Αποστολέας Θέμα: ελατο  (Αναγνώστηκε 2402 φορές)

billis hrakleio

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 15
  • Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτης
ελατο
« στις: Απριλίου 05, 2017, 01:28:13 πμ »
παιδια τι ειδος ελατου μπορει να χρησιμοποιηθει για την κατασκευη οργανων υπάρχει κατι αλλο εκτος απο την ευρυθελατη το γερμανικο και το sitka που να μπορει να χρησιμοποιηθει και πως τα ξεχωριζουμε αυτα?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: ελατο
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 05, 2017, 08:12:06 πμ »
ο γερμανικος ελατος, ερυθρελατη ειναι, και τις περισσοτερες φορες μαλιστα οχι απο την γερμανια
(εξαρτάται απο πια πλαγια κοψανε στις αλπεις... υπαρχει και αυστριακος, ιταλικος, ελβετικος....)  ;D

επισης, για τι οργανο θες: στις κιθαρες για παραδειγμα, χρησιμοποιουνται απο κωνοφορα, εκ των οποιων τα κυριοτερα ειδη ειναι, απο ελατο: Sitka Spruce, Engelmann Spruce, German Spruce, Adirondack Red Spruce, και κεδρο: Western Redcedar, και Redwood.

αλλα οπως ειπα παραπανω, κανουν ολα τα κωνοφορα-και κυριως τι οργανο θες!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 05, 2017, 08:26:15 πμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 05, 2017, 09:02:10 πμ »
Παλιά κάπου την δεκαετία του 80 κάποιοι οργανοποιοί που έφτιαχναν κυρίως τουριστικά όργανα, έβαζαν για καπάκια oregon ειναι ένα είδος πεύκου από τον Καναδά, τώρα δύστυχος δεν το βρίσκεις εύκολα ειδικά extra ισόβενο, και ίσως και γι' αυτό να σταμάτησαν να το βαζουν συν το γεγονός ότι από τότε ήταν ακριβό σαν υλικό
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

billis hrakleio

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 05, 2017, 09:47:23 πμ »
Εγω το θελω για κατασκευη μαντολινου και ετσι και ρωτησα εχω εδω σουηδικο σε κασελικη πολυ παλιο και ηθελα να δω αν κανει και τι αλλα μπορω να χρησιμοποιησω αλλα μου ειπανε οτι δεν κανει και ειναι και με παρα πολυ ψιλα νερα,οσον αφορα τωρα το oregon το εχω δει σε μερικα οργανα και βγαζει ενα ωραιο γλυκο ηχο.Για αγορα τωρα τετοιας ξυλειας πιος φερνει οικονομικα και καλα extra ισοβενα ξυλα εδω ελαδα η και κρητη?

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 05, 2017, 10:04:02 πμ »
Αυτοί εδώ είναι Ελλάδαhttp://dimizparts.gr/
http://www.sofianos.net/
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 05, 2017, 10:05:53 πμ »
Και έχουνε μια χαρά καπάκια και στέλνουν σε όλη την Ελλάδα.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

billis hrakleio

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 05, 2017, 10:11:19 πμ »
ωραια λοιπον αν χρειαστω θα επικοινωνησω να παρω αν δεν κανει σιγουρα το ξυλο που εχω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 05, 2017, 10:22:23 πμ »
εγω θα αγοραζα ενα...
και θα εφτιαχνα 2 οργανα...
για να γινει και το τεστ-μπλαϊν μετα...  {celebrate015}
εκτος ισως απο δυο...

billis hrakleio

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 05, 2017, 10:29:37 πμ »
στελιο τι εννοεις?

billis hrakleio

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 05, 2017, 10:31:00 πμ »
και καλα απο την αγορα μακαρι να χεις χρημα και αν ειναι καλα τα ξυλα να κανεις παραγγελια πολλα καπακια μαζι και για καλυτερη τιμη.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 05, 2017, 02:25:48 μμ »
εννοω οτι ενα που εχω
εχω εδω σουηδικο σε κασελικη πολυ παλιο

και ενα που θα αγορασω
Αυτοί εδώ είναι Ελλάδαhttp://dimizparts.gr/
http://www.sofianos.net/

θα φτιαξω δυο οργανα, θα κανω και ενα τυφλο τεστακι στο τελος με παρεα μουσικοπαιχτων συνοδευομενο μετα τσικουδιας...
εκτος ισως απο δυο...

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 05, 2017, 02:46:27 μμ »
Σε κουβεντα που εκανα με μαστορα μου ειπε οτι τα φαρδια νερα βγαζουν ποιο γλυκο βαθύ και μπασο ηχο έναντι των στενων που εχουν ποιο οξυ πριμο και σκαστο ηχο, ισχύει κατι τέτοιο η μου πουλαγε παπατζες;  Σε κατασκευη που εβαλα ενα καπακι με φαρδια νερα εβγαλε οντως ποιο γλυκο ηχο μηπως ομως ηταν λογω της παλαιοτητας γιατι το βρηκα μαζι με κατι αλλα καπακια σε μια αποθηκη ξεχασμενο τουλαχιστον 20 χρονια.  Τελος υπαρχει τροπος να ξεχωρισουμε τα διαγορα ειδη ελατου η εμπιστευομαστε τον πωλητή;
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 05, 2017, 08:26:45 μμ »
τα φαρδια νερα βγαζουν ποιο γλυκο βαθύ και μπασο ηχο έναντι των στενων που εχουν ποιο οξυ πριμο και σκαστο ηχο,
η θεωρια λεει οτι ισχυει, αλλα ειναι τοσα πολλα που παιζουν ρολο
(παλαιοτητα, μεγεθος τρυπας-συχνοτητα χελμοτζ, παχος-μαζα-βαρος, η μη κατανομη ισου παχους σε ολη την πλακα, τα δεσιματα-καμαρια-ακτινες, ειδος λουστρου, βαρος-ειδος καβαλαρη, κλπ)

υπαρχουν σε ολα τα ειδη ξυλου που ανεφερα πιο πανω  διαφορες ευκολα αντιληπτες, εκτος γερμανικου-ενκελμαν (για εμενα)

εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 06, 2017, 08:28:08 μμ »
Σε κουβεντα που εκανα με μαστορα μου ειπε οτι τα φαρδια νερα βγαζουν ποιο γλυκο βαθύ και μπασο ηχο έναντι των στενων που εχουν ποιο οξυ πριμο και σκαστο ηχο, ισχύει κατι τέτοιο η μου πουλαγε παπατζες;  Σε κατασκευη που εβαλα ενα καπακι με φαρδια νερα εβγαλε οντως ποιο γλυκο ηχο μηπως ομως ηταν λογω της παλαιοτητας γιατι το βρηκα μαζι με κατι αλλα καπακια σε μια αποθηκη ξεχασμενο τουλαχιστον 20 χρονια.  Τελος υπαρχει τροπος να ξεχωρισουμε τα διαγορα ειδη ελατου η εμπιστευομαστε τον πωλητή;

οσα ειπε  ο Στελιος πιο πανω και ακομα εχω να πω οτι......................φτιαξτε οργανα κι οσοι εχετε ορεξη καντε πειραματα. Εδω ο Καφετζοπουλος εκτος απο εντελως δικη του αισθητικη, τωρα τελευταια βαζει μουρια στα καπακια, η κερασια, η κελεμπεκι. Αφηστε τον προορισμο κι επικεντρωθητε στο ταξιδι. Μην ξεχναει κανεις οτι ολοι μας μεγαλωσαμε με τον ηχο σκαφους απο βαμενη καρυδια με ανυλινη. Αυτο τεινει να εξαφανιστει στις μερες μας αφου ολοι οι σοβαροι ανθρωποι βαζουν πραγματικο εβενο στο σκαφος.Ολα αλλαζουν .......κι ολα παραμενουν ιδια.Αυτη ειναι η ουσια...................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: