Αποστολέας Θέμα: Λουστράρισμα με Γομαλάκα βημα-βημα  (Αναγνώστηκε 64340 φορές)

Vagges2010

• Hero Member
Απ: Λουστράρισμα με Γομαλάκα βημα-βημα
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 07, 2011, 10:07:27 μμ »
μέρος δεύτερο..ετοιμάζουμε μπροστά μας alcohol σκέτο χωρίς λούστρο,την ελαφρόπετρα,η tripoli σκόνη,κόβουμε ένα κομμάτι τουλουπάνι δηλαδή gaza,30 με 30 περίπου,ένα κομμάτι μπαμπάκι,λίγο πιο μεγάλο από ένα μανταρίνι,βάζουμε το μπαμπάκι μέσα στο πανί,και το κλείνουμε στο χέρι μας,το χουφτιάζουμε,το τρίβουμε πάνω σε μια λία επιφάνεια,μάρμαρο παράδειγμα,αλλα να μην είναι λιπαρό..το πανί που περισσεύει το κρύβουμε πίσω από τι μπάλα μας..η μπάλα όταν τι μετακινούμε πρέπει να είναι λία από κάτω να μην κάνει πιέτες,,diploma.. έχουμε μπροστά μας το καπάκι που το έχουμε περάσει παραφινέλαιο,του ρίχνουμε τι σκόνη,,παράδειγμα ποσότητας,,σαν να έχουμε μες στο σπίτι μας ένα μικρό ραφάκι,και έχει πιάσει σκόνη, κάπως έτσι..ρίχνουμε στη μπάλα alcohol,προσοχή χωρίς λούστρο ούτε πολύ alaoxi και λίγο να μη στάζει,αρχίζουμε να κάνουμε κυκλάκια,δηλαδή τώρα στοκάρεις και τριβής συχρόνως..προσοχή,,στη ποσότητα του alcohol να μη μας γίνει λάσπη....η διάρκεια αυτής τις διαδικασίας,είναι 2με..3..λεπτά περίπου,αυτό το κανεις 6..με..8..φορες.κάθε καινούργια στρώσει περιμένεις ,,,τρία τέταρτα,δηλαδή γίνετε σε μια μέρα..αυτή η εργασία είναι πολύ "σιμαντικια",για το υπόλοιπο lousrarisma,"γιαφτο" πρέπει να γίνει με προσοχή.........την ali μέρα χαϊδεύεις το καπάκι και το αισθάνεσαι γλυκό,όχι άγριο....προσεχώς.......τρίτο μέρος τα "σεβιμου" στους μερακλήδες...
Μια ερώτηση. Όταν λες τουλουπάνι 30 με 30 εννοείς 30 cm X 30 cm ; Η γάζα είναι λεπτή ας πούμε χειρουργική, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 07, 2011, 10:09:15 μμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Νίκος Φρονιμόπουλος

• Jr. Member
  • **
    • Νίκος Φρονιμόπουλος
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 07, 2011, 10:28:16 μμ »
με όλο το σεβασμό κύριε νίκο,να βάλουμε 100 τις 100 alcohol άμα βρούμε,και να την βάλουμε στο ψυγείο,εγώ δε την βάζο γιατί εδώ στην ολλανδία είναι το κλίμα κρύο,αλλα ούτε ο πατέρας μου την έβαζε,πριν 45 χρονια που με έμαθε να λουστράρω

Όχι, άλλα είπα...Δεν μίλησα για οινόπνευμα 100%. Είπα ότι αν δεν έχει πολυμεριστεί (χαλάσει) η γομαλάκα, διαλύεται εντελώς στο οινόπνευμα, χωρίς καθόλου κατακάθι.
Η διαλυμένη γομαλάκα δε χρειάζεται ούτε ψυγείο ούτε τίποτα. Την αδιάλυτη (ξερή) βάζουμε στο ψυγείο για να μη χαλάσει.

Κάνετε, για να καταλάβετε, το εξής πείραμα:
Αγοράστε μια ποσότητα καλής γομαλάκας (που διαλύεται εντελώς). Πάρτε μια ποσότητα και βάλτε τη στον ήλιο για μερικές ζεστές, καλοκαιρινές μέρες. Δοκιμάστε έπειτα να τη διαλύσετε σε οινόπνευμα...και θα δείτε!

pastragoulos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 08, 2011, 01:50:39 μμ »
συγγνώμη κύριε νίκο,διάβασα λάθος..όσο για το πείραμα, μόλις βγει ήλιος θα το κάνω,είναι ενδιαφέρον

pastragoulos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 08, 2011, 05:15:13 μμ »
νάγκες 2010 για χαρά,,ne 30 επί 30 τώρα άμα είναι και πιο μικρή,η λίγο πιο μεγάλη δε χάλασε και ο κόσμος.. pora για το τουλουπάνι, η gaza,άμα πας στα "ιφασματαδικα" στη βίσσης νομίζω είναι, ένα στενό μέσα από τις αθηνας,,δεν είμαι σίγουρος αλλα κάπου εκεί μέσα είναι,θα του ζήτησης τουλουπάνι για λουστράρισμα λευκό, είναι πολύ ψιλό,μόλις θα το dis θα καταλάβεις

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 08, 2011, 06:27:16 μμ »
νάγκες 2010 για χαρά,,ne 30 επί 30 τώρα άμα είναι και πιο μικρή,η λίγο πιο μεγάλη δε χάλασε και ο κόσμος.. pora για το τουλουπάνι, η gaza,άμα πας στα "ιφασματαδικα" στη βίσσης νομίζω είναι, ένα στενό μέσα από τις αθηνας,,δεν είμαι σίγουρος αλλα κάπου εκεί μέσα είναι,θα του ζήτησης τουλουπάνι για λουστράρισμα λευκό, είναι πολύ ψιλό,μόλις θα το dis θα καταλάβεις
Ευχαριστώ pastragoulos αλλά σε ρώτησα για τα χαρακτηριστικά γιατί δεν μένω στην Αθήνα για να πάω στο συγκεκριμένο κατάστημα. Μένω στο Ηράκλειο της Κρήτης.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 08, 2011, 06:30:17 μμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

pastragoulos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 08, 2011, 07:49:37 μμ »
νάγκες 2010 γράψε μου ακριβώς τι "διεφτισι" σου,και θα σου στυλο ένα μικρό κομμάτι σε "χαρτοφακελο".αυτό δε ζυγίζει τίποτα,για να dis περί τίνος πρόκειται ....του κερατα,θα πρέπει να βρείς στη πολύ σου..

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 08, 2011, 08:35:46 μμ »
καλησπερα αγαπητε παστραγκουλος...
το αλκοολ που θα το βρω και πως θα το ζητησω?
Ευχαριστω πολυ...

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 08, 2011, 08:44:37 μμ »
Φίλε Vagges2010 οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ενα πολυφορεμένο λευκό φανελάκι αρκει να είναι 100% απο μαλλί.
 Αν δεν βρεις το υλικό που προτείνει ο φίλος pastragοulos χρησιμοποίησε αυτό.

Παράθεση
το αλκοολ που θα το βρω και πως θα το ζητησω?
Φίλε georgesk αλκοόλ εννοούμε το  καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών που βρίσκεις και στα φαρμακεία.

pastragoulos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 08, 2011, 08:55:26 μμ »
άμα είσαι αθηνα νομίζω ότι θα το βρείς στου ,,,ζαντέ,,γιατί αυτός έχει όλα τα "σιμπρακαλα" για λουστράρισμα,νομίζω είναι στη βίσσης στενό μέσα από την οδός αθηνας εκεί έχει πολλά τέτοια μαγαζιά,μπορεί να βρείς και έτοιμο λουστώ,φυσικά θα paris και σκέτο alcohol,,,lefkoooooo..

pastragoulos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 08, 2011, 09:09:29 μμ »
συγγνώμη γιάννη αλλα δεν πρέπει να είναι μαλλί,αλλα lino..το φανελάκι

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #25 στις: Απριλίου 08, 2011, 09:18:04 μμ »
Όχι 100% cotton;Εγώ αυτό είχα διαβάσει και έτσι το έκανα όταν λούστραρα την κιθάρα μου.

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #26 στις: Απριλίου 09, 2011, 12:47:10 πμ »
Ένα κομμάτι από λευκό βαμβακερό φανελάκι είναι ότι καλύτερο. Μέσα βάζουμε ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα ή μία τούφα μαλλί, ή μία τούφα βαμβάκι.

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Απριλίου 09, 2011, 01:35:33 πμ »
αυτή η μπάλλα που θα φτιάξουμε έχει το ρόλο της τράπεζας υλικού που θα κατακρατά μέσα της σαν ενα σφουγγάρι και καθώς κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις στρόγγυλες η ευθείες θα μας προμηθευει επιπρόσθετο υλικό στην επιφάνεια που λουστράρουμε, με ενα μικρό στράγγισμα φυσικά. Μικρό στράγγισμα λιγο υλικό πολυ στραγγισμα περισσότερο υλικό.

pastragoulos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #28 στις: Απριλίου 09, 2011, 09:25:24 πμ »
καλημέρα,στο δεύτερο μέρος ξέχασα να διευκρινίσω,ότι δουλεύοντας τι μπάλα μας με τι σκόνη και το alcohol,με τι τριβή που γίνετε το τουλουπάνι σκίζεται,"γιαφτο" θα πρέπει κάθε φορα να μετακινούμε το μπαμπάκι μέσα στο πανί

pastragoulos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #29 στις: Απριλίου 09, 2011, 09:30:42 πμ »
popoooooooooooooooooo,,έχουμε κολλήσει με το πανί τι ωραία..

Tags: