Αποστολέας Θέμα: Απορίες εμποτισμού - λουστρα  (Αναγνώστηκε 2759 φορές)

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
Απορίες εμποτισμού - λουστρα
« στις: Μαρτίου 13, 2018, 06:05:29 μμ »
Καλησπέρα στο (πανεπιστήμιο και στους καθηγητές τις ελληνικής οργανοπιοιας.) Το λέω γιατί εδώ μέσα έμαθα :(??????έμαθα??????) Να κάνω οργανακια,.  Και όταν ρώτησα αν υπάρχει κάποια σχολή οργανοπιοιας για να δω αν μπωρεσω να κάνω κάποιο μάθημα ή να συμμετέχω με κάποιο τρόπο,.  Το μόνο που βρήκα ήταν ότι υπήρχε στην Άρτα η οποία όμως πλέων έχει κλείσει.. 

τέλος πάντων.

Μερικοί με γνωρίζεται από τις κατασκευές μου, με βοηθάτε σε ότι ήθελα,
Διαβάζω διάφορες αναρτήσεις και καινούριες και παλιές προπαντός για να μαθαίνω, αλλά είχα ένα μεγάλο κενό στο θέμα των  λουστρων και του εμποτισμού.   
Αγόρασα το βιβλίο του κ Νίκου Φρονιμοπουλου, το Ταμπούρα του Μακρυγιάννη, και το διαβάζω σιγά σιγά,. Έχει ωραία πράγματα μέσα και τα λέει κ απλά για να τα καταλαβενουμε.   

Τώρα όσο αφορά τις απορίες μου....

Περί εμποτισμού:
Όσα όργανα έχω κάνει τα έκανα με ένα βερνίκι εμποτισμού τις vernilac, αλλά άλλαζαν πολύ τα χρώματα του ξύλου και δεν μου αρέσει....

Αλλά όργανα δεν τα έκανα καθόλου εμποτισμο και μου διμιουργουσαν κρατήρες...(δεν έπιανε το βερνίκι και ρουφούσε συνεχεια..).

Στο βιβλίο του κ Φρονιμοπουλου όπως και εδώ στο φόρουμ διάβασα ότι μπορούμε να κάνουμε εμποτισμο με ζωική κόλλα  πχ ψαροκολλα η ζελατινι.  Διαλυμένη 5-10 % σε αποσταγμένο νερό.

Οι απορίες μου..  .. (μη γελάσετε)
Ακόμα δεν έχω κάνει ζωική κόλλα, προχθές αγόρασα για πρώτη φορά...  Την διαδικασία την ξέρω όμως με το Μπεν Μαρί πως γίνεται. (Εύκολο είναι)
 Τώρα όσο αναφορά τον εμποτισμο που λέει το βιβλίο.

α) παρασκευάζουμε την κόλλα και μετά αραιώνουμε ακομα 5-10%?????????

β) μετά τον εμποτισμο τρίβουμε επιφανειακά και άμα θέλουμε περνάμε και δεύτερο χέρι..... 

(Απορία). 
Θα πιάσει το βερνίκι πάνω από την κόλλα;;;  (Για βερνίκι μπάλας )

Γιωργος π

• Hero Member
Απ: Απορίες εμποτισμού - λουστρα
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 13, 2018, 06:13:47 μμ »
Καλησπέρα στο (πανεπιστήμιο και στους καθηγητές τις ελληνικής οργανοπιοιας.) Το λέω γιατί εδώ μέσα έμαθα :(??????έμαθα??????) Να κάνω οργανακια,.  Και όταν ρώτησα αν υπάρχει κάποια σχολή οργανοπιοιας για να δω αν μπωρεσω να κάνω κάποιο μάθημα ή να συμμετέχω με κάποιο τρόπο,.  Το μόνο που βρήκα ήταν ότι υπήρχε στην Άρτα η οποία όμως πλέων έχει κλείσει.. 

τέλος πάντων.

Μερικοί με γνωρίζεται από τις κατασκευές μου, με βοηθάτε σε ότι ήθελα,
Διαβάζω διάφορες αναρτήσεις και καινούριες και παλιές προπαντός για να μαθαίνω, αλλά είχα ένα μεγάλο κενό στο θέμα των  λουστρων και του εμποτισμού.   
Αγόρασα το βιβλίο του κ Νίκου Φρονιμοπουλου, το Ταμπούρα του Μακρυγιάννη, και το διαβάζω σιγά σιγά,. Έχει ωραία πράγματα μέσα και τα λέει κ απλά για να τα καταλαβενουμε.   

Τώρα όσο αφορά τις απορίες μου....

Περί εμποτισμού:
Όσα όργανα έχω κάνει τα έκανα με ένα βερνίκι εμποτισμού τις vernilac, αλλά άλλαζαν πολύ τα χρώματα του ξύλου και δεν μου αρέσει....

Αλλά όργανα δεν τα έκανα καθόλου εμποτισμο και μου διμιουργουσαν κρατήρες...(δεν έπιανε το βερνίκι και ρουφούσε συνεχεια..).

Στο βιβλίο του κ Φρονιμοπουλου όπως και εδώ στο φόρουμ διάβασα ότι μπορούμε να κάνουμε εμποτισμο με ζωική κόλλα  πχ ψαροκολλα η ζελατινι.  Διαλυμένη 5-10 % σε αποσταγμένο νερό.

Οι απορίες μου..  .. (μη γελάσετε)
Ακόμα δεν έχω κάνει ζωική κόλλα, προχθές αγόρασα για πρώτη φορά...  Την διαδικασία την ξέρω όμως με το Μπεν Μαρί πως γίνεται. (Εύκολο είναι)
 Τώρα όσο αναφορά τον εμποτισμο που λέει το βιβλίο. Γράφει ότι μπωρει να γίνει εμποτισμος με ζωική κόλλα αραιωμένο 5-10%.

α) παρασκευάζουμε την κόλλα και μετά αραιώνουμε ακομα 5-10%?????????

β) μετά τον εμποτισμο τρίβουμε επιφανειακά και άμα θέλουμε περνάμε και δεύτερο χέρι..... 

(Απορία). 
Θα πιάσει το βερνίκι πάνω από την κόλλα;;;  (Για βερνίκι μπάλας )

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 13, 2018, 08:30:26 μμ »
Καλησπέρα Γιώργο, τι βερνίκι εμποτισμού βάζεις και γιατί? Νερού? θες να αλλάξεις χρώμα στο ξύλο?  Κανονικά περνάς κάποιο σίλερ 2 ή 3 χέρια και μετά το βερνίκι και γίνεται τζάμι, διαφορετικά αν θελεις να το κάνεις με γομαλάκα περνάς με οινόπνευμα και ελαφρόπετρα μέχρι να κλείσουν οι πόροι και όσα χέρια χρειαστεί.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 13, 2018, 08:56:05 μμ »
Γιάννη  έβαζα το  [ Invalid Attachment ]  δεν ξέρω αν είναι νερού.... μαζί με βερνίκι τις ίδιας εταιρείας αλλά για κάποιο λόγο δεν μου είχαν στεγνώσει. Μετά τα έβγαλα από το όργανο κ επειδή δεν ήξερα τι έφταιγε δεν ξανά έβαλα σε άλλο όργανο τίποτα. Απο τρώτε βάζω μόνο βερνίκι μπάλας χωρις τίποτα αλλο.
Όχι δεν ήθελα να αλλάξω το χρώμα του ξύλου. Το βάζα μόνο για προστασία...
Απλά από δω και πέρα θέλω να ασχοληθώ καλύτερα με το θέμα κλεισιμο πορον - λουστρα - φινίρισμα, γιατί τα όργανα που έχω κάνει ,ναι μεν παίζουν καλά αλλά θέλουν βελτιώσει στην εμφάνιση τους...  Και πρέπει να γίνονται λεία πρώτα,. 
Μου έκανε εντύπωση ότι το κάνουν λείο με κόλλα.... 

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 14, 2018, 12:13:09 πμ »
Εγώ βάζω DUROCOAT 7777 δυο συστατικών, 2 χέρια, αποχαρτάρισμα ενδιάμεσα και μετά, και ρίχνω βερνίκι 5072 πάλι Βερνιλάκ. Και  μπάλας αν βάλεις πάνω από αυτό πάλι τζάμι γίνεται. Εμποτισμό με κόλλα κάποιοι κάνουν εσωτερικά το καπάκι για προστασία και μετά με φυσικά βερνίκια (γέμισμα με οινόπνευμα και ελαφρόπετρα τους πόρους (όχι στο καπάκι) και μετά αρκετά χέρια γομαλάκα με διάφορες προσμίξεις κτλ). Ο εμποτισμός κάνει ότι λέει η λέξη, δεν σφραγίζει ατέλειες. Γενικά για να γίνει καθρέφτης πρέπει να είναι τριμμένο πολύ καλά στην αρχή και ενδιάμεσα από τα χέρια. Πάρε ένα κομμάτι ξύλο και κάνε δοκιμές. Αν δεν βγει τέλειο ούτε το όργανο θα βγει όπως πρέπει.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 19, 2018, 10:20:31 πμ »
Ἀγαπητέ φίλε Γιῶργο π.
Ἄνοιξε τό 9ο θέμα τῆς ἑνότητος " Βερνίκια,κόλλες,ὄστρακα " ( τῆς ἴδιας ἑνότητος στήν ὁποία γράφεις τό θέμα σου ) , μέ τίτλο "κόλλες - βερνίκια " . Ἐκεῖ ἔχω γράψει μιά περίληψη τοῦ σεμιναρίου γιά θέματα ἐμποτισμοῦ , βερνικιῶν , εἰδῶν κόλλας κ.λ.π. τοῦ κ. Φρονιμοπούλου , πού παρακολούθησα ὁ ἴδιος .
Ἐλπίζω νά βρῆς τίς ἀπαντήσεις πού χρειάζεσαι .
Καλή συνέχεια!!!

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 19, 2018, 11:07:47 πμ »
Φιλε Λαμπρο, οντως αυτο το θεμα ειναι ολα τα λεφτα, τα εχει ολα συμπυκνωμενα.
Μολις τελειωσα το λουστραρισμα στο μπαγλαμα που φτιαχνω βασισμενος σε αυτο.
Μπορω να πω οτι οι οποιες ατελειες οφειλονται σε ατελες τριψιμο και μονο.
Μετα τη γομαλακα, περναμε καποιο κερι;
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 19, 2018, 12:29:46 μμ από Νικηφορος »
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 19, 2018, 02:44:03 μμ »
Φίλε Νικηφόρε , γιά κερί δέν ἀνέφερε τίποτε ὁ κ. Φρονιμόπουλος . Γιά τήν στίλβωση , ἄν ἐννοεῖς ὅτι γι' αὐτήν χρειάζεται τό κερί , ἀνέφερε κάποιο ὑλικό , τήν Τρίπολη , πού δέν μπόρεσα νά βρῶ . Μετά ὅμως ἀπό ἀρκετά " χέρια " γομαλάκας , ἡ στίλβωση γίνεται εὔκολα μέ τό τρίψιμο τοῦ ὀργάνου μέ πολύ μαλακό ὕφασμα , ἴσως κετσέ .
Ἄς ποῦν καί οἱ πιό ἔμπειροι .

Tags: