Αποστολέας Θέμα: Ξύλα για κρητική λύρα  (Αναγνώστηκε 4013 φορές)

cptX

• Jr. Member
  • **
Ξύλα για κρητική λύρα
« στις: Ιουνίου 22, 2017, 06:10:37 μμ »
Γεια και παλι στην παρέα!

Σήμερα πήγα σε κάποιον προμηθευτή ξύλου και μου έδωσε κάποιες τιμές για διάφορα ξύλα "κατάλληλα" για την κατασκευή κρητικής λύρας.
Τα "καταλληλα" ξύλα προήλθαν από ερευνά μου στο ίντερνετ και η λιστα που παραθέτω ειναι τα διαθέσιμα ξύλα του συγκεκριμενου προμηθευτή.

Σκάφος:
Καρυδιά 3568€ το κυβικό μέτρο
Οξιά 944€ το κυβικό μέτρο
φλαμούρι 875€ το κυβικό μέτρο
καστανιά 1812€ το κυβικό μέτρο

Καπάκι:
οριγκον 3515€ το κυβικό μέτρο

Η τιμή ειναι μια παράμετρος επιλογής αλλά θα ήθελα τα φώτα σας για το πως θα συμπεριφερθούν τα ανωτέρω ξύλα τόσο στον ήχο όσο και κατά το σκάλισμα (ποιο ειναι σκληρότερο, ποιο επιτρέπει περισσότερες λεπτομέρειες στο σκάλισμα χωρίς να σπανε κομματάκια, ποιο σκάει πιο ευκολα όταν ξεραίνεται κλπ)

Εγώ προσωπικά είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω καρυδιά καθότι νομίζω καρυδιά και μουρνιά είναι οι καλύτερες επιλογές για κρητική λύρα. Ποια είναι όμως η γνώμη σας δεδομένης και της τιμής? Για παράδειγμα τι αποτέλεσμα θα έχει το φλαμουρι στον ήχο? Τι ποιότητα έχει το φλαμούρι σαν υλικό σε σχέση με την καρυδιά για παράδειγμα?

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Απ: Ξύλα για κρητική λύρα
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 22, 2017, 06:45:01 μμ »
Παράθεση
Η τιμή ειναι μια παράμετρος επιλογής αλλά θα ήθελα τα φώτα σας για το πως θα συμπεριφερθούν τα ανωτέρω ξύλα τόσο στον ήχο όσο και κατά το σκάλισμα (ποιο ειναι σκληρότερο, ποιο επιτρέπει περισσότερες λεπτομέρειες στο σκάλισμα χωρίς να σπανε κομματάκια, ποιο σκάει πιο ευκολα όταν ξεραίνεται κλπ)

Εγώ προσωπικά είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω καρυδιά καθότι νομίζω καρυδιά και μουρνιά είναι οι καλύτερες επιλογές για κρητική λύρα. Ποια είναι όμως η γνώμη σας δεδομένης και της τιμής? Για παράδειγμα τι αποτέλεσμα θα έχει το φλαμουρι στον ήχο? Τι ποιότητα έχει το φλαμούρι σαν υλικό σε σχέση με την καρυδιά για παράδειγμα?
Για σου φίλε όλα αυτά τα ξύλα σκαλίζονται με το φλαμούρι και την καστανιά να είναι πιο μαλακά(η καστανιά όπως και ο δρύς δεν νομίζω να κάνουν για λεπτομέρειες(καράβολας)η οξιά είναι το βασικό ξύλο της βιοτεχνικής επιπλοποιίας σκληρά ξύλα μαζί με της καρυδιάς,αλλά γιατί να πάρεις οξιά για να φτιάξεις Κρητική λύρα πάρε καρυδιά ή μουριά ή κελεμπέκι(πιο ακριβά αυτά και τα τρία)που αποδεδειγμένα είναι ηχιτικά ξύλα και κατάλληλα για το σκάφος-σώμα με 100 ευρό παίρνεις μια καρυδιά μαδέρι και φτιάχνεις 4-5 σώματα.
Η ξυλεία που πουλάνε τα ξυλεμπορικά είναι εμποτισμένη με διάφορα χημικά και τεχνητά ξεραμένη και συνήθως αυτά τα ξύλα δεν σκάνε,το όρεγκον παιν(είδος πεύκου της Αμερικής)δεν νομίζω να κάνει για καπάκι,στην Κρήτη βάζουν κατράνι(κέδρος λιβάνου από παλιά δοκάρια από παλιά σπίτια)και μερικοί νομίζω βάζουν ερυθρελάτη όπως σε όλα τα έγχορδα και τοξωτά όργανα.
Πάντως Όλα τα ξύλα που ανέφερες κάνουν για σκάφος λύρας,ας απαντήσει και κάποιος άλλος.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

cptX

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 22, 2017, 07:37:45 μμ »
Το ορεγκον έχω διαβασει αλλου οτι καμιά φορά χρησιμοποιείται για καπακι. Κέδρο τους ρώτησα και δεν είχανε. Συμφωνώ οτι ο κέδρος θα ειναι ακόμα καλύτερος και φυσικά κέδρος λιβανου (κατράνι) ακόμα περισσότερο.
Αυτο που δεν ξέρω ειναι τι συμπεριφορά θα έχει το φλαμούρι ή αλλα ξύλα (εκτός μουριάς, καρυδιάς) για παράδειγμα...
Επίσης αναφέρεις ότι μπορώ να παρω ένα μαδέρι καρυδιάς με γύρω στα 100€. Μήπως έχεις καποιον προμηθευτή να μου προτείνεις?
Η καρυδιά που γράφω παραπάνω έχει διαστάσεις 245 x 25 x 5 cm και κάνει 124€ (με φπα). Είναι καλή αυτή η τιμή?

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 22, 2017, 09:20:40 μμ »
Παράθεση
Το ορεγκον έχω διαβασει αλλου οτι καμιά φορά χρησιμοποιείται για καπακι. Κέδρο τους ρώτησα και δεν είχανε. Συμφωνώ οτι ο κέδρος θα ειναι ακόμα καλύτερος και φυσικά κέδρος λιβανου (κατράνι) ακόμα περισσότερο.
Αυτο που δεν ξέρω ειναι τι συμπεριφορά θα έχει το φλαμούρι ή αλλα ξύλα (εκτός μουριάς, καρυδιάς) για παράδειγμα...
Επίσης αναφέρεις ότι μπορώ να παρω ένα μαδέρι καρυδιάς με γύρω στα 100€. Μήπως έχεις καποιον προμηθευτή να μου προτείνεις?
Η καρυδιά που γράφω παραπάνω έχει διαστάσεις 245 x 25 x 5 cm και κάνει 124€ (με φπα). Είναι καλή αυτή η τιμή?
Πάνω κάτω η τιμή που σου είπανε είναι καλή, το 25 φάρδος βγάζει λύρα δεν ξέρω ίσως να χρειάζεσαι φαρδύτερο μαδέρι το φλαμούρι το βάζουν όπως και την λεύκα(σκατόξυλο)το βάζουν σε παραγωγή μουσικών οργάνων που βγαίνουν τα σώματα από παντογράφο ΠΑΝΤΩΣ πιστεύω και το φλαμούρι κάνει και είναι ευκολοδούλευτο,μαλακό,κατάλληλο για γλυπτική(ιδίως εκλησιαστηκών ξυλογλύπτων)ΑΛΛΑ ο κύριος Νίκος Φρονιμόπουλος μας είπε στην έκθεση ότι αντί για φλαμούρι στον αρχικό ταμπουρά του Μακρυγιάννη,σε αντίγραφο του να χρησιμοποιούμαι πιο σκληρά ξύλα  δοκιμασμένα στον χρόνο όπως π.χ. το κελεμπέκι Αλλά εκεί έχουμε δούγιες και για δούγιες το φλαμούρι δεν κάνει γιατί με τα χρόνια συρικνώνετε κατά πλάτος και δημιουργούνται  ξεκολλήματα και ανοίγματα μεταξύ των δουγών Αλλά για σκαφτά όργανα όπως λύρες μπαγλαμάδες τζουράδες σίγουρα κάνει.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

cptX

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 23, 2017, 10:46:56 πμ »
Φιλε Νίκο, πολυ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου. Δηλαδή το φλαμούρι ειναι και πιο μαλακό και επιτρέπει καλές λεπτομέρειες στο σκάλισμα? Χρησιμοποιείται στα εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα?
Από άποψη ήχου μπορει κάποιος να μας πει πως θα αποδιδει? Όντως πιστεύω κι εγώ επειδή είναι σκαφτή η λύρα και το καπάκι κυρτό δεν νομίζω να εμφανιστούν ανοιγματα.

Στην λυρα το παραξενο είναι οτι ο ήχος παραγεται τοσο απ' το καπακι όσο και απ' το σκάφος μέσω της ψυχής. Επομένως λογικά και το σκάφος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον ήχο.
Έχει κανείς εδώ άραγε εμπειρία με ήχο από φλαμούρι?

cptX

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 23, 2017, 12:40:42 μμ »
Βρήκα αυτή τη σελίδα που συγκρίνει καποιες τεχνικες παραμέτρους των ξύλων (σκληρότητες, ελαστικότητες κλπ)
http://tonewooddatasource.weebly.com/technical-data.html

Η καρυδιά ονομάζεται walnut και το φλαμουρι basswood

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 24, 2017, 04:28:24 μμ »
καλησπερα στην ομαδα.θελω να βοηθεισω λιγο και εγω τον φιλο μου cptx...που εχει διαλεξει και δυσκολο ονομα .πας και περνεις φιλε μου ενα μαδερι καρυδια ελληνικη με 35 ευρουδακια και σου ΒΓΑΝΕΙ  3 ωραιες λυρες για να γουσταρεις.η πας και δινεις 50 ευρω και περνεις ενα μαδερι κελεμπεκι και σου ΒΓΑΝΕΙ 2 λυρες για να ξαναγουσταρεις.τωρα το καπακι οτι θες εσυ παρε.κεδρο καναδα...ορεγκον....η κεδρο λιβανου απο γνωστους προμηθευτες που θα βρεις εδω μεσα.το ποιο σημαντικο ειναι να εχεις ορεξη να την ξεκινησεις...κατι που ακομη δεν το βλεπω!!!!!!!!

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 24, 2017, 11:21:40 μμ »
Ότι πάρεις .... παρτω φτηνό. Μαθε σε ευκολοδουλευτα υλικά . Αν είναι η πρώτη σου κατασκευή θα δυσκολευτείς. Είναι καλυτερα έτσι. Η λυρα έχει κάποιες δυσκολίες .... όχι αξεπεραστες για αρχάριο. ... αλλά κανε μια δοκιμαστική και μετα ...ποιο σίγουρος φτιάξε μια με τα υλικά του γούστου σου. Τωρα τα παραδοσιακά υλικά της Κρητικής λυρας ειναι ....
Σκαφος    Μουρνια μαύρη
Καπακι    Κεδρος Λιβανου (κατρανι)

Θα πετάξεις ΙΣΩΣ λιγα χρήματα στην δοκιμαστική αλλά θα  σηγουρεψεις ΙΣΩΣ τα δευτερα  χρήματα. .. {celebrate008} {celebrate008} {celebrate008}

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 25, 2017, 02:52:27 μμ »
Ἀγαπητέ φίλε cptX ,
Συμφωνῶ μέ τόν φίλο janko ...καί ἐπαυξάνω ( τὄχουμε λίγο ἐμεῖς οἱ γέροι τό κήρυγμα )
Ὅλοι , στήν ἀρχή τῆς σταδιοδρομίας των ὡς κατασκευαστές , καί βλέποντας πόσο ὡραῖες κατασκευές κάνουν οἱ συνάδελφοί τους , μέ πολύ ἐνθουσιασμό ( πού εἶναι ἀπαραίτητος ) νομίζουν ὅτι ἀπό τήν ἀρχή μποροῦν νά κατασκευάσουν κάτι παρόμοιο μ' αὐτούς . Αὐτό ὅμως δέν εἶναι δυνατόν , καί θά περάσουν καί αὐτοί ἀπ' αὐτό πού λέγεται "ἐμπειρία " , πού σημαίνει ὅτι τά ἀρχικά ὄργανα θά ἔχουν πολλές μικρές ἤ μεγάλες ἀτέλειες . Ὅλοι ἀπ' αὐτό τό δρόμο περάσαμε καί περνοῦμε ἀκόμα . Ποῦ θέλω νά καταλήξω μ'  αὐτή τή " διάλεξη " : ποτέ μή διαλέγης τά καλύτερα καί ἀκριβώτερα ( καί φυσικά καταλληλότερα )  ὑλικά γιά τίς πρῶτες κατασκευές , γιατί τό πιθανώτερο εἶναι νά τά καταστρέψης καί νά κλαῖς τά λεφτά σου .
Τό φλαμούρι εἶναι μαλακό ξύλο καί δέν εἶναι κατάλληλο γιά λύρα . Θά βγάλη ἦχο ἀλλά ὄχι αὐτόν πού πρέπει . Μέ φλαμούρι φτιάχνουν φτηνιάρικα ὄργανα . Σκάβεται ὅμως εὐκολα ( γι' αὐτό χρησιμοποιεῖται στά ἐκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα ) καί θά σέ βολέψη . Εἶναι καί φτηνό καί ἄν τό χαλάσης , δέν θά σέ νοιάξη καί πολύ . Θά μάθης ὅμως νά σκάβης τό σκάφος . Θά κάνης λάθη , πού ἀπ' αὐτά θά  μάθης τό σκάψιμο  καί δέν θά τά ξανακάνης στό καρυδένιο δεύτερο σκάφος σου .
Αὐτό πού γράφει ὁ φίλος janko εἶναι τό τέλειο , ἀλλά γενικά τά σκάφη ὅλων τῶν ὀργάνων θέλουν σκληρά ξύλα - μουριά , καρυδιά , σφενδάμι κ.α.

