Αποστολέας Θέμα: Ιδιοκατασκευή shooting board (οδηγός για πλάνη χειρός)  (Αναγνώστηκε 2179 φορές)

panoss

• Jr. Member
  • **
Ιδιοκατασκευή shooting board (οδηγός για πλάνη χειρός)
« στις: Δεκεμβρίου 28, 2017, 12:59:32 μμ »
Καλημέρα και καλές γιορτές σε όλους.
Πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με μικροκατασκευές από ξύλο (μικρά ξύλινα κουτάκια είναι ο αρχικός μου στόχος).
Αυτό που θέλω είναι να τετραγωνίζω τα ξύλα με ακρίβεια.
Θέλω να χρησιμοποιώ εργαλεία χειρός κι όχι ηλεκτροκίνητα (αν κι έχω ένα ρούτερ parkside κι ένα ηλεκτρικό επιτραπέζιο πριόνι).

π.χ τώρα προσπαθώ να τετραγωνίσω ένα κομματάκι ξύλο διαστάσεων 7cm x 3cm, από κόντρα πλακέ.
Έχω φτιάξει μια shooting board (συγχωρείστε τις αγγλικούρες αλλά δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχος όρος στα ελληνικά) που χρησιμοποιείται για να οδηγεί μια πλάνη να κόβει κάθετα τα ξύλα που θέλουμε.

Τις 3 πλευρές οκ, τις έκανα ορθογώνιες, η 4η με δυσκολεύει.

Γενικά πάντως δεν νομίζω να αποδίδει και τόσο καλά όσο λένε στο youtube, υποψιάζομαι για δύο λογους:
1. επειδή κόβω σκληρό ξύλο (κόντρα πλακέ)
2. επειδή τα κομμάτια που κόβω είναι πολύ μικρά

Οπότε σκέφτομαι να κάνω μια τέτοια βελτίωση στη shooting board:

...δηλαδή ένα καλύτερο οδηγό για την πλάνη.
(ο οδηγός για την πλάνη στη φωτογραφία είναι με κλίση 45 μοιρών επειδή είναι για φάλτσα, εγώ θα τον κάνω με κλίση 90 μοιρών, να κόβει κάθετα)

Όμως, μήπως παιδεύομαι άδικα; Μήπως ήδη υπάρχει καλύτερος τρόπος για το τετραγώνισμα (όχι του κύκλου  :) ) των ξύλων με πλάνη χειρός;
(τετραγώνισμα εννoώ να έχουν ορθές γωνίες, ίσως 'ορθογώνιασμα' να είναι ο σωστός όρος, αν υπάρχει)

Ερώτηση σχετική: με την πλάνη χειρός μπορώ να κάνω μια πλευρά ενός ξύλου εντελώς επίπεδη χωρίς τη χρήση κάποιου οδηγού;
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 28, 2017, 01:10:33 μμ από panoss »

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
Απ: Ιδιοκατασκευή shooting board (οδηγός για πλάνη χειρός)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 28, 2017, 06:54:17 μμ »
φίλε panoss
το θέμα με τα εργαλεία χειρός είναι όντως ένα από τα πιο ελκυστικά θέματα για μας τους ερασιτέχνες. Πέρα από τα εργαλεία όμως θα πρέπει να ξέρουμε πως να δουλέψουμε το ξύλο (νερά κλπ). Αναφέρεις ως ξύλο το κόντρα πλακέ το οποίο σε θέμα κατεργασίας  πιστεύω ότι έχει ομοιότητες αλλά και διαφορές όσον αφορά τη επεξεργασία του (κυρίως διαφορές) με εργαλεία χειρός. Επειδή και εμένα μου αρέσει το ξύλο και όχι τα παράγωγα του δες αυτό (όλη την σειρά ) (από το 25 λεπτό και μετά κυρίως )   https://www.youtube.com/watch?v=O0BzReseHwU

panoss

• Jr. Member
  • **
Απ: Ιδιοκατασκευή shooting board (οδηγός για πλάνη χειρός)
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 29, 2017, 11:07:08 πμ »
Φίλε μου το βίντεο που έβαλες είναι πολύ κατατοπιστικό, σ' ευχαριστώ!
Βέβαια, δεν πρόκειται να πάρω (προς το παρόν, τουλάχιστον) τις πέτρες ακονίσματος που χρησιμοποιεί (ούτε τη διαμαντόπετρα που 'χει για λείανση- επιπέδωση των πετρών) γιατί πρέπει να είναι ακριβές.
Θ' ακολουθήσω όμως πολλές συμβουλές του, φαίνεται να το κατέχει το άθλημα.
(μ' έχει πιάσει και μια μανία και βλέπω πάρα πολλά βίντεο ξυλουργικής στο youtube)

Tags: