Αποστολέας Θέμα: αναζητηση για πρωτη κλασικη  (Αναγνώστηκε 1443 φορές)

mikerory

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
  • Αριθμός κατασκευών: 7
  • Περιοχή: Εξάρχεια
αναζητηση για πρωτη κλασικη
« στις: Ιουνίου 17, 2018, 08:53:20 μμ »
Χελοου εβριμπαντι!!
Καταρχήν δε ξέρω αν γράφω στο σωστό πίνακα. Αν οχι, δε θα παρεξηγηθώ αν το μετακινήσετε  ;D

Έχω κάνει μερικές ηλεκτρικές και ψάχνομαι τελευταία να φτιάξω μια κλασική (κιθάρα)
Την τελευταία βδομάδα έχω λιώσει το φορουμ σε ότι έχει να κάνει με κλασικές (στελιος κλπ).

Θέλω να μου προτείνετε ένα σχέδιο κατάλληλο για newbie. Ως τώρα έχω δει να προτείνονται αυτή http://www.luthier.gr/index.php?topic=3477.msg60612#msg60612
και αυτή
https://lutherie-guitare.org/mediawiki/images/1/1b/Guitareclassiquea0.pdf
Χάνω κάποια άλλη ίσως με όχι πολύ δύσκολη κατασκευή και αν είναι δυνατόν να ακούγεται??

Η δεύτερη πάντως με ψήνει περισσότερο, μου φαίνεται κάπως πιο απλή. Αυτό που δεν καταλαβαίνω (προς το παρόν) είναι αν ανοίξετε το pdf τέρμα δεξιά στην πλάγια όψη δείχνει ότι η πλάτη κάνει μια κούρμπα από ένα σημείο μέχρι τον τάκο, το καπάκι τι κάνει?? Φαίνεται φλατ, αλλά σε σύγκριση με την κόκκινη γραμμή της διάστασης (652) φαίνεται ότι μανίκι+καπάκι είναι υπό κλίση. Αυτή την κλίση δεν έχω καταλάβει πως την δίνει. Από τον πίσω τάκο ξεκινάει? Η κούρμπα της πλάτης πως δίνεται? Με τα καμάρια λογικά, αλλά τα καμάρια την καμπυλώνουν κατά τη μικρή διάσταση,όχι κατά μήκος. Με radius dish στα πλαϊνά κ τους τάκους και με το κούμπωμα "έρχεται"?

Ξέρω ότι γράφω κινέζικα αλλά τα έχω αχταρμά στο κεφάλι μου ;)...

Αυτές τις μέρες θέλω να κάνω τα διάφορα jigs και αν όλα πανε καλά να κάνω μετά παραγγελία για ξυλαράκια.
Θα κάνω "μηχανή λυγίσματος με  λαμαρίνες και λάμπες", go bar deck και έλεγα για καλούπι και όχι σολέρα. Τι λέτε? Είναι κάτι άλλο τελείως must που θα πρεπε να κάνω?
ΑΑΑ επίσης, ταστοπρίονο (0.53 πάχος) για ηλεκτρική κάνει εδώ ή παίζουμε με άλλα νούμερα τάστα?

Ευχαριστώ μόνο και μόνο που με διαβάσατε!

Μέτρα μία και κόψε δέκα

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Απ: αναζητηση για πρωτη κλασικη
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 18, 2018, 12:08:49 πμ »
Καλησπέρα!για μένα το σχέδιο του hauser είναι πιο λεπτομερές.. Το άλλο φαίνεται πιο απλό πιο εύκολο αλλά λείπουν κάποια πράγματα.. κιθάρες υπάρχουν φλατ υπάρχουν με κλίση προς το σώμα και επίσης με κλίση προς την πλάτη.. περί ορέξεως..εμένα η πρώτη συμβουλή που μου έδωσαν και ήταν σωστότερη ήταν η εξής.. μάζεψε ότι ξύλο και υλικό χρειάζεται για να φτιαχτεί η κλασική και μετά ξεκινά.. μέχρι και τα ταστα..ροζετα κλειδιά τα πάντα.. Και τότε ξεκινά.. Και θα σε βοηθήσουν πολλοί από εδώ μέσα..

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 18, 2018, 12:24:51 πμ »
Επίσης αν καμεις καλούπι πρέπει πρώτα να διαλέξεις σχέδιο..

mikerory

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 18, 2018, 02:19:33 μμ »
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Καλά το τελευταίο εννοείται, γι αυτό θέλω να καταλήξω στο σχέδιο για να ξεκινήσω με τα καλούπια.

Τώρα όσον αφορά το σχέδιο του hauser είναι μεν πιο λεπτομερές, αλλά για να είμαι ειλικρινής μπερδεύτηκα (και κόλησα) εκεί που λέει για το πάχος της ταστιέρας:

"Fretboard: Quartersawn Gaboon Ebony. 6mm Thick @ Nut (Treble & Bass Side) At Soundhole Treble Side = 5.0mm Thick. At Soundhole Bass Side = 4.0mm. Provide 1.5mm Crossgrain Ebony @ Underside of Fretboard Where Fretboard Joins To Body to the Soundhole (As Shown)"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
6 χιλιοστά στο νατ, 5 χιλιοστά στην τρύπα στα καντίνια, 4 χιλιοστά στην τρύπα στα μπάσα. Βάλτε και 1,5 χιλιοστό έβενο με κόντρα τα νερά κάτω από την ταστιέρα όπου πατάει στο καπάκι. Στο σχέδιο κάνει κάτι σαν "χάντρωμα".

ΠΩΩΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ???? ;) Φαντάζομαι η πάνω πλευρά της ταστιέρας (με τα τάστα) πρέπει να είναι φλατ, άρα τα παιχνιδάκια που λέει με τα διάφορα πάχη πρέπει να τα κάνω από την κάτω πλευρά (????) που πάλι πρέπει να είναι φλατ για να κολήσει στο μανίκι...
Το έχω χάσει και είναι πιο απλά τα πράγματα μήπως?

Μέτρα μία και κόψε δέκα

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 18, 2018, 02:59:41 μμ »
Και το άλλο σχέδιο να κάνεις πάλι θα κάνεις αυτό που λέει για την ταστιερα..αν το μπράτσο κολλήσει με κλίση στο καπάκι καταλαβαίνεις ότι θα δημιουργηθεί ένα ανεπαίσθητο τριγωνο..άρα η ταστιερα από κατω πρέπει να συμμορφωθεί με αυτή την κλίση.. Η να την κάνεις φλατ και να γεμίσεις το κενό.. Για να γίνουν όλα αυτά σωστά θα χρειαστείς σολερα..γνωμη μου πάντα..

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 19, 2018, 08:04:15 πμ »
Φαντάζομαι η πάνω πλευρά της ταστιέρας (με τα τάστα) πρέπει να είναι φλατ, άρα τα παιχνιδάκια που λέει με τα διάφορα πάχη πρέπει να τα κάνω από την κάτω πλευρά (????) που πάλι πρέπει να είναι φλατ για να κολήσει στο μανίκι...
Το έχω χάσει και είναι πιο απλά τα πράγματα μήπως?

νομίζω ότι από την "πάνω" πλευρά πρέπει να έχει διαφορά από μπάσα σε πρίμα, λόγω action.. δεν κόβω και το λαιμό μου, ας πουν οι κιθαρίστες...
η κάτω πλευρά όπως λέει ο Γρηγόρης, ή κάνεις φλατ το καπάκι ή - αν η "είσοδος" της ταστιέρας γίνεται υπό γωνία (στην κατά μήκος τομή όλα αυτά) - πρέπει να κάνεις σφήνα κάτω απ' την ταστιέρα... και (πολλά) μπουζούκια έτσι είναι..
Αυτό γίνεται σε όλα τα όργανα που έχουν (κάποια) κλίση στην ένωαη, ίσως στις ακουστικές με θόλο (τμήμα σφαίρας) στο καπάκι μπορείς να "κλέψεις" κάπως την γωνία προσαρμόζοντάς την στον θόλο, αλλα κι αυτοί συχνά κάνουν σφήνες απ' ό,τι βλέπω...

σχέδια (CAD) με περιγραφή έχει για κλασική κιθάρα (Cincia) ο mottola εδώ (με bolt on μπράτσο, δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει)
http://www.liutaiomottola.com/instruments/Cincia.htm

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 20, 2018, 07:54:12 πμ »
στην 1η σου κιθαρα να τα κανεις ολα φλατ, (κλιση ταστιερας + ταστιερα)  :)
στην επομενη βλεπεις!

εγκυκλοπαιδικα για κλασικες, οταν δωσεις κλιση στο μπρατσο και δεν κανεις υπερυψωμενη ταστιερα: δεν χρειαζεται "τακακι" κατω απο την ταστιερα ουτε να φας απο κατω την ταστιερα για να ακουμπησει στο καπακι.
αυτη ακολουθει μετα την κολληση την γωνια, οποτε αυτο που χρειαζεται ειναι να "φας" λιγο την ταστιερα απο πανω ξεκινωντας απο το 11ο-12ο μεχρι το τελος της, με την περιοχη των μπασσων ακομη πιο χαμηλωμενη (περιπου 1χιλ) λογω αξιον-καθαρου παιξιματος κλασικης. (εχοντας πιο βαθιες χαρακιες για τα ταστα απο 12ο-20ο)

οσο για σχεδια-βιβλια-κουβεντουλα-βοηθεια κλπ, μπορεις να ελθεις μια μερα απο το σπιτι με ενα στικακι
(απο την παραπανω βδομαδα)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

mikerory

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 26, 2018, 09:35:41 πμ »
Μάνο, Στέλιο ευχαριστώ! Έλειπα κάποιες μέρες και τώρα σας είδα...
Απ'ότι φαίνεται μπαίνω σε βαθιά νερά (ωραία τα βαθιά νερά) και θέλω να το κάνω όσο πιο απλά γίνεται...Αν μπορούσε να ήταν φλατ και το μπράτσο ολόκληρο, αυτό θα έκανα. Τώρα τα "1 χιλιοστό περισσότερο στη μια πλευρά και μισό στην πρίμα προς το κόκκαλο" αγχώνομαι και μόνο που τα διαβάζω, πόσο μάλλον να τα κάνω πράξη.

οσο για σχεδια-βιβλια-κουβεντουλα-βοηθεια κλπ, μπορεις να ελθεις μια μερα απο το σπιτι με ενα στικακι
(απο την παραπανω βδομαδα)
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, θα το ήθελα πολύ, απλά από Νοέμβρη μεριά που θα χω επιστρέψει, τώρα είμαι Χανιά και πρέπει να ξεκινήσω στα τυφλά! Το Νοέμβρη λοιπόν θα λέμε τι μ^&%*κίες έκανα στην πρώτη και αν σώζεται τίποτα ;D
Μέτρα μία και κόψε δέκα

Tags: