Παιδιά γεια σας, θα ήθελα να σας παρουσιάσω την προσπάθειά μου για την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου τζουρά, με τα περισσότερα υλικά να είναι “μη συμβατικά ” υλικά οργανοποιίας .
Βλέποντας στο Internet, διάφορες αυτοσχέδιες κατασκευές μουσικών έγχορδων οργάνων, ερασιτεχνών και μη οργανοποιών, αποφάσισα και εγώ να κάνω για πρώτη φορά, μια προσπάθεια κατασκευής ενός μουσικού έγχορδου οργάνου στις διαστάσεις περίπου του τζουρά, με τα περισσότερα υλικά να είναι υλικά που θα μπορούσα εύκολα να βρω στα μαγαζιά της γειτονιάς μου . Έτσι λοιπόν χρησιμοποίησα μια μικρή μεταλλική γλάστρα για “σκάφος”, ένα στειλιάρι από τσάπα για μάνικο (να δω για πόσο θα αντέξει την τάση των χορδών!!!), έφτιαξα καπάκι από κομμάτια κόντρα πλακέ που χρησιμοποιούσαμε στο Δημοτικό σχολείο στο μάθημα της ξυλοτεχνίας/ξυλοκοπτικής και για ταστιέρα χρησιμοποίησα ένα κομμάτι ξύλο Wenge.
Το βάψιμο και τα σχέδια του οργάνου τα έχει φιλοτεχνήσει η γυναίκα μου Αλεξάνδρα με ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής, το λουστράρισμα το έκανα με βερνίκι σε σπρέι . Στο πίσω μέρος του “σκάφους” έχω κολλήσει με την τεχνική του decoupage/ντεκουπάζ, ένα σχέδιο του ζωγράφου Μπάμπη Κοιλιάρη από την όμορφη Χίο.
Στο παρακάτω Link/σύνδεση έχω ανεβάσει ένα βιντεάκι με τις φωτογραφίες της κατασκευής, καθώς και του ήχου του.
https://www.youtube.com/watch?v=gSFPFlZjzVk Δημήτρης από τα “Τρελά Νερά”
alex_jim_argy@yahoo.gr