Καλημέρα κι από εμένα,
Το 99% από τα πριόνια που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα (καινούρια) είναι με δόντια για εγκάρσια κοπή (cross cut).
Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει δόντια που έχουν υποστεί επεξεργασία σκλήρυνσης (hardened teeth, hardpoint teeth) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να τα ακονίσεις όταν στομώσουν (το πετάς και παίρνεις καινούριο) ή να το αλλάξεις για κατά μήκος κοπή (rip).
Υπάρχουν και καινούρια πριόνια που έχουν δόντια για κατά μήκος κοπή, αλλά είναι αρκετά έως πολύ ακριβά (Lie Nielsen, Lynx, Pax κλπ).
Οι επιλογές με λογικό κόστος είναι:
Α) Μεταχειρισμένο από e-Bay με την προϋπόθεση ότι θα το καθαρίσεις και θα το ακονίσεις (μην βασίζεσαι στις περιγραφές του πωλητή για τον τύπο κοπής, οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα) και το κυριότερο που πρέπει να προσέξεις είναι η λάμα να είναι ίσια.
Β) Καινούριο που να επιδέχεται ακόνισμα και μετατροπή όπως αυτό
https://www.amazon.co.uk/Spear-Jackson-9515K-24-inch-Traditional/dp/B0043YN9CK/ref=pd_sim_60_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=8RQTCBP3E5EWTK7XSS34 που έχει δόντια για εγκάρσια κοπή, αλλά κόβει σχετικά ικανοποιητικά και κατά μήκος και είναι εύκολο να το μετατρέψεις (έχει και με πιο μικρό μέγεθος 22 ίντσες με 10 ή 7tpi).
Γ) Ιαπωνικό Ryoba που έχει δύο κόψεις αλλά κι αυτό τις περισσότερες φορές αν στομώσει το πετάς (ή αλλάζεις τη λάμα μόνο) ή στην περίπτωση που επιδέχεται ακόνισμα θα πρέπει να μαθεις πως να το ακονίζεις (δεν έχω ιδέα αν είναι εύκολο αυτό).
Το σημείο κλειδί στην υπόθεση είναι ότι (με εξαίρεση τα Ryoba ίσως) αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μάθεις να ακονίζεις το πριόνι σου.