Αποστολέας Θέμα: Επισκευή Μαντολίνου Ναπολιτανικό  (Αναγνώστηκε 1718 φορές)

MY

• Newbie
  • *
  • Περιοχή: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Επισκευή Μαντολίνου Ναπολιτανικό
« στις: Φεβρουαρίου 03, 2021, 03:48:17 μμ »
Καλησπέρα!
Έχει έρθει στα χέρια μου ένα Μαντολίνο σε κακή κατάσταση και θέλω να επιχειρήσω να το επισκευάσω.
Στο σκάφος, μεταξύ των δύο δουγών υπάρχει μία μεγάλη ρωγμή, η οποία έχει συγκρατηθεί από κόλλα ατλακολ. Για τη συγκόλληση σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω ψαρόκολλα, μιας και είναι συμβατή με τα υλικά κατασκευής του οργάνου, είναι αντιστρέψιμη και κατάλληλη για συγκολλήσεις ξύλου. Το ερώτημα μου είναι, αν αξίζει να ενισχύσω εσωτερικά τη ρωγμή (μάλλον με κάποιο ξύλο) ή θα μου αλλάξει πολύ τον ήχο του μαντολίνου. Αν αξίζει, με τι ξύλο και τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτο;

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Επισκευή Μαντολίνου Ναπολιτανικό
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 03, 2021, 05:26:46 μμ »
Καλησπέρα,

από όσο μπορώνα δω τα προβλήματα είναι μια σχισμένη ντούγα στο πίσω μέρος και σχίσιμο στο καπάκι που έχει ξεκολλήξσει μαζί με μία ντούγα (το πλαινάρι;).
Πριν κάνεις οτιδήποτε προσπάθησε να ελέγξεις για ξεκολλημένα καμάρια. Αν δεν έχεις τότε τα πράγματα απλοποιούνται και μάλλον δεν θα χρειαστεί να ανοίξεις το καπάκι. Για να σιγουρευτείς κοίτα μέσα με μία κάμερα (εύκαμπτου οπτικού σωλήνα) ή κάποιο καθρεφτάκι.
Η ντούγα που είναι με ατλακόλ πρέπει να καθαριστεί. Ζεσταίνεις μία σπάτουλα και την βάζεις στη σχισμή.  Σιγά σιγά και προσεκτικά την καθαρίζεις όλη την κόλλα. Αφού τελειώσεις, δοκιμάζεις με λίγο πίεση και χαρτοταινία να δεις αν έρχεται στη θέση του και κλείνει το άνοιγμα. Αν ναι όλα καλά βάζεις ψαρόκολλα και σφίγγεις με ταινία και είσαι έτοιμος. Τα ξύλα με τα χρόνια συρρικνώνονται και δεν κλείνουν κάποιες φορές. Στην περιπτωση αυτή θα πρέπει να φτιάξεις το κατάλληλο κομμάτι από παρόμοιο ξύλο να γεμίσεις το κενό. Δες μία καλη περίπτωση έδω:
https://fronik.wordpress.com/2008/12/11/%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85/

Στην ίδια λογική κολλάς και το καπάκι και σε αυτήν την περίπτωση βάλε μία εσωτερική ενίσχυση από έλατο.

Όλα τα παραπάνω ισχύου με τη λογική ότι το όργανο δεν έχει κάποιο σκεύρωμα ή κάποια άλλη ζημιά πουθ απαιτεί ξεκόλλημα του καπακιού. Αν ανοίξεις το όργανο όλες οι επισκευές είναι πιο έυκολες αλλάέχεις το ρίσκο να κάνεις μεγαλύτερη ζημιά ξεκολλώντας το καπάκι.
Η χρήση της ψαρόκολλας είναι μια καλή λύση για την κόλληση της ντούγας.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Επισκευή Μαντολίνου Ναπολιτανικό
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 03, 2021, 09:44:39 μμ »
Το μικροτερο προβλημα σου ειναι η δουγα.Εχει φαει χοντρο τρακο απ οτι μπορω να δω.Γνωμη μου ειναι να βγει το καπακι γιατι ειναι σιγουρο οτι στην περιοχη του τακου ( που συνηθως ειναι μονοκοματος με το μανικο) εχουν ξεκολλησει κι αλλες δουγιες.Αφου βγει το καπακι κανεις τη δουλεια σου χωρις εικασιες
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: