Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα πριν το τέλος; Από τι έγινε;  (Αναγνώστηκε 2088 φορές)

Pele

• Jr. Member
  • **
    • Ντετέκτιβ Αθηνα
  • Αγαπημένο ξύλο: Κερασιά
  • Αριθμός κατασκευών: 10
Πρόβλημα πριν το τέλος; Από τι έγινε;
« στις: Μαρτίου 08, 2017, 11:32:07 μμ »
Καλησπέρα παιδια και πάλι. Πάνω που τελείωνα το τζουραδάκι και πήγαινα να το κολλήσω αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα: Όπως γνωρίζω το σκάφος με τον μάνικα, πριν κολληθεί η ταστιέρα, πρέπει να έχει στο τέλος του σκάφους 2-3 χιλιοστά κενό όταν το ακουμπάμε στη ρήγα. Για να το καταφέρω αυτό έβαλα μια σφήνα όπως θα δείτε παρακάτω. Όταν είναι μέσα η σφήνα η ταστιέρα δεν ακουμπάει στο καπάκι. Όταν δεν είναι πατάει κανονικά. Αν βγάλω τη σφήνα θα αντιμετωπίσω πρόβλημα με ψηλό καβαλάρη;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Πρόβλημα πριν το τέλος; Από τι έγινε;
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 09, 2017, 08:11:41 πμ »
Δεν είναι πρόβλημα, συμβαίνει όταν η κλίση του σκάφους ξεκινά από την ένωση και δεν έχει διαμορφωθεί χαμηλότερα.
Κάνε μια σφήνα πολύ λεπτή (και καπλαμάς ίσως φτάνει, ανάλογα με την περίπτωση - και χώσε την ανάμεσα στην ταστιέρα και το καπάκι.
Μπορείς (ανάλογα με την περίπτωση πάντα) να κολλήσεις ένα (ή δύο αν χρειάζεται) φύλλα καπλαμά είτε στο καπάκι (από την ένωση και κάτω) είτε κάτω από την ταστιέρα, και από το σημείο που εφάπτεται στο καπάκι και προς την τρύπα να τον "φας" με το γυαλόχαρτο να γίνει σαν σφήνα.
Αν είναι πιο μεγάλη η απόσταση, ίσως χρειαστεί να φτιάξεις σφήνα από μεγαλύτερο κομμάτι.
Πάντως είναι σημαντικό η ταστιέρα να κολληθεί ευθεία και να μην "κατηφορίζει" προς την τρύπα γιατί θα φαλτσάρει και είναι πολύ ενοχλητικό.

εδώ με καπλαμά, δες τη διαφορά πάχους, προς την ένωση που είναι πιο λεπτός γίνεται "διαφανής"

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 09, 2017, 08:27:32 πμ »
το προηγούμενο το έγραψα βλέποντας τις φωτογραφίες.

Στο μήνυμά σου όμως γράφεις:
... το σκάφος με τον μάνικα, πριν κολληθεί η ταστιέρα, πρέπει να έχει στο τέλος του σκάφους 2-3 χιλιοστά κενό όταν το ακουμπάμε στη ρήγα.

2-3 χιλιοστά μου φαίνονται κάπως λίγα (οι μετρήσεις πριν την κόλληση του καπακιού, σωστά ? ).
 2-2,5 χιλιοστά είναι μόνο το καπάκι, εγώ αφήνω λίγο μεγαλύτερη απόσταση.

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 09, 2017, 10:35:53 πμ »

Πάντως είναι σημαντικό η ταστιέρα να κολληθεί ευθεία και να μην "κατηφορίζει" προς την τρύπα γιατί θα φαλτσάρει και είναι πολύ ενοχλητικό.

[ Invalid Attachment ]

Καλημέρα!!  Μάνο ποιό θεωρείς ότι είναι το ιδανικό ύψος στο τελευταίο τάστο ,για να μη φαλτσάρει? Αν υποθέσουμε ότι στο δωδέκατο είναι ας πούμε 2 χιλ.!
Άρα και τα τάστα μέχρι την ένωση, πρέπει να μπουν χαλαρά?  ή όχι ?
....και κάτι άλλο!!!  απ' το σημείο της ένωσης , μέχρι το τέλος της ταστιέρας, (στην ηχητική τρύπα)ειδικά στα τετράχορδα  μόλις κουρδίσουμε , έχει την τάση το σημείο αυτό να " σηκώνεται"! Δεν πρέπει να υπολογισθεί και αυτό?
Στον τζουρά βέβαια δεν γνωρίζω τις τάσεις των χορδών!!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 09, 2017, 10:46:49 πμ από George1973 »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 09, 2017, 11:01:08 πμ »
Καλημέρα!!  Μάνο ποιό θεωρείς ότι είναι το ιδανικό ύψος στο τελευταίο τάστο ,για να μη φαλτσάρει? Αν υποθέσουμε ότι στο δωδέκατο είναι ας πούμε 2 χιλ.!

Γιώργο δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτό... δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το να μετρήσω το ύψος στο τελευταίο τάστο.
Απλώς λέω (λογικά) ότι όσο πιο  μικρό είναι το action στο 12ο τόσο λιγότερο θα "χάσει" στο τελευταίο τάστο, αλλά οπωσδήποτε είναι πιο σημαντικό ένα "καλό" action (χαμηλό και καθαρό, χωρίς τασταρίσματα) στο 12ο απ' ότι στο τελευταίο, ακόμα κι αν φαλτσάρει λιγότερο

τι εννοείς "χαλαρά" ? ούτως ή άλλως τα τάστα κάτω από την ένωση τα βάζω ή πριν την κόλληση (0,5) ή μετά (αλλά 0,4) με σκοπό όμως να μην κοπανάω το καπάκι, δεν έχω σκεφτεί ποτέ (και δεν ξέρω πως συνδυάζονται) ότι τα "χαλαρά" τάστα επηρεάζουν τυχόν φαλτσαρίσματα... αφού με το λιμάρισμα και το fret crowing (θεωρητικά) έρχονται όλα περασιά

....και κάτι άλλο!!!  απ' το σημείο της ένωσης , μέχρι το τέλος της ταστιέρας, (στην ηχητική τρύπα)ειδικά στα τετράχορδα  μόλις κουρδίσουμε , έχει την τάση το σημείο αυτό να " σηκώνεται"! Δεν πρέπει να υπολογισθεί και αυτό?
Στον τζουρά βέβαια δεν γνωρίζω τις τάσεις των χορδών!!

ούτε αυτό το ξέρω Γιώργο (3 στα 3, αν ήταν τηλεπαιχνίδι θα είχα πάει σπίτι μου  ;D ) .. αυτό που ξέρω είναι ότι η περιοχή της τρύπας είναι αδύναμη ούτως ή άλλως και για αυτό ενισχύουμε όχι μόνο περιμετρικά αλλά βάζουμε και το πιο χοντρό καμάρι προς την ένωση...

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 09, 2017, 11:31:24 πμ »

[ Invalid Attachment ]

........έτσι όπως το 'γραψα !! πως να καταλάβεις!!
Εννοούσα ότι βάζοντας σφιχτά τα τάστα, από την ένωση μέχρι το τελευταίο στην ηχητική τρύπα, μήπως το αντισκεύρωμα που ενδεχομένως δημιουργείται, (έτσι υποθέτω δεν ξέρω)επηρεάζει το action!!

Μάνο σ'ευχαριστώ πολύ !!

Φίλε Pele συγνώμη για την " παρένθεση" !!...τι παρένθεση δηλαδή, παρενθεσάρα! :)
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 09, 2017, 11:53:02 πμ από George1973 »

Pele

• Jr. Member
  • **
    • Ντετέκτιβ Αθηνα
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 09, 2017, 11:53:26 πμ »
 {music024} Πάλι καλα παιδιά γιατί με είχε φάει το άνχος, νόμιζα οτι το χάλασα. {celebrate018}

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 09, 2017, 12:00:06 μμ »
Εννοούσα ότι βάζοντας σφιχτά τα τάστα, από την ένωση μέχρι το τελευταίο στην ηχητική τρύπα, μήπως το αντισκεύρωμα που ενδεχομένως δημιουργείται, (έτσι υποθέτω δεν ξέρω)επηρεάζει το action!!

όταν τα βάζεις πριν την κόλληση, επειδή είναι πυκνά οπωσδήποτε κάνουν αντισκέβρωμα και "στέλνουν" την ταστιέρα κάτω, αλλά
α) αυτό δεν πρέπει να αναιρέσει τις μετρήσεις που έχεις κάνει με την ταστιέρα χωρίς τάστα, οπότε αν χρειαστείς σφήνα έχει ήδη μπει ή τελος πάντων έχεις λάβει τα μέτρα σου (π.χ. φαρδύτερα κανάλια ή μικρότερο νούμερο τάστα ή ό,τι άλλο προκειμένου με την κόλληση να έρθει καλά)
β) μετά την κόλληση τρίβεις επιμελώς τα τάστα στην περιοχή, ξέροντας ότι έχεις στείλει την ταστιέρα κάτω και ενδεχομένως έχει έρθει και πάνω ένα κομμάτι, ανάλογα πως θα σφίξεις στην κόλληση (το κεντρικό κομμάτι από την ένωση μέχρι το τέλος, εκεί που κάνει την μεγαλύτερη καμπύλη το αντισκέβρωμα, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις) ... (*)

οπότε (θεωρητικά πάντα) αν μετά το fret crowning τα τάστα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα, δεν βλέπω πρόβλημα. Οπωσδήποτε δεν το αφήνεις στην τύχη του και φροντίζεις η ρίγα να είναι ευθεία, αλλά αφού τα τάστα "παράγουν" τον ήχο και όχι η επιφάνεια της ταστιέρας δεν βλέπω γιατί να μην γίνεται. Η άποψή μου πάντα, δεν το έχω συζητήσει άλλη φορά με κανέναν αυτό το θέμα.

(*) σε μπουζούκι δεν το έκανα μέχρι στιγμής, αλλά στις κιθάρες που έβαλα τα τάστα πριν την κόλληση (όπως και σε δυο επισκευές που είχε φύγει όλη η ταστιέρα με τα τάστα επάνω και την ξανακόλλησα χωρίς να βγάλω τα τάστα) έφτιαξα τάκους με κανάλια στις θέσεις των τάστων ώστε σφίγγοντας να πατάει ο τάκος στην επιφάνεια της ταστιέρας ανάμεσα στα τάστα.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 09, 2017, 12:09:45 μμ »
{music024} Πάλι καλα παιδιά γιατί με είχε φάει το άνχος, νόμιζα οτι το χάλασα. {celebrate018}

μια χαρά πας, απάνω του!

Pele

• Jr. Member
  • **
    • Ντετέκτιβ Αθηνα
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 09, 2017, 04:00:42 μμ »
Καλησπέρα και πάλι παιδια! Προχωράω με τις κολλήσεις και έπειτα θα του βάλω μια μικρή σφήνα για να μην φαίνεται το κενό. Ευτυχώς μέτρησα το όργανο και είναι ολόισια η ταστιέρα δεν έχει κάτσει στραβα! Ανεβάζω το βράδυ φώτο  {celebrate004}

Tags: