Αποστολέας Θέμα: έλατο πεύκο κέδρος  (Αναγνώστηκε 19555 φορές)

spirosgiapros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2
έλατο πεύκο κέδρος
« στις: Ιανουαρίου 02, 2012, 01:16:08 μμ »
έλατο και πεύκο ... μπορουν να χρησιμοποιηθούν και αν ναί πού ?

το λεγόμενο σουηδικό της επιπλοποιείας είναι σουδικό έλατο ή πεύκο και απο ότι έμαθα στο εμπόριο ξυλείας υπάρχει σε τρεις ποιότητες τουλάχιστον ανάλογα με την καθαρότητα σε ρόζους

δεδομένου ότι το καπάκι που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο όργανο φτιάχνεται από έλατο, μπορεί και το υπόλοιπο σκάφος ή και το μανίκι να γίνει από έλατο ?

για τον ίδιο λόγο μπορεί να γίνει και από κέδρο ?

locrian

• Jr. Member
  • **
Απ: έλατο πεύκο κέδρος
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 02, 2012, 01:49:48 μμ »
δεδομένου ότι το καπάκι που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο όργανο φτιάχνεται από έλατο, μπορεί και το υπόλοιπο σκάφος ή και το μανίκι να γίνει από έλατο ?

Το ότι το καπάκι είναι φτιαγμένο από έλατο δεν σημαίνει πως μπορούμαι να το χρησιμοποιείσουμε και σε άλλα μέρη του οργάνου.
Το κάθε μέρος του οργάνου πρέπει να ανταποκρίνεται σωστά στον σκοπό του.
Στο μάνικο, χρειζόμασται τουλάχιστον πολύ καλή μηχανική αντοχή ως προς τα σκευρώματα, άρα ένα ξύλο σαν το έλατο δεν θα ήταν και η καλύτερη λύση καθώς είναι μαλακό, σε αντίθεση με αυτό το έλατο είναι απολύτως κατάληλο για καπάκι καθώς ανταποκρίνεται πολύ καλά σε δονήσεις, κάτι που θέλουμαι από ένα καπάκι.
Ο κέδρος είναι επίσης ένα πολύ καλό ξύλο παρομοίων χαρακτηριστικών με αυτών του έλατου και κατάληλο για καπάκι.
Είναι λίγο πιο σκληρός, ωριμάζει πιο γρήγορα, γιαυτό δίνει σχεδόν από την αρχή καλό ηχητικό αποτέλεσμα, ωστόσο κατα την γνώμη μου δεν έχει την ίδια ηχητική "ευγένεια" ενός καλού ελάτινου καπακιού το οποίο διαρκώς εξελίσσει τον ήχο του σε βάθος χρόνου.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 02, 2012, 03:27:10 μμ »
Το πεύκο ενώ είναι και αυτό μαλακό ξύλο δεν έχω ακούσει ποτέ να το χρησιμοποιούν για καπάκι, ξέρει κάποιος για ποιο λόγο; επίσης από τα  (έλατο, κέδρος, κυπαρίσσι) που τα χρησιμοποιούν για καπάκια, ξέρει κάποιος να μας πει τι ήχο βγάζει το κάθε ένα από αυτά, ποιο είναι καλύτερο απ το άλλο, ποιο βγάζει μπάσω ποιο πρίμο και τέτοιες λεπτομέρειες; γενικά τις ιδιότητες του κάθε ξύλου για να μάθουν αυτοί που δεν γνωρίζουν. πχ αν θέλω να βγάλω ένα μπάσω ήχο από τι ξύλο θα φτιάξω καπάκι;     

spirosgiapros

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 02, 2012, 05:53:38 μμ »

Το ότι το καπάκι είναι φτιαγμένο από έλατο δεν σημαίνει πως μπορούμαι να το χρησιμοποιείσουμε και σε άλλα μέρη του οργάνου.
Το κάθε μέρος του οργάνου πρέπει να ανταποκρίνεται σωστά στον σκοπό του.
Στο μάνικο, χρειζόμασται τουλάχιστον πολύ καλή μηχανική αντοχή ως προς τα σκευρώματα, άρα ένα ξύλο σαν το έλατο δεν θα ήταν και η καλύτερη λύση καθώς είναι μαλακό, σε αντίθεση με αυτό το έλατο είναι απολύτως κατάληλο για καπάκι καθώς ανταποκρίνεται πολύ καλά σε δονήσεις, κάτι που θέλουμαι από ένα καπάκι.
Ο κέδρος είναι επίσης ένα πολύ καλό ξύλο παρομοίων χαρακτηριστικών με αυτών του έλατου και κατάληλο για καπάκι.
Είναι λίγο πιο σκληρός, ωριμάζει πιο γρήγορα, γιαυτό δίνει σχεδόν από την αρχή καλό ηχητικό αποτέλεσμα, ωστόσο κατα την γνώμη μου δεν έχει την ίδια ηχητική "ευγένεια" ενός καλού ελάτινου καπακιού το οποίο διαρκώς εξελίσσει τον ήχο του σε βάθος χρόνου.

μελετουσα για αρκετη ωρα και κατεγραψα ολα τα ξυλα που χρησιμοποιει ο οργανοποιός παπαδάμου στα όργανα του

ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ
δαμασκηνιά, ιροκο, λεύκα, καραγατσι, καρυδια, κερασια, μαονι, μουρια, μπαντουκ, οξια   , παλισανδρο, σφενδαμι, τικ

ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ
αζομπε, ακαζου, βενκε, ιροκο, καραγατσι, καρυδια, καστανια, κερασια,  μαονι, μουρια, μπαντουκ , οξια, παλισανδρο, σφενδαμι   

επιπλέον σε τζουράδες   
ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ
δρυ δαμασκηνια

ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ
πλατανι

επιπλέον σε μπαγλαμαδες
δεσποτακι   και καστανια   σε σκάφος και μανίκι

θυμάμαι μια αλλη συζητηση σε αλλο φορουμ που καποιος ελεγε οτι τα ξυλα για να χρησιμοποιηθουν στην οργανοποιεια πρεπει να τραγουδανε , να εχουν τις απαιτουμενες μηχανικες ιδιοτητες και να συντονιζονται μεταξυ τους

αν λοιπον καποιο ξυλο που τραγουδαει [ελατο] το παντρεψουμε με καποιο απο τα κορυφαια σε μηχανικες ιδιοτητες τοτε ισως να μπορουμε να το χρησιμοποιήσουμε

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 02, 2012, 10:17:29 μμ »
Τελικά το πεύκο γιατί δεν το χρησιμοποιούμε για καπάκια γνωρίζει κάποιος γιατί είναι ακατάλληλο; τις ιδιότητες των άλλων τριών μαλακών ξύλων (Κέδρος-έλατο-κυπαρίσσι) ως καπάκι σε μουσικά όργανά τις ξέρει κάποιος να μας τις πει;   

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 03, 2012, 11:05:14 πμ »
Καποτε ειχα θεσει κι εγω αυτο το ερωτημα.
Απο οσα εχω συζητησει ως τωρα προκυπτει οτι το ειδος ξυλου που αποτελει το καπακι δεν ειναι ο μονο παραγοντας που επηρρεαζει τον ηχο.Παιζει ρολο το παχος του καπακιου,το αρματωμα του με καμαρια,τα νερα του και επειτα παμε σε αλλα μερη του οργανου καβαλαρηδες,σκαφος,σχημα,βαθος και δε συμμαζευεται.

Κι εγω προσπαθω να καταλαβω που επιδρα η καθε παραμετρος...μαλλον θα το δω στην πραξη.
Στο μπαγλαμα απο λεμονια εχω καπακι απο κυπαρρισι με ακανονιστα νερα κατα το μεγαλυτερο μερος του.Θα το κρατησω ετσι και σε κανα χρονο αν ολα πανε καλα θα δοκιμασω αλλο καπακι απο αλλο ξυλο ωστε να συγκρινω.

Το πευκο εχω την εντυπωση οτι χρησιμοποιειται για καπακι σε λαουτα ,λυρες και ταμπουραδες.

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 03, 2012, 06:20:30 μμ »
Φίλε μου BLEKO κάπου διάβασα ότι το πεύκο είναι ακατάλληλο για καπάκια, αλλά δεν θυμάμαι που και αναρωτιέμαι γιατί. Τώρα ας υποθέσουμε ότι έχουμε τρία ίδια όργανα, δηλαδή διαστάσεις, ξύλο, κόλλες, χορδές, καβαλάρηδες όλα ίδια και το μόνο που διαφέρει είναι τα καπάκια τους, με κέδρο, κυπαρίσσι, έλατο, ποιο απ αυτά είναι ποιο ποιοτικό απ το άλλο και τι ήχο μπορεί να δίνει το καθένα απ αυτά; πχ το έλατο ας πούμε λένε όλοι ότι είναι το καλύτερο και κρατάει τι σημαία στα καπάκια.
Τελικά αυτό το ρημάδι το πεύκο για καπάκι μπαγλαμά κάνει; έχω ένα κομμάτι που δεν ξέρω αν είναι έλατο ή πεύκο και έχει νερά λες και τα τράβηξες με χάρακα, αλλά αν το κόψω καπάκι και τελικά είναι πεύκο μετά τι κάνω; 

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 03, 2012, 07:24:08 μμ »
   Γνωμη μου ειναι να δοκιμασεις το ξυλο και γενικα να δοκιμασεις οτι γουσταρεις στις κατασκευες σου.

Προσωπικα αυτο κανω,ναι μεν συμβουλευομαι αλλα δεν παυω να κανω δοκιμες.Ετσι θα αποκτησω στην τελικη τη γνωση να κρινω αν κατι ειναι σωστο/λαθος και γιατι.
   Απ'την αλλη για καθετι που δοκιμαζεις,το ξηλωνεις και το αντικαθιστας μην το δεις απαραιτητως σαν κακοτοπια....δες το σαν ασκηση,εμπειρια.
   Εγω θα εβαζα ανετοτατα πευκο στον μπαγλαμα,με το ιδιο σκεπτικο που εβαλα κυπαρισσι.Εδω αρχικα σκεφτομουν να κανω και το καπακι απο λεμονια,τοσο πολυ μου αρεσε το ξυλο αυτο...απλα βρεθηκε το κυπαρισσι.

Σχετικα με το καπακι πευκο...με εκανες να κατσω να ξαναψαξω και ιδου...οργανα με καπακια απο πευκο.Τωρα τι ειδους πευκο....θα σε γελασω ;D
Ποιοτικα δεν πρεπει να ειναι το πρωτο ξυλο για καπακι αλλα...δεν ειναι και ακαταλληλο απ'οτι φαινεται

http://www.klika.gr/cms/index.php/ar8rografia/ar8ra/191-anafora-ston-tamboura.html
http://www.ktdrus.gr/index.files/Outi.html
http://www.zaranikas.gr/organ_details.php?sn=9&maincat=1
http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=24107
http://www.zaranikas.gr/organ_details.php?sn=18&maincat=1
http://www.hatzimusicworld.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=97&category_id=11&option=com_virtuemart&Itemid=3
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 03, 2012, 09:17:28 μμ »
   Γνωμη μου ειναι να δοκιμασεις το ξυλο και γενικα να δοκιμασεις οτι γουσταρεις στις κατασκευες σου.

+1

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 03, 2012, 09:59:39 μμ »
Ένας φίλος έχει τζουρά με καπάκι από μαύρο πεύκο, έτσι μου είπε, εγώ το έχω δει και το έχω ακούσει το όργανο αλλά δεν ήξερα από τι είναι φτιαγμένο, σήμερα τον ρώτησα και μου είπε. Δεν έχω την εμπειρία να πω αν έχει καλό η κακό ήχο γιατί δεν έχω ιδέα απ αυτά, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εμένα μια χαρά μου ακουγότανε. Τώρα το συγκεκριμένο πεύκο δεν ξέρω γιατί το λένε μαύρο, πάντως μοιάζει με έλατο στο χρώμα αλλά κάπως στο ποιο σκούρο, εγώ μια φορά να τα ξεχωρίσω δεν μπορώ. 

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 08:02:44 μμ »
παιδια ο Σπανος στην Κυπρο βαζει πορτες παμπαλαιες απο πευκο στα καπακια λυρας....εξαλου στις κιθαρες fender πανακριβα μοντελα ειναι απο 100 χρονων πευκο..

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 08:57:36 μμ »
Σε τζουρα, μπαγλαμά καπάκι από πεύκο μπαίνει; Έχω ακούσει για κιθάρα και όπως έγραψε και ο φίλος theodoropoulos μπαίνει και σε λύρα, έχω δει και σε λαούτο. Και όπως είπα και ποιο πάνω έχει χρησιμοποιηθεί και σε τζουρά. Αλλά μέχρι στιγμής είναι ο μόνος τζουράς που ξέρω να έχει πεύκο καπάκι.   

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 09:06:06 μμ »
Παιδιά,
υπάρχουν πολλών ειδών πεύκα!!
Από αυτά στην Ελλάδα υπάρχουν (και ξέρω να τα ξεχωρίζω) τουλάχιστον τρία είδη (κοινή πεύκη, η μαύρη και η χαλέπιος).

Από ποιό βγάζουμε καπάκι;

spirosgiapros

• Full Member
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 10:21:10 μμ »
παντος ελάτη ερυθρελάτη και πεύκο ανήκουν συστηματικά στην ίδια οικογένεια ... στα   Πευκοειδή (Pinaceae)
τωρα πόσο αλλάζουν οι ιδιότητες στο γένος ένας θεός ξέρει

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 10:26:19 μμ »
Φίλε μου Κούρο μιας και έχεις τις γνώσεις φώτισε και εμάς, αν δεν βαριέσαι βρες τα τρία είδη σε φωτογραφίες και πες μας ποιο είναι ποιο. Εμένα μου είπαν ότι το καπάκι ήταν από μαύρο πεύκο, εγώ θα ψάξω να βρώ καμία πληροφορία για πεύκο σε καπάκι. 

Tags: