, μπορείς να κουρδίσεις όπως θέλεις και να αρματώσεις όπως θέλεις το όργανο σου.
Αν ψάξεις θα βρείς αναφορές για πολλά και διαφορετικά αρματώματα χορδών, και κουρδίσματα πάνω στο εύρος της φωνής του οργανοπάικτη που τραγουδούσε. Όπως ξαναείπα υπάρχουν τα ντουζένια, και το μπουλγαρί για μια καλή αρχή.

Το θέμα είναι να σου αρέσει το ηχόχρωμα του οργάνου, να μπορέις να το στηρίξεις παικτικά και μακροχρόνια να μη σου κάνει το όργανο τόξο.

Αν έχεις κάτι να προτείνεις και θεωρείς οτι θα έχει βελτίωση καν'το και δείξε μας. Πάντα υπάρχει χώρος για πειραματισμό, κι ο Χιώτης απο ένα κούρδισμα ξεκίνησε.
Σκέψου και το εξής, στα τρίχορδα υπάρχει πιο ελεύθερο πεδίο για πειραματισμό...η μορφολογία τους και μόνο μιλάει.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Πέτρος Αλτινίδης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 26, 2021, 02:54:11 μμ »
Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις αιτίες. Αρχικά αναρωτήθηκα γιατί ενώ οι χορδές στο μπουζούκι έχουν καλύτερη απόδοση σε μήκη πάνω από 67 εκ. στον τζουρά το πάμε στα 60 εκ. Όταν έφτιαχνα το μπουζούκι μου, μίλησα με τον Σπουρδαλάκη. Μου είπε: το μπουζούκι στα 67 το νιώθεις ευκολόπαιχτο, στα 68 εμφανίζεται μια κάποια δυσχέρεια αλλά ακούγεται καλύτερα και μου πρότεινε κάτι ανάμεσα. Άρα στον τζουρά κάτι θυσιάζουμε. Αν ισχύει αυτό που είπε ο Σπ. πρέπει να έχουμε τζουρά στα 60-61 εκ. σε μι-σι-μι. Νομίζω δεν είναι η βραχνάδα που δημιούργησε τον τζουρά αλλά η ευκολία παιξίματος στα 60 εκ που είχε ως συνέπεια την βραχνάδα.
Μία διευκρίνιση: πουθενά δεν είπα ότι μπορούν να παίζουν μαζί δύο μπουζουκοειδή όργανα, ούτε και το τρανσπορτ είναι λύση. Μπορεί όμως μια κιθάρα με έναν τζουρά.
Και για το θέμα του ρε και την αντρική φωνή και την πολιτισμική χροιά που ανέφερε ο Ιωσήφ, έχει ενδιαφέρον να το ψάξουμε. Πάντως υπάρχει πολύ ρε στα παραδοσιακά τραγούδια και στα βαλκανικά είναι σχεδόν κανόνας.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 26, 2021, 04:57:49 μμ »
Δηλαδη εγω που ρωτησα ποσο χρονων εισαι για να εχω μια εικονα ειμαι αγενης? Να ξερεις ομως οτι με την απαντηση σου με δικαιωσες..............εχουμε χασμα γενεων.Κανενας δεν σου ειπε να μην φιλοσοφησεις τη ζωη αν και τοχουν ψαξει αλλοι πριν απο μας που ουτε τα κορδονια τους δεν ειμαστε αξιοι να δεσουμε.Σου ειπα απλα συνταξε σωστα τις προτασεις σου για να καταλαβουμε ολοι τι εννοεις.Και ενα ενα τα θεματα ...........οχι ολα μαζι

Πέτρος Αλτινίδης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 26, 2021, 09:40:46 μμ »
Εσύ, αγαπητέ Κώστα, τα έβαλες όλα μαζί σε δύο σειρές (και τα ευθέως ενοοούμενα και τα υπονοούμενα)! Εγώ γιατί να τα βάζω ένα-ένα;

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 26, 2021, 11:34:36 μμ »
Πέτρο κληρουχα μου όλους βοηθάει ένα ένα τα θέματα.. σημαντικό Επίσης τα θέματα στις κατάλληλες ενότητες.. Το πως θα κουρδισει ο κάθε βιρτουόζος δεν έχει θέση στις κατασκευές εγχόρδων.. ωστόσο αυτό θα το κρίνουν οι συντονιστές.. εγώ φιλικά το λέω.. Επίσης πιο σημαντικό ακόμα επειδή ο γραπτός λόγος δεν δείχνει το ύφος που κάποιος λέει κάτι, εύκολα παρεξηγείται..καλό είναι στις αντιπαραθέσεις όταν βλέπουμε ότι ο άλλος λήγει μια αντιπαράθεση, να ακολουθούμε την ίδια τακτική κι εμείς Γτ στην τελική δεν έχουμε να χωρίσουμε και τίποτα.. Να μοιραστούμε γνώσεις και απόψεις για την οργανοποιία.. 

Πέτρος Αλτινίδης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 27, 2021, 01:03:10 πμ »
Εννοείς, Γρηγόρη, ότι έπρεπε να σταματήσω εκεί που απάντησα ότι είμαι 63 χρόνων και άκουσα την φράση τώρα με δικαίωσες; Και όλα μια χαρά; 

Tags: