Charango - Gustavo Santaolalla
Φίλοι μου εκεί Επειδή γνωρίζω πόσο αγαπάτε την καλή μουσική και τα έγχορδα που την παράγουν κάνω ένα φάουλ και το ανεβάζω και παρακαλώ συγχωρέστε με Μπορεί κάποιος να εμπνευσθεί από την όλη κατασκευή του και ειδικά από την κατασκευή του σκάφους και μάνικου από το ίδιο κουτούκι ξύλου σκαφτό Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζετε αυτό το μικρό οργανάκι των Άνδεων
Στην εφηβική μου ηλικία ακούαμε πολύ Λατινοαμερικάνικη μουσική με όργανα που δεν γνωρίζαμε ( El condor pasa ) ένα αγαπημένο μου
Oταν είδαμε τα φιλμ Babel , Motorcycle diaries, break back mountain η μελαγχολική μουσική τους μού άγγιζε την ψυχή Άκουα μέσα στα έργα αυτά ένα ωραίο ήχο κιθάρας που δεν γνώριζα τι ήταν Μέχρι που πριν τέσσερα χρόνια ο ανιψιός μου έφερε από την Χιλή ή το Περού ένα Charango κόστισε 350 Ε και η κατασκευή του είναι άριστη Είναι επαγγελματικό Δεν είναι δηλαδή τουριστικό Δηλ. είναι ακριβώς το ίδιο που βλέπω να κρατάνε οι επαγγελματίες Θα μετρήσω τα πάχη των ξύλων και τα struts που έχει το καπάκι Και επειδή γηράσκω αεί διδασκόμενος μπορεί να μάθω κάτι χρήσιμο και για την κατασκευή κιθάρας ή μπουζουκιού
Παλιά το έφτιαχναν από το ζώο Armadillo
Έχει 5 διπλές ( nylon ) χορδές με ασυνήθιστο κούρδισμα From (5 th to – 1st course)
G4 – G4 C5-C5 E5 – E4 A4- A 4 E5- E5
Αυτό το κούρδισμα ‘Produces surprisingly powerful sound from such a small instrument’ σύμφωνα με το Wikipedia ‘ και πολύ γλυκό κατ’εμένα
Πραγματικά αξίζει να ακούσετε τον Gustavo Santaolalla βιρτουόζο στο charango και στην κλασσική κιθάρα , συνθέτη και εκτελεστή της μουσικής για τα έργα που ανέφερα πιο πάνω , για τα οποία πήρε 2 Οσκαρ που όπως γνωρίζετε είναι μεγάλη υπόθεση
Ορισμένες από τις συνθέσεις του μοιάζουν Ελληνικές Όπως το Pampa , το Αlma , το Pajaros το endless flight (Λέτε να μας έκλεψαν πάλι ?) Δείτε τον να παίζει το Ushuaia a la Quaiaca
Παίζει με δάκτυλα ταυτόχρονα μελωδία και μπάσο Εγώ τον ακούω άμα θέλω να ριλαξάρω και ο πολύ μινόρε ήχος του πολύ με συγκινεί .
Φίλε Στέλιο πιστεύω ότι εσύ θα μπορείς να παίξεις αυτό το οργανάκι και ο πολυμήχανος Μάνος σίγουρα μπορεί να σου φτιάξει ένα ! Στη φωτογραφία είναι ο αδελφός μου με το Charango για εκτίμηση της τέλειας κατασκευής του και δια συγκρίσεως του μεγέθους του
( θα με δείρει δεν την γλυτώνω)
ΥΓ Του λείπουν 2 χορδές