Αποστολέας Θέμα: Επισκευη σκευρωμα σε ουτι 1988  (Αναγνώστηκε 2120 φορές)

jim53

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 1
  • Περιοχή: Περαμα Πειραια
Επισκευη σκευρωμα σε ουτι 1988
« στις: Ιανουαρίου 02, 2021, 01:24:35 μμ »
Καλημέρα και καλη χρονια!

Μου δοθηκε αυτο το ουτι που ειναι του 1988 απο Κωνσταντινούπολη και εχει σοβαρο σκευρωμα στο πανω μερος της ταστιερας. Ειχε γίνει στο παρελθον καποια επισκευη (μαλλον αποτυχημένη) και το πισω μερος απο το καραουλο αποκολληθηκε απο το μπρατσο με αποτέλεσμα ολη τη δυναμη να τη δεχεται η ταστιερα οποτε και σκευρωσε.Εχω βασικες γνωσεις ξυλουργικης αλλα δε ξερω αν μπορεί να επισκευαστει και θελω τη γνωμη σας. Το καπακι παρολα τα χρονια δεν εχει καποια ζημια φουσκωμα η ρωγμη.

Thanos

• Jr. Member
  • **
Απ: Επισκευη σκευρωμα σε ουτι 1988
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 02, 2021, 11:40:50 μμ »
Γεια σου φιλε Jimm53 και καλή χρονιά
Πρώτα ξεκολλάς το καραολο και μετά την ταστιέρα. Αν οπως λες εχει σκεβρώσει το οργανο θαχει παραμορφωθεί το μανικι του.Εδω τώρα θα πράξεις ανάλογα το ποσο σκεβρωμένο ειναι. Δεν έχεις μια φωτο να δουμε το μεγεθος του σκεβρωματος;;. Οταν ξεκολλήσεις την ταστιέρα θα δεις το πιο πιθανο ενα μανικι σκέτο ξύλο (ετσι το φτιαχνουν  οι τουρκοι) Το τρως το  μανικι απο πανω μεχρι να έρθει στα ισα με το καπακι (το υπολογιζεις) Αν αδυνατισει το μανικι στο πανω μερος τοτε θα χρειαστει να κανεις μια επέμβαση και να βαλεις μια κοντρα καθετα στο μανικι στο κεντρο παχους 8 με 10 χιλιοστά (με κάθετα τα νερα)για να μη σου ξανασκεβρώσει(Θα χρειαστεί να το κάνεις με ενα εργαλείο ρουτερ) Τώρα αν αδυνατίσει πολύ θα ανεβάσεις μια καλη φωτο να το δουμε κ απο κει και περα θα πράξεις ανάλογα.

jim53

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 03, 2021, 01:23:00 μμ »
Καλημέρα! Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Ξεχασα να πω πως το μανικι με το σωμα δεν εχουν σκευρωσει οπως φαίνεται και απο το αλφαδι, εχει σκευρωσει μονο το πανω μερος της ταστιερας (ισως σκευρωμα δεν ειναι ο σωστός ορος εδω). Αποκολλησα το καραουλο απο την ταστιερα και η κατάσταση ειναι ως εχει (καθαρισα ελάχιστα κάποιες κολλες μετα την αφαίρεση του) το μεγαλύτερο θεμα οπως βλεπω το εχει το καραουλο επειδη καποια στιγμη στο παρελθον εσπασε το πισω μερος του (υπαρχει υπολειμμα του στη σφηνα) και καποιος μαστορας εβαλε αυτο το ανοιχτο ξυλαρακι για συγκρατηση. Την ταστιερα μπορω να την ισιωσω με ζεστη και σφιγκτηρες θεωρώ και για να μην ξαναστραβωσει πρεπει να γινει καλα η συνδεση μπρατσου και καραουλου σαν σφήνα αλλα θελω και γνωμες καποιων πιο εμπειρων εδω. Σας ευχαριστω θερμά.

[ Invalid Attachment ]  

jim53

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 03, 2021, 01:24:38 μμ »
και το αλφαδι με το σωμα

Thanos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 03, 2021, 08:40:13 μμ »
Φίλε Jim53  τωρα που ειδα τις φωτο μπορουμε να μιλησουμε πιο συγκεκριμενα.. Πρωτα πρωτα αυτο το ξυλαράκι που βρισκεται μεσα στην εσοχη απ το μανικι   πρεπει να φυγει.. Επισης ξαναλεω πρεπει να ξεκολησεις την ταστιέρα για να κανεις αυτο που σου ειπα πριν δηλ να βαλεις μια κοντρα για να εμποδισεις το σκευρωμα ξανα.. αν ισιώσεις την ταστιέραα παλι θα σου ξανασκευρώσει.. Τωρα το καραολο θελει διόρθωμα για να μη σου πω να φτιάξεις αλλο .. Επειδη οι μυτες που καταληγει ειναι φθαρμενες θα  βγάλεις εκεινο το ασπρο ξυλαρακι που φαινεται αναμεσα.. και θα βάλεις ενα άλλο που να κατεβαινει μεχρι την μυτη του καραολου και διάλεξε σκληρο ξύλο ετσι θα το ενισχύσεις καπως την μυτη  εκει χαμηλα..Η κοντρα που σου λέω στο μανικι  θα φθανει μεχρι την ακρη .. αν δεν το καταλαβες πες μου να στο σχεδιασω και να στο στειλω... την εχω κανει τη δουλεια αυτη πολλες φορες.. μονο ετσι θα γινει

Thanos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 03, 2021, 09:14:42 μμ »

Στη φωτο αυτη απο μια παλια επισκευή βλεπεις  εχω βαλει δυο κόντρες για ενισχυση του μανικα

jim53

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 04, 2021, 12:26:50 πμ »
Ααα οκ τωρα καταλαβα πληρως πως το εννοεις.. χμμ δυσκολη δουλειά μου φαίνεται και δεν εχω ρουτερ.. +με φοβιζει το πως θα ξεκολλησω την ταστιερα... (και θα ήθελα να τη διατηρησω γιατι μαρεσει η μαρκετερι που έχει). με στραβωμα και καλο κολημμα στο καραουλο δεν εχω ελπιδες ε? 😔 το λεω και επειδη το στραβωμα που πηρε ηταν μονο επειδη ξεκολλησε/εσπασε το καραουλο πισω..
Ισως θα χρειαστεί καποιον πιο εξειδικευμενο για να κανει τη μεθοδο που λες..ποσο πιστευεις θα παει το κοστος μιας τετοιας επισκευής?