για τα μπράτσα τους: είναι η πρώτη φορά που κολλάω την κεφαλή με τον τρόπο που συνηθίζεται στις κλασικές και επιπλέον έχω αναποδογυρίσει τη βέργα και τη βάζω με πρόσβαση / ρύθμιση από την κεφαλή.
Αυτό το δεύτερο για λόγους ασφάλειας με οδηγεί
1) να κάνω αυτήν την προεξοχή στο πίσω μέρος (τύπου diamond ή volute που το λένε οι Αμερικάνοι), ψιλοπέτυχε αλλά όχι ακριβώς
2) να φτιάχνω την κεφαλή μειούμενη προς την απόληξη σαν τις gypsy ώστε να έχει αρκετό υλικό (ψυχολογικό είναι αυτό) κοντά στο ζυγό για το κανάλι που σκάβεται
Αυτές οι αλλαγές δημιουργούν κάποια θέματα που δεν τα έχω λύσει ακόμα 100% (φαίνονται άλλωστε

) αλλά θα τα λύσω συν τω χρόνω στις επόμενες. Ένα θεματάκι είναι η επιλογή κλειδιών: ο τυπικός τρόπος περάσματος των χορδών σε τυπικό σχέδιο κεφαλής με σχισμές (slotted headstock) φαίνεται εδώ (από το 3:40) και μετά
https://www.youtube.com/watch?v=VFpN2ZD6YM4όπου οι ακραίες Μι τυλίγονται προς τα έξω αλλά οι τέσσερεις κεντρικές προς τα μέσα (προς το κέντρο της κεφαλής) για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τον ζυγό.
Αντίθετα, στα παρόμοια headtsocks των resonator - που όμως συνήθως έχουν πολύ στενότερες σχισμές - οι φορές τυλίγματος των χορδών πάνω στο αξονάκι αντιστρέφονται όπως φαίνεται εδώ (5:50 και μετά) και μπουρδουκλώνονται (παραβράσανε αυτά τα μακαρόνια

)
https://www.youtube.com/watch?v=v_ZA6Kz2vU0στις gypsy με πλάτος κεφαλής μειούμενο προς την απόληξη (όπως τις έκανα εγώ) ακολουθούν είτε τον τρόπο της resonator είτε τον "τυπικό" αλλά με κατάλληλη διαμόρφωση (μπιζουτάρισμα το λένε οι μαστόροι στην οικοδομική) στα πλάγια του κεντρικού στελέχους της κεφαλής για να μην βρίσκουν στο ξύλο κυρίως οι δυο πάνω χορδές (Σολ και Ρε)
αυτά όλα τα έλαβα υπόψη στον σχεδιασμό, αλλά υπάρχει θέμα με τα κλειδιά: πρέπει να βρεθούν και κλειδιά με κατάλληλη θέση της τρύπας στον άξονα. Η Κική έχει grover σε ενιαία πλάκα των τριών (1+1 από κάθε πλευρά) και η Κοκό 6 ανεξάρτητα (3+3, Der Jung νομίζω αλλά δεν είμαι σίγουρος). Στην Κική δεν γίνεται μπιζουτάρισμα (έχει μόνο καπλαμά πάνω) πρέπει να τυλίξεις τις χορδές αλά resonator τουλάχιστον στην Ρε και την Σολ - ενώ αν βάλεις MHG (με δυο τρύπες στον άξονα αλλά υποδεέστερης ποιότητας) το λύνεις το πρόβλημα επιλέγοντας τρύπα.
Στην Κοκό πάλι, που είχε ενιαίο υλικό και μπόρεσα να το διαμορφώσω με μπιζουτάρισμα, οι τρύπες στα αξονάκια δεν είναι στην ίδια θέση και παρά το μπιζουτάρισμα ψιλοβρίσκει η χορδή. Πάλι λύνεται με MHG, αλλά τα θέλουμε και τα λούσα μας.
Ε, θα το λύσουμε κι αυτό, είπα να το γράψω να υπάρχει σαν εμπειρία αν κάποιος κάνει παρόμοια κεφαλή.