Αποστολέας Θέμα: Κουρδιστήρια  (Αναγνώστηκε 10460 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Κουρδιστήρια
« στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 05:56:55 μμ »
Φίλοι μου καλησπέρα.

Ξεκινάω αυτό το θέμα καθώς κάπου τα έχω ψιλοχάσει με τα κουρδιστήρια για τα έγχορδα όργανα.

Έχω αγοράσει ένα ηλεκτρονικό κουρδιστήρι-μετρονόμο από ένα κατάστημα Φίλιππου Νάκα με το οποίο κουρδίζω το φτηνό τετράχορδο που έχω. Δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο. Όταν κουρδίζω μόνος μου όλα καλά.

Όταν όμως πηγαίνω στου δασκάλου με κουρδισμένο το όργανο (ακριβώς πριν πατήσω το πόδι μου στο εργαστήριο), το πιάνει και το ξανακουρδίζει με το δικό του (επίσης ηλεκτρονικό κουρδιστήρι αλλά διαφορετικής μάρκας) και βρίσκει διαφορές της τάξης του ±5%.

Κούρδισε και με το διαπασών που έχει, όπου και εκεί υπήρχαν διαφορές.

Σε μια κουβέντα που είχαμε, μου είπε να μην περιμένω ακρίβειες από κουρδιστήρια των 20 και 30€ και μάλιστα ηλεκτρονικά. Εάν θέλω ακρίβεια, τα μόνα που μπορούν να την προσφέρουν είναι τα αναλογικά που η τιμή τους όμως ξεπερνάει τα 100-120€ (ανέφερε μια μάρκα BOSE).

Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε και τις δικές σας εμπειρίες από τα κουρδιστήρια σας και περαιτέρω εάν αξίζει να πάει κανείς σε τόσο ακριβό κουρδιστήρι.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: Κουρδιστήρια
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 07:10:08 μμ »
Τριανταφυλλε το μυστικο στο κουρδισμα ειναι το εξης:
Οταν κουρδιζεις την μια χορδη ΡΕ το αποτελεσμα που βλεπεις ειναι ψευτικο γιατι συντονιζει και η αλλη ΡΕ και δεν δειχνει την αληθεια. Aφου κουρντισεις ολες τις χορδες απο την ΡΕ μεχρι την Ντο μετα
κουρδιζεις μια μια χορδη κρατωντας με το χερι σου το ζευγαρι της!
Δηλαδη κουρντιζεις την ΡΕ και κρατας μετακινωντας κιολας λιγο την αλλη ΡΕ ωστε να μην συντονιζεται
Τοτε θα δεις οτι ενω σου ειχε δειξει οτι ηταν ακριβως στο κεντρο στην πραγματικοτητα χανει εστω και λιγο. Μολις κουρντισεις ολες τις χορδες κρατωντας με το χερι σου το ζευγαρι της τοτε θα ειναι τελεια κουρντισμενο! Δοκιμασε αυτο και μετα θα δεις αν φταιει το κουρντιστηρι!!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 07:19:33 μμ »
Δημήτρη,
έτσι ακριβώς κουρδίζω.

Αυτό μου το επεσήμανε από την αρχή ο δάσκαλος. Δηλαδή τον συντονισμό των διπλών χορδών. Όπως επίσης μου έδειξε και τον τρόπο με τις αρμονικές τους, για να ελέγχω την ακρίβεια του κουρδίσματος των ανοιχτών χορδών.

Και κάτι ακόμα. Επέμενε στην αρχή πάρα πολύ να κουρδίζω τη μια χορδή με το κουρδιστήρι και το ζευγάρι της με το αυτί. Αυτό για να μπορώ να το κάνω πέρασε πάνω από μήνας καθώς το "αρχάριο" αυτί μου δεν ξεχώριζε το διακρότημα των χορδών.

Παρόλα αυτά τα δυο κουρδιστήρια μας έχουν μια διαφορά.

Jessie

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 26, 2011, 06:36:24 μμ »
Παιδιά σχετικά με το κούρδισμα των εγχόρδων θέλω να σας ρωτήσω πως μπορούμε να κουρδίζουμε την κάθε χορδή σε συγκεκριμένη συχνότητα ::)Υπάρχει κουρδιστήρι που να δείχνει την συχνότητα αριθμητικά σε hz ::)...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 26, 2011, 08:39:51 μμ »
Για οποιον ασχολειται με DAW και vst σε υπολογιστη, πολυ καλο και ακριβεστατο ειναι το gtune : http://www.gvst.co.uk/gtune.htm Ειναι δωρεαν και εχει δυνατοτητα ρυθμισης της συχνοτητας της Λα και επισης απεικονιζει την αποκλιση σε cents. Πολυ καλυτερο απο τα "φθηνα" ηλεκτρονικα κουρδιστηρια.
Ενα αλλο σε μορφη vst (ακουγεται οτι ειναι απ'τα καλυτερα) ειναι το strobosoft που διανεμεται πλεον απο την Peterson, γνωστης εταιρειας με ποιοτικα κουρδιστηρια.

sotosmaniac13

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Δεσποτάκι (ash)
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 26, 2011, 09:44:10 μμ »
Επισης, αν εχεις iphone ή αλλο κινητο με λειτουργικο android, μπορεις να περασεις πολλα προγραμματακια κουρδισματος.. Εχω στο δικο μου ενα προγραμμα που λεγεται gStrings και λεει ακριβως τη συχνοτητα της χορδης... δεν ξερω πως γινεται αλλα δεν εχω αποκλισεις απο το καλο μου κουρδιστηρι... κανει πολυ καλη δουλεια...