cptX

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 26, 2017, 01:27:52 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Και μένα αυτό ειναι το σχέδιο μου να ξεκινήσω με φτηνά υλικά στην αρχή για να δω τι θα πετύχω και μόλις σιγουρέψω τα σχέδια και τις μεθόδους μου θα μεταβώ σε πιο ακριβά υλικά. Άλλωστε γι αυτό σκεφτομουν το φλαμουρι για ξεκίνημα. Αντιλαμβάνομαι ότι ενα υλικό σαν το φλαμούρι μαλακό και πορώδες δεν μπορεί να πετύχει τον οξύ ήχο μιας λύρας, αλλά ξέρω ότι χρησιμοποιείται στις φτηνές λύρες ήδη... άρα κάτι θα βγάλει, σίγουρα όχι τέλειο όμως.

Τώρα επι της ουσίας:
Ας μου πει ο φίλος Tzekos που θα βρω καρυδιά με 35€ που να μπορεί να βγάλει 3 λύρες ή κελεμπέκι με 50€. Με ενδιαφέρει παρα πολύ και ίσως με τέτοιο κόστος να δοκίμαζα και στην πρώτη μου λύρα... Όπως έγραψα σε προηγούμενο μου μήνυμα βρίσκω καρυδιά για 5 λύρες με 124€ που είναι καπως ακριβό ομως για ξεκίνημα... Ο συγκεκριμένος προμηθευτής δεν μπορει να μου δώσει μικρότερη ποσότητα.

Φίλε Janko, ξέρω καλά οτι η μουρνιά ειναι ο,τι καλύτερο για λύρα αλλά δεν έχω βρει κάπου μέχρι στιγμής. Αν γνωρίζεις προμηθευτή ξύλου πες μου.

Για καπάκι από ορεγκον έχει κανείς αποψη (παρακαλώ άποψη μετά από δοκιμή όχι μόνο τι έχετε ακουσει...)?

Επίσης ο κ. Σταυρίδης λέει οτι το σκάφος θέλει σκληρά ξύλα, κάτι για το οποίο φυσικά συμφωνώ. Γιατί όμως η οξιά που είναι σκληρό ξύλο πχ δεν κάνει? Προσωπικά έφτιαξα έναν καβαλάρη από οξιά που παρότι δεν περιλαμβάνεται στα συνιστωμενα ξύλα για καβαλαρηδες έπαιξε τέλεια για να μην πω και καλύτερα απ τον ορίτζιναλ που είχε αρχικά η λυρα που δοκίμασα...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 26, 2017, 03:05:11 μμ »
Φίλε cptX καλημέρα ,
Ἡ ὀξυά , παρ' ὅτι εἶναι σκληρό ξύλο , δέν χρησιμοποιεῖται στήν ὀργανοποιϊα , ἐπειδή δέν εἶναι σταθερό , στραβώνει μέ τόν καιρό . Ἰσως ὅμως γιά μικρά ἐξαρτήματα ὅπως ὁ καβαλλάρης  ἤ ὁ χορδοκράτης ἤ ξύλινα κλειδιά νά κάνει .
Πολλοί ὅμως ἀπ' ἐδῶ μέσα , ἔχουν κατασκευάσει καί σκάφη ἐπό ὀξυά .
Ἄς ποῦ ὅμως τή γνώμη τους καί οἱ πιό ἔμπειροι .

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 28, 2017, 10:53:18 μμ »
εγω έχω κάποια κομμάτια πολύ παλιά για δική μου χρήση. ... αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχει ο π Παντελακος που είναι όμως λίγο ακριβός

cptX

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 30, 2017, 11:19:16 πμ »
Παιδιά πήρα τον Παντελάκο και μου λέει ότι έχει μόνο καπλαμάδες...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 30, 2017, 02:54:59 μμ »
υπαρχει και ο αλλος παντελακος (ξενοδοχοϋπαληλων) με ξυλεια
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 30, 2017, 08:08:15 μμ »
Φίλε cptX πᾶρε με , ἄν θέλεις , 6972 292040 , αὔριο ὅμως μετά τίς 11.00 τό πρωί , νά σέ καθοδηγήσω πῶς νά πᾶς εὔκολα στόν Παντελάκο , Ξενοδοχοϋπαλλήλων , γιά ξυλεία .

Tags: