καλημέρα Ιωσήφ!
..........
γράφω μισή ώρα και σβήνω και ξαναγράφω γιατί είναι κάπως "πλατύ" το θέμα. Θα τα γράψω όπως μούρχονται κι ελπίζω να γίνω κατανοητός.
.........
όπως ξέρεις, όλα τα λαϊκά όργανα και ειδικά οι μπαγλαμάδες, δεν εμπίπτουν σε τυποποίηση όπως οι κιθάρες π.χ. Επομένως όλα τα μεγέθη είναι αποδεκτά εφόσον το όργανο μπορεί να παιχτεί - αν παίζει και καλά ακόμα καλύτερα - χωρίς να διαλύεται.
Ξεκινώντας από τα κατασκευαστικά, νομίζω ότι ένα Min για ταστιέρα είναι 5 mm (υπάρχουν βέβαια και 4 mm., ίσως και 3 σε μαντολίνα). Αν έχεις μικρό σκάφος και μικρή απόσταση από τον χορδοκράτη, βγάζει μεγάλη γωνία που καλά είναι να μειωθεί. Δεν την έχω μετρήσει παρά μόνο εκ των υστέρων, αλλά αν βάλεις ταστιέρα π.χ. 7 μμ σε σκάφος μήκους 125 μμ και τον καβαλάρη ας πούμε 40 μμ από τον χορδοκράτη, κάνει μπαμ ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, από εμφάνιση και μόνο είναι ανισόρροπο. Αφού δεν μπορεί να αλλάξει η απόσταση, πρέπει να αλλάξει το ύψος του καβαλάρη, ας πούμε min 7-8 χιλ. (με πιο κοντό κάνεις εκπαίδευση για νευροχειρουργός). Αλλά αν έχεις ταστιέρα 7 μμ θέλεις προφανώς περισσότερο για καβαλάρη, έστω λοιπόν ότι μειώνεις το ύψος της ταστιέρας. Αν εξακολουθεί να είναι ανισόρροπο δε σου μένει άλλο παρά να ξαναμειώσεις το ύψος της ταστιέρας. Βάζοντας την ταστιέρα "μέσα" στο καπάκι μειώνεις τόσο - όσο το πάχος του καπακιού. Εν τω μεταξύ, το δικό μου χέρι για να παίξει πρέπει να έχει min απόσταση καβαλάρη - χορδοκράτη 4 εκ. (μετράω τον καβαλάρη από "μπροστά"). Ε, στον bonsai δεν τα είχα γι αυτό έβαλα προέκταση του σκάφους προς τα πίσω.
Μόλις σου περιέγραψα το σκεπτικό του bonsai, αλλά δεν μπορώ να πω μεγέθη για άλλα όργανα.
Μετρώντας (στην αρχή) διάφορους μπαγλαμάδες που μου άρεσαν, είδα ότι είχαν καβαλάρηδες γύρω στα 8-9 χιλιοστά και απόσταση από χορδοκράτη περίπου 4-4,5 εκ. Αυτά δίνουν break angle περίπου 12-13°. Αλλά είναι από συγκεκριμένα (σχετικά μικρά) όργανα που ετυχε να αρέσουν σε μένα και να έχω πρόσβαση. Δεν σημαίνει ότι είναι κανόνας, μιας και υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι μπαγλαμάδες, οπότε σίγουρα θα αλλάζουν τα μεγέθη (μέτρησα κι άλλους με καβαλάρη 12 χιλ. και ταστιέρα 8 μμ αν θυμάμαι καλά).
Για πληροφόρηση μόνο, στα μπουζούκια (καβαλάρης 12 χιλ. απόσταση 135-140) είναι περίπου 5° και στην resonator ο κατασκευαστής του κώνου με συμβούλεψε για 7,5°. Επομένως οι μπαγλαμάδες είναι ήδη τσιτωμένοι με 11-12° (και προφανώς είναι ένας από τους λόγους που τσιρίζουν), ε ας μην τους τσιτώσουμε κι άλλο με 16°.