Αποστολέας Θέμα: Σολέρα  (Αναγνώστηκε 2944 φορές)

mkaloupis

• Jr. Member
  • **
Σολέρα
« στις: Μάιος 04, 2016, 11:55:42 πμ »
Ποια ειναι η γνωμη σας για τη σολερα αντι καλουπιού; Μια σολερα που προσαρμοζεται σε ολα τα μεγεθη με τις σωστές κοντρες θα κανει την ιδια δουλεια με ενα καλουπι; Κι αν ναι, γιατι δε χρησιμοποιείται περισσοτερο αφου ειναι απλουστερη και γρηγοροτερη;

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: Σολέρα
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 04, 2016, 10:08:09 μμ »
Με τη σολέρα  δένεις μια κλασική κιθάρα  και ξεκινάς από καπάκι και μπράτσο όπου το μπράτσο ειναι παράλληλο στο καπάκι ή έχει ελάχιστη μικρή  κλίση και το καπάκι συνήθως ειναι επίπεδο ή έχει ελάχιςτη κλίση
Αν θέλεις να κάνεις καπάκι με μεγαλύτερη κλίση που τη δίνεις από τα καμάρια όπως στις ακουστικές , φεύγεις από τη σολέρα και πας στο καλούπι που σε περιορίζει μόνο στα πλαϊνά αλλά όχι στο καπάκι και εκεί εφαρμόζεις εκ των υστέρων το μπράτσο δίνοντας την απαραίτητη κλίση στην ένωση

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 04, 2016, 11:27:32 μμ »
ΔΕΙΞΤΕ ΚΙ ΕΜΑΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΣΟΛΕΡΑΣ ..ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 05, 2016, 07:06:05 πμ »
Όλες οι κιθάρες του Στέλιου σε σολέρα έχουν φτιαχτεί κοιτά εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2425.15
Φωτογραφίες no 30,31

mkaloupis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 06, 2016, 03:02:38 πμ »
Ξερω για τις κλασσικες πως συνηθίζεται η σολερα, αλλα δε βλεπω λογο να μη το δοκιμασω και σε ακουστικη ακολουθώντας παρομοια διαδικασία , σωστά;

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 06, 2016, 07:34:51 πμ »
Αν το καπάκι ειναι επίπεδο και το μπράτσο παράλληλο στο καπάκι είσαι εντάξει αλλά μετά θα έχεις θέμα με τον καβαλάρη θα πρέπει να ειναι πολύ Χαμηλός για να ειναι χορδές χαμηλά στη ταστιέρα

Αλλιώς πάρε τα μέτρα σου για να παντρέψεις τις δύο τεχνικές ;D

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 06, 2016, 08:10:24 πμ »
το καλουπι ειναι καλυτερο, αλλα πιο "δυσχρηστο" για εναν που θελει να φτιαξει διαφορετικα σε διαστασεις οργανα,
μιας και πρεπει να φτιαχνει καθε φορα και ενα για ενα διαφορετικο οργανο.
εγω ανηκω στην πιο πανω κατηγορια, και θα γραψω για τις κλασικες μιας και για τις αλλες δεν ξερω...

καλουπι ειχα αλλα το εβαλα στο τζακι, (πραγματικα!) μιας και η σολερα εχει περισσοτερη ευελιξια.

ετσι οπως την εχω κανει εγω (οπου δεν την εχω σκαψει, αλλα εχω βαλει φελλο περιμμετρικα για την καμπυλη του καπακιου) κανει για ολες τις πιθανες περιπτωσεις: και για ευθεια καπακι με κλιση στο μπρατσο, με ευθεια καπακι ευθεια μπρατσο, με κοιλο καπακι και κλιση στο μπρατσο, και τελος κοιλο καπακι ευθεια το μπρατσο.
εγω που εχω βαλει τον φελλο ειναι γιατι προτιμω το προτελευταιο (κοιλο-κλιση).
γενικως εχει και αρκετη ευελιξια και στα σχηματα των κιθαρων, οπου εχω κανει αρκετα διαφορετικα (νομιζω 8 μεχρι τωρα...)
η κανονικη (παραδοσιακη μαλλον) ειναι σκαμενη. εγω λυπομουν (και βαριομουν) να το κανω.
τωρα που βαρεθηκα αυτο με τον φελλο και ειδα πως λειτουργει ΟΚ, μπορει και να την σκαψω.

μπορεις να φτιαξεις απο κιθαρονι, γιουκαλιλι, τερζ, μεχρι κλασικες, ακουστικες, μπασοκιθαρα.
απλα στις ακουστικες που μαλλον θελει παραπανω κλιση το καπακι (ΔΕΝ ΞΕΡΩ-ΥΠΟΘΕΤΩ...), μπορεις:1) να βαλεις παραπανω φελλο 2) να βαλεις λιγο φελλο και να σκαψεις την σολερα 3) να σκαψεις πολυ την σολερα

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

mkaloupis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 07, 2016, 10:17:39 πμ »
Ρε παιδια συγνωμη, αλλα δε καταλαβαίνω ακριβως. Ξερω και βλέπω πως η σολερα ειναι σκαφτη με διαφορους τροπους, η ερωτηση μου ειναι : δε θα μπορούσε αυτο να αποφευχθεί; ειναι απαραίτητο να δωθει κυρτοτητα στο καπακι και στη πλατη μεσω κυρτοτητας της σολερας; Δε θα μπορουσε να χρησιμοποιειται απλως για να δεσει τα πλαινα με τους τακους κι επειτα το καπακι και η πλατη να διαμορφωθουν σνεξαρτητα;  Μπορει να είναι ανοητη η ερωτηση, απλως θελω να καταλαβω τον λογο. Κυριε Στελιο;

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 07, 2016, 11:19:23 πμ »
στην σολερα χτιζεις πανω στο καπακι

οπως εγραψα και πιο πανω μιλαω παντα για κλασικες, με τον παραδοσιακο ισπανικο τροπο

μπορεις να κανεις και ευθεια το καπακι, απλα η προτιμηση μου ειναι κυρτο για πολλους και σημαντικοτατους (σε ηχητικη αποδοση-αντοχη) λογους

η πλατη ειναι ανεξαρτητη απο την σολερα, και μπαινει παντα στο τελος

οτι αλλες σημαντικες απορειες εχεις, καλο να τις λυσεις ΠΡΙΝ ξεκινησεις καμια κατασκευη
τις λεπτομερειες τις βλεπεις στην πορεια της κατασκευης
εκτος ισως απο δυο...

mkaloupis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 07, 2016, 04:35:40 μμ »
Συμφωνω απολυτα οτι το καπακι πρέπει να ειναι κυρτο, μα αυτη δεν ειναι δουλεια των καμαριων;
αυτο που ρωτάω ειναι το γιατι να σκαφτει η ιδια η σολερα; για να εφαπτεται αρμονικα με το καπακι και να μην ασκειται πιεση στο ξυλο ή υπάρχει κι αλλος λογος;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 07, 2016, 10:44:36 μμ »
Συμφωνω απολυτα οτι το καπακι πρέπει να ειναι κυρτο, μα αυτη δεν ειναι δουλεια των καμαριων;
αυτο που ρωτάω ειναι το γιατι να σκαφτει η ιδια η σολερα; για να εφαπτεται αρμονικα με το καπακι και να μην ασκειται πιεση στο ξυλο ή υπάρχει κι αλλος λογος;

Και σε λαϊκές κιθάρες (ακουστικές) χρησιμοποιείται η σολέρα.
Η κλασική μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση της σολέρας ταυτόχρονα ως οδηγό και για την ένωση με το μανίκι. Συνήθως (εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω να γίνεται αλλιώς) τα πλαϊνά "φυτεύονται" μέσα στον πάνω τάκο ο οποίος είναι (συνήθως) ενιαίος με το μανίκι. Δηλαδή όταν βάζεις τα πλαϊνά υλοποιείς ταυτόχρονα και την γωνία ένωσης σκάφους - μάνικου. Το καπάκι έχει ήδη μπει: στο είπε ο Στέλιος και ο Νάσος ... 'χτίζεις πάνω στο καπάκι"... το οποίο σημαίνει ότι βάζοντας τα πλαϊνά (φυτεύοντάς τα στον τάκο και κολλώντας στο καπάκι) πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το καπάκι έχει ήδη κύρτωση προς τα "κάτω", δηλαδή προς το "εσωτερικό" της σολέρας.
Εφόσον το μανίκι πατάει ήδη πάνω στην προέκταση της σολέρας, το καπάκι για να γίνει κυρτό πρέπει ή να είνα σκαμμένη η σολέρα  - ή - να "πατάς" τα πλαϊνά σε κάτι που να απέχει από την επιφάνειά της στην περιοχή του καπακιού (φελλό όπως ο Στέλιος). Η κιθάρα δεν βγαίνει από την σολέρα πριν ολοκληρωθεί το σκάφος (να μπει και η πλάτη), και τα πλαϊνά πρέπει να πατάνε καλά πάνω της (ή στον φελλό) για να κολλήσουν όλα σωστά (εκτός από τα πλαίνά με το καπάκι, και τα πλαϊνά με τον τάκο υπό τη γωνία της επιλογής σου).

mkaloupis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 08, 2016, 03:56:07 πμ »
Μου διευκρινησατε πολλα πράγματα ευχαριστω! Καταλαβα κατ αρχας γιατι σκαβεται η σολερα.
Αυτο που εννοουσα εξ αρχης παρ ολα αυτα ηταν μια πιο ανορθοδοξη χρηση της σολερας, αυτή της αντικαταστασης του καλουπιου. Δηλαδη αντι να κάνεις καλουπι για καθε τυπο κιθαρας που απαιτει χωρο, ξυλο και δουλειά,  να προσαρμοζεις τη σολερα για το λύγισμα των πλαινων και το καπακι, γενικοτερα ας πουμε για το σκαφος και τα υπολοιπα, μανικο, πλατη κλπ ανεξάρτητα απο τη σολερα. Θα δούλευε;

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 08, 2016, 09:29:22 πμ »
εγω γενικα δεν εχω καταλαβει το τι θελεις να κανεις
κατα 2ον πρεπει να διαβασεις, και να δεις κανενα βιντεο στο γιουτιουμπ, τα περισσοτερα θα σου λυθουν ετσι, παρα να γραφουμε εμεις απαντησεις

υπαρχουν γενικα 3 τροποι για να "χτισεις" μια κιθαρα, και πρεπει να αποφασισεις πριν ξεκινησεις τον τροπο
1) καλουπι
2) σολερα
3) στον αερα

1: φτιαχνεις το σχημα καλουπιου και ξεκινας διαδοχικα, πλαϊνα-κερφινκ-πλατη και καπακι- τα κουμπωνεις ολα-βγαζεις απο καλουπι, φτιαχνεις το μανικι με χελιδονοουρα. υπαρχει και καλουπι χωρις χελιδονουρα αλλα ξεχνα το.

2: φτιαχνεις σολερα και διαδοχικα, καπακι, μπρατσο, πλαϊνα, κουμπωνεις πλατη, βγαζεις απο σολερα

3: στον αερα, οπως οπως, και με οποια σειρα γουσταριζεις, βεβαια θα εχει ενα θεματακι με την συμμετρια...

εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 08, 2016, 10:15:45 πμ »
Μου διευκρινησατε πολλα πράγματα ευχαριστω! Καταλαβα κατ αρχας γιατι σκαβεται η σολερα.
Αυτο που εννοουσα εξ αρχης παρ ολα αυτα ηταν μια πιο ανορθοδοξη χρηση της σολερας, αυτή της αντικαταστασης του καλουπιου. Δηλαδη αντι να κάνεις καλουπι για καθε τυπο κιθαρας που απαιτει χωρο, ξυλο και δουλειά,  να προσαρμοζεις τη σολερα για το λύγισμα των πλαινων και το καπακι, γενικοτερα ας πουμε για το σκαφος και τα υπολοιπα, μανικο, πλατη κλπ ανεξάρτητα απο τη σολερα. Θα δούλευε;
Ναι γίνεται, αν τη φτιάξεις έτσι ώστε να δέχεται λυγισμένα τα καπάκια μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και να δένεις μόνο τα σώματα και μετά βάζεις το μπράτσο με όποιο τρόπο θέλεις

dimt

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 09, 2016, 03:24:10 πμ »
Για  μην ανοίγω καινουριο θέμα  να ρωτησω κάτι  πάνω στην κατασκευή της σολερας (θέλω να κάνω μία κλασική κιθάρα) Θα βάλω κόντρα πλακέ 4εκ και δεν θα το σκαψω θα βάλω φελο όπως προτείνει ο steliosguitar αυτό που με προβληματιζει είναι το πώς ρυθμίζουμε την γωνιά του μπράτσου με το καπάκι πρεπει να παταει το μπρατσο σε ολο το μηκος του στην σολερα? Ζητώ συγγνώμη από τον φίλο που άνοιξε το θέμα  επιδη το εκμεταλευομαι.

Tags: