Αποστολέας Θέμα: Επισκευή σε τετράχορδο  (Αναγνώστηκε 5672 φορές)

tsipis

• Sr. Member
Επισκευή σε τετράχορδο
« στις: Ιουλίου 02, 2016, 06:03:59 μμ »
Χαιρετώ
Σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο να επισκευαστεί το εν λόγω όργανο το οποίο έπεσε στα χέρια μου σε κακά χάλια όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. Ο ιδιοκτήτης του το πέταγε και όπως έχω ξαναπει εδώ στο φόρουμ έχω θέμα δεν μπορώ να βλέπω σε κάδο ακόμα και το χειρότερο όργανο οπότε το μαζεψα. Το όργανο είναι αγνώστου κατασκευαστή και πρέπει να είναι όλο κατασκευασμένο από το ίδιο μαδερι. Έχει χιλιοσπαμενο καπάκι κάτι φιγούρες...... (Παναγια βοήθα) χιλιοχτυπημενο σκάφος και στην ένωση του μάνικου με τον τάκο υπάρχει μία ρωγμή δεν ξέρω αν είναι επιφανειακή ή έχει ξηλώσει ολο  γενικότερα λοιπον κακά χάλια. Να αναφέρω επίσης ο καβαλάρης κολλημένος στο καπάκι και αντί για κόκκαλο ταστο και ο ζυγος από ξυλο.Όπως είπα και παραπάνω δεν αξίζει τον κόπο αλλά πιστεύω ότι θα είναι ένα καλό μάθημα στις επισκευές μίας και θα το δουλεψω χωρίς άγχος. Ξεκιναω και ο θεός βοηθός.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Επισκευή σε τετράχορδο
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 02, 2016, 08:37:02 μμ »
Μεγάλη και δύσκολη άσκηση νεύρων και υπομονής ... ( ! )  {celebrate000} Καλά κουράγια !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 02, 2016, 09:02:46 μμ »
Ευχαριστώ θα το χρειαστω το κουράγιο. Άνοιξα το καπάκι και αυτά είδα μέσα ,το μόνο που κράταγε καλά είναι το χαρτί  ;D
Ρε παιδιά δινανε λεφτά για αυτά τα όργανα ή τους τα χάριζαν?
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 04, 2016, 12:32:16 μμ »
χαρα στο κουράγιο σου και μόνο που ξεκινάς τέτοια διαδικασία. Προσωπικά περιμενω με ανυπομονησία φωτογραφίες και περιγραφή από την ''ανάσταση''. Καλή συνέχεια

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 04, 2016, 05:33:37 μμ »
καλα, πλακα κανεις...
αυτο ειναι προσαναμα για τζακι!

περιμενω και εγω με ανυπομονησια τις φωτο μετα...
καλη υπομονη-με κουραγιο!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 05, 2016, 08:21:54 μμ »
Μπορεί στο τέλος όντως να γίνει προσάναμα για το τζάκι  ;D
Πάρτε και μερικές κοντινές από το καπάκι για να γελασουμε όλοι μαζί.

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 06, 2016, 09:39:17 πμ »
Εγώ θα ήθελα να γνωρίσω αυτόν που το έφτιαξε. Να μου εξηγούσε το σκεπτικό...
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 06, 2016, 03:23:46 μμ »
Αυτός που το έφτιαξε είχε το σκεπτικό να ξεμπερδεψει γρήγορα να πάρει τα φραγκα,αυτος που τα αγόραζε σκατά είχε στο κεφάλι και το πλήρωνε αυτό το πράγμα? Όσο άσχετος να είσαι και όσο φτηνό να είναι δεν τα δίνεις τα λεφτά για ένα τέτοιο όργανο.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 06, 2016, 07:19:18 μμ »
Αναμενόμενο ήταν το σοκ ! ... Τώρα που το "ελυσες" παρατήρησε προσεκτικά ένα - ένα τα επι μέρους κομμάτια του. Εφόσον θέλεις να συνεχίσεις να βάζεις τον εαυτό σου σε αυτήν την περιπέτεια ... ΑΝ μπορώ να βοηθήσω έστω στο ελάχιστο θα έλεγα - με ηρεμία - να δεις και να κρίνεις ... τι ... πιθανόν μπορείς να κρατήσεις , ωστε με βάση αυτό να "χτίσεις" με νέα υλικά ένα "καινούργιο" .  Οχι ότι θα είναι εύκολο , αλλά για σένα πρώτα καλό και αναγκαίο είναι να ξέρεις τι κρατάς, τι πετάς, και πώς θα το πας .

Αν δώσεις πιο κοντινές φωτογραφίες, πιθανότατα θα έχεις και πιο τεκμηριωμένη βοήθεια από τους προχωρημένους . 

Πάντως ό,τι κι αν κάνεις θα έχει το ρίσκο του γι αυτό κοίτα και τη δική σου (πιθανή) ευχαρίστηση !

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 06, 2016, 10:17:10 μμ »
Όλα για πέταμα ειναι ;D Έλεγα να του αλλάξω την ταστιέρα αλλά αν την ξηλωσω θα φύγει και το μανίκι και δεν έχω διάθεση να μπω σε τέτοιες περιπέτειες .

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 06, 2016, 10:52:04 μμ »
Όλα για πέταμα ειναι ;D
Οχι δεν είναι για πέταμα
Κράτησέ το, να βλέπεις στο μέλλον τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 08, 2016, 12:06:58 πμ »
Όλα για πέταμα ειναι ;D
Οχι δεν είναι για πέταμα
Κράτησέ το, να βλέπεις στο μέλλον τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Όπως και να έχει θα το κρατήσω να το βλέπω κάθε φορα που απογοητεύομαι με τις δικές μου κατασκευές!
Του έβαλα έναν πίσω τάκο της προκοπής θα βάλω επίσης πατουρα από μαονι (δεν είχε καθόλου) βρήκα και ένα κομμάτι έλατο για καπάκι (δεν είναι και το καλύτερο αλλά μία χαρά για το συγκεκριμένο όργανο)  με μία πολύ απλή διακόσμηση σκέτο καπλαμα χωρίς πολλά πολλα. Ξεκίνησα να ξυνω το βερνικι με ξυστρα ,( ξέρει κανείς τον σωστό τρόπο για να ξαναφτιαξω το δόντι?) Και τώρα στο θέμα της ταστιέρας,ειπα να την αλλαζα να εβαζα μία από βεγκε αλλα όπως είπα παραπάνω δεν έχω όρεξη για περιπέτειες,κατα την γνώμη σας αν την χρωματισω και της περάσω και ένα χέρι βερνίκι θα κρατήσει ή να την αφήσω ως έχει? Να αναφέρω ότι όλο το όργανο εκτός καπακιού θα περαστεί  με βερνίκι πολυουρεθάνης 2 συστατικων ματ για το καπάκι δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κανω.Θα ανεβασω αύριο φωτο με την ως τώρα πρόοδο.

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 17, 2016, 01:36:48 πμ »
Προχώρησαν ελαφρώς οι εργασίες , τοποθετήθηκε το καινούριο καπάκι (κακή ιδεα τελικά ο καπλαμας γιατί είναι πολυ ευαίσθητος στα τριψιματα) το περιμετρικό φιλέτο από καρυδια, έβαλα ενα κομμάτι ξύλο επίσης από καρυδιά στο καραολο , εκλεισα τις τρύπες των κλειδιών γιατι είχαν ξεχειλωσει και ανοιξα καινούριες, μπηκαν τσαμπουκαδες από παντουκ και βάφτηκε το μανικι και οι μισές δουγες καρυδιά ανοιχτή, δείχνει πιστεύω καλύτερα με διχρωμία μπορεί να περάσω και τις υπόλοιπες δουγες με χρώμα πεύκου για να μην είναι τόσο έντονη ή διαφορά. Μένει τώρα να αποφάσισω τι θα κάνω με την ταστιέρα αν θα την χρωματισω ή θα την αφήσω ως έχει και να περάσω λουστρα και τάστα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 17, 2016, 01:47:51 πμ από tsipis »

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 17, 2016, 02:00:49 πμ »
Ξέχασα επίσης να αναφέρω ότι όταν εβγαλα το χαρτωμα είδα ότι ο κατασκευαστής δεν είχε βάλει δεσιματα στις δουγες οποτε πέρασα και ενισχύσεις εκεί και μετά χαρτωσα με ένα ίδιο (εμετικο) μπλε χαρτί (δυστυχώς δεν είχα κάποιο άλλο) για να μην χάσει το όργανο τον χαρακτήρα του ;D με την διαφορά ότι του πέρασα και ένα χέρι γομαλακα σκούρα για να σπάσει αυτό το χρώμα.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 17, 2016, 06:33:16 πμ »
Καλημέρα !

Ησουν αμφιταλαντευόμενος, πήρες το ρίσκο και το παλεύεις ... Καλή συνέχεια !

Ακόμα κι αν τελικά δεν βγεί κάτι τόοοοσο καλό ... εσύ βγαίνεις καλύτερος και πλουσιότερος σε εμπειρία  {celebrate006} 

Tags: