Αποστολέας Θέμα: Μαντολίνο αιωνόβιο προς αποκατάσταση...  (Αναγνώστηκε 4203 φορές)

damalailama

• Jr. Member
  • **
  • μην πυροβολείτε τον πιανίστα..υπάρχει και ντράμερ!
  • Αγαπημένο ξύλο: συκαμινιά (ικαριώτικη μαυρομουριά)
  • Αριθμός κατασκευών: κάτι λίγα..
Μαντολίνο αιωνόβιο προς αποκατάσταση...
« στις: Φεβρουαρίου 08, 2017, 11:48:18 μμ »
Καιρό τώρα, και πριν πάρω χαμπάρι ότι είναι κοινή πρακτική στο forum, είχα μπει στη διαδικασία να πάρω ένα μαντολίνο για να το μετατρέψω σε μισομπούζουκο. Ψάχνοντας λοιπόν στο ebay υπομονετικά πέτυχα...κάμποσα.. Προς το παρόν μου ήρθε το πρώτο! Είναι όμως ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΟ που λυπάμαι να το χαλάσω και αποφάσισα να το αποκαταστήσω! Δείχνει πως ήταν στα νιάτα του ένα μαντολίνο κλάσης.. Έχει σώμα από βραζιλιάνικο παλίσσανδρο, καπάκι ισόβενο και  πυκνό και διακόσμηση με mother of pearl και ταρταρούγα. Είναι όμως πολύ επιβαρυμένο: Σπασμένες δυο ντούγιες καθόλο τους το μήκος, σκέβρωμα στην ταστιέρα (που είναι μόλις 2,3 mm!),τάστα πρακτικά άχρηστα,  ξεκολλημένα διακοσμητικά στοιχεία στο καπάκι, ξεκολλημένη παλισσάνδρινη επένδυση στη βάση του καράολου, και ξεκολλημένη την πεναριά με την πεταλούδα..Επίσης το καπάκι θέλει τρίψιμο και όλο το όργανο ξαναλουστράρισμα.. Α, και βέβαια, καινούργιο προσκέφαλο και καβαλάρη! Το εντυπωσιακό είναι πως με κάτι σκουριασμένες χορδές, ξεκούρδιστο και με μισό καβαλάρη...βροντάει και αστράφτει! Παραθέτω φώτο από τον ασθενή..προ της χειρουργικής κλίνης...
Αυτοί που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα...εκνευρίζουν εμας που τα ξέρουμε!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Μαντολίνο αιωνόβιο προς αποκατάσταση...
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 06:44:19 πμ »
Οπως τα γράφεις και όπως τα δείχνεις είναι. Ωραιότατο όργανο. Καλή επιτυχία !!
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 07:07:44 πμ »
Μπράβο ωραιότατο ;)
Είμαι σε παρόμοια φάση με ένα Ιταλικό παλιό που του λείπει ο καβαλάρης
Αν μπορείς βγάλε φωτο από κοντά και μέτρησε τις διαστάσεις του για να τον αντιγράψω
Καλή συνέχεια ευχαριστώ!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 07:34:33 πμ »
...και γω με ενα παλιο ελληνικο, που κανει παρεα με του νασου και δεν το ακουμπαω...
...παμε φουλ για να τα βαλουμε στο πενταετες προγραμμα...
  {music017}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ανεμελος

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 01:24:19 μμ »
-Πανεμορφος "ασθενης" και σου εχω εμπιστοσυνη πως θα του φερθεις με σεβασμο..-βεβαιως..-βεβαιως..-καλη αρχη!!περιμενω να το ακουσω το καλοκαιρι..-Ικαρια!!! {music008} 

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 01:35:14 μμ »
συγχαρητήρια για το απόκτημα (/αποκτήματα) και καλή συνέχεια!
Για την ηλικία του πάντως, τα περισσότερα απ' αυτά που περιγράφεις

Είναι όμως πολύ επιβαρυμένο: Σπασμένες δυο ντούγιες καθόλο τους το μήκος, σκέβρωμα στην ταστιέρα (που είναι μόλις 2,3 mm!),τάστα πρακτικά άχρηστα,  ξεκολλημένα διακοσμητικά στοιχεία στο καπάκι, ξεκολλημένη παλισσάνδρινη επένδυση στη βάση του καράολου, και ξεκολλημένη την πεναριά με την πεταλούδα..Επίσης το καπάκι θέλει τρίψιμο και όλο το όργανο ξαναλουστράρισμα.. Α, και βέβαια, καινούργιο προσκέφαλο και καβαλάρη!

...είναι πταίσματα μπροστά στο (ενδεχομένως) ανησυχητικό "σκέβρωμα στην ταστιέρα". Τι εννοείς?  σοβαρό θέμα θα είναι κατά τη γνώμη μου να έχει πάρει από τάκο - γιατί μάλλον δεν έχει τάκο ξεχωριστό, αλλά ενιαίο με το μανίκι. Η γωνία στην ένωση είναι οκ ?

damalailama

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 03:31:04 μμ »

[/quote]

...είναι πταίσματα μπροστά στο (ενδεχομένως) ανησυχητικό "σκέβρωμα στην ταστιέρα". Τι εννοείς?  σοβαρό θέμα θα είναι κατά τη γνώμη μου να έχει πάρει από τάκο - γιατί μάλλον δεν έχει τάκο ξεχωριστό, αλλά ενιαίο με το μανίκι. Η γωνία στην ένωση είναι οκ ?
[/quote]

όντως, φαίνεται να έχει τάκο - προέκταση του μανικιού, με την κλίση του μπράτσου προδιαμορφωμένη από τον τάκο. Δε δείχνει όμως να έχει πάρει από τον τάκο, η ταστιέρα έχει μια κύρτωση στο μέσο της, αρκετά συμμετρική μάλιστα. Στην ένωση τάκου - σκάφους φαίνεται ξεκολλημένο ελαφρώς αλά πιστεύω πως είναι η επένδυση του μπράτσου που δημιουργεί αυτό το διάκενο..

damalailama

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 03:37:01 μμ »
Μπράβο ωραιότατο ;)
Είμαι σε παρόμοια φάση με ένα Ιταλικό παλιό που του λείπει ο καβαλάρης
Αν μπορείς βγάλε φωτο από κοντά και μέτρησε τις διαστάσεις του για να τον αντιγράψω
Καλή συνέχεια ευχαριστώ!

το μήκος του κεντρικού κομματιού του καβαλάρη είναι 58mm και από 37mm τα πόδια του (το ένα λείπει όπως βλέπεις..) το ύψος ξεκινά από 0 καi φτάνει 6mm με βάθος χαρακιάς 2,1mm. Ο καβαλάρης δε φοράει κόκκαλο, δε ξέρω αν είχε και χάθηκε ή οι χορδές ακουμπάνε κατευθείαν στο ξύλο(το πιθανότερο). Το υλικό είναι μάλλον παλίσσανδρος

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 05:51:00 μμ »
Αυτα με ασθενη επι της χειρουργικης κλινης μου θυμηζουν τον σκατοψυχο το δικτακτορα και δεν τα σχολιαζω καθολου..........χα χα χα. Αυτο που θα πω ειναι οτι εχεις ενα πολυ ομορφο οργανακι να φτιαξεις κι εσυ το λυπασαι? Υπαρχουν χιλιαδες τετοια φιλε μου δεν ειναι σπανια. Σφαξτο και καντο τριχορδακι να φχαριστηθεις οπως εκανα εγω. Για μενα ξεκολλησετα ολα απ την αρχη ναχεις το κεφαλι σου ησυχο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 06:39:46 μμ »
Η φωτο με τον καβαλάρη ειναι σούπερ τη πεταλούδα για ταρταρούγα την κόβω
Το οργανάκι ειναι σούπερ μη το κάνεις ... ημιυπαίθριο  ;D

damalailama

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 07:17:20 μμ »
Αυτα με ασθενη επι της χειρουργικης κλινης μου θυμηζουν τον σκατοψυχο το δικτακτορα και δεν τα σχολιαζω καθολου..........χα χα χα. Αυτο που θα πω ειναι οτι εχεις ενα πολυ ομορφο οργανακι να φτιαξεις κι εσυ το λυπασαι? Υπαρχουν χιλιαδες τετοια φιλε μου δεν ειναι σπανια. Σφαξτο και καντο τριχορδακι να φχαριστηθεις οπως εκανα εγω. Για μενα ξεκολλησετα ολα απ την αρχη ναχεις το κεφαλι σου ησυχο

Έτσι σκεφτόμουν κι εγώ, αλλά τ οείδαμε με τον κο Σπουρδαλάκη το όργανο και αποφανθήκαμε ότι αξίζει τον κόπο να ξαναζήσει... Έχω πάρει όμως κι άλλα γι αυτή τη δουλειά (μάλιστα το ένα φαίνεται ακόμα καλύτερο από αυτό!)...όποτε τα παραλαμβάνω και ξεκινώ, θα σας ειδοποιώ!

damalailama

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 06, 2017, 01:45:18 μμ »
Το ΣΚ που πέρασε επρόκοψα… και ξεκίνησα (ανάμεσα σε άλλες που θα παρουσιάσω εν καιρώ)  την επισκευή του μαντολίνου. Κατ’ αρχάς:

Αφαίρεσα τάστα και ταστιέρα. Είχα έναν ενδοιασμό για το αν θα χρησιμοποιούσα την ίδια ή, κατά την προτροπή και του δασκάλου,  θα προσέθετα νέα.  Ο κατασκευαστής με έβγαλε από το δίλημμα.. Απ΄ ότι φάνηκε είχε κόψει την, έτσι κι αλλιώς πολύ λεπτή (2,3mm ),  ταστιέρα μέχρι το μάνικο. Έτσι η ταστιέρα έβγαινε κομμάτι κομμάτι…  Στη φωτογραφία διακρίνονται οι χαρακιές στο μανίκι.

damalailama

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 06, 2017, 01:47:07 μμ »
Τα τάστα παρατήρησα πως ήταν χαλαρά βαλμένα, με τις χαρακιές να φαντάζουν φαρδύτερες απ’ ότι έπρεπε. Μπορεί όμως να φταίνε τα χρόνια που συρρίκνωσαν το ξύλο και προξένησαν αυτό το αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια αφαίρεσα κλειδιά και χορδιέρα. Τα πρώτα σε σχετικά καλή κατάσταση, η δεύτερη όχι και τόσο:

damalailama

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 06, 2017, 01:48:04 μμ »
Το σκάφος είχε τρια μεγάλα ανοίγματα, τα δύο καθ’ όλο το μήκος των δουγών.  Μόνωσα πρώτα με χαρτοταινία κατά μήκος για να μη γεμίσει ο τόπος κόλλες, και στη συνέχεια κόλλησα και έσφιξα με χαρτοταινία εγκάρσια.

damalailama

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 06, 2017, 01:48:54 μμ »
Αφού στερεοποιήθηκε το σκάφος , τρίψιμο να φανεί γυμνός ο παλίσσανδρος! Δυστυχώς  η αποκατάσταση έχει ατέλειες γιατί  έλειπαν κομματάκια ξύλου ..

Tags: