το καλουπι ειναι καλυτερο, αλλα πιο "δυσχρηστο" για εναν που θελει να φτιαξει διαφορετικα σε διαστασεις οργανα,
μιας και πρεπει να φτιαχνει καθε φορα και ενα για ενα διαφορετικο οργανο.
εγω ανηκω στην πιο πανω κατηγορια, και θα γραψω για τις κλασικες μιας και για τις αλλες δεν ξερω...
καλουπι ειχα αλλα το εβαλα στο τζακι, (πραγματικα!) μιας και η σολερα εχει περισσοτερη ευελιξια.
ετσι οπως την εχω κανει εγω (οπου δεν την εχω σκαψει, αλλα εχω βαλει φελλο περιμμετρικα για την καμπυλη του καπακιου) κανει για ολες τις πιθανες περιπτωσεις: και για ευθεια καπακι με κλιση στο μπρατσο, με ευθεια καπακι ευθεια μπρατσο, με κοιλο καπακι και κλιση στο μπρατσο, και τελος κοιλο καπακι ευθεια το μπρατσο.
εγω που εχω βαλει τον φελλο ειναι γιατι προτιμω το προτελευταιο (κοιλο-κλιση).
γενικως εχει και αρκετη ευελιξια και στα σχηματα των κιθαρων, οπου εχω κανει αρκετα διαφορετικα (νομιζω 8 μεχρι τωρα...)
η κανονικη (παραδοσιακη μαλλον) ειναι σκαμενη. εγω λυπομουν (και βαριομουν) να το κανω.
τωρα που βαρεθηκα αυτο με τον φελλο και ειδα πως λειτουργει ΟΚ, μπορει και να την σκαψω.
μπορεις να φτιαξεις απο κιθαρονι, γιουκαλιλι, τερζ, μεχρι κλασικες, ακουστικες, μπασοκιθαρα.
απλα στις ακουστικες που μαλλον θελει παραπανω κλιση το καπακι (ΔΕΝ ΞΕΡΩ-ΥΠΟΘΕΤΩ...), μπορεις:1) να βαλεις παραπανω φελλο 2) να βαλεις λιγο φελλο και να σκαψεις την σολερα 3) να σκαψεις πολυ την σολερα