Αποστολέας Θέμα: Να πάρω ρούτερ?  (Αναγνώστηκε 3810 φορές)

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Να πάρω ρούτερ?
« στις: Μαΐου 31, 2017, 06:02:00 μμ »
Καλησπέρα.
Σκευτομαι να πάρω ενα ρούτερ. Δέν ειμαι επαγγελματίας και ούτε πρόκειτε να ασχοληθώ αποκλειστικά με οργανοποιία μου αρέσουν οι κατασκευές και το ξύλο είναι ευκολο υλικό κοβετε ξύνετε κτλ σε αντίθεση με το μέταλο.
Σκευτομαι να επενδύσω κάποια χρήματα να πάρω ενα ρούτερ με το οποίο θα αφήσω την φαντασία ελευθερη και θα φτιάχνω ότι μου ερχετε στο μυαλό..πχ θέλω να φτιάξω ενα ταβλι σκαλιστό αρχικά.
Με ην αγορά ρούτερ τι θα μπορώ να κάνω?
θέλω να πώ το ρούτερ εκτός απο τρύπες και αυλάκια φάγωμα γωνιών κτλ εχει αρκετές δυνατοτητες?μπορώ να το χρησιμοποιήσω και ώς πλάνη ας πούμε?αξίζει να το πάρω?
αν δέν το πάρω τωρα θα περιμένω τα γενεθλιά μου τον Ιανουάριο να το ζητήσω σάν δώρο γενεθλίων απο την κοπέλα μου.
αξίζει η τσάμπα λεφτα θα δώσω?

Κωνσταντινος

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδια,ιροκο,μουρια,
  • Αριθμός κατασκευών: 3+ αναμενουν κα αλλες
Απ: Να πάρω ρούτερ?
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 31, 2017, 08:30:35 μμ »
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 01, 2017, 07:22:02 πμ από steliosguitar »

Μαρία Γ.

• Sr. Member
  • ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο
  • Αγαπημένο ξύλο: ΕΛΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: -0,12
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 31, 2017, 09:13:01 μμ »
οποιο εργαλειο και να παρεις  ειναι καλο !!
λοιπον υπαρχουνε πολλα ειδη ρουτερ και πολλα μοντελα.
Προσεξε τωρα υπαρχουν    6, 6.35, 8, 12.7 χιλ. ειναι η διαμετρος του αξονα του κοπτικου,
μερικες μορφες  κοπτικων που θες πχ θα το βρισκεις μονο στο 6 μμ αν εχεις ρουτερ που τα περνει ολα δεν εχεις προβλημα. αν ριξεις μια ματια πχ σε μερικα μαγαζια που πουλανε κοπτικα θα δεις οτι μερικα ειδη κοπτικου τα εχουν μονο σε μια διαμετρο .για να πλανησεις τωρα ενα ξυλο ειναι λιγο δυσκολο εχει κοπτικα που κοβουν και αν στερεωσεις καλα το αντικειμενο σε παγκο το καταφερνεις σε μερικα, οχι σε ολα .αν ειναι ισιο το ξυλο μπορεις να το κατεβασεις πχ 2 3  4  5 χιλιοστα με το ρουτερ, να φενεται σαν πλανισμενο.θελει τα καλα κοπτικα και οχι τα φτηνα γιατι τα φτηνα σπανε ευκολα.οι μορφες των κοπτικων ειναι καμμια χιλιαδα.εγω εχω το BLACK&DECKER που περνει ολες τις διαμετρους που ειπαμε πιο πανω. κακως αναφερωτη μαρκα...δεν κανω διαφημηση...
Ρούτερ Ryobi εχει μονο Τσοκ: 6-8 mm.
ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.
ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο.!!

Μαρία Γ.

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 31, 2017, 09:28:37 μμ »
βασικα η δουλεια του ρουτερ ειναι να κανεις διαφορες μορφες στα ακρα της κατασκευης
πχ σε ενα τραπεζι που γυρω γυρω ειναι τετραγωνο ξυλο μπορουμε να δωσουμε μια μορφη κορνιζας η μορφη αυτη ειναι αναλογη του κοπτικου που βαλαμε εχει παρα πολλες μορφες.εχει τα ισια κοπτικα που με αυτα μπορεις να κοψεις μερικα σημεια δες  κανενα βιντεο στο youtube να παρεις ιδεες.μην περιμενεις κατι δηλ και μετα δεις οτι δεν το κανει.. πχ περντοντας το κοπτικο χελιδονοουρας δεν θα μπορεσεις ποτε να κανεις χελιδονοουρες να ταιριαζουν εχει και ειδικο οδηγο που μπαινει  το ρουτερ ωστε να ειναι ακριβως.

Μαρία Γ.

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 31, 2017, 09:39:58 μμ »
ριξε μια ματια εδω πουλαει κοπτικα
μολις πας σε ενα κοπτικο  διλπα εχει και τι μορφη κανει στο ξυλο
http://www.e-unicut.com/site/category/%CE%9A%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%9A%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81?catId=0104&extLang

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 01, 2017, 06:27:40 μμ »
κοιτα και για Κουρευτικό περιθωρίων....
ειναι πιο ελαφρυ απο ενα ρουτερ...
και πιο βαρυ απο ενα τυπου ντρεμελ...

εγω δεν ξερω τιποτε απ αυτα τα μηχανηματα του διαβολου...  {celebrate015}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 01, 2017, 06:35:45 μμ »
Συμφωνο με οσα ειπε η Μαρια πιο πανω.....
Και εγω εχω κανα 3αρι. Το καθε ενα για την δουλεια του!
Ξεκιναμε απο ντρεμελ,παμε σε κουρευτικο περιθωριων και καταληγουμε στο Bosch POF 1400 ACE Router.
Εχω και ενα πολυ παλιο για την βρωμικη δουλεια ετσι προχειρο....χαχαχα

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 07, 2017, 04:50:10 μμ »
θα το πάρω γυρνάει στο μυαλό μου μέρες τώρα.. ηλπιζα να δώσω μέχρι κανα 50άρι..
αυτο το κουρευτικο περιθορίων εχει εβελιξία στη χρήση του?

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 07, 2017, 10:33:22 μμ »
Αυτό σαν κουρευτικό περιθωρίων είναι αρκετά καλό για τα λεφτά του....απλά παίρνει μόνο 6 άρια κοπτικά ίσως επειδή είναι σχετικά μικρό για λεπτοδουλειές. Εμένα μ έχει βολέψει αλλά ξαναλέω δεν είναι για χοντρά φινιρίσματα και βαριές εργασίες. Είναι ένα βήμα πάνω από το Dremel πιστεύω σαν κουρευτικό.
http://www.e-shop.gr/koyreytiko-ilektriko-perithorion-makita-mt-530-watt-f6-mm-m3700-p-TLS.080501

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 08, 2017, 08:20:37 πμ »
Να πάρεις οπωσδήποτε ρούτερ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλη ποικιλία κατασκευών... εγώ έχω το γνωστό από το lidl και επειδή δεν είχα εμπειρία, δίσταζα να το χρησιμοποιήσω... η πρώτη δουλειά ήταν ένα μεγάλο σκίαστρο (σαν πέργκολα) όπου έκοψα και διαμόρφωσα τις άκρες από (64) περσίδες και (4) πλαϊνά (και απλά μόρσα για τα πλαίσια, τώρα που το σκέφτομαι) μέσα σε ένα απόγευμα, φτιάχοντας απλά δυο οδηγούς... από τότε το χρησιμοποιώ για ο,τι μπορείς να φανταστείς.
Στα όργανα το χρησιμοποιώ γενικώς για πλάνη, για τα μόρσα, για κανάλια (π.χ. κόντρες ή βέργα), για διαμόρφωση πλαϊνών σκάφους, για διαμόρφωση μάνικου, καράολες κτλ. κτλ. Εδώ έχουν δημοσιευτεί διάφορες πληροφορίες, από πολύ απλές μέχρι πολύ προχωρημένες, όπως τροχεία για να κάνεις μαχαίρια δικού σου σχεδιασμού. Ψάξε λίγο, έχει πολλά (παρακάτω βαζω link από συζητήσεις).

Για την επιλογή, κατά τη γνώμη μου αξίζει και να δώσεις περισσότερα χρήματα αλλά κυρίως να το ψάξεις αρκετά πριν την αγορά. Μην βιαστείς, αρχικά μπορεί να μπερδευτείς με τόση πληροφορία αλλά είναι απαραίτητο.

Ήλπιζα να δουν το θέμα και να απαντήσουν ο songless bird και ο Γιώργος Χ. που είναι γνώστες και πολύ μεθοδικοί στο ψάξιμο χαρακτηριστικών τέτοιων εργαλείων... π.χ. συμβατότητας μαχαιριών και colet μεταξύ διαφορετικών μοντέλων / συστήματος (πχ. για εναλλαγή μαχαιριών mm με ίντσες υπάρχουν χιτώνια αλλά όχι για όλα τα μεγέθη, όπως επίσης κάποιες εταιρείες βγάζουν colet και σε μετρικό και σε ίντσες αλλά και πάλι όχι για όλα τα μοντέλα), υλικό μαχαιριών (καρβιδίου ή HSS), προδιαγραφές μαχαιριών ανάλογα με τις στροφές που θα δουλεύονται (σχετικό με τις στροφές του εργαλείου και αν ρυθμίζονται) κτλ.

Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω, αλλά άρχισε από αυτά:
http://www.luthier.gr/index.php?topic=261.msg3476#msg3476
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1409.msg22904#msg22904
http://www.luthier.gr/index.php?topic=817.msg12521#msg12521
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2017, 08:38:08 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 08, 2017, 10:57:04 πμ »
Εγώ έχω το Bosch GKF600 που είναι ένα κλασσικό μικρό ρούτερ (περιθωρίων). Νομίζω το χρησιμοποιούν πολλοί οργανοποιοί και μάλιστα ο Stewmac έχει βγάλει κάποια εξαρτήματα και jigs για το συγκεκριμένο ρούτερ. Με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο ότι κι αν του ζήτησα (φιλέτα, χελιδονοουρές, καράολο, κανάλι για βέργα κτλ).  Νομίζω ότι για την οργανοποιία ακουστικών οργάνων είναι ιδανικό. Είναι βέβαια ακριβούτσικο (όπως όλη η μπλε σειρά της Bosch).

Για ηλεκτρικά όργανα χρειάζεται μάλλον ένα πιό μεγάλο ρούτερ δεδομένου ότι η χρήση του είναι πιό βαριά αφού έχεις να κάνεις πάντοτε με μασίφ ξυλεία. Αν μάλιστα σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις και για άλλες βαριές κατασκευές όπως αυτές που περιέγραψε ο Μάνος τότε πας σίγουρα σε μεγαλύτερο ρούτερ. Όσο πιό βαριές και πιό μεγάλες δουλειές τόσο μεγαλύτερο ρούτερ.

Προσοχή! Το μεγάλο ρούτερ δεν κάνει για μικρές δουλειές. Το κάθε εργαλείο είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένες δουλειές. Είναι πολύ απίθανο (και ίσως επικίνδυνο) με μεγάλο ρούτερ να κόψεις τα κανάλια για τα φιλέτα σε ένα όργανο.

Επίσης το μεγάλο ρούτερ λόγω όγκου και βάρους θέλει στιβαρό χειρισμό και με τα δύο χέρια, ενώ ένα ρούτερ περιθωρίων το χειρίζεσαι με το ένα χέρι.

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 08, 2017, 11:44:20 πμ »
Αγαπητέ 007 πραγματικά, έχεις την καλύτερη ενημέρωση !

Σε εσένα μένει να βρείς τι θέλεις ! Οχι ότι αυτό είναι εύκολο ... αλλά σε κόβω για νέο , οπότε , τράβα μπροστά !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Tags: