Αποστολέας Θέμα: καβαλαριάδα  (Αναγνώστηκε 3441 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
καβαλαριάδα
« στις: Μαρτίου 16, 2020, 02:47:13 μμ »
χαιρετώ την ομήγυρη.
Περι καβαλάρηδων, η τελευταία μου εμπειρία (πειραματισμοί στο καπάκι, ας πρόσεχα).

οκτώ συνολικά δοκιμές για το τελευταίο μπουζούκι, με τον πρώτο (0.test) να είναι ένας καβαλαράκος από παλιό μπαγλαμά που χρησιμοποιώ στην αρχή για να δω τι ύψος χρειάζεται o "κανονικός" που φτάχνω στη συνέχεια. Είναι από οξιά, 3 mm και ταλαιπωρημένος, παρόλα αυτά για αρχικό τεστ είναι μια χαρά.
Τον έβαλα λοιπόν, έβαλα χορδές, σετάρισα, όλα καλά και μου άρεσε και ο ήχος.

- (1.common) Τον βγάζω για να βάλω τον "καλό", χάλια ο ήχος. Βρε τι έγινε, κοιτάω από δω, κοιτάω από κει, όλα όπως πρέπει να είναι, μήκος σωστό, πάχος (4,5 mm), καμπύλη από κάτω, χαρακιές στο κόκκαλο, όλα καλά.
 - (2.1) "το βάρος θα φταίει", λέω, "Κάτσε να φτιάξω άλλον έναν πρόχειρο, αλλά πιο λεπτό, όπως αυτός του μπαγλαμά". Τον φτιάχνω, έβενος, απλό σχέδιο, 4 mm φαρδύς (2.1 - η έκδοση 2.2 παρακάτω). Ελαφρά βελτίωση, αλλά όχι αποδεκτή. Δεν φταίει το βάρος.
- (3.light). Στενότερος (3mm) όπως του τεστ. Κάτι πάει να γίνει, αλλά και πάλι "δεν"....
- (4.short). Και στενός και κοντός, στα όρια του αισθητικά αποδεκτού. Πάλι "δεν", αν και έχει προοπτική, βλέπε παρακάτω.
- (5.maple). Σφεντάμι. Ε, στην αρχή είπα κάτι γίνεται, μετά τον στένεψα κι αυτόν...πανωλεθρία, δεν ακούγεται.
- (2.2) ξαναγυρνάω στον δεύτερο, αφού μέχρι στιγμής τα πράγματα καλυτερεύουν όχι μόνο με το στένεμα, αλλά και με το μικρό μήκος, και του κολλάω έναν καπλαμά από κάτω μήκους 5 εκ. (όσο το μήκος αυτού του μπαγλαμά, έτσι ώστε τα φτερά ΔΕΝ ακουμπάνε στο καπάκι (στο βίντεο φαίνεται ότι η πένα χωράει ίσα - ίσα κάτω από τα φτερά). Ελαφρά βελτίωση.
- (6.1) παρατηρώ καλύτερα τον καβαλάρη του μπαγλαμά και βλέπω, με έκπληξή μου, ότι ο πάτος του είναι ΚΥΡΤΟΣ και ΟΧΙ ΚΟΙΛΟΣ. Δηλαδή όχι μόνο ΔΕΝ ακολουθεί την καμπύλη του καπακιού, αλλά αντίθετα η επαφή τους είναι δυο περιφέρειες κύκλου που εφάπτονται μόνο στη μέση. Βέβαια μετά με την πίεση των χορδών κάθεται το καπάκι και δεν φαίνεται όταν είναι τοποθετημένος.

Έτσι φτιάχνω έναν από έβενο ΑΚΡΙΒΩΣ όπως του μπαγλαμά (με κυρτό πάτο και ίδιες διαστάσεις), και ως εκ θαύματος πλησιάζω τον ήχο.
Απομένει το αισθητικό πρόβλημα, γιατί το μπουζούκι δεν είναι σάζι, και δυστυχώς έχω ήδη αυτήν την μαύρη φιγούρα κοντά στην οποία ο κοντός καβαλάρης μοιάζει με ...ανέκδοτο.
- (6.2 )Η τελευταία "πράξη" είναι δυο φτερά ανεξάρτητα, κολλημένα στο καπάκι (εδώ δυο πρόχειρα με ταινία διπλής όψης για να δω αν επηρεάζουν τον ήχο, ευτυχώς νομίζω πως δεν επιδρούν καθόλου - ή πολύ λίγο και δεν το ακούω).

όλα αυτά ελπίζω κάπως να τα καταλαβαίνετε από το βίντεο παρακάτω, συρραφή με όλους τους καβαλάρηδες, στο ίδιο περιβάλλον κτλ., κάτω δεξιά φαίνεται ο αριθμός του καβαλάρη σύμφωνα με την εικόνα παραπάνω.

https://youtu.be/zcqut5V_Fuw

Το θέμα μου εξαρχής ήταν ότι ενώ με τον μικρό έπαιζε σχετικά καλά, με όλους τους άλλους "αδειάζουν" τα πρίμα σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό φαίνεται κάπως στα σημεία που ανεβαίνω - κατεβαίνω την ταστιέρα. ίσως δεν είναι το πιο κατάλληλο τραγούδι, τέλος πάντων αυτό μου ήρθε - και η αλήθεια είναι ότι "ζωντανά" ακούγονται πολύ περισσότερες διαφορές απ' όσες μπόρεσε να "πιάσει" η μηχανούλα μου.

Περί καβαλάρηδων λοιπόν.

Υ.Γ. 1... Εννοείται ότι πήγα στον Αλεξανδρή, δοκιμάσαμε όλους τους καβαλάρηδες, συμφώνησε (με τα παραπάνω) και στο τέλος μου ευχήθηκε... "καλή τύχη"... δεν τόχει ξαναδεί αυτό το πράγμα. Θα γράψω εκατό φορές τιμωρία "δεν ξανακάνω πειράματα" και να δούμε πως θα κολλήσω τα "φτερά" τώρα.
Υ.Γ. 2... τα ύψη (action) δεν είναι ίδια σε όλους, παρόλα αυτά διαπίστωσα ότι αυτό που επηρεάζεται κυρίως είναι η ένταση και όχι ο όγκος. Ο τελευταίος (6.1) είναι ελαφρώς πιο χαμηλός από του μπαγλαμά (0) και λίιγο πιο "σιγανός"αντίστοιχα, με ικανοποιητικό για μένα action (1,5 χιλ.)

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 16, 2020, 03:03:44 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Απ: καβαλαριάδα
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 16, 2020, 04:04:49 μμ »
Όλα αυτά πολύ εντυπωσιακά και ανεξήγητα ..η δύναμη των χορδών μετατρέπουν το καπάκι από κυρτό σε κοίλο τοπικά στην περιοχή κάτω από τον καβαλάρη..και η μεταβολή του ήχου να οφείλεται στην αλλαγή κυρτότητας του καβαλάρη

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 16, 2020, 06:54:55 μμ »
Καλησπέρα Μάνο, προσωπικά αν και ειναι υποκειμενικό αυτό με τον καβαλαρη απο σφένδαμο μου άρεσε περισσότερο. Κάνε μια δοκιμή με έναν καβαλάρη με μήκος ακριβώς μισό από το πλάτος του καπακιού και με κοκκαλάκι 2 χιλ. ύψος και δοκίμασέ το πάλι. Αν θες ανέβασε ήχο με αυτό και το βλέπουμε.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 16, 2020, 08:11:01 μμ »
Μάνο ωραία τα πειράματα και τα αποτελέσματα ενδιαφέροντα. Μια μικρή παρατήρηση μόνο για τους μικρούς καβαλάρηδες. Μειώνοντας το μήκος στους πιο μικρους μειώνεις εν τελει και την επιφάνεια που πατάει στο καπάκι (περίπου στο μισό; ) Η δύναμη όμως παραμένει ίδια. Μακροπροθεσμα αυτό δεν έχει επίδραση στο καπάκι; Θα προτιμούσα μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής για ασφάλεια.  Ο καβαλάρης με τα έξτρα φτερά κατ'ουσιαν είναι μικρός και τα φτερά διακοσμητικά κυριως. Μήπως θα έχει το ίδιο αποτελεσμα με έναν μικρό;
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 16, 2020, 08:12:01 μμ »
Ασφαλώς και είναι κάτι υποκειμενικό η ακοή κάθε ανθρώπου όπως έγραψε πιο πάνω ο Γιάννης.

Ωστόσο επειδή δεν έχω καλά ηχεία στον υπολογιστή , ούτε εμπιστεύομαι ιδιαίτερα το ακουστικό μου αισθητήριο ,
προτιμώ να εμπιστευτώ την ακοή του Μάνου
και να κάνω μια - ίσως τρελή - τεχνική υπόθεση εργασίας ...

Διαβάζοντας λοιπόν ότι στον Μάνο αρέσει περισσότερο η περίπτωση του καβαλάρη χωρίς φτερά ( 6. off )

θυμήθηκα τη μορφολογία αυτού του καβαλάρη

https://www.matsikas.gr/el/Product-%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-6%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%95%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%9D%CE%BF9_3177

[ Invalid Attachment ]  

Τον παρατηρώ και σκέφτομαι . Βρε λες αυτό το τοπικό αδυνάτισμα που κάνει , αμέσως μετά το κοκαλλάκι , δεξιά και αριστερά ,
να μην είναι διακοσμητικό σκέρτσο , αλλά να έχει προκύψει από δοκιμές ... κάπως αντίστοιχες με αυτές του Μάνου ?

[ Invalid Attachment ]  

Παραθέτοντας και παρατηρώντας τους δυο καβαλάρηδες , νομίζω ότι "ακούνε" σχεδόν στην ίδια κατασκευαστική λογική ...

[ Invalid Attachment ]  

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 16, 2020, 08:14:49 μμ »

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 17, 2020, 10:42:51 πμ »
Καλησπέρα Μάνο, προσωπικά αν και ειναι υποκειμενικό αυτό με τον καβαλαρη απο σφένδαμο μου άρεσε περισσότερο. Κάνε μια δοκιμή με έναν καβαλάρη με μήκος ακριβώς μισό από το πλάτος του καπακιού και με κοκκαλάκι 2 χιλ. ύψος και δοκίμασέ το πάλι. Αν θες ανέβασε ήχο με αυτό και το βλέπουμε.

η αλήθεια είναι ότι το σφεντάμι δεν το έψαξα αρκετά. Πρίν όμως τον λεπτύνω κι αυτόν ήταν ελαφρώς καλύτερος. Θα κάνω κι άλλον (-ους ?) και θα ψάξω και προς τα εκεί. Πάντως το βίντεο κάπως "ομαλοποιεί" την κατάσταση, με το σφεντάμι (λεπτό όπως είναι τώρα) ακούγεται πολύ "άδεια" στα πρίμα, μειώνονται αρμονικές και αντηχήσεις. 

Μάνο ωραία τα πειράματα και τα αποτελέσματα ενδιαφέροντα. Μια μικρή παρατήρηση μόνο για τους μικρούς καβαλάρηδες. Μειώνοντας το μήκος στους πιο μικρους μειώνεις εν τελει και την επιφάνεια που πατάει στο καπάκι (περίπου στο μισό; ) Η δύναμη όμως παραμένει ίδια. Μακροπροθεσμα αυτό δεν έχει επίδραση στο καπάκι; Θα προτιμούσα μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής για ασφάλεια.  Ο καβαλάρης με τα έξτρα φτερά κατ'ουσιαν είναι μικρός και τα φτερά διακοσμητικά κυριως. Μήπως θα έχει το ίδιο αποτελεσμα με έναν μικρό;

τι εννοείς "με έναν μικρό"; αν εννοείς ότι από άποψη κατανομής δύναμης είναι παρόμοιος με τον μικρό του μπαγλαμά, ναι, οπωσδήποτε τα διακοσμητικά φτερά δεν συμμετέχουν, από αυτήν την σκοπιά είναι σαν να μην υπάρχουν. Αν εννοείς "μικρότερο", δοκίμασα και μια "μέση λύση" (4).
Σωστή παρατήρηση πάντως αυτή με την μακροπρόθεσμη επίδραση. Ίσως πρέπει να "θυσιάσει" κανείς τον λίγο καλύτερον ήχο χάριν της μακροζωίας.

...λες αυτό το τοπικό αδυνάτισμα που κάνει , αμέσως μετά το κοκαλλάκι , δεξιά και αριστερά ,
να μην είναι διακοσμητικό σκέρτσο , αλλά να έχει προκύψει από δοκιμές ... κάπως αντίστοιχες με αυτές του Μάνου ?

ποιός ξέρει Ιωσήφ, μπορεί κι αυτό. Αν και η βασική διαφορά που βρίσκω με τις δοκιμές είναι στην επαφή (μήκος - διέγερση περιοχής). Στο (6) τα φτερά είναι εντελώς ανενεργά.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 17, 2020, 11:08:26 πμ »
Δεν έχω καμιά φοβερή εμπειρία από μπουζούκια. Τέσσερα έχω κάνει όλα κι όλα πριν αρκετά χρόνια. Όμως ας προσθέσω κι εγώ τη μικρή μου εμπειρία.

Το τέταρτο μπουζούκι μου που υποτίθεται είχα βάλει όλη μου τη "μαστοριά", ήταν το χειρότερο από πλευράς ήχου και το είχα παρατήσει σε μια θήκη για 2-3 χρόνια. Κάποια στιγμή ασχολήθηκα μαζί του και άρχισα να παίζω με διάφορες εκδοχές καβαλάρη. Όχι βέβαια τόσο αναλυτικά όσο ο Μάνος και ο Στέργιος. Με πιάνει βαρεμάρα από ένα σημείο και πέρα. Γιαυτό θαυμάζω τη δουλειά και των δύο φίλων.

Παρόλα αυτά η λύση τελικά στο συγκεκριμένο όργανο ήλθε όταν μου ήλθε ξαφνικά η ιδέα να κάνω τον καβαλάρη με τη λογική του καβαλάρη του βιολιού. Δηλαδή να έχει τη μορφή "τοξοτού γεφυριού" και να μην πατάει καθόλου στη μέση.

Ε! Ο ήχος ξαφνικά άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο. Πριν την αλλαγή, στις ψηλές ακουγόταν μόνο η πένα. Με τον τοξωτό καβαλάρη "γέμισε" το όργανο σε όλη την κλίμακα και από "αποσυνάγωγο" έγινε ένα πολύ εύηχο όργανο.

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 17, 2020, 08:13:53 μμ »
...μου ήλθε ξαφνικά η ιδέα να κάνω τον καβαλάρη με τη λογική του καβαλάρη του βιολιού. Δηλαδή να έχει τη μορφή "τοξοτού γεφυριού" και να μην πατάει καθόλου στη μέση.
Ε! Ο ήχος ξαφνικά άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο. Πριν την αλλαγή, στις ψηλές ακουγόταν μόνο η πένα. Με τον τοξωτό καβαλάρη "γέμισε" το όργανο σε όλη την κλίμακα και από "αποσυνάγωγο" έγινε ένα πολύ εύηχο όργανο.
Έ λοιπόν στις δικές μου δοκιμές ο τοξωτός καβαλάρης, αντίθετα από την εμπειρία του Παναγιώτη, έκανε το όργανο να μπασάρει δυσάρεστα αλλά και αποπροσανατόλισε τον ήχο της Λα! Όσο προχωράει αυτή η συλλογική έρευνα τόσο αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον δεν υπάρχει «μαγική» συνταγή που να εφαρμόζεται σε όλα τα όργανα αλλά το κάθε όργανο θέλει διάγνωση για το τι του χρειάζεται.

...με κοκκαλάκι 2 χιλ. ύψος...
Εδώ ο Γιάννης συμβουλεύει πολύ ρηχό κόκκαλο και βρίσκω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συμβουλή!
Το ξύλο του καβαλάρη έχει πυκνότητα που κυμαίνεται στα 0,7~1,0 gr/cm3. Η πυκνότητα του κόκκαλου είναι τουλάχιστον 2 gr/cm3, δηλαδή 2 με 3 φορές περισσότερο από το ξύλο του καβαλάρη. Αν ο στόχος μας είναι όσο το δυνατόν ελαφρότερος καβαλάρης (κάτι που πλέον έχω κάθε λόγο να πιστεύω) τότε μάλλον η ποσότητα του κόκκαλου καλόν είναι να κρατιέται στο ελάχιστο δυνατό.

Tags: