Χώρις να έχω μεγάλη εμπειρία.
Όσο καλύτερα είναι τριμμένο το όργανο, τόσο καλύτερο φινίρισμα θα πάρεις. Εγώ έχω φτάσει μέχρι Νο2500 γυαλοχαρτο.
Από τα 3-4 όργανα που έχω κάνει, στην αρχή πέρασα τη γομαλακα αραιή (περισσότερο αραιωμένη με οινόπνευμα) 2-3 χέρια.
Μετά τα υπόλοιπα, σε αναλογία με λιγότερο οινόπνευμα, εκεί που αρχίζει να σου κολλάει η μπάλα έχεις δίπλα λίγο παραφινέλαιο και στάζεις μια σταγόνα στη μπάλα για να γλιστράει, οπότε αρχίζει και κολλαει. Γιατί όταν κολλάει αφήνει σημάδια και θέλει να το αφήσεις να στεγνώσει και ένα απαλό πέρασμα με ψιλό γυαλοχαρτο για να στρώσει πάλι.
Για τα δικα μου δεδομένα 6-7 περάσματα είναι αρκετά. Και, σε αυτό που θα ορίσεις ως τελευταίο χέρι, περνάς τη μπάλα βάζοντας λίγο παραφινέλαιο οπότε κολλάει, σε μια φάση από το πολύ τρίψιμο η επιφάνεια της μπάλας θα "πετσωσει", εκεί είναι που ρίχνεις πέρασμα με ελάχιστη γομαλακα και ελάχιστο παραφινελαιο...τρίψε τρίψε θα δεις ότι αρχίζει και γυαλίζει, εκεί θα φανεί και το αν έχεις τρίψει καλά το όργανο.
Για εμένα δίνει ένα αποτέλεσμα που μου αρέσει, μια ευγενική παλαιικη γυαλαδα.
Αν θες περισσότερο περνάς ένα χέρι γυαλιστερό βερνίκι για όργανα που κυκλοφορεί σε σπρέι...δεν έχει άσχημο αποτέλεσμα. Υπάρχει σατινε και γυαλιστερό.
https://polichromo.gr/proionta/sprei-verniki-xyloy-cosmoslac/