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 01:45:46 μμ »
τωρα τελευταια κυκλοφορανε και καποια ηλεκτρονικα κουρδιστηρια με μανταλακι που πιανουν στο καραουλο....το εχουν πολλοι επαγγελματιες και κατα τη διαρκεια του παιξιματος..ειναι σχετικα φτηνα.εχω αγορασει ενα τετοιο και δεν μπορω να πω οτι εχω παραπονο

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 24, 2012, 08:57:03 μμ »
τωρα τελευταια κυκλοφορανε και καποια ηλεκτρονικα κουρδιστηρια με μανταλακι που πιανουν στο καραουλο....το εχουν πολλοι επαγγελματιες και κατα τη διαρκεια του παιξιματος..ειναι σχετικα φτηνα.εχω αγορασει ενα τετοιο και δεν μπορω να πω οτι εχω παραπονο

Δημήτρη,
τέτοιο κουρδιστήρι έχει ο δάσκαλός μου. Αυτό παίρνει τους παλμούς απ' το καράολο και δείχνει τη συχνότητα.
Πιθανώς εκεί οφείλεται και η διαφορά με το δικό μου που έχει μικρόφωνο και παίρνει τη συχνότητα του ήχου κατ' ευθείαν απ' τον αέρα.

Δεν ξέρω τελικώς ποιο είναι καλύτερο.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 12:05:36 πμ »
κατα τη γνωμη μου φιλε τριανταφυλλε ειναι πολυ καλο κουρδιστηρι..και ειναι και φτηνο,κοντα στα 20 ευρω...εχω κιαλλο ενα της korg που ονομαζεται chromatic tuner...εχω παρατηρησει τις εξης διαφορες...αλλη ενδειξη εχει οταν το εχω διπλα μου η στο ποδι μου και κουρδιζω....αλλη ενδειξη εχει οταν το εχω ακουμπηγμενο στο καπακι...και αλλη ενδειξη εχει οταν ειναι συνδεδεμενο με το μπουζουκι(εχει υποδοχη που ενωνεται με βισμα με το high jack ..τρυπα.. του μαγνητη).πιο αξιοπιστο κουρδισμα εχω οταν ειναι συνδεδεμενο στο μπουζουκι....καθως και με το αλλο κουρδιστηρι με το μανταλακι..
μαλλον οταν τα κουρδιστηρια ειναι σε αποσταση υπαρχει καποια απωλεια

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 12:16:48 πμ »
""Δημήτρη,
τέτοιο κουρδιστήρι έχει ο δάσκαλός μου. Αυτό παίρνει τους παλμούς απ' το καράολο και δείχνει τη συχνότητα."""

αυτο που λες τριανταφυλλε με εβαλε σε σκεψεις ( για τη συχνοτητα)...δε πιστευω να πειραζεις τη συχνοτητα και γιαυτο το κουρδισμα να εχει αλλοιωση....η συχνοτητα ειναι σταθερη 440hz στα μπουζουκια και στις κιθαρες...μπορεις να την ρυθμισεις απο 430 hz -450 hz αλλα αυτο ειναι για αλλα οργανα...στα δικα μας οργανα ειναι αυστηρα στα 440hz και μολις κουρδισεις, αυτοματα το κουρδιστηρι πρεπει να κεντραρει για να εισαι οκ

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 10:46:06 μμ »
Ναι Δημήτρη,
στα 440 Hz είναι ρυθμισμένα και το ένα και το άλλο.
Η απόκλισή τους είναι αναλόγως με την νότα περίπου 2 εκατοστά.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 10:53:48 μμ »
τοτε μαλλον του δασκαλου σου που ειναι με μανταλακι θα εχει καλυτερη αποδοση...ισως το δικο σου να εχει απωλεια...δοκιμασε το δικο σου η ακουμπωντας στο καπακι η σε αλλο μπουζουκι  με μαγνητη και συγκρινε το με του δασκαλου...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 26, 2013, 07:58:03 μμ »
καλως ηρθες !!!

ποιος ο λόγος να δωσεις τοσα χρηματα για ενα κουρδιστηρι που δε μπορει να κουρδίσει οταν εχει φασαρια. Παρε ενα με μανταλακι. Οση φασαρία και να γίνεται κουρδίζει

το κουρδιστηρι αυτο (αυτου του τυπου εννοω) που εβαλες για μενα είναι οτι χειροτερο μπορεις να παρεις... τετοιο είχα πριν απο 20 χρόνια (και το είχα παρει μια περιουσία) το συγκεκριμενο δεν το εχω δοκιμασει αλλα εχω δει πολλα τετοιου τυπου
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 02, 2013, 10:08:08 μμ »
Γιώργη, επειδή έχει υποδοχή για "καρφί", πήρα το μανταλάκι και του το συνέδεσα.
Πλέον δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Πρόβλημα έχω εγώ πλέον (χρόνου) που δεν μπορώ να πιάσω το μπουζούκι να παίξω.

Υ.Γ. Όταν το πρωτοείδε ο δάσκαλος είπε: "ρε τα κ@λ@παιδα, μη δουν κανένα πρωτάρη (δεν είπε άσχετο  ;D ;D) και του σπρώχνουν ότι έχουν στοκ για χρόνια!!"

Tags: