Αποστολέας Θέμα: Ξυλεία για μπάσο  (Αναγνώστηκε 3189 φορές)

tsipis

• Sr. Member
Ξυλεία για μπάσο
« στις: Αυγούστου 02, 2016, 11:54:39 πμ »
Γεια και χαρά
Ένα φίλος θελει να κατασκευάσει ένα μπάσο.Ζητησε την βοήθεια μου αλλά δυστυχώς δεν εχω ιδέα από ηλεκτρικά όργανα οποτε απευθυνομαι σε εσάς για την επιλογή ξυλείας. Θέλει να φτιάξει λοιπον ένα fender jazz bass (αν το λέω καλά) αταστο και εξαχορδο. Θέλει να βάλει τα ξύλα που χρησιμοποιεί ή fender  αλλα μπερδευτηκα με τις επιλογες.
Πρώτη ερώτηση: που μπορεί να βρει σκληθρο?
Δεύτερη ερώτηση: έχετε κάποιον άλλον συνδυασμό ξύλων να προτείνετε πέρα από τον κλασικό σκληθρο σώμα κελεμπεκι μπράτσο τριαντάφυλλια ταστιέρα?
Τρίτη ερώτηση: είδα σε αυτό εδω στην σελίδα του Κ. Παντελακου http://panwood1955.gr/?q=el
Δύο είδη ποιο κάνει για την δουλειά που το θέλει ο φίλος?
Ευχαριστώ.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 02, 2016, 12:05:57 μμ από tsipis »
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Απ: Ξυλεία για μπάσο
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 02, 2016, 09:48:56 μμ »
Συνιθως η φεντερ βαζει σφενδαμι ταστιερα.Εγω ενα πρεισιζιον που εφτιαξα εβαλα μελιο σωμα,μανικι σφενδαμι/βεγκε και ταστιερα βεγκε.Γενικα το βεγκε μου αρεσει πολυ και ενα αλλο που ελπιζω πως συντομα θα το ξεκινισω παλι θα εχει μπολικο βεγκε πανω του.
Σε αρκετα μαγαζια βρισκεις σκλιθρο

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 02, 2016, 11:15:53 μμ »
Πρώτη ερώτηση: που μπορεί να βρει σκληθρο?
Σκληθρο μπορεις να βρεις (δυσκολα μεν)αλλα δεν ειναι το Alder Αμερικης,και δυστυχως για ολους εμας που θελουμε να κατασκευασουμε Fender style,πρεπει να σκασουμε πανω απο 100 ευρω για ενα σωμα.
Ο Νασος μπορει να σου πει περισσοτερα για αταστο μπασο. {celebrate013}

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 03, 2016, 10:23:44 πμ »
Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις.
Και εγώ αυτό είπα στον φίλο να βάλει μεν ποιοτικό ξύλο αλλά αν θέλει να χωσει λεφτα να τα δώσει για μαγνήτες. Αν το κατασκεύαζα εγώ θα εβαζα δεσποτακι για σωμα με σφενδάμι για μπράτσο και διχρωμο έβενο για ταστιέρα. Αφού το κατασκευάζεις μπορείς να ξεφύγεις λίγο και να το κάνεις λίγο διαφορετικό.
Από βάρος το δεσποτακι τι λέει?
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 03, 2016, 11:13:52 πμ »
Το πρωτο μπασο που εφτιαξα ειναι αταστο,γιατι δεν ηθελα να μπλεξω με ταστα  ;D
Ευκολη κατασκευη,ολο απο λιμπα(κορινα) με 3 μαγνητες κινεζους (απο 2.50 ευρω ο ενας) και πραγματικα πολυ ωραιο ηχο.
Αφου ειδα τι και πως,εφτιαξα ενα δευτερο(υποτιθετε και τελευταιο)με πιο καλα ξυλα και ηλεκτρικα.Επειδη ομως το "μαπα" εχει 3 μαγνητες ακουγετε πολυ ωραια και ας εχει το αλλο 2 μαγνητες απο 100 ευρω ο ενας.Δηλαδη η θεση τους μετραει πολυ.Βεβαια αλλη χαρη το ενα αλλη το αλλο.Παντος η αληθεια ειναι να κανει μια σωστη κατασκευη και να εστιασει στο ηλεκτρικο μερος του οργανου γιατι απο εκει βγαινει ο ηχος

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 03, 2016, 12:34:38 μμ »
Οι επιλογές που λες να βάλεις στα ξύλα ειναι καλές  ;)
Το δεσποτάκι ash  που κυκλοφορεί εδώ ειναι ευρωπαϊκό και ειναι πολύ βαρύ ~700kgr/m3
Καλό ειναι να βρείς κατι ελαφρύτερο όπως swamp ash που σε βάρος μοιάζει με το σκλήθρο  που ψάχνεις
Αν δεν βρεις αυτά τα παραδοσιακά για τη fender ξύλα μπορείς να δοκιμάσεις basswood- φλαμούρι ή poplar-Αμερικάνικη Λεύκα   Που  ειναι ελαφρύτερα σαν το σκλήθρο
Βέβαια εσύ θα φτιάξεις εξάχορδο που θα σου προσθέσει αρκετό βάρος στο μπράτσο οπότε θα χρειαστείς και βάρος στο σώμα να το ισορροπήσεις
Έχω φτιάξει  τρία άταστα τα πρώτα δύο έχουν θέμα με το βάρος αλλά από ήχο ειναι άψογα

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 11, 2016, 12:08:42 μμ »
Επανερχομαι στο θέμα να ρωτησω κάτι ακόμα έχω ένα μαδερι καρύδια αμερικάνικη που μου περισεψε απο άλλη κατασκευή μπορεί ο φίλος να το βάλει για σώμα στην κατασκευή του? Εγώ δεν το χρειάζομαι αν είναι να του το χαρίσω γιατί έχει θέμα με τα λεφτά, (οπως όλοι αυτή την εποχή)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 11, 2016, 01:04:12 μμ »
Φίλε tsipis , ἀπό σκλῆθρο ἔχει κατασκευάσει μιά θρακιώτικη λύρα ὁ φίλος garafil . Εἶναι στήν ἑνότητα " παρουσίαση κατασκευῶν " , 2η σελίδα , 18η σειρά . Ἄν θέλεις , μπορεῖς νά τόν ρωτήσης ποῦ τό βρῆκε .

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 11, 2016, 01:14:33 μμ »
Έκανε μία έρευνα αγοράς ο φίλος και βρήκε ξυλεία το θέμα είναι έρχεται δύσκολα στα λεφτά δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που του ζητάνε,κελεμπεκι για το μπράτσο θα του δώσω εγώ δωρεάν αν κάνει και ή καρυδιά που έχω να του την χαρίσω και αυτή ,είχα βρει ένα ξυλεμπορο που έκλεινε και σκότωνε πραγματικά κάτι μαδερια καρυδιάς αμερικανικης εγω πήρα 6 οποτε αυτό περισσεύει με παίρνει να του το δώσω τζαμπα . Να χαμηλώσει το κόστος όσο μπορεί αλλά αν δεν κάνει να μην πάει και τζάμπα το ξύλο.

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 11, 2016, 04:18:55 μμ »
μια χαρά και η καρυδιά  για το σώμα απλά θα είναι λίγο βαρύ
προχώρα το!! {celebrate004}
αν ο φίλος διστάζει για το βάρος τότε μπορεί να βρει ένα σχέδιο μπάσου με μικρότερο μέγεθος σώματος από αυτό της φεντερ
και τοστιέρα από το κελεμπέκι που έχεις

θέλουμε και φωτογραφίες όταν ξεκινήσετε

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 12, 2016, 10:10:59 πμ »
και τοστιέρα από το κελεμπέκι που έχεις

χα χα! εγω θελω για να παιζω με διπλο ζαμπον ντοματα και μπολικη μουσταρδα... ;D
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 12, 2016, 12:01:12 μμ »
αχ ο ορθογραφικός έλεγχος πεινούσε....    ταστιέρα όχι τοστιέρα...   {celebrate012}

Tags